Copy
Bekijk deze nieuwsbrief in uw browser.

Partner Julian Assange: "Ons recht om te weten wordt aangevallen"

Naar aanleiding van de nominatie van Julian Assange voor de Sacharovprijs sprak zijn partner, Stella Moris-Assange, in het Europees Parlement op 11 oktober 2022: "Wat tegen Julian wordt gedaan is niet alleen een aanval tegen de pers, maar ook tegen het recht om vrij te communiceren, de waarheid te spreken en die waarheid te verspreiden."

Lees verder

Na de overstromingen in Azië blijft het water staan

Na de enorme overstromingen in Azië blijft het water op veel plaatsen staan, waarschuwt het Internationale Rode Kruis. Daarmee neemt niet alleen de de schade toe, maar ook het risico op dodelijke ziekten als malaria, dengue en cholera.

Lees verder

Komen Guatemalteekse oorlogsmisdadigers alsnog voor het Belgisch gerecht?

Begin de jaren tachtig werden drie Vlaamse religieuzen in Guatemala vermoord door doodseskaders. Er kwam nooit opheldering, het Belgisch gerecht was niet echt gehaast. De verdachten lopen nog steeds vrij rond, maar daar kan nu verandering in komen. Binnenkort wordt beslist of de verdachten voor het hof van Assisen zullen worden gebracht. Wordt vervolgd.

Lees verder

Oorlogskoorts: het boek over de Oekraïne-oorlog vanuit het perspectief van zijn slachtoffers

Oorlogkoorts, het boek van Christophe Callewaert en Ludo De Brabandere over de oorlog in Oekraïne, is geen boek over Vladimir Poetin, Joe Biden en Volodymyr Zelensky die een spelletje stratego spelen. Het is een boek over de mensen met wiens leven er gespeeld wordt.

Lees verder

In Irak kweekt men een nieuwe voedingsbodem voor IS

Terwijl miljoenen mensen uit de soennitische gemeenschap wegkwijnen in detentiekampen, is de situatie rijp voor extremistische groeperingen om de gerechtvaardigde woede van Iraakse soennieten uit te buiten, naar het voorbeeld van ISIS in 2014. Uitleg door Irak-expert Dirk Adriaenssens.

Lees verder

Kardinaalsring voor Van Looy: pijnlijk voor slachtoffers seksueel misbruik in de kerk

Emeritus-bisschop Luc Van Looy weigerde zijn benoeming tot kardinaal omdat hij vele zaken van seksueel misbruik jegens minderjarigen niet goed behandeld heeft gedurende zijn mandaat. Maar hij ontving wel degelijk een kardinaalsring, die tijdens een audiëntie door de Paus gekust werd. Of Van Looy daarmee heimelijk tot kardinaal benoemd werd is niet duidelijk. De Werkgroep Mensenrechten in de Kerk noemt het cadeau 'pijnlijk voor alle slachtoffers'.

Lees verder

Het Klimaatboek: koop, lees, leer, geef door, bespreek, betoog, eis, ageer...

Greta Thunberg bracht 108 wetenschappers, filosofen, auteurs en activisten samen die hun commentaren bundelden in 84 korte, vlot leesbare bijdragen. Zelf schreef ze 18 thematische inleidingen. Via het traject van haar eigen leerproces wijst ze op de onophoudelijke ontwijkingsmanoeuvres van de industrie en de collaboratie van de commerciële media, hun pundits en de meeste regeringen. Daartegenover ziet zij hoop in de bereidheid tot verandering van de jonge generaties, zij die het niet langer nemen.

Lees verder
Burgerjournalistiek, powered by DeWereldMorgen.be

België, trek je terug uit het Energiehandvestverdrag

België moet zich terugtrekken uit het Energiehandvestverdrag (EHV). Dat vragen de Grootouders voor het klimaat samen met de Grands-Parents pour le Climat en Youth for Climate Belgium in een open brief aan de premier, de...

Lees verder


This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
GetBasic · Vooruitgangstraat 333/11 · Brussel 1030 · Belgium