Copy
Bekijk deze nieuwsbrief in uw browser.

2020: het jaar van Corona, Black Lives Matters en afscheid Trump

Om te beginnen met een open deur van jewelste: 2020 was uiteraard het jaar van … corona. Nadat de eerste berichten over het nieuwe virus ons vanuit China bereikten op het einde van 2019, zette het virus voet aan wal in Europa tijdens januari en februari van dit jaar. Veel van de best gelezen artikels van dit jaar hebben te maken met corona. Maar daarnaast hebben de wereldwijde protesten van Black Lives Matter en het afscheid van Trump ook een stempel gedrukt op het afgelopen jaar.

Lees verder

Misschien toch even de nieuwjaarsknuffel aan de bomma overslaan, in de hoop dat je ze een pintje kan trakteren op een festival deze zomer?

Eén ding is zeker: er komt een tijd na corona. De hamvraag is wanneer dat zal zijn. De 96-jarige Jos Hermans uit Puurs die als eerste werd gevaccineerd reageerde alvast enthousiast: ‘Laat maar komen’. Staat de deur bijna op een kiertje om het leven opnieuw op een veilige manier te openen? Ik hoop het met u mee. Voor u en voor mij, maar ook oa. voor de eventsector. Zij waren het die als eerste hun activiteiten moesten staken bijna tien maanden terug en zij zijn het die als laatste opnieuw aan de slag zullen gaan. “Het mooiste nieuwjaarscadeau dat we hen kunnen geven is zo weinig mogelijk besmettingen,” zegt Vlaams Volksvertegenwoordiger (Vooruit) en organisator van ROCK ZOTTEGEM Kurt De Loor.

Lees verder

Franstalige cultuursector ijvert ook voor sociaal statuut kunstenaars, tijd voor bundeling krachten

De cultuur is een van de zwaarst getroffen door de pandemie getroffen sectoren, maar reeds voor Covid-19 hadden kunstenaars weinig degelijke sociale rechten. De sector eist al lang een nieuw degelijk sociaal statuut, ook in het Franstalige gedeelte van België. Redenen te over om de krachten te bundelen. Maandag 4 januari organiseert de actiegroep #BalanceTaCrise er een online consultatie over.

Lees verder

Je leert de Tweede Wereldoorlog pas kennen met boeken

Er zijn recent meerdere interessante boeken verschenen over de Tweede Wereldoorlog, een gezond tegengif tegen de gretige tendensen van extreem-rechtse partijen en hun volgers om openlijk te flirten met vulgaire, verkrampte herinterpretaties van de geschiedenis. Duitse schrijvers Volker Ullrich en Harald Jähner schreven drie meesterwerken die in ieders boekenkast thuishoren.

Lees verder

Factuur van een jaar klimaatrampen: 123 miljard euro

De vijftien grootste klimaatrampen dit jaar hebben samen 123 miljard euro gekost, blijkt uit een rapport van de ngo Christian Aid. De cijfers zijn gebaseerd op verzekerde verliezen, waardoor de werkelijke kosten nog hoger kunnen uitvallen.

Lees verder

Curator van mijn digitale ruimte in een dystopische realiteit

Juliette Mourad pent haar mijmeringen neer over de impact van de lockdown op het leven in de stad en op haar persoonlijk leven. Ze observeert een dystopische realiteit.

Lees verder

Atheïst tussen kruis en kalebas

‘God zij met ons Suriname’ is een uitstekend boek geworden waarvoor de sociologiestudent Herman Vuijsje die hij in 1969 was, vijftig jaar later naar Suriname is teruggekeerd om een veel rijker, genuanceerder en evoluerend beeld te kunnen geven van die moeilijk te ontcijferen religieuze puzzel die Suriname voor vele buitenstaanders blijft.

Lees verder

Het tweede leven van een meer – over waterchoreografieën

In 2015 gingen vele artikels viraal die de verdwijning van het Poopomeer in Bolivia aankondigden. Tegen de achtergrond van een apocalyptisch beeld van een gebroken land, verdween dit meer gestaag voor de ogen van een zowel menselijk als niet-menselijk publiek.

Lees verder

Een veroordeling van Julian Assange brengt vrije nieuwsgaring in gevaar

Op 4 januari 2021 zal een Britse rechter oordelen of Julian Assange moet uitgeleverd worden aan de Verenigde Staten. Tegen...

Lees verder
Burgerjournalistiek, powered by DeWereldMorgen.be

Radio Mukambo 480 Top 15 albums van 2020

De laatste podcast van het jaar moet de beste zijn, daarom brengt Radio Mukambo de top 15 albums van 2020. Maak je klaar voor een trans-Atlantische en pan-Afrikaanse reis die je van Afrika naar Latijns...

Lees verder

Een reisverhaal langs de Trans-Siberië Spoorlijn met titel ‘het spoor van de tsaar’

‘Het spoor van de tsaar’ kwam uit op 1 november 2020 bij Uitgeverij kleine Uil. Het is een reisverhaal van Denise van Dalen dat je doet reizen van Moskou over Ulaanbaatar naar Peking met de...

Lees verder


This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
GetBasic · Vooruitgangstraat 333/11 · Brussel 1030 · Belgium