Copy
Bekijk deze nieuwsbrief in uw browser.

Federale begroting, zéér mager voor de werkende bevolking, best OK voor de werkgevers ...

De werkgeversorganisaties zijn 'gematigd positief' over de federale begroting 2023. In tijden van zware sociale crisis en na de bikkelharde antisociale campagne van deze organisaties is dat een teken aan de wand. De vertegenwoordigende organisaties van de werkende bevolking denken er daarentegen volledig anders over. Geen enkel probleem werd ten gronde aangepakt. Voor elk wat wils? Dan wel met de nadruk op 'wat'.

Lees verder

BEKIJK: Julian Assange genomineerd voor de Sacharovprijs

Julian Assange werd genomineerd voor de prestigieuze Sacharovprijs van het Europees Parlement (EP) voor dissidenten. 40 Europese parlementsleden zetten hun handtekening onder zijn voordracht. Op 11 oktober ging hierover in aanwezigheid van ettelijke Europarlementariërs een zitting door in het EP. Stella Morris, de vrouw van Assange, gaf er een aangrijpende getuigenis. Hieronder de volledige video van deze zitting.

Lees verder

Voordat de bom valt: Waarom een kernwapenvrije wereld nodig is

Met 'Voordat de bom valt' schreven Ludo De Brabander en Pieter Teirlinck de beste samenvatting ooit van de geschiedenis van de kernwapenwaanzin. Hier staat alles wat je moet weten uitstekend samengevat in 178 pagina's. Verzet begint bij kennis, kennis verwerf je met informatie, die vind je in 'Voordat de bom valt'.

Lees verder

Minderjarigen slapen 's nachts op straat: nieuw dieptepunt in de opvangcrisis

21 minderjarigen hebben afgelopen nacht op straat moeten doorbrengen bij temperaturen die rond het vriespunt draaiden. Zij dienden dinsdagochtend een asielaanvraag in aan Pacheco, het aanmeldcentrum in Brussel. We vingen via verschillende betrouwbare bronnen op dat zij geen opvangplaats gingen krijgen, en vandaag opnieuw moeten terugkomen.

Lees verder

Verantwoordelijkheid ligt bij Biden en Poetin

We staan, letterlijk, op de rand van de afgrond. Nu is het moment voor het soort politieke maturiteit dat leiders slechts zelden vertonen.

Lees verder

Luchtvaart wil klimaatneutraal zijn in 2050: ambitieus of lachwekkend?

De internationale gemeenschap wil de luchtvaartsector klimaatneutraal te maken tegen 2050. Een ambitieus doel, maar milieuorganisaties zijn erg sceptisch: er zijn geen ondersteunende maatregelen getroffen en geen tussentijdse doelen aangenomen.

Lees verder

Een overzicht van de Amerikaanse uitgaven aan kernbommen en wapens

Statistieken vrijgegeven in 2003 door het Amerikaanse ministerie van Defensie, duiden op het bestaan van ongeveer 725 overzeese Amerikaanse militaire bases, gepositioneerd in 38 landen. In Europa werd ook de aanwezigheid van 100 000 Amerikaanse soldaten bevestigd

Lees verder

Waarom er geen eind komt aan de destabilisering van Libië

Binnenlandse rivaliserende actoren in Libië worden uitgebuit door buitenlandse mogendheden, terwijl die hun rol in het broze land trachten te bagatelliseren.

Lees verder

Afrika, het beroofde continent

De helft van alle mensen in extreme armoede leven in Afrika, en op het continent vallen ook de helft van alle dodelijke slachtoffers door terreur. Bovendien kent het continent ook het hoogste zelfmoordcijfer ter wereld. Waarom is het land van overvloed er zo slecht aan toe, vraagt Afrika-expert Baher Kamal zich af.

Lees verder

België verkozen tot VN-Mensenrechtenraad: ‘Bescherming vrouwelijke mensenrechtenverdedigers moet topprioriteit zijn’

De Algemene Vergadering van de Verenigde Naties heeft gisteren ons land verkozen als lid van de VN-Mensenrechtenraad. Het is de derde keer dat België lid is van de raad, deze keer met een mandaat van 2023 tot 2025. ‘Zo kan België een heel eind boven zijn gewicht boksen. Zeker de verdediging van mensenrechtenactivisten en zeker vrouwen wordt cruciaal’, benadrukt 11.11.11-directeur Els Hertogen. ‘Daar staan vele alarmbellen op rood.’

Lees verder

Regeringen doen niet genoeg tegen ongelijkheid: België's 4e plaats gered door sociale bescherming

95 procent van de 161 geanalyseerde landen hebben belastingen op de rijkste mensen en bedrijven bevroren of verlaagd. Ook België wordt op vingers getikt.

Lees verder

Vleesconsumptie aan banden: wat met landen die geen alternatieven hebben?

De consumptie van vlees, melk en eieren staat onder druk omdat steeds meer geweten is hoe belastend de sector is voor het milieu. Bovendien worden de gezondheidsvoordelen van deze producten sterk in vraag gesteld. “Een narratief dat populair is in het Noorden, maar een zware impact heeft op het Zuiden, waar velen leven van hun vee”, zeggen critici.

Lees verder
Burgerjournalistiek, powered by DeWereldMorgen.be

Tijdskrediet ingeperkt

Lees verder


This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
GetBasic · Vooruitgangstraat 333/11 · Brussel 1030 · Belgium