Copy
Bekijk deze nieuwsbrief in uw browser.

Witte verkramptheid maakt elk gezond gesprek over racisme onmogelijk

Sinds de gruwelijke moord op George Floyd vullen boeken over racisme de top 10 van de bestsellerlijsten in de VS. 'White fragility' van Robin Diangelo staat helemaal bovenaan. Het is een boek dat zich expliciet richt tot witte mensen die van zichzelf denken dat ze niet racistisch zijn.

Lees verder

1.200 kunstenaars en cutuurwerkers zonder steun veranderen in standbeeld

In tien steden over heel België hebben donderdag 25 juni ruim 1.200 kunstenaars, technici en cultuurwerkers levende standbeelden gevormd als stil protest tegen het uitblijven van steun voor hun geschrapte tijdelijke opdrachten. ‘Alles komt intussen weer in beweging, maar wij wachten al drie maand op sociale bescherming.’

Lees verder

Onderzoek bevestigt: geprivatiseerde diensten worden wereldwijd met succes terug gedeprivatiseerd

Je hoort er nauwelijks iets over in de mainstream maar wereldwijd worden talloze geprivatiseerde openbare diensten door overheden terug uit de privé-sector weggehaald en met succes opnieuw als openbare dienst beheerd. Een onderzoeksproject, een website en een boek maken de data beschikbaar als inspiratiebron voor al wie nieuwe deprivatiseringsinitiatieven wil starten.

Lees verder

Meyrem Almaci: 'Weg met toxisch leiderschap'

#BeterNaCorona, een gemeenschappelijke missie die hopelijk niemand onberoerd laat. Met welke blik je naar de mogelijke oplossingen kijkt, heeft natuurlijk veel, zo niet alles (?), te maken met het mensbeeld dat je koestert. Als curieuze vragensteller besloot ik de partijvoorzitters te benaderen voor een semi-filosofisch, virtueel gesprek over hoe een goede zorghouding eruitziet, niet alleen binnen de gezondheidszorg, maar ook breder op niveau van mens, maatschappij én milieu. Je weet nooit wanneer we in dit land terug bolletjes moeten gaan kleuren, dus misschien niet slecht om de visie van kopstukken te bevragen. Vier van de zeven hapten toe, waaronder ook Groen-voorzitster Meyrem Almaci. Lees hier de ongecensureerde transcriptie van het gesprek.

Lees verder

Spanje haalt in 2019 reeds helft elektriciteit uit hernieuwbare energiebronnen

De Spaanse regering heeft een ambitieus klimaatplan in een wetsvoorstel gegoten waarbij het land binnen dertig jaar nog enkel elektriciteit uit hernieuwbare energiebronnen wenst te putten. Spanje is alvast op de goede weg want de groeicijfers voor 2019 zijn indrukwekkend. Als men waterkracht meerekent steeg het aandeel van hernieuwbare energie tot de helft van alle opgewekte elektriciteit in Spanje. Sven Tuytens analyseert vanuit Madrid.

Lees verder

'Ik probeerde te overleven, maar ik faalde': Portret van de overleden Egyptische LHBT-activiste Sarah Hegazi

  'Zijn er hier hetero's aanwezig? Wie hier is hetero? Kan je je even kenbaar maken?', vraagt Hamed Sinno, zanger...

Lees verder

Mehdi M. Barsaoui's 'Un Fils': Een Tunesische 'female gaze'

Hoe definieer je ouderschap? Wat als een drama alle zekerheden vernietigt? Welke impact heeft grote politieke turbulentie op kleine levens? Met die vragen worstelt een echtpaar in 'Un Fils' (Bik Eneich), het langspeelfilmdebuut van de Tunesische regisseur Mehdi Barsaoui. Zowel een melodrama, politieke film en relatiedrama maar vooral een ijzersterke menselijke film met oog voor maatschappij en tijdsgeest. “Ik definieer de film met één woord: soberheid” zegt Barsaoui, “ik wou de film verankeren in de realiteit, in iets organisch en visceraal, en kunstmatigheid vermijden.”

Lees verder

Nationale veiligheidswet mag geen middel zijn om angst te zaaien in Hongkong

Het Permanente Comité van het Nationale Volkscongres van China heeft de omstreden veiligheidswet voor Hongkong goedgekeurd. Die wet moet volgens de Chinese autoriteiten de 'nationale veiligheid' waarborgen.

Lees verder

Monika Triest: Progressief Amerika leeft!

Wanneer docente Monika Triest in 2019 terugkeert naar de VS doet ze dat om te onderzoeken of de progressieve verzetsbewegingen waarbij ze vroeger actief betrokken was, nog 'leven' in het Trump-tijdperk. Gesprekken met vrienden die strijden tegen racisme, uitbuiting en vrouwendiscriminatie leiden tot een boek: 'Het andere Amerika'. De ondertitel 'In de schaduw van Trump' zet de toon: de 'America First'-politiek van president Donald Trump bepaalt de agenda, progressief Amerika is in het verzet gedrongen. De rijke ervaring en traditie op dat vlak zal activisten echter helpen. Dat hoopt Triest alleszins.

Lees verder

Aan onze volksvertegenwoordigers: heb vertrouwen in de vrouwen!

  Binnenkort zal het twintig jaar geleden zijn dat de gelijkheid tussen vrouwen en mannen in de Belgische Grondwet ingeschreven...

Lees verder

Extinction Rebellion stuurt geleende letters Financietoren naar politieke partijen

De letters 'FINANCE', die door Extinction Rebellion aan de Financietoren zijn weggehaald om ze te vervangen door het woord RESILIENCE, zijn vandaag per post verstuurd naar de 7 grootste politieke partijen in België.

Lees verder

Cannabisverenigingen gesteund door groeiende burgerbeweging

Met de derde rechtszaak aan het Antwerpse Hof van Beroep voor vzw Trekt Uw Plant in het vooruitzicht, startte de campagne #STOP1921 alvast een petitie. Ondertekenaars roepen de Belgische overheden op om de cannabismarkt te reguleren en om een wettelijk kader te voorzien voor de zogenaamde Cannabis Social Clubs (CSC)**.

Lees verder
Burgerjournalistiek, powered by DeWereldMorgen.be

60 jaar onafhankelijkheid Congo

Aan de vooravond van de 60e verjaardag van de onafhankelijkheid van Congo, hebben burgers in Brussel, Gent en Antwerpen een boodschap achtergelaten om te herinneren aan de misdaden begaan tijdens de Belgische kolonisatie van Congo. Ze bezochten onder andere het standbeeld van Leopold II aan het Troonplein in Brussel, en die van generaal Thys. Generaal Thys was verantwoordelijk voor meerdere koloniale bedrijven, waar de arbeidsomstandigheden onmenselijk waren. De burgers lieten woorden achter zoals 'Waardigheid', 'Gelijkheid' en '10 miljoen doden' om de voorbijgangers te herinneren aan het koloniaal verleden. Enkele foto's van de actie.

Lees verder

Radio Mukambo 456 - In/depen/dance Kongo

Deze podcast is mijn manier om de 60ste verjaardag van Congo te herdenken, door middel van hedendaagse muzikanten uit Kinshasa en de Congolese diaspora in Brussel. Met ondermeer een re-take van de klassieke “Indépendance Cha-Cha”...

Lees verder

Opheffing bankgeheim is eerste stap richting meer fiscale rechtvaardigheid

Om het hoofd te kunnen bieden aan de sociale en economische gevolgen van de coronacrisis heeft de overheid een reeks buitengewone uitgaven moeten doen. De vraag die zich nu stelt is wie de factuur zal betalen. Zal de schuldenlast van de overheden leiden tot nieuwe besparingsplannen en andere ingrijpende maatregelen of zal deze keer aan de financieel vermogende burgers worden gevraagd om ook bij te dragen aan het herstel van ons sociaal en economisch weefsel?

Lees verder


This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
GetBasic · Vooruitgangstraat 333/11 · Brussel 1030 · Belgium