Copy
Bekijk deze nieuwsbrief in uw browser.

Noam Chomsky: "Wat België deed in 1960 in Congo is een van de ergste misdaden van de 20ste eeuuw"

In het vierde en laatste deel (10:31) van ons uitgebreide interview gaat Noam Chomsky in op het idee van federalisme als mogelijke uitweg voor de oorlog in Oekraïne. "Verre van ideaal maar werkbaar". Verder geeft hij zijn mening over het belang van Patrice Lumumba, wijst op de verpletterende verantwoordelijkheid van België voor wat in Congo gebeurde NA de onafhankelijkheid in 1960 en eindigt met opmerkingen over toenemende fascisme in de VS.

Lees verder

Het Communistisch Manifest: 175 jaar jong

Het Manifest van de Communistische Partij werd in februari 1848 gepubliceerd. Het werd in opdracht van de bond van communisten door Marx en Engels opgesteld. Het Manifest kwam tot stand vlak vóór de revoluties van 1848 in verschillende landen van Europa losbrandden (Frankrijk, Duitsland, Polen, Oostenrijk) en diende als politiek programma voor deze revoluties. Maar het oversteeg in grote mate het tijdvak waarin deze burgerlijke revoluties plaats grepen.

Lees verder

Investeer in hoger onderwijs, in plaats van het geld bij de studenten te halen

De Vlaamse rectoren vinden dat het inschrijvingsgeld hoger moet om hun financiële kopzorgen op te lossen. We moeten het geld echter niet halen bij studenten, maar bij meer investeringen in hoger onderwijs.

Lees verder

Greenwashing overheerst in klimaatplannen van topbedrijven

Vierentwintig grote multinationals die claimen dat ze klimaatleiders zijn omdat ze actief inzetten op netto nul-uitstoot blijken in werkelijkheid amper te doen wat ze beloven. Dat concludeert de non-profit Carbon Market Watch.

Lees verder

Oxfam: EU-lijst van belastingparadijzen blijft een totale blunder

Belinda Torres Leclercq 12:15 (2 uur geleden) aan Belinda Oxfam reactie 14 februari 2023 Oxfam: EU-lijst van belastingparadijzen blijft een totale blunder Vandaag hebben de Europese ministers van Financiën de EU-lijst van belastingparadijzen bijgewerkt. Zij voegden vier landen toe aan de zwarte lijst (Britse Maagdeneilanden, Costa Rica, de Marshalleilanden en Rusland), 3 aan de grijze lijst (Albanië, Aruba en Curaçao) en verwijderden vier landen (Barbados, Jamaica, Noord-Macedonië en Uruguay).

Lees verder

Wetenschappers en milieuactivisten luiden de alarmklok op privéjetbeurs

Activisten van Scientist Rebellion en Extinction Rebellion infiltreerden de jaarlijkse AIR OPS beurs van de European Business Aviation Association (EBAA) om de disproportionele rol van de ultra-rijken bij het veroorzaken van de ecologische crisis onder de aandacht te brengen. De activisten klommen op het podium om om een verbod op privéjets te eisen en lanceerden heliumballonnen de lucht in met kleine alarmen eraan bevestigd om zo het evenement te verstoren.

Lees verder

Filmklassieker ‘The Barefoot Contessa’: Hollywood sprookjes en heksenjacht

De fysieke drager krijgt rake klappen maar gelukkig worden er nog altijd gerestaureerde klassiekers uitgebracht op Blu-ray. Zoals ‘The Barefoot Contessa’, de Humphrey Bogart en Ava Gardner parel van Joseph L. Mankiewicz. Een uitgave die ook de volgspot richt op het McCarthyisme en de communistenjacht in Hollywood tijdens de jaren vijftig.

Lees verder
Burgerjournalistiek, powered by DeWereldMorgen.be

De week tegen pesten. Behalve voor De Morgen.

  Op de eerste werkdag van de week tegen pesten lanceerde De Morgen, bij monde van ‘columnist’ Frederik De Backer, een pestcampagne tegen een onschuldige jonge dame met een twitter account. Ze ging naar een...

Lees verder


This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
GetBasic · Vooruitgangstraat 333/11 · Brussel 1030 · Belgium