Copy
Bekijk deze nieuwsbrief in uw browser.

'Warme Thatcher' is referentie naar de echte waarden van CD&V-CVP

Er wordt in progressieve middens schande gesproken over de titel 'warme Thatcher' die de nieuwe federale Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Nicole de Moor van haar partij CD&V toebedeeld krijgt. Toch is dit een terechte en gefundeerde verwijzing naar de waarden die de christendemocratische partij in haar bestaan heeft beleden.

Lees verder

NAVO-top in Madrid kiest voor verdere militaristische en mondiale koers

De NAVO-top in Madrid op 29 en 30 juni komt er op een scharniermoment in de moderne Europese geschiedenis. Ludo De Brabander nam ter plaatse deel aan de manifestaties van de Europese vredesbewegingen, waar zij hun alternatief voor de oorlogsopbouw van de NAVO verdedigden. Samen met zijn analyse volgt hierbij een fotoreportage van de vredesactiviteiten in Madrid door Soetkin Van Muylem.

Lees verder

Vlaams akkoord voor werkgelegenheid bereikt, zonder ABVV

Zes van de zeven Vlaamse sociale partners in de Sociaal-Economische Raad van Vlaanderen (SERV) ondertekenen een werkgelegenheidsakkoord met de Vlaamse Regering. Het Vlaamse ABVV sluit zich daar niet bij aan en noemt het een onevenwichtig akkoord.

Lees verder

Dochter vermoorde Hondurese mensenrechtenactiviste doet aangifte tegen Nederlandse Ontwikkelingsbank FMO

Bertha Zúniga Cáceres deed vandaag aangifte bij het Openbaar Ministerie, tegen de Nederlandse ontwikkelingsbank FMO. De dochter van de in maart 2016 vermoorde Goldman Environmental Prize Winnaar Berta Cáceres Flores, verzoekt het OM een strafrechtelijk onderzoek te starten naar medeplichtigheid van FMO en haar bestuurders aan geweld, corruptie, geldverduistering en witwassen in het kader van de ontwikkeling van de Agua Zarca-dam in Honduras.

Lees verder

Kersvers staatssecretaris Asiel en Migratie kijkt aan tegen 100 cruciale dagen: ‘behandel alle vluchtelingen gelijk’

‘We behandelen niet alle mensen op de vlucht gelijk, maakt u daar uw eerste agendapunt van?’ Die oproep lanceren 11.11.11, Vluchtelingenwerk Vlaanderen en LEVL richting kersvers staatssecretaris voor Asiel & Migratie Nicole De Moor (CD&V). Hoewel pas sinds gisterenavond duidelijk is dat De Moor Sammy Mahdi in die rol opvolgt, is de toon meteen duidelijk gezet. ‘Ook niet-Oekraïense mensen op de vlucht verdienen een menswaardig beleid. De eerste honderd dagen zullen cruciaal worden’, klinkt het bij de organisaties.

Lees verder

Oproep tot mobilisatie voor bescherming van recht op abortus aan VS-ambassade in Brussel 30 juni om 17u30

De organisatie Fédération des Centres pluralistes de Planning familial roept op om donderdag 30 juni om 17u30 te mobiliseren voor de bescherming van het recht op abortus, aan de VS-ambassade aan de Kunstlaan, op de hoek van Guimardstraat.

Lees verder

Waarom we als klimaatbeweging moeten opkomen voor de vrede

De oorlog is het slechts mogelijke scenario voor het klimaat, waarschuwen Ineos Will Fall, Climaxi, Youth for Climate, Grootouders voor het klimaat en andere klimaatorganisaties. Daarom roepen ze op voor diplomatieke oplossingen van Europa en om niet te kiezen voor een boycot van enkel Russisch gas. 

Lees verder

Onderzoek wijst uit: Medicare for All had de VS 338.000 coviddoden bespaard

De gezondheidszorg van de VS had allang hervormd moeten worden. Dan hadden veel Amerikanen niet hoeven sterven of hun spaargeld verliezen.

Lees verder

Vijay Prashad: “De VS willen Oekraïne opofferen om Eurazië te blijven domineren”

Historicus en schrijver Vijay Prashad sprak op 21 juni in een webinar van Intal Globalize Solidarity over de oorlog in Oekraïne. Hij vergelijkt de reacties in Europa met die op andere conflicten, en duidt de inzet van de oorlog voor de Verenigde staten en de reacties van landen in het Zuiden. Gaston Van Dyck maakte dit transcript en vertaalde het.

Lees verder

Zijn Stijn Baert en Geert Noels stemmen van 'de common sense'?

De verrechtsing toeschrijven aan zoiets als ‘de volksaard van de Vlaming’? Het is een simplistische verklaring. De oorzaak is veeleer te zoeken in de dagdagelijkse hersenspoeling en wie daar belang bij heeft. Sommige media masseren ons voortdurend met rechtse prietpraat. En die retoriek krijgt vrij spel, want de bezittende klasse heeft er baat bij. Ideeën die tegen hun economische belangen ingaan, komen veel moeilijker aan bod.

Lees verder

Verbod op benzine-, diesel-, en hybride auto's in 2035 te laat voor 1,5°C-klimaatdoelstelling

Een overwinning voor de samenleving en de strijd tegen vervuiling: de regeringen van de EU hebben een overeenkomst bereikt om een einde te maken aan de verkoop van nieuwe auto's met een verbrandingsmotor. Maar de datum is niet ambitieus genoeg. Als de EU haar verplichtingen in het kader van het klimaatakkoord van Parijs wil nakomen, moet de verkoop van nieuwe benzine-, diesel- en hybride auto's al in 2028 stoppen.

Lees verder

Sevilla gaat hittegolven een naam geven

De Spaanse stad Sevilla heeft als eerste stad ter wereld een systeem ontwikkeld om hittegolven te classificeren en de gevolgen voor de volksgezondheid in te schatten. Net zoals stormen zullen ze voortaan ook een naam krijgen.

Lees verder

Meer dan 300.000 burgerdoden na 10 jaar Syrische burgeroorlog

Volgens berekeningen van de VN zijn er 306.887 burgers gedood in de Syrische burgeroorlog tussen maart 2011 en maart 2021. Dat betekent dat burgers het overgrote deel uitmaken van het totaal aantal slachtoffers in het conflict.

Lees verder

Onderzoek toont aan: Klimaatverandering vergroot kans op gewapende conflicten

Langdurige temperatuurstijgingen en regenval vergroten de kans op conflicten - ook buiten het direct getroffen gebied. Dat blijkt uit nieuw onderzoek uit Italië en Spanje.

Lees verder
Burgerjournalistiek, powered by DeWereldMorgen.be

Investeringen in private huurmarkt mogen bouw sociale woningen niet vertragen

Het plan van minister Diependaele om 600 miljoen euro versneld in sociale huisvesting te investeren via de private sector is belangrijk als noodmaatregel. Anders dreigde dit budget verloren te gaan en terug te keren naar de algemene middelen. Het bedrag zal geïnvesteerd worden in woningen die verhuurd worden via sociale verhuurkantoren. “Het Netwerk tegen Armoede is al langer vragende partij voor investeringen in de private huurmarkt, zeker via sociale verhuurkantoren. Maar dat mag niet ten koste gaan van de bijkomende bouw van sociale woningen, die via huisvestingsmaatschappijen verhuurd worden aan een huurprijs op basis van het inkomen”, aldus algemeen coördinator Heidi Degerickx.

Lees verder


This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
GetBasic · Vooruitgangstraat 333/11 · Brussel 1030 · Belgium