Copy
Bekijk deze nieuwsbrief in uw browser.

Oorlog in Oekraïne: de winnaars en verliezers zijn gekend

De invasie in Oekraïne is nu al meer dan vijf maand aan de gang en de vijandelijkheden kunnen nog een hele tijd aanslepen. Op militair vlak is de uitkomst nog onzeker, maar wat wel al duidelijk is, is wie de grote winnaars en verliezers zijn van dit conflict. Een overzicht.

Lees verder

Straffeloosheid voor de moordenaar van Thomas Sankara

Op 6 juli kondigde het Burkinese presidentschap aan dat voormalig staatshoofd Blaise Compaoré, een van de moordenaars van Thomas Sankara, naar Ouagadougou zou komen. Deze schandalige reis werd officieel georganiseerd in het kader van een bijeenkomst die geacht werd alle voormalige presidenten van de Burkinese Republiek bijeen te brengen om kwesties te bespreken die "verband houden met het hogere belang van de natie". Belangrijk is de context van deze politieke gebeurtenissen, vooral de staatsgreep van 24 januari 2022 die Paul-Hanri Damiba aan de macht bracht.

Lees verder

Oekraïne: werkers verdedigen het land, maar het parlement keert zich tegen hen

Het parlement van Oekraïne nam twee wetsvoorstellen aan die het recht op collectieve loonsonderhandelingen en andere belangrijke beschermingsmechanismen wegneemt, en werkgevers toelaat om tot 10% van hun personeel op nul-urencontracten tewerk te stellen, zodat ze alle controle over hun werktijd verliezen.

Lees verder

Verlengen Doel 4 en Tihange 3 houdt ons afhankelijk van … Rusland

De regering en Engie hebben een principeakkoord bereikt over de verlenging van de twee minst oude reactoren Doel 4 en Tihange 3. De bevolking loopt het risico het kind van de rekening te worden. En er gaan stemmen op om de twee gevaarlijkste scheurtjesreactoren eveneens (al dan niet beperkt) te verlengen. Veiligheid en kosten worden op de tweede plaats gezet. En bovenal: het houdt ons afhankelijk van Rusland.

Lees verder

Miljoenen Jemenieten dreigen extreme honger te lijden door ongeziene stijging voedselprijzen

Jemen, dat al 7 jaar lijdt onder conflict, is hard getroffen door de wereldwijde voedselcrisis. De prijzen van tarwe, meel, kookolie, eieren en suiker zijn sinds maart met meer dan een derde gestegen. Extreme honger dreigt voor miljoenen Jemenieten.

Lees verder

Russisch minister van Buitenlandse Zaken Lavrov bezoekt Afrika

De Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov kondigde aan dat hij van 24 tot 27 juli een expresbezoek zou brengen aan Egypte, Ethiopië, Uganda en Congo Brazzaville (de auteur schreef het artikel kort daarvoor, n.v.d.v.). Het communiqué van de Russische Federatie kondigde ook aan dat tijdens het bezoek aan Egypte een ontmoeting is gepland met vertegenwoordigers van de Arabische Liga, waarvan het hoofdkwartier zich in Caïro bevindt.

Lees verder

ECB: Klimaatschok kan financiële kettingreactie in gang zetten

Het Europese financiële systeem is niet voorbereid op de kettingreactie die een klimaatramp of plotse veranderingen in het beleid kunnen veroorzaken, zegt de Europese Centrale Bank. Ze pleit onder meer voor een verplichte klimaatbuffer.

Lees verder

Gezond milieu is universeel mensenrenrecht: VN-lidstaten keuren historische resolutie goed

De Algemene Vergadering van de Verenigde Naties heeft de toegang tot een schoon en gezond leefmilieu officieel erkend als universeel mensenrecht, en dat met een overweldigende meerderheid.

Lees verder

Toenemende hittegolven maken de Tour in juli stilaan onhoudbaar

De temperaturen tikten tijdens de afgelopen Ronde van Frankrijk verschillende keren tegen de veertig graden aan. Madeleine Orr, hoogleraar Sporteconomie aan de Loughborough University, vraagt zich af of het nog wel verantwoord is om in die omstandigheden zo’n uitputtingsslag te organiseren.

Lees verder
Burgerjournalistiek, powered by DeWereldMorgen.be

Meisjes en vrouwen aan de macht

Nafi Thiam werd vorige week voor de tweede keer in haar leven wereldkampioen in de zevenkamp. De Red Flames stonden voor het eerst in hun geschiedenis in de kwartfinale van een EK voetbal en landden op een zucht van de halve finale. De VRT heeft trouwens overschot van gelijk dat ze de wedstrijden van het EK voetbal voor vrouwen in prime time uitzendt. De onvolprezen Yasmine zong het al : ‘Meisjes aan de macht’ en Stef Bos beaamt feministisch met ‘Vrouwen aan de macht’ als noodzakelijke ‘wissel van de wacht’.

Lees verder


This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
GetBasic · Vooruitgangstraat 333/11 · Brussel 1030 · Belgium