Copy
Bekijk deze nieuwsbrief in uw browser.

"Onbetaalde zorgarbeid vormt de ruggengraat van onze maatschappij"

Aan de vooravond van 1 mei pakte Conner Rousseau uit met het voorstel van de basisbaan. Iedereen die werkloos is moet volgens hem verplicht een baan aannemen of verliest de uitkering. In een artikel in het Nieuwsblad gaat hij zelfs verder en zegt dat ook vrouwen die er bewust voor kiezen om thuis voor de kinderen te zorgen verplicht buitenshuis moeten werken ook al hebben ze geen uitkering. De huisvrouwen die onbetaald zorgwerk verrichten en toekomstige werknemers voor de arbeidsmarkt verzekeren, zijn in de ogen van Conner Rousseau profiteurs, want ze rijden immers op onze wegen en genieten van onze gezondheidszorg. Jeroen Lievens van de vrouwenbeweging Femma was bereid om op Rousseaus uitspraken te reageren.

Lees verder

Vlaamse Regering gaat zwaar onder de klimaatlat

Vandaag verzamelden zich een twintigtal vertegenwoordigers van de klimaatbeweging op het Martelaarsplein, waar de Vlaamse Regering de herziening van het Vlaams Energie- en Klimaatplan bespreekt. Ze bekritiseren dat Vlaanderen slechts 40% minder broeikasgassen wil uitstoten tegen 2030, een pak lager dan de eerlijke bijdrage die Europa van elke lidstaat vraagt (47%).

Lees verder

Gezinsbond roept op kinderen in Vlaanderen ook volwaardig groeipakket te geven

Eén op de drie gezinnen komt niet rond zonder het groeipakket. Toch wordt het belang van dat groeipakket keer op keer in twijfel getrokken. De niet-koppeling aan de spil-index en alle andere besparingen die al zijn doorgevoerd zorgen voor grote verliezen aan koopkracht, waarschuwt Gezinsbond.

Lees verder

Coalitie voor gezonde lucht trakteert Europese Commissie op taart: maar niet om iets te vieren

In de ochtend van 12 mei overhandigden verschillende actiegroepen en organisaties als ludieke actie een taart aan de Europese Commissie om haar “te feliciteren” met de zevende verjaardag van de procedure tegen de Belgische overheid omwille van de slechte luchtkwaliteit. De actievoerders manen de Europese Commissie ook aan om zich voor nieuwe luchtkwaliteitsnormen te baseren op de laatste wetenschappelijke en medische kennis.

Lees verder

Verkiezingskoorts zwengelt discriminatie Syrische vluchtelingen in Turkije aan na aardbeving

Het gaat van kwaad naar erger voor Syrische vluchtelingen in Turkije. De verwoestende aardbevingen en de verkiezingen dit weekend zorgen voor een verdere opbod aan haat en discriminerende politiek. Dat blijkt uit onderzoek van 11.11.11, Upinion en Basmeh & Zeitooneh. “Mensen worden op straat gezet, aangevallen of zelfs teruggestuurd naar oorlogsgebied”, zegt expert Willem Staes.

Lees verder

Superdiverse senioren, Harry Belafonte, racisme in Nederland, IMF en oorlog in Soedan: tegendraads food for the brain

In Kuregem laten de senioren het niet aan hun hart komen. Zij bouwen bruggen en voelen zich er superdivers thuis. Een andere senior, Harry Belafonte, blijft ook na zijn heengaan inspireren. Wat racisme tegen een antiracisme-activist zegt over Nederland. Follow the money en vind de verborgen hand van het IMF achter de oorlog in Soedan. Een selectie van superdivers alternatief nieuws op het internet.

Lees verder

Noordelijk halfrond staat in brand: CO2-uitstoot piekt

Twee grote bosbranden teisteren delen van Canada en Midden- en Oost-Rusland. De branden zijn deels normaal voor deze tijd van het jaar, maar experts uiten toch hun bezorgdheid omdat droogte het vuur extra aanwakkert. Op 8 mei kende de CO2-uitstoot uit deze branden de hoogste piek sinds 2019.

Lees verder

Hittegolf na hittegolf verdeelt Argentijnen over aanpak klimaatcrisis

Liggen burgers aan de andere kant van de wereld net als wij ook wel eens wakker van het klimaat, van plasticvervuiling, van het mentaal welzijn van hun kinderen of van economische ongelijkheid? In welke mate zijn stedelingen op andere continenten begaan met de voedselzekerheid voor een groeiende wereldbevolking of de invloed van sociale media en fake news? IPS-correspondenten in verschillende wereldsteden in het zuiden trokken de straat op en gingen op zoek naar antwoorden. Waar liggen onze medewereldburgers wakker van? 

Lees verder
Burgerjournalistiek, powered by DeWereldMorgen.be

Instellingen zonder winstoogmerk vragen administratieve vereenvoudiging

  Financiële instellingen vragen heel wat informatie op bij instellingen zonder winstoogmerk (IZW’s: vzw’s en stichtingen) en hun bestuurders. Dit kadert in de aansprakelijkheidsplicht van de banken, die voortvloeit uit de anti-witwaswet van 18 september...

Lees verder


This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
GetBasic · Vooruitgangstraat 333/11 · Brussel 1030 · Belgium