Copy
Bekijk dit in je browser

Stichting Greyhounds Rescue Holland

Nieuwsbrief  |  juni 2016  |  nummer 60

Lieve vrienden van onze stichting,

Helaas heeft deze Greytnews even op zich laten wachten.

Gelukkig is hij er nu weer. In deze Greytnews aandacht voor trainen met jouw Galgo.

Deze Greytnews gaat eigenlijk over het omgaan met uw Galgo en het kijken naar zijn/ haar gedrag.

Het zijn allemaal 'Rescue honden' maar toch zijn ze allemaal anders.

Ze zijn lief, zacht, vaak nog angstig maar hebben allemaal dezelfde behoefte en dat is het ontvangen van onvoorwaardelijke liefde.

Geduld is zo belangrijk. Verwacht niets van een hond die net uit Spanje komt maar laat hem rustig ontdekken.

Ontdekken hoe de wereld om hem heen is en ontdekken dat er goede mensen bestaan.

Pleeghonden zijn ook Rescuehonden en hebben net zo goed een echt thuis nodig. U leest in deze Greytnews waarom.

Speciale aandacht vragen we u voor geweldige Chiko en lieve Tess, ze hebben echt heel hard een fijn thuis nodig, waar ze voor de rest van hun leven mogen blijven.

Wat was de opkomst geweldig van de protestmars in mei. Een protestmars tegen het leed dat windhonden in Spanje aangedaan wordt.

Lees het prachtige verslag!

Ook in deze Greytnews een eerbetoon voor een lieve Galga die helaas overleden is.

Geniet allen van een mooie zomer, van de zon, gezelligheid samen met uw viervoeter(s).

En tot de volgende Greytnews ( een kijkje achter de schermen bij de shelters in Spanje).

 

Eerbetoon Dalia

Het virus dat galgo heet hebben we gekregen via ons nichtje Monique en haar hond Dakota.
Na wat praten toch maar eens kijken op de site van GRH… En na veel kijken zien we er een die al in de pleeg is in Nederland.
 
Via de website de formulieren ingevuld en na een tijdje kregen we een huisbezoek, en een tijdje later een afspraak gemaakt met de pleegouders. Dus wij op weg naar Beets, daar aangekomen hartelijk ontvangen en begroet door drie grote galgo’s/greyhounds. Een daarvan, de bruine, was Dalia.
 
Terwijl we lekker aan de tafel zaten te genieten van een kopje koffie en aan het kletsen over de honden kwam Dalia na me toe en legde haar kop op mijn bovenbeen en keek me aan. Ze vertelde me dat ze dit nog nooit gedaan had… Na de koffie de riem omgedaan en een stuk met haar gewandeld.
 


Bij terugkomst kletsen we nog wat en na wat overleg besloten we gezamenlijk dat Dalia met ons mee gaat... Ze ging rustig mee en sprong op de achterbank en ging rustig liggen en sliep de hele terugweg. Bij thuiskomst de begroeting met onze honden die goed verliep en ze speelden even later gezamenlijk.

» Lees verder

Een hoopvolle mars met 500 galgo's in Den Haag

Vlak nadat mijn trein is aangekomen in Den Haag ga ik even zitten tegenover het station, samen met mijn zwarte galga uit Spanje. En in de verte zie ik ze al lopen…twee prachtige galgo’s die met hun baasjes onderweg zijn naar het Malieveld om deel te nemen aan de mars van Greyhounds Rescue Holland en DutchGalgo Lobby om aandacht te vragen voor het leed van de Spaanse galgo en podenco. Ik kan mijn blik niet van ze afhouden en vraag me af hoe hun leven in Spanje is geweest. Zelf ben ik half Spaans en maar al te goed bekend met de dierenwelzijnproblematiek in Spanje. Voor mij een groot moment om juist in Nederland te kunnen protesteren tegen dit onrecht in het land waar ik ben opgegroeid.Lopend naar het Malieveld zie ik ze al staan vanuit de verte… honderden gelukkige galgo’s en podenco’s met hun baasjes, allemaal met hun eigen verhaal en verleden. Wat word ik hier toch blij van! In februari reisde ik samen met Karen Soeters en Monique van Dijk Armor van PiepVandaag.nl  af naar Spanje om te filmen voor een documentaire over de Spaanse galgo, die in de maak is. We hebben daar veel galgo’s gezien in diverse opvangcentra. Zelfs zwervend op straat kwamen we ze tegen. Op Valentijnsdag hadden we zoveel geluk dat we bij de redding van een zeer angstige galga konden zijn. We hebben haar Valentina genoemd.
Wat fijn om al deze gelukkige galgo’s bij elkaar te zien. Ik denk terug aan de vele triestige blikken waar we in februari mee geconfronteerd werden. De galgo’s, podenco’s en de andere honden die in de mars in Den Haag meelopen zijn voor mij de ambassadeurs voor alle jachthonden die in Spanje wachten op een adoptiegezin, de honden die nog door de straten zwerven en de honden die bij jagers leven en uitgebuit worden.

» Lees verder                            

Een pleeghond is ook een rescuehond!
 

In deze Greytnews aandacht voor een probleem. Er zijn veel mensen die interesse hebben in het opvangen van een hond uit Spanje. Vaak zijn dat gelukkig serieuze mensen die zich verdiept hebben in het adopteren van een hond met een rugzak. Begrijpelijk is het dat mensen het zelf afhalen van hun nieuwe gezinslid op het vliegveld of afhalen van hun nieuwe hond bij een door ons geregeld transport heel erg mooi en bijzonder vinden.
Helaas worden hierdoor de pleeghonden die al in Nederland zijn geregeld vergeten. Mensen zeggen het ook, die honden zitten al goed.

Natuurlijk zorgen wij ervoor dat deze honden goed zitten bij een van onze pleeggezinnen. Maar deze honden zijn net zo goed 'rescuehonden' en verlangen net zo erg naar een eigen thuis waar zij de rest van hun leven mogen blijven. Daarnaast is het zo dat iedere geadopteerde hond vanuit een pleeggezin een nieuwe plek creëert voor een hond die nog in een shelter zit en het daar niet zo naar zijn zin heeft. Dus zoek je een hond, een nieuw maatje, kijk ook eens naar onze pleeghonden. Zij zitten al in Nederland of Belgïe en zijn dus ook te bezoeken. Zij hebben ook een echt "thuis" nodig.

» Lees verder

Galgo Dos en ik naar de Hondenschool


Daar stonden Dos en ik dan. Klaar bij het trainingsveld voor onze eerste les. De andere cursisten druppelden één voor één binnen met hun hond. Het leken wel allemaal dezelfde soorten, van die hele gehoorzame… “Hè? Zijn dat nou allemaal border collies…? Nou ja, zal wel toeval zijn!”, dacht ik nog… Zelfs Dos leek me met een scheef oog aan te kijken. “Moet ik daar tussen gaan staan met mijn lange poten?” Serieuze trainsters kwamen het veld op en er werd warempel een heel parcours uitgezet. Loopbruggen, tunnels, wipwap…. “Jeetjemekreetje”, dacht ik. “Dat is toch best heftig voor een eerste les! En ik krijg Dos toch nooit op die wipwap…

            

Met wat knikkende knietjes (van Dos en mezelf) toch maar gaan vragen bij de trainster of ik wel goed zat? Wat bleek…. We stonden bij de verkeerde hondenschool! Nou ja! Snel de auto in en een hoekje omgereden. Hè hè, dit zag er goed uit! Jonge honden die alle kanten op hupsten, en een hele relaxte trainster! Ja Dos, dit wordt leuk!

» Lees verder
 

Trainen met jouw galgo

Trainen met je galgo... "die zijn niet te trainen!" hoor ik veel mensen roepen. Of: "een galgo hoeft niet allerlei trucjes te leren."

Laten we dan eerst eens kijken wat 'trainen' precies betekent. Onder trainen versta ik 'de hond iets aanleren'. Je hond opvoeden is óók trainen.
En da's nou grappig: het is onmogelijk om je hond niet te trainen! Je leert hem namelijk dagelijks van alles aan, het meeste zelfs onbewust. Honden leren, net als mensen, continu. Gedrag dat iets oplevert, zal vaker vertoond worden. Gedrag dat niets oplevert, zal vervagen of verdwijnen. Om hier voorbeelden van te noemen: je vraagt je hond om te gaan zitten, en zodrá hij zit, geef je hem een stukje kaas. Als je hond van kaas houdt, zal hij de volgende keer wellicht nóg sneller en enthousiaster gaan zitten. Houdt hij niet van kaas, dan is de kans groot dat hij de volgende keer tóch geïnteresseerd zal zijn omdat hij positieve aandacht krijgt (en daar zijn de meeste galgo's gek op). Zijn gedrag (gaan zitten) levert hem dus iets op. En, voilà, hij heeft iets geleerd!

» Lees verder

Allemaal anders

Zonder twijfel kan ik zeggen dat iedere te adopteren Galgo of Podenco die op onze site staat lief is en hunkert naar liefde. Dat zij allen een aai, een warme plek om te slapen en lekker eten zeer waarderen.
Echter ze zijn allemaal verschillend. Veel honden uit Spanje waarderen het om met rust gelaten te worden. Vaak komen zij vanzelf die aai halen of om aandacht vragen. Sommige blijven altijd afwachtend. Ook zijn er die niets liever willen dan spelen de hele dag of als een schaduw achter je aan lopen. Er zijn honden die extreme verlatingsangst hebben, baknijd, honden die prullenbakken plunderen of de kat van de buren het liefst een kopje kleiner zouden maken.
Zelf heb ik drie Galgo's die alledrie totaal verschillend zijn.
Dat vraagt dus ook om een andere benadering. Zowel in de normale omgang als in het aanleren of afleren van bepaald gedrag. Ik heb geleerd te kijken naar wat ze doen, wanneer en hoe. Ik respecteer wat ze fijn vinden en vooral wat niet. Honden met een rugzak zijn vaak extra gevoelig voor stress dus voelen jouw onzekerheid ook goed aan. Door je te verdiepen in hoe je hond in elkaar steekt word je zelf zekerder en dat merkt je hond absoluut. Hij of zij leert jou kennen en andersom.

» Lees verder

Copyright © 2016 Stichting Greyhounds Rescue Holland.Ik wil deze nieuwsbrief niet meer ontvangen  |   Update je voorkeuren 


Email Marketing Powered by Mailchimp
Facebook
Twitter
YouTube
Webshop