Copy
Če imate probleme z ogledom, kliknite tukaj.

Med 9. in 10. aprilom je Inštitut IRIU v okviru svojega umetniškega gibanja Umetnost situacij v sodelovanju s Katedro za jugoslovanske in balkanistične študije Karlove univerze v Pragi, Centrom za slovenščino kot drugi jezik, Slovenskim društvom Jože Plečnik ter Slovenskim veleposlaništvom v Pragi soustvarjal poetični festival Mladi mesec.

 

V okviru letošnjega poetičnega festivala so se v sklopu dveh literarnih večerov predstavile slovenske pesnice Katja Gorečan, Barbara Korun, Alenka Jensterle Doležal, Kristina Hočevar, Glorjana Veber in Maja Vidmar.

 

Skupaj s sodelujočimi partnerji smo v sklopu poetičnega festivala 9. aprila dopoldan praškim prebivalcem v okviru projekta Cvet slovenske poezije* razdelili več sto umetniških rož, ki so na steblih nosile pesmi povabljenih avtoric v čeških prevodih (prevajalci: Eliška Bernardová, Soňa Hendrychová, Karolína Hornová, Natálie Křížová, Hana Mžourková in Leoš Soustružník).

 
 

Z umetniškimi rožami smo praške prebivalce povabili na dva literarna večera, ki sta se 9. in 10. aprila odvijala v Tynski literarni kavarni (večer ob glasbeni spremljavi pianistke in pevke Jiřina Babická je vodil Radek Čermák) ter glasbenemu lokalu Jazztime, kjer se je odvil tudi nastop slovenske glasbene skupine Prismojeni Profesorji Bluesa (večer ob pogovoru s povabljenimi pesnicami je vodila Hana Mžurková, poezijo v češkem prevodu so prebrali Lenka Kuhar Daňhelová ter praški študenti slovenistike).

 

Ob festivalu so potekale tudi prevajalske delavnice na Filozofski fakulteti Karlove univerze v Pragi (ob predavanjih Radka Čermáka in Hane Mžurkove), kjer so se praški študenti spoznali s slovenskimi pesnicami. Prav tako nas je s sprejemom počastilo Slovensko veleposlaništvo v Pragi (gostitelj Simon Konobelj).

 

Zahvaljujemo se svojim sodelujočim partnerjem, pesnicam, prevajalcem, prevajalkam, študentom, študentkam ter organizatorjem: Aljažu Basinu, Alenki Jensterle Doležal, Aljažu Koprivnikarju in Andreju Šurli.

 
 

Naslov festivala je povzet po liričnem romanu Mire Mihelič Mladi mesec iz leta 1962. Mladi mesec je v aprilu potekal prvič in je osredotočen na avtorice sodobne slovenske poezije. V prihodnje namerava v Češko republiko povabiti slovenske pesnice različnih generacij, ob tem pa s prevodi poskrbeti za širjenje slovenske poezije med češko prebivalstvo.

 

*Cvet slovenske poezije (avtorica Glorjana Veber) je eden izmed več kot 350-ih projektov Inštituta, ki jih slednji od leta 2007 dalje izvaja v okviru umetniškega gibanja, ki se imenuje Umetnost situacij in izvaja v različnih državah. Projekt razdeljevanja umetniških rož je bil prvič izveden ob Svetovnem dnevu poezije 2015 in sicer z naslovom Roža iz Jeruzalema. Potekal je ob sodelovanju z Društvom slovenskih pisateljev in drugačnim izborom poezije.

 

Obvestilnik pripravila: Aljaž Koprivnikar in Glorjana

Avtorji fotografij: Alenka Jenstrle Doležal, Slovensko veleposlaništvo v Pragi, Katja Gorečan, Kristina Hočevar, Glorjana Veber

Obdelava fotografij: Glorjana

Elektronski naslov: info.iriu@gmail.com

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
© 2014 IRIU. Vse pravice pridržane. Če ne želite več prejemati tovrstnih sporočil, se lahko odjavite tukaj.

Email Marketing Powered by Mailchimp