Copy

Nieuws over en voor cultuurcentra en gemeenschapscentra
december 2016

Lees deze nieuwsbrief online

VVC verwelkomt Elke Van lent | Projectsubsidies gc's| #Cultuurstart 2016 | VVC-dag | Kennisportaal cultuurcentra en bibliotheken | Bezoek Commissie Cultuur |Wintereditie nieuwsbrief lokaal cultuurbeleid| Kerstwensen


 

VVC verwelkomt Elke Van lent
VVC nam eind juni 2016 afscheid van Evi Gillard en wierf daarom een nieuw personeelslid aan: Elke Van lent. Sinds 16 augustus is Elke enthousiast aan de slag bij VVC. Ze studeerde sociaal-cultureel werk aan de Hogeschool Leuven en cultuurmanagement aan Universiteit Antwerpen. Tijdens haar opleiding liep ze stage in CC Ter Dilft, Vlaams Cultuurhuis de Brakke Grond en Kazerne Dossin.

Elke neemt de functie van coördinator op, net als haar collega Leonie Lanssens. Leen Pede, administratief verantwoordelijke, maakt het team compleet.

Projectsubsidies gemeenschapscentra voor aanbod kansengroepen afgeschaft

In volle zomerperiode werd bekend gemaakt dat minister Sven Gatz de projectsubsidies voor gemeenschapscentra om een aanbod voor kansengroepen uit te werken afschafte. Het vrijgekomen budget wordt toegevoegd aan een andere subsidielijn voor een aanbod voor kansengroepen en dus niet meer exclusief gereserveerd voor de gemeenschapscentra. Centra kunnen beroep doen op deze subsidielijn, maar moeten daarvoor aan specifieke voorwaarden voldoen.
VVC uitte zijn bezorgdheid over de gevolgen van deze beslissing en zijn ongenoegen over de manier waarop deze beslissing verliep.

Lees de VVC-reactie

#Cultuurstart2016

Cultuur beleef je het hele jaar door. Toch is september/begin oktober voor heel wat cultuurhuizen de start van een nieuw seizoen. Om zichtbaar te maken hoe onze cultuurhuizen en hun publiek de start van het cultuurseizoen beleven, lanceerde VVC vorig jaar de actie Cultuurstart. Een geslaagd experiment dat we in 2016 herhaalden. Bovendien kon dit jaar het deelnemende publiek in de prijzen vallen! Gedurende september en oktober werd er lustig gehashtagd met #cultuurstart2016 op Instagram en Twitter.

Bekijk alle foto’s en tweets

Geslaagde VVC-dag Naar een sterk cultuurspreidend netwerk

Op 28 oktober ontmoetten een 100-tal VVC-leden elkaar in CC Asse. Tijdens de voormiddag lichtte  Marleen Platteau, raadgever sociaal-cultureel werk van minister Sven Gatz, de nieuwe visie van de minister op het begrip cultuurspreiding toe. Joris Janssens van Kunstenpunt gaf een interessante kijk op mogelijke, toekomstige spreidingsmodellen. Na het plenaire gedeelte kozen de deelnemers een sessie waarin de praktijk van samenwerken rond cultuurspreiding centraal stond.
In de namiddag werden collegagroepen georganiseerd. Net omdat het essentieel is om samen met collega’s na te denken over de uitdagingen van de toekomst en blijvend ervaringen met elkaar te delen.

Lees meer over de VVC-dag

Kennisportaal cultuurcentra en bibliotheken

De Vlaamse overheid voorziet een online tool waarmee de verzamelde cijfergegevens vanaf 2006 tot 2015 van cultuurcentra en openbare bibliotheken in Vlaanderen en Brussel in beeld worden gebracht. Op het kennisportaal zijn de data op een interactieve manier raadpleegbaar in grafieken of kant-en-klare weergaves. Gemeenten kunnen er onderling ook vergeleken worden.

Opvallend in de cijfers van 2015 voor cultuurcentra is dat het aanbod aan activiteiten toeneemt: zowel het aantal activiteiten die de cultuurcentra zelf organiseren als het aantal activiteiten georganiseerd door derden stijgt. Ondanks deze stijgende trend, daalt het aantal activiteiten die de cultuurcentra specifiek organiseren voor scholen, families en jongeren. Vooral podiumactiviteiten (bv. theater - of muziekvoorstellingen) blijven populaire publiekstrekkers.

Bekijk het kennisportaal

Het departement Cultuur, Jeugd, Sport en Media zet verder in op de verwerking van de verzamelde data via CCinCijfers. Zo lanceerde het op 19 december een eerste publicatie binnen hun nieuwe reeks Cultuurcentra in cijfers gevat. Deze eerste publicatie focust op het thema publieksbereik. Het brengt cijfers en evoluties in kaart van het aantal actieve klanten, het aantal deelnames aan activiteiten die cultuurcentra organiseren en de participatie van scholen aan het aanbod van cultuurcentra.

Bekijk de publicatie over publiekswerking

Bezoek van de Commissie Cultuur aan Cultuurhuis De Warande

Op vrijdag 25 november nodigden VVC, Cultuurhuis De Warande en het Frans Masereel Centrum de Commissie voor Cultuur, Jeugd, Sport en Media van het Vlaamse parlement uit voor een werkbezoek aan de Kempen. Tijdens het bezoek werd de werking van Cultuurhuis De Warande en het samenwerkingsverband ’t Pact besproken. VVC sprak er ook kort over haar toekomstambities. De voormiddag werd afgesloten met een debat over de aangehaalde thema’s. Na de lunch bezocht de commissie het Frans Masereel Centrum.

Bekijk de foto’s en presentaties

Wintereditie van nieuwsbrief lokaal cultuurbeleid

Vorige week werd de wintereditie van de nieuwsbrief lokaal cultuurbeleid uitgestuurd. Deze driemaandelijkse nieuwsbrief over lokaal cultuurbeleid houdt je op de hoogte van het belangrijkste beleidsnieuws door een samenwerking uit zes verschillende sectoren: het Forum voor Amateurkunsten, FOV, OCE, oKo, VVBAD en VVC. Elk seizoen wordt er een editie uitgestuurd.

 Bekijk de wintereditie
Schrijf je in voor de volgende edities

 

VVC wenst je prettige feesten en een hartverwarmend 2017!

Heeft jouw cultuurcentrum of gemeenschapscentrum nieuws dat je wil delen met collega's? Geef een seintje aan info@cultuurcentra.be en maak kans om met je bericht in deze rubriek te verschijnen!
Share
Tweet
Forward
Share
Facebook
Facebook
Twitter
Twitter
Website
Website

Copyright © 2015 VVC vzw, All rights reserved.
U ontvangt deze Nieuwsbrief omdat u opgenomen bent in de database van VVC vzw.

Contactgegevens:

VVC vzw | Gallaitstraat 86 bus 23 | 1030 Brussels | Belgium
02 201 17 07 | info@cultuurcentra.be | www.cultuurcentra.be

 


uitschrijven uit deze nieuwsbrief    uw gegevens aanpassen 

 


This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Vereniging Vlaamse Cultuur- en gemeenschapscentra vzw · Gallaitstraat 86 bus 23 · Brussel 1030 · Belgium

Email Marketing Powered by Mailchimp