Copy
Touché's summer readings, met een terugblik op de voorbije maanden en een vooruitblik op de volgende:

GEDANE ZAKEN:
nieuw aanbod in de gevangenis van Dendermonde, vorming voor jongeren, Katrien op Radio 2, feest

UPCOMING EVENTS:
Gingo campagne, Run for Touché, nieuw aanbod in de gevangenis van Ruiselede, oplossingsgerichte supervisie voor begeleiders en Comedy night

VERHALEN UIT DE PRAKTIJK:
'Opinies en schapen' en 'Spreken in tijden van eenzaamheid'

GETOUCHEERD? DOE MEE OF STEUN ONS! 
Vecht mee en doe een fiscaal aftrekbare gift via dono

MEER WETEN?
Blader door ons jaarverslag van 2015
 

 

GEDANE ZAKEN


NIEUW AANBOD IN DE GEVANGENIS VAN DENDERMONDEEnkele begeleiders van Touché maakten hun entrée in de gevangenis van Dendermonde, en werden er heel erg warm verwelkomd. Sindsdien zijn we er aanwezig met een tweewekelijks individueel begeleidingsaanbod voor de gedetineerden.

Gedetineerden komen niet zelden door het uiten van agressie in de gevangenis terecht. De gevangeniscontext biedt weinig mogelijkheden om deze problematiek te overwinnen.
Wij vinden het zinvol om tijdens de detentieperiode al aan de slag te gaan met de aanwezige boosheid en frustraties. Het leren herkennen van de eigen agressie is hierbij een eerste stap. Door onze positieve en menselijke benadering van gedetineerden willen wij helpen in de voorbereiding op hun re-integratie. We doen dit met een oplossingsgerichte aanpak: we kijken naar de krachten en kwaliteiten die mensen al bezitten om deze in te zetten bij het omgaan met hun agressie. We zien deze agressie als een energie die in de toekomst gebruikt kan worden om constructieve doelen in het leven te bereiken. 

 
VORMING VOOR JONGEREN

We waren te gast bij twee groepen leerlingen deeltijds onderwijs van Syntra voor een nabespreking bij het toneelstuk Play Again, in samenwerking met Theater van A tot Z. We mochten ook aan de slag met een groep leerlingen humane wetenschappen in Gent. 

Alle vormingen worden in duo gegeven door een ex-gedetineerde en een begeleider van Touché. 


"Af en toe eens goed nadenken en jezelf tot rust brengen kan goed doen en eventuele problemen / conflicten in de toekomst voorkomen. Zeer boeiende verhalen in de film!"

"Ik vind het wel eens interessant om ook eens het verhaal van een gedetineerde te horen, want in het dagelijkse leven kom je weinig met die mensen in contact. Het is leuk om nu eens wat meer te weten gekomen te zijn. Vooral de vragenronde vond ik interessant."

"De ademhalingsoefening omdat ik zelf veel last heb van stress die ik moeilijk kwijt geraak. Ik vond de film ook een zeer goede manier om ons bewust te maken bij onze daden en acties die we al gedaan hebben, maar ook naar de toekomst toe."

"Het was een interessante ervaring, het is erg verrijkend om in contact te komen met iemand die zulke dingen al meegemaakt heeft. Wat ik vooral ga onthouden, is het optimisme van de man naar de toekomst toe en de motivatie om zijn simpele maar mooie droom waar te maken."


 

KATRIEN OP RADIO 2


Naar aanleiding van het tumultueuze najaar in de gevangenissen werd Katrien geïnterviewd op Radio 2. Herbeluister het fragment hier
 


FEEST

 

Op 24 juni feestten we in de Vooruit in Gent. Dank aan de aanwezigen om er een gezellige boel van te maken! Dank aan alle vrijwilligers die het mogelijk maakten dat de organisatie op wieltjes liep! Voor meer sfeerbeelden, klik hier
 

 

UPCOMING EVENTS

 

GINGO

In het najaar lanceren we in samenwerking met Gingo, het eerste Belgische platform voor collaboratieve filantropie, een campagne om ons jongerenproject op te starten. Meer info volgt binnenkort, maar hier vind je alvast het projectdossier. 
 

 

RUN FOR TOUCHÉ

Een groep sportievelingen doet op 16 oktober mee aan Linkeroevert in Antwerpen ten voordele van Touché!
  
  • REGISTREER je op dono.be en word lid van het ‘Run for Touché’-team.
  • SCHRIJF JE IN voor de wedstrijd op www.linkeroeverthalfmarathon.com
  • DEEL je actiepagina met je vrienden, collega’s en familie en haal geld op om je run te sponsoren.
  • START je training! Doe je dit graag in groep of krijg je graag tips van een personal coach, geef ons een seintje, we organiseren dit graag! 


SPONSOR hun Touché-loop-t-shirt, een extra flesje water, hun inschrijvingsgeld of hun kilometers! Vanaf 150€ sponsoring krijg je zelf je eigenste persoonlijke Touché-t-shirt, notebook of totebag!

SURF NAAR www.dono.be en klik bij de actie Run for Touché op ‘doneer nu’.

We helpen je graag bij je registratie, inschrijving, sponsoring! info@vzwtouche.be
 

 
NIEUW AANBOD IN DE GEVANGENIS VAN RUISELEDE
 
In het najaar start Touché een nieuw aanbod in de gevangenis van Ruiselede, in de context van het B-Leave project voor gedetineerden en in samenwerking met de Rode Antraciet. 
 
Het programma zal bestaan uit 10 groepssessies voor 2 groepen, waarin concrete handvaten aangereikt zullen worden i.v.m. het omgaan met de eigen agressie. De oplossingsgerichte methode vormt hierbij het kader, waarbij gezocht wordt naar passende antwoorden en hulpmiddelen op maat van elke deelnemer. 


OPLOSSINGSGERICHTE SUPERVISIE VOOR BEGELEIDERS

 

In het najaar organiseert Touché in samenwerking met Informant een oplossingsgerichte supervisiereeks voor begeleiders. De centrale vraag hierbij is 'Hoe kan ik vanuit een oplossingsgericht perspectief verder met de angst/kwaadheid/stress rond agressie die ik in mijn werk ervaar?' De supervisie biedt een oplossingsgerichte blik om met agressie om te gaan. De plaatsen zijn beperkt, dus wacht niet te lang! 

Meer info en inschrijven kan via deze link
 

 
COMEDY NIGHT

Op 16 december speelt Dries Heyneman zijn theatershow Jenny voor Touché in de Groenzaal in Gent.
 


‘Jenny’ is een voorstelling over chaos. Een schreeuwend kind, ruziënde buren, verkeersagressie, oorlog. Dries Heyneman weet hoe hij die chaos kan oplossen. Hij heeft ideeën, een manier van denken, en wil dat we luisteren. Hij wil dat ook Jenny naar hem luistert, maar die heeft daar, denkt hij, weinig oren naar. Het grote publiek kent Dries vooral als ‘Kurt van de gazettewinkel’ in de fictiereeks ‘Bevergem’. Fans van het genre kennen hem vooral van Ter bescherming van de Jeugd. Samen met Tim Goditiabois won het duo in 2007 het Cabaretskefestival in Eindhoven, in 2008 het Leids én het Utrechts Cabaret Festival. Naast comedycoach en beroemde Bevergemnaar, kiest Dries Heyneman nu voor een one-man-cabaret optreden. Wie ooit Ter Bescherming van de Jeugd aan het werk zag, wil dit voor geen geld missen.

Meer info en tickets via info@vzwtouche.be.
 

 

VERHALEN UIT DE PRAKTIJK
met dank aan Erwin!
 
 
OPINIES EN SCHAPEN

Okee, vroeger leefde ik volgens de opinie van de anderen. Als ik die schoenen aandoe gaan ze me uitlachen. Als ik met mijn fiets naar school ga gaan ze me uitlachen. Dus ik moet een scooter. Ik kan die niet betalen dus forceer ik me maar wat geld met louche zaakjes. Als ze me maar niet uitlachen. Ik zie het nu weer gebeuren met mijn nichtje. Meisjes tussen de twaalf en achttien dragen allemaal dezelfde Adidas sneakers. Dat moet. Anders zouden ze er niet bijhoren. En worden ze misschien uitgelachen. De opinie van anderen. Waar heeft ze me gebracht. Ik zit al wat jaren in de gevangenis. Ik sloeg me naar een vorm van rijkdom. Ik overviel mensen tot ik over mezelf viel.
 
Tijdens mijn detentie leerde ik een aantal waarden kennen. Ik leerde spreken over gevoelens. Ik vertrouwde mijn therapeuten soms, maar soms ook niet. Als ik controle kan houden over wat er gebeurt, en zelf mijn doelen kan bepalen, blijf ik dromen. Dan ga ik vooruit. Bij touché lieten ze me een gps zien. Ik leerde zelf te bepalen waarnaar ik wou streven, en mocht zelf ontwikkelen langs welke wegen. Ze waren er, maar dwongen me niet, ze vertrouwden op mijn eigen stem die me zou leiden. Ik verdwaalde, maar vond de weg naar wat waardevol kon zijn voor mezelf. Het bleek ook datgene te zijn wat voor de mensen rondom mij belangrijk was. 
 
Nu kan de mening van anderen me niet meer schelen. Als ik kan leven en goed zijn voor mijn familie ben ik rijk. Ik hoef die miljoenen niet meer, of dat uiterlijk vertoon. Het uiterlijk vertoon is iets van de massa geworden. Mensen zijn als schapen. En ik zie wat er met schapen gebeurt. Elke week opnieuw worden er in het slachthuis waar ik werk vierduizend schapen onwetend naar de slachtbank geleid. Nee, als ik een schaap moet worden om te voldoen aan het oordeel van de anderen, dan laat ik dat graag aan mij voorbijgaan. Geef mij maar de rust van mijn eigenheid, dan moet ik er niet zo nodig bijhoren. Wat belangrijk is voor een mens is dat hij in alle situaties de baas is van wat er gebeurt, en blijft doorwerken aan zijn droom.

 
SPREKEN IN TIJDEN VAN EENZAAMHEID

Paul Verhaeghe schreef jaren geleden het boek "Liefde in tijden van eenzaamheid". Het is niet alleen een titel die bij elke hulpverlener een belletje doet rinkelen, maar ook bij velen een boek dat even gemorreld heeft aan de veronderstelde hoekstenen van de hedendaagse verhoudingen tussen man en vrouw, maar meer in het algemeen tussen iedereen die een relatie met elkaar aanknoopt.

Over aanknopen van relaties zijn al woorden genoeg gevloeid zou ik kunnen denken. "Maar het is telkens een sleutel binnen elk therapeutisch gesprek!" hoor ik elk van jullie nu luidkeels riposteren. En deemoedig buig ik het hoofd voor zoveel waarheid. Dus dit verplicht me om terug het één en ander aan de pen toe te vertrouwen. Het "ik-personage" wordt vanaf de volgende zin de man waarmee ik in gesprek ben.

"Ik ben op mijn achttiende achter de tralies geworpen. Het schoffie van de buurt was ik. Ik beken. Maar het hoefde niet zo'n vaart te lopen. Okee, ik was voor geen rede vatbaar. Maar na vijf jaar van opstand en beurse knokkels van anderen de kaakbenen de breken ben ik tot inkeer gekomen. Maar zo denken zij niet. Wij zijn zij? Alles wat voor justitie werkt. Maar ik vecht me een weg naar een eindeloze tijd van opsluiting. Bovendien ben ik ook nog eens moslim. Dat maakt het dubbel zo moeilijk. Als ik over Allah begin, ben ik momenteel al verdacht. Als ik spreek met een ander in het Berbers, dan riskeer ik tucht, omdat ik dan radicaliseer volgens hen. Ik ben Belg, zo Belgisch als maar kan. Een gast van de quartier. Maar spijtig genoeg ben ik meertalig. Dat maakt me verdacht. Dat belemmert de manier waarop ik kan spreken. Hoe meer taalregisters ik heb, hoe minder begrip er is. Bovendien maak ik taal. Ik rap, schrijf, en vind woorden uit. Maar wat ik zeg is altijd verdacht. Daarom beperk ik mijn woorden tot de mensen die ik graag heb. En dat is mijn familie. Mijn zus kwam op bezoek vanuit mijn geboortestad naar de plaats waar de tralies mijn contact met de buitenwereld belemmeren. Het was een paar dagen nadat in Brussel een groepje mannen bommen hadden doen ontploffen en zo mijn geloof misbruikten om mensen te doden. Ze vertelde me dat ze vanaf haar vertrek tot bij mij scheef was bekeken. Een moslima, met een rugzak vol proviand en prullen. Ze had telkens het initiatief genomen om alle mensen die haar aankeken aan te spreken, en in contact te treden. De eenzaamheid die ze voelde doorbrak ze met het gesprek. Het gesprek waarop alles steunt, alle menselijke relaties steunen."

Ik blijf stil, na deze uiteenzetting waarbij ik voel dat elk mogelijk woord iets zou breken van hetgeen nu gezegd is. In deze stilte kan het gesprek zijn waarde houden, en kunnen we verbonden blijven. Ik voel alsof ik een illustratie heb gekregen van wat eenzaamheid betekent, namelijk niet spreken of niet mogen spreken. Vandaar de oproep, de leuze om te spreken in tijden van eenzaamheid.

 

GETOUCHEERD?
DOE MEE EN STEUN ONS!


Vecht mee en doe hier een fiscaal aftrekbare gift


 
Wij zijn alvast getoucheerd door Lieven Nollet en zijn studenten, Alex, Steven, Bert, de familie van Jozef, Rudi, Jan, Luc, Piet, Kati, Bart, Teun, Els, Katia, Rebecca, Katty, Erwin, Lies, Lena, Kris, Luk, Hans, Geert, Henk, Ernst, Deborah, Nikki en Aft! Dank jullie wel! 
 

 

MEER WETEN? 

Blader hier door ons jaarverslag van 2015.
 
Copyright © vzw Touché All rights reserved.

Our mailing address is:
info@vzwtouche.be

Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list
 


This email was sent to <<e-mailadres>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
vzw touché · Kortrijksesteenweg 391 · Ghent 9000 · Belgium

Email Marketing Powered by MailChimp