Copy
Laat je toucheren door ons nieuws!


GEDANE ZAKEN


TOUCHÉ 
IN DE GEVANGENIS VAN DENDERMONDE
Maandagmorgen 20 juni 2016: Patrice en ik worden warm onthaald in de gevangenis van Dendermonde. Alles werd hier zorgvuldig in gereedheid gebracht om met onze Touchéwerking van start te gaan. Ik ben gecharmeerd door de ijzeren wandelterrassen die allen zicht geven op het centrum, het operatiekwartier van waaruit onze cliënten worden opgeroepen. In de gepersonaliseerde Touchébrievenbus ligt een stapeltje aanmeldingen te wachten: voldoende vraag bij de gedetineerden om met hun agressie aan de slag te gaan. We kunnen hier zinvolle arbeid leveren.

De ingrediënten binnen onze individuele begeleidingen blijven dezelfde, én worden gesmaakt. Op een oplossingsgerichte manier zoeken we met de gedetineerden hoe ze hun agressie constructief kunnen inzetten in functie van hun toekomstdoelen.

Nu, 5 maanden later, hebben we een eerste, positieve evaluatie achter de rug. De mannen en het personeel tonen dankbaarheid voor onze aanwezigheid. De opkomst op onze tweewekelijkse  maandagvoormiddagen taant voorlopig niet. En na afloop belonen we onszelf telkens met een ter plekke bereide maaltijd in de warme, bedompte refter. De croque bolognaise is alvast een aanrader… Als het aan ons ligt, zetten wij dit aanbod in de toekomst met eenzelfde geestdrift voort. Touché!


Inge 

TOUCHÉ 
IN DE GEVANGENIS VAN RUISELEDE
In Ruiselede valt ons de eer te beurt om vanaf dit jaar deel te zijn van het unieke B.Leave programma. We gaan er 10 dagen met 2 groepen gedetineerden aan de slag rond agressie. Dit voorjaar gingen de eerste 2 sessies door, en met succes! 

TOUCHÉ 
IN DE GEVANGENIS VAN OUDENAARDE
Naast de vertrouwde tweewekelijkse individuele gesprekken, loopt er momenteel ook opnieuw een oefengroep van 5 sessies in de gevangenis van Oudenaarde. 
SUPERVISIE
5 moedige jongerenbegeleiders gingen de uitdaging aan om hun houding tegenover agressie te bekijken, en op zoek te gaan naar een oplossingsgerichte kijk. Ze zijn halfweg!
ONZE GINGO CROWDFUNDINGCAMPAGNE 'VAN VUISTKRACHT NAAR VEERKRACHT' WERD EEN SUCCES!
Dankzij de steun van 69 donateurs slaagden we erin om meer dan 100% van het beoogde bedrag op te halen! We zijn intussen in volle gang om met dit geld iets geweldigs op poten te zetten voor jongeren! We staan te popelen om vanaf januari met 20 jongeren individueel aan de slag te gaan!
VORMINGEN AAN 250 JONGEREN, STUDENTEN EN JONGERENBEGELEIDERS
Touché gaf in de voorbije periode vormingen en workshops aan studenten sociaal werk van de HoGent, leerlingenbegeleiders van het CLB Gent en jongeren uit de brede jeugdzorg in Brugge.

LOPERS LIEPEN ZICH DE ZIEL UIT HUN LIJF VOOR TOUCHÉ

Op 16 oktober werd er voor de eerste keer gelopen voor Touché: Eeen groep sportievelingen deed mee aan Linkeroevert in Antwerpen ten voordele van Touché! En hoe! Onze lopers liepen allemaal de halve marathon helemaal uit; de supporters genoten van de lopers, hun kelen schor schreeuwen, de zon, de sfeer, ...; hun sponsors haalden zomaar eventjes 940 euro voor hen op; ze liepen tijden tussen de 2:01:16 en 2:33:12; één van de lopers liet al vallen dat ze volgend jaar revanche wil nemen...; en één van de kandidaten die op het laatste nippertje niet kon mee doen, wil dat volgend jaar ook komen recht zetten!

Zondag 16 oktober: één van die najaarsdagen voor in de boekjes: een heerlijke herfstzon, amper een briesje, op linkeroever werd er "gerund" voor van alles en nog wat, en werd er dus ook gerund voor Touché. Het voelde als een familieuitstap, M, T en C liepen de longen uit hun lijf in een zalig kader, en wij supporters spraken aanmoedigende woorden, dronken een pintje, lagen lekker in het gras de Antwerpse skyline te bewonderen, stonden aan de meet om onze lopers op te vangen, en waren vooral blij en fier. Dank je wel, T en C, die dit initiatief namen: een warm hart doet wonderen! Dit is voor herhaling vatbaar, misschien: 2017 Linkeroevert, here we come! Met liefst nog wat meer! En M, jij ook bedankt, om ons zo te steunen, en dan nog supersnel ook! 
Patrice
 
UPCOMING EVENTS

 
COMEDY NIGHT
16 december - Groenzaal Gent

Op 16 december speelt Dries Heyneman zijn theatershow Jenny voor Touché in de Groenzaal in Gent.
Op 16 december speelt Dries Heyneman zijn theatershow Jenny voor Touché in de Groenzaal in Gent.

JENNY’ is een voorstelling over chaos. Een schreeuwend kind, ruziënde buren, verkeersagressie, oorlog. Dries weet hoe hij die chaos kan oplossen. Hij heeft ideeën en wil dat we luisteren. Hij wil dat ook Jenny naar hem luistert, maar die heeft daar, denkt hij, weinig oren naar. 

DRIES HEYNEMAN maakte in 2007 de - voor hem - logische stap van psycholoog in de marketing van medische apparatuur naar het cabaret. Met het cabaretduo Ter Bescherming van de Jeugd won hij in 2008 het Leids Cabaret Festival en tourde vijf seizoenen lang in Nederland en Vlaanderen. Vanaf 2012 werkte Dries Heyneman druk achter de schermen en regisseerde de voorstellingen van Han Solo, Piv Huvluv, Begijn Le Bleu, Freddy De Vadder, Piet De Praitere... In die periode schreef Dries ook mee aan het komische collageprogramma ‘Superstaar’ (2BE) van Gunter Lamoot. Daarnaast stond hij als scenarist en acteur mee aan de basis van de fictiereeks Bevergem (CANVAS). Later in 2015 maakte hij samen met Piet De Praitere het programma ‘Lookalikes’ (2BE), dit najaar ook op tv. Afgepeigerd, uitgeperst, leeggezogen, onderbetaald en dodelijk vermoeid keert Dries Heyneman terug naar zijn oorspronkelijke passie: het podium.                                                   


INFO & TICKETS 
via info@vzwtouche.be of 0499/42.71.49 
en door 20 € over te schrijven op BE15 0003 2565 1430.
MUSIC FOR LIFE

De warmste week komt er aan en we werden al verwarmd met het nieuws dat alvast Sofie Demeyer, toneelgroep Vriendenkring Zulte en Hedera in actie komen voor Touché! 

Zet jij ook een actie op?


 
REGISTREER HIER JE ACTIE
DE HUIZEN ON TOUR
14 december - Campo Gent
 

 


Infotainment: Marijn Devalck zingt een programma aaneen over de Huizen, van gevangenissen naar detentiehuizen, waar sprekers hun vernieuwende visie over detentie naar voren brengen. Gratis mits reservatie via huizenontour@gmail.com.

 

VERHALEN UIT DE PRAKTIJK
 
 
BRIEF AAN DE RECHTER
 

Geachte Rechter,
Edelachtbare,
 
Ik zou u graag uitleggen hoe het voelt om als jong kind uw ouders achter te laten in je land en mee te reizen met je familie naar het noorden, om hier aan te komen zonder de taal te spreken, illegaal te zijn, en niet naar school te gaan.
 
Ik zou je ook graag uitleggen hoe makkelijk het is om dan de straat te ontdekken als speelterrein, waar je snel leert hoe het leven niet moet verlopen. Ook zou ik je willen kunnen meenemen in de vaart die zaken kunnen nemen, hoe moeilijk het is om tegen die stroom in te zwemmen, en de mee te zijn met hoe het er hier aan toe moet gaan. Ik had de kracht niet om mee te zwemmen. Maar wat kan ik daar nog mee, behalve leven met een schuldgevoel.
 
Ik zou u graag duidelijk maken hoe makkelijk verdovende middelen het schuldgevoel wegnemen, samen met mensen die ook dit toevluchtsoord zoeken. Hoe makkelijk het is om trouw te zweren aan die middelen, die je de illusie geven dat je sterker bent dan je je voelt.
 
Ik zou u graag uitleggen hoe schuldig ik me voel om hetgeen ik deed onder invloed van die illusie. Zaken waarvoor ik werd vervolgd, zaken waarvoor ik me mijn ganse leven zal schamen, niet alleen tegenover u en de maatschappij, maar vooral tegenover mijn familie.
 
Ik zou u graag uitleggen welke veranderingen ik doormaakte tijdens mijn eerste periode van detentie. Hoe mijn denken probeerde zich aan te passen aan het “juiste”. Welke verwachtingen ik had, hoe ik mijn plannen klaar had.
 
Ook zou ik willen uitleggen dat ik me illusies had voorgehouden. Hoe moeilijk het is om alleen verder te gaan zonder duidelijke veiligheid, huisvesting, en mensen die bekommerd zijn, kan ik niet in woorden omschrijven.
 
Graag zou ik u duidelijk maken hoe groot mijn ontgoocheling is omwille van mijn tweede veroordeling, hoe goed ik het voor had, hoe erg ik mezelf daarvoor veroordeel als zwakkeling, hoe verdwaald ik was, hoe weinig ik van de waarden van mijn familie had nagekomen.
 
Ik zou u ook willen uitleggen waarom ik me heb laten overhalen om samen met anderen vernieling aan te richten in de gevangenis, hoe geïsoleerd ik me voelde in Beveren, hoe weinig begrip ik voelde, misschien ten onrechte, maar mijn gevoel was te sterk. Ik zou u graag duidelijk maken dat ik wil werken, dat ik verder wil met mijn leven, mijn ontwikkeling, mijn vrijheid.
 
Graag zou ik u uitleggen dat mijn enige wens in dit leven is om mijn ouders terug te zien. Mijn moeder te omhelzen. Haar vergiffenis te vragen voor mijn misstappen. Gemobiliseerd door de spijt in haar ogen de kracht te vinden om alles waar ik nu in geloof ook daadwerkelijk te doen.
 
Dit zou ik u graag uitleggen, mochten er woorden bestaan die mijn gevoel konden omschrijven. Maar woorden kunnen nooit krachtig genoeg zijn om mijn spijt, mijn schaamte, maar ook mijn hoop op vergiffenis en mijn verlangen naar begrip aan u duidelijk te maken.

GETOUCHEERD?
VECHT MEE!


Doe hier een fiscaal aftrekbare gift.

Steun ons maandelijks met een klein bedrag en open hier een fiscaal aftrekbare doorlopende opdracht.
Copyright © vzw Touché All rights reserved.

Our mailing address is:
info@vzwtouche.be

Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list
 


This email was sent to <<e-mailadres>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
vzw touché · Kortrijksesteenweg 391 · Ghent 9000 · Belgium

Email Marketing Powered by Mailchimp