Copy
Laat je toucheren door ons nieuws!


GEDANE ZAKENTALK & PRIJS OP HET EUROPEAN BRIEF THERAPY ASSOCIATION CONGRES IN BRUGGE

Touché werd vereerd met de European Award for Excellence in Solution Focused Practice van de EBTA! Naast een beetje beduusd, zijn we vooral ongelooflijk dankbaar! 

 
VORMING VOOR JONGEREN

 

Touché ging aan de slag met een groep jongeren in een school in Kortrijk.

"Ik kamp zelf met een paar problemen, maar ik wou dat niemand me hielp, omdat ik geen vertrouwen meer had. Dit heeft me opnieuw laten inzien dat er nog mensen zijn (net als mij) en dat ik op het juiste pad moet blijven."
"Deze activiteit was heel nuttig. Je neemt zelf actief deel, waardoor je aan het denken wordt gezet. Er wordt heel open gepraat over alles, waardoor je erg veel bijleert."
"Ik vond dit alles zeer interessant en ik heb veel dingen ingezien vandaag. Door deze dingen zal ik me anders gaan gedragen naar bepaalde personen toe. Het was dus heel goed en ik kan het ook toepassen in mijn eigen leven."


VAN VUISTKRACHT NAAR VEERKRACHT


Daniël TermontIsmaïl AbdulPol Goossen en Jurgen Delnaet schaarden zich achter onze lof der kwaadheid en zetten mee hun schouders onder ons jongerenproject! 

 
UPCOMING EVENTSRUN FOR TOUCHÉ
16 oktober - Antwerpen


Nu zondag, 16 oktober lopen ondersteuners én cliënten de halve marathon op Linkeroevert. Ze doen dit niet alleen voor de fun of omdat ze zo zot zijn om halve marathons te willen lopen. Ze willen er Touché mee sponsoren. Ze zoeken 5€ per 200m of 25€ per km. Wil jij een paar van hun meters sponsoren? Dat kan! Klik hier!

 

OPLOSSINGSGERICHTE SUPERVISIE VOOR BEGELEIDERS

10 en 24 november, 8 en 22 december - Informant, Stapelplein 32, Gent
In het najaar organiseert Touché in samenwerking met Informant een oplossingsgerichte supervisiereeks voor begeleiders rond de centrale vraag 'Hoe kan ik vanuit een oplossingsgericht perspectief verder met de angst/kwaadheid/stress rond agressie die ik in mijn werk ervaar?' De supervisie biedt een oplossingsgerichte blik om met agressie om te gaan. De plaatsen zijn beperkt, dus wacht niet te lang! Inschrijven kan via deze link

 
COMEDY NIGHT
16 december - Groenzaal Gent

Op 16 december speelt Dries Heyneman zijn theatershow Jenny voor Touché in de Groenzaal in Gent.
 

 

‘Jenny’ is een voorstelling over chaos. Een schreeuwend kind, ruziënde buren, verkeersagressie, oorlog. Dries weet hoe hij die chaos kan oplossen. Hij heeft ideeën en wil dat we luisteren. Hij wil dat ook Jenny naar hem luistert, maar die heeft daar, denkt hij, weinig oren naar. Het grote publiek kent Dries vooral als ‘Kurt van de gazettewinkel’ in ‘Bevergem’. Info en tickets via info@vzwtouche.be.


 
DE HUIZEN ON TOUR
14 december - Campo Gent

 

Infotainment: Marijn Devalck zingt een programma aaneen over de Huizen, van gevangenissen naar detentiehuizen, waar sprekers hun vernieuwende visie over detentie naar voren brengen. Gratis mits reservatie via huizenontour@gmail.com.

 

VERHALEN UIT DE PRAKTIJK
 OPLOSSINGSGERICHT WERKEN DOOR HET PERSONEEL VAN DE GEVANGENIS VAN BRUGGE
 
Gisteren begaf ik me tegen de klok van één naar de ingang van de gevangenis in Brugge. Het was er druk, de parking stond vol, de wandeling bleek langer dan verhoopt. Uiteindelijk bleek ik daar kwart na één aan te komen. De persoon die het onthaal deed kent me vanuit de advocatenruimte. Hij spreekt me zelfs aan met de voornaam, wat een vertrouwd gevoel geeft. Dat hij mijn voornaam kent door mijn paspoort in te lezen is bijzaak. Hij spreekt me aan. En zegt me dat hij me wil binnenlaten, maar dat het risico bestaat dat ik een uur zal moeten wachten totdat ik de eerste cliënt te zien krijg, dit omwille van het "appèl". Hij geeft me de keuze: binnen gaan, me reppen en het risico nemen, of van dat onzekere uur gebruik maken om nog een wandeling te maken, een boodschap te doen in de vrije wereld. Mijn keuze is irrelevant, maar er stond iemand aan het onthaal van de gevangenis in Brugge die me de mogelijkheid gaf om te kiezen.
Erwin
 


LOF DER KWAADHEID
 
En als alle grote moeilijkheden en worstelingen van deze tijd nu eens opgelost zouden geraken door kwaadheid? Zijn we niet ergens vergeten om kwaad te worden van wat niet klopt? Of zijn we niet gewoon allemaal veel te beleefd en braaf geworden, waardoor we onze kwaadheid hebben leren negeren?
 
Terroristen tonen ons op dat vlak het goede voorbeeld – versta ons niet verkeerd, niet in wat ze met hun kwaadheid doen, maar wel in het feit dat ze zich kwaad voelen. En wij verstaan hen en hun kwaadheid met ons allen niet. Daardoor gaan we op zoek naar de-radicaliseringssystemen, opsporingsmethodes, isolatiemogelijkheden, … Alles, behalve naar hen én hun kwaadheid luisteren.
 
In gevangenissen zien we hetzelfde gebeuren: mensen worden kwaad, en al wie ons detentiesysteem een beetje kent, zal moeten toegeven: terecht, hoe zouden we zelf zijn? Maar naar wie zich kwaad maakt, wordt niet geluisterd. Ofwel krijgt die snel zijn zin, opdat hij maar weer stil zou worden en ons niet langer ambeteren, ofwel wordt hij geïsoleerd, bestraft, getransfereerd, naar de afdeling hoge veiligheid gestuurd “om er voor een paar maanden af te koelen”.
 
En eigenlijk zien we iets gelijkaardigs op onze scholen, en zelfs al in de crèches: ouders krijgen over een baby van 6 maanden te horen dat hij ‘flink’ geweest is, want ze hebben hem de ganse dag nauwelijks gehoord. Als een peuter van een jaar ouder zich kwaad maakt uit frustratie, worden de ouders bezorgd gevraagd of het thuis ook gebeurt dat hij zich zo kwaad maakt, en wat ze dan doen om het te doen stoppen, want ‘hij luistert niet naar een ‘neen’. Begeleiders van baby’s en peuters kunnen zich nog beroepen op de verzachtende omstandigheid dat die nog niet kunnen spreken, waardoor luisteren naar wat ze te zeggen hebben natuurlijk veel moeilijker is. Eens op school, wanneer kinderen wel al kunnen spreken, en dus ook beluisterd worden is het hek echter helemaal van de dam. Dan worden de rollen vooral omgedraaid: het kind moet luisteren naar de leerkracht en niet omgekeerd.
 
En als we het nu eens anders zouden proberen doen, door te luisteren naar wat kwaadheid ons te vertellen heeft? De kwaadheid van wie het lef heeft om die te tonen, en onze eigen kwaadheid die we leerden onderdrukken en verstoppen. Wat zou die ons dan zeggen? Wat is er belangrijk genoeg in ons leven en samenleven om ons over op te jagen? Wat gaat er verkeerd dat ons troubleert? Wat zou dit ons leren over wat we dan in de plaats willen van wat ons zo kwaad maakt?

We begrijpen dat dit moed vraagt, want het betekent tegelijk angst overwinnen én je eigen demonen onder ogen zien. Maar wij geloven dat het kan én bij Touché merken we dagelijks dat het werkt.

 

GETOUCHEERD?
VECHT MEE!

 
Sponsor de kilometers van de lopers van de Run for Touché hier
 
Doe hier mee aan onze Gingo crowdfunding campagne 

Doe hier een fiscaal aftrekbare gift.

Steun ons maandelijks met een klein bedrag en open hier een fiscaal aftrekbare doorlopende opdracht.

Zin in iets ondernemenders? Zet hier een warme Music for life actie op ten voordele van Touché! 
Copyright © vzw Touché All rights reserved.

Our mailing address is:
info@vzwtouche.be

Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list
 


This email was sent to <<e-mailadres>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
vzw touché · Kortrijksesteenweg 391 · Ghent 9000 · Belgium

Email Marketing Powered by Mailchimp