Copy
View this email in your browser
Europa # 9

Een liefdesverklaring aan de Nederlandse kunst


Museum de Fundatie laat met de tentoonstelling Vrijheid zien wat de essentiële krachten zijn van kunst: nieuwe vergezichten openen, aan vastgeroeste normen tornen, waarden en vormen ter discussie stellen, de tijdgeest weerspiegelen en... daarop vooruitlopen.


Seymour Likely, The Unexpected Return of Blinky Palermo from the Tropics, 1992, foto: Peter Tijhuis.

Vijftig jaar geleden stond ‘vrijheid’ nog voor de nieuwe, revolutionaire ontwikkelingen waarmee bestaande patronen werden doorbroken, nu lijkt het woord vooral een symbool geworden voor het vasthouden aan ‘authentieke Nederlandse waarden’. Tegelijk is het óók eenvoudig vol te houden dat het streven naar vrijheid, onafhankelijkheid, uniciteit, al die jaren een kernwaarde van hedendaagse kunst is gebleven. 

'Kunst in Nederland is al decennia levend, krachtig en vrij – en dat mag best eens groots worden getoond.'

Kunstcriticus Hans den Hartog Jager (1968) stelde een expositie samen van vijftig werken, waarvan hij vindt dat ze tot de vijftig kernkunstwerken van Nederland behoren. Hij kreeg carte blanche van het museum: de tentoonstelling is dan ook zowel totaal subjectief als bijzonder informatief. De prachtige catalogus geeft een tijdsbeeld. Want wat is er in de afgelopen vijftig jaar geweldige kunst in Nederland gemaakt, variërend van Jan Dibbets’ Perspective Correction (1968) tot Ria van Eyks My Woven Diary (1976-’77), van René Daniëls’ Aux Déon (1985) tot Natasja Kensmils Zelfportret met kruis (1999) en van Guido van der Werve’s Nummer acht: Everything is going to be all right (2009) tot Melanie Bonajo’s Night Soil #1 (2016).
 


Natasja Kensmil (1973), Zelfportret met kruis, 1999, olieverf op doek, 124 x 144 cm, AkzoNobel Art Foundation, © Pictoright Amsterdam 2019.


Logisch vervolg: Europa ZomerExpo 2019
Had Hans den Hartog de vrije keus, die krijgen wij ook en hoe: in Europa ZomerExpo 2019 kun jij zelf bepalen hoe de hedendaagse kunst van dit continent met 51 landen eruit ziet. Verras ons met een visuele visie op de cultuurrijke geschiedenis, de melange van oude tradities en nieuwe invloeden van buitenaf en de ongewisse toekomst. Wat laat je zien? 

We zijn nieuwsgierig naar je werk

Vrijheid maakt in mei 2019 plaats voor een nog veel grotere presentatie. Hangt jouw werk daar ook, in dezelfde zalen waar nu Neerlands topkunst te zien is? Of heb je kunst voor buiten? In de tuin van Kasteel het Nijenhuis kan jouw werk straks zij aan zij staan met buitenkunst uit de Fundatie-collectie.

De tentoonstelling Europa ZomerExpo 2019 is te zien van 25 mei t/m 1 september 2019 in Museum de Fundatie in Zwolle en in en om Kasteel het Nijenhuis in Heino/Wijhe. We zijn intens nieuwsgierig wat dit teweeg gaat brengen. 


Doe mee en meld je werk aan voor 15 maart 

Tijdens de eerste digitale voorselectie kiezen de regiojury's maximaal 1000 werken, die we presenteren tijdens de grote ZomerExpo-Opstelling in april 2019. Hoe dat in zijn werk gaat, lees je hier.

Stichting ArtWorlds
www.artworlds.nl
www.zomerexpo.nl

 

Disclaimer
© ArtWorlds 2018
Deze e-mail ontvang je omdat je eerder hebt deelgenomen aan een van de activiteiten van ZomerExpo. Wil je deze nieuwsbrief niet meer ontvangen, dan kun je je hier uitschrijven.


This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
ArtWorlds · NDSM-plein 86C · Amsterdam, 1033 WB · Netherlands