Copy
Nyhetsbrev Augusti 2018                                                                            
Kurs: Unga, sexualitet och gränser 
Nu är det dags att anmäla sig till RFSU-kursen ”Unga, sexualitet och gränser”. Kursen är ett tredagars internat, så här finns utrymme att diskutera och reflektera tillsammans med andra yrkesverksamma. Den vänder sig till alla som möter tonåringar i sitt arbete. Exempel på teman som tas upp är gränser och ömsesidighet, pornografi, ungas sexuella praktiker och maskulinitet.

Så här skrev en deltagare efter förra årets kurs: ”Spritter av idéer i mitt huvud och det kommer att bli underbart inspirerande att få arbeta vidare.”

Läs mer och anmäl dig på: https://www.rfsu.se/metodkursunga
 
Ny film om pubertet för mellanstadiet
En sprillans ny animerad film om pubertet har kommit – med den enkla, tydliga titeln”Puberteten”. Filmen tar pedagogiskt och lugnt upp såväl vad som händer i kroppen under puberteten - som att det kommer hår på nya ställen, mens, sperma, målbrott - som funderingar om sex och identitet. Det här är en film för den som vill ha en film som bas för en inkluderande sexualundervisning med tydligt barnperspektiv. RFSU har varit med som rådgivare, och vi är väldigt glada över resultatet.

Filmen finns tillgänglig för skolor via de flesta AV/mediecentraler.

Klicka här för att se en trailer

Filmen har producerats av Kunskapsmedia och kan beställas via deras webb
 
Ny sexualbrottslagstifning
Under sommaren har en ny sexualbrottslagstiftning trätt i kraft i Sverige. Bland annat kan oaktsamhet nu vara brottsligt.
Om man i korthet vill veta vad den nya lagen framför allt handlar om reder RFSU:s förbundsjurist Sara Bäckström, och Pelle Ullholm, sexualupplysare på RFSU ut begreppen i denna filmsnutt och tidningsartikel:

Se filmen och läs artikeln här
 
Lärarmaterial om unga och sexualitet
Med utgångspunkt i undersökningen UngKAB15, som handlar om 16-29-åringars sexuella hälsa, har Folkhälsomyndigheten tagit fram ett diskussionsmaterial för lärare och skolpersonal. Det består av åtta resultat och budskap från undersökningen, som följs av en
diskussionsfråga, t ex att 49 procent svarade att skolan har gett dem tillräckliga kunskaper för att de ska kunna ta hand om sin sexuella hälsa. 
Hur kan då skolan göra för att alla elever får användbar kunskap.

Du hittar diskussionsmaterialet här
 
Unga och kunniga
Vi har skrivit om det förr och gör det igen: Det finns så mycket bra upplysning om sexualitet – mer än någonsin, förstås. Och så många barn och unga med kunskaper (även om de alltid säger att de vill ha mer). 

Vi kan inte låta bli att dela denna video med Melissa från Åkers Styckebruk, som ett exempel. Och jag tänker mig nog att hon är ett resultat av den relativt öppna syn på sexualitet som vi har i Sverige med sexualundervisning (tack alla lärare, fritidsledare och andra) och att ”vi” (föräldrar och vårdnadshavare, Kamratposten m fl) pratar med barn och unga tidigt och inte hemlighåller kunskap, som ger detta resultat.


Se Melissas video där hon svarar på frågor om puberteten här
Kondomer i moskén
Frågor om sexuell hälsa är aktuell över hela världen och uppmärksammas alltmer, både på regeringsnivå och regional och lokalt. Alltfler engagerar sig och inser hur viktiga frågorna är för människors hälsa och livsvillkor. Under Almedalen samtalade Sidas chef Carin Jämtin, Josephine Sundqvist från Svenska kyrkan och RFSU:s ordförande Hans Linde på seminariet ”Tro, hopp och kondomer – när sekulära Sverige möter en religiös omvärld”.
Läs om seminariet i Amnesty Press

 
Samtal om sexualundervisning på Europride
På Europride i Stockholm och Göteborg gavs flera panelsamtal om skolan, sexualundervisning och hbtq-frågor. En anordnades av Lärarnas Riksförbundsstuderandeförning med deltagare från MUCF, RFSU och Lärarnas Riksförbund.

Läs mer om detta i  Skolvärlden


 
Du har väl inte missat våra filmer om sex, gränser och kommunikation?
Dela
Tweeta
Mejla
Postadress: RFSU Box 4331 102 67 Stockholm | Besöksadress: Förbundet: Medborgarplatsen 3, plan 10 | Vårt växelnummer: 08-692 07 00 | Fax: 08-653 08 23
Har du frågor eller synpunkter ring innehållet i detta nyhetsbrev? Skicka ett mejl på: hans.olsson@rfsu.se


This email was sent to <<Email adress>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
RFSU · Medborgarplatsen 3 · Stockholm 10267 · Sweden