Copy
Transparency International Sverige
Nyhetsbrev Januari 2019
Häromdagen rapporterades det att antalet domar för grova mutbrott fördubblades 2018 jämfört med året innan. I januari fick vi så äntligen en ny regering på plats.

TI Sverige har under en tid haft en dialog med civilminister Ardalan Shekarabi om bl.a. behovet av skärpt mutbrottslagstiftning. Senast i Almedalen hade vi förmånen att leda en debatt där Shekarabi deltog med en positiv bekräftelse på behovet att få en nationell handlingsplan på plats. Vi ser nu verkligen fram emot att politiken tar tag i korruptionsfrågan på nytt.

I veckan som gick, träffade TI Sverige Sveriges nya CSR-ambassadör Jakob Kiefer och kanslirådet Ulrika Lyckman Alnered på Utrikesdepartementet för att höra om Regeringskansliets planer för en framtida strategi och aktiviteter gällande antikorruption. 2019 kommer till stor del att upptas av uppföljningen med OECD och den kritik som OECD kommunicerat gällande svensk mutbrottslagstiftning. Vi ser fram emot möjligheten att fortsätta dialogen med Jakob Kiefer och hans team, och samverka kring frågor som rör både den politiska agendan och aktuella antikorruptionsfrågor i näringslivet.

Närmast ser vi fram emot årets korruptionsindex som släpps i dagarna. Jag vill även flagga för att nomineringen till Årets Visselpipa är öppen.

Louise Brown
Ordförande
TI Sverige
Om TI Sverige
TI Sverige välkomnar Siemens Financial Services
TI Sverige har antagit Siemens Financial Services AB som företagsmedlem. TI Sverige välkomnar Siemens Financial Services AB stöd till TI Sveriges verksamhet och arbete för att främja öppenhet, ansvar och integritet. Läs här om företagsmedlemskap i TI Sverige eller kontakta vårt kansli.

Nominera Årets Visselpipa!
Förslag till nomineringar tas nu emot av TI Sveriges styrelse. Nomineringar ska bestå av en fyllig beskrivning och motivering till förslaget, gärna med hänvisning till publicerat material i någon form. Sista datum för att nominera är 31 mars 2019.

Nominera till TI Sveriges styrelse
Känner du någon, eller är du själv, intresserad av antikorruption, transparens, etik och ansvarsutkrävande? Inför TI Sveriges årsmöte i april 2019 söker valberedningen efter engagerade personer som är intresserade av ett styrelseuppdrag. Läs mer här.
Korruption i Sverige
Årets korruptionsindex publiceras 29 januari
Den 29 januari presenteras årets korruptionsindex från Transparency International. 180 länder rankas baserat på uppfattningen av korruption i offentlig sektor.

Hög upplevelse av korruption inom byggbranschen
Av de som är verksamma inom byggbranschen tror 71 procent att det förekommer korruption - 29 procent av dem tror att korruption förekommer ofta eller alltid. Det visar en enkät genomförd av Konkurrensverket.

Behov av ökad transparens inom upphandling
Konkurrensverket efterfrågar ett nationellt register över anbudsgivare som missköter sig för att underlätta information om olämpliga anbudsgivare. Konkurrensverket konstaterar att vänskapskorruption är en stor risk vid upphandlingar och skulle kunna mötas med ökad transparens, mindre sekretess och en tydligare gränsdragning mellan upphandlade part och verksamheten i övrigt.

Allt vanligare med visselblåsarkanaler
Visselblåsarfunktioner blir, enligt WhistleB, allt vanligare inom privat och offentlig verksamhet. Tipsen handlar ofta om bedrägeri och andra ekonomiska oegentligheter.
TI Sverige i media
Aktuell hållbarhet: Louise Brown, ordförande för TI Sverige, lyfter företagens ökade användning av FN:s hållbara utvecklingsmål, Agenda 2030, i sin kommunikation. Enligt Louise Brown kan 2019 bli ett år då allt fler ifrågasätter det hon kallar “SDG-washing”.
TI Sverige tipsar...
EU-kommissionen har granskat handeln med medborgarskap
Försäljning av EU-medborgarskap upprör EU-kommissionen. Uppläggen med "golden visas" kan missbrukas av brottslingar inom områden som säkerhet, penningtvätt, skatteflykt och korruption. Transparency International som, tillsammans med Global Witness, undersökt handeln välkomnar kommissionens granskning men efterfrågar starkare åtgärder för att länder ska sluta med detta lukrativa system.

Visselblåsare får Palmepris
Daniel Ellsberg som i början av 1970-talet avslöjade de amerikanska hemliga planerna för kriget i Vietnam var då världens viktigaste visselblåsare, och väl medveten om risken för ett långvarigt fängelsestraff och en krossad karriär. Nu får han Palmepriset.

Ni följer väl oss på sociala medier?
Facebook | Twitter | LinkedIn
Copyright © 2019 All rights reserved.


This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Transparency International Sverige · c/o The Park · Sveavägen 98 · Stockholm 11350 · Sweden

Email Marketing Powered by Mailchimp