Copy
Nieuws uit de Mechelse rand

Leestenaars houden elkaar extra warm


Grote Kerstwedstrijd: Tover Leest om tot een kerstdorp

Dorpsraad Leest schrijft in samenwerking met enkele handelaars een wedstrijd uit om het dorp tot een echt kerstdorp om te toveren. Maak een kersttekening op je raam, een originele kerststal of doe iets met je kerstverlichting ... Neem een foto en stuur deze samen met je naam en adres door naar wedstrijd@leest.be. 
Er zijn mooie prijzen te winnen!

Kettingbrief

De stad stuurde 100 Mechelse kettingbrieven uit om Mechelaars met warme nieuwjaarswensen met elkaar te verbinden. Ook verschillende Leestenaars kregen een eerste brief om door te sturen met een hartelijke boodschap. De brief wordt zo 20 keer doorgestuurd. Op 31 december worden alle kettingbrieven terug verzameld. Misschien passeert de brief ook bij jou?

Online én lokaal shoppen en lokale takeaway

In deze ongewone periode is het bovendien niet enkel belangrijk om de hand te reiken naar elkaar, maar ook naar de lokale handel en horeca. Koop tijdens de eindejaarsperiode je cadeautjes niet op grote (buitenlandse) webwinkels, maar shop online bij de eigen handelaars.

Ontdek de digitale aftelkalender en het laatste nieuws over de Mechelse winteractiviteiten en initiatieven van Mechelse handel en horeca via mechelenhoudtjewarm.be. En deel vooral ook zelf al jouw warmte met zoveel mogelijk Mechelaars: met #2800love. Of in de facebook-groep 2800love.
 

Steun de Leestse verenigingen

In deze tijd waar sociale activiteiten (bijna) onmogelijk zijn is het belangrijk om verenigingen onder de aandacht te houden. Verenigingen, bewonersgroepen, organisaties,…vormen de rode draad doorheen het sociale leven van het dorp.
Ze hebben het momenteel niet makkelijk om het hoofd boven water te houden. Hiervoor zetten ze verschillende acties op. Je kan een vereniging financieel steunen door iets te kopen bij een geld-in-kasactie is. Of met vrijwillige hulp en dat kan ook voor iets heel kleins of occasioneel zijn.
Kijk eens op hun website of contacteer ze.

Een toen had Leest weer een dorpskrant

Vroeger kende iedereen elkaar in een dorp. Vandaag kost het wat meer moeite om je dorpsgenoten te leren kennen. Corona toont aan dat sociale media interessant zijn om verbinding te maken in moeilijke tijden, maar ook dat je daarmee niet iedereen bereikt. Daarom brengt Dorpsraad Leest een dorpskrant uit met interviews en verhalen die Leestenaars verbinden.Het nulnummer van deze dorpskrant valt eerstdaags in de brievenbus bij elke Leestenaar.

Naam gezocht

Er is nog geen naam voor de krant, maar daarvoor kan je gerust suggesties doen.
Of heb je verhalen te delen of wil je graag meewerken, neem dan zeker contact met dorpskrant@leest.be.

De stad ondersteunt dit verbindend initiatief met een toelage voor buurtengagementsnetwerken.

Alvast een dikke proficiat aan de ploeg die dit mooie nulnummer uitwerkte!

Zorgzame buren

Met de donkere en soms eenzame wintermaanden in het vooruitzicht zijn niet alleen de boodschappen, maar ook de babbel erbij belangrijk. Daar kunnen zorgzame buren wat aan doen. Een zorgzame buur is bijvoorbeeld iemand die een boodschap voor een ander kan doet. Of iemand die een (veilig, op afstand) babbeltje slaat met een buur. Die af en toe eens opbelt om te vragen hoe het gaat. Werk je van thuis en doe je ‘s middags een wandelingetje, dan kan je wellicht ook eens stoppen bij iemand in de buurt. Ook als je in isolatie of in quarantaine zit kan je beroep doen op een zorgzame buur om je boodschappen aan huis te brengen. 
 
Wil je graag een zorgzame buur zijn, geef je dan op via www.mechelen.be/coronavirus/hulp-voor-mijn-buur-t.
Zoek je zelf hulp of ken je iemand die hulp zoekt? Geef dit dan door via www.mechelen.be/coronavirus/hulpnodig.
Doe je dit niet graag digitaal of korter bij, contacteer dan iemand van de dorpsraad, via 0474 92 01 64 (Machteld Verbruggen) of via info@leest.beVia al deze kanalen wordt er gezorgd voor een match op wandel- of fietsafstand. 

Bloedgeven

Het Rode Kruis organiseert de volgende bloedgift in zaal Ter Coose op woensdag 23 december tussen 17.30u en 20.30u. Je maakt vooraf een afspraak via deze link.

Eindejaarsactie Wereldwinkel Leest

Dit jaar gaan de Cadeaudagen in het Dorpshuis niet door omwille van Corona.
Je kan wel originele geschenkpakketten bestellen Ze worden gratis aan huis geleverd worden in Leest en omgeving.
Kies een "kant-en-klare" themapakket: ontbijtmand, chocolachocola, wereldkeuken, kennismaking, koffiepauze, wijnduo's, biergeschenkset,… Of stel er één samen met zelf gekozen producten.
Ook de populaire 11.11.11 kalenders zijn verkrijgbaar.
Bestellen doe je via de webshop https://www.oxfamwereldwinkels.be/winkels/leest/, via
wereldwinkelleest@gmail.com of op  0478 37 02 92

Dienstverlening dorpshuis tijdelijk stopgezet

De dienstverlening van het Huis van de Mechelaar op woensdag in het dorpshuis is tijdelijk stopgezet door corona en dit al zeker tot het eind van het jaar. Ook de boekenruil op donderdag is stopgezet.

Dag van de vrijwilliger

Op 5 december is het Internationale dag van de Vrijwilliger. Alle vrijwilligers worden dan in de bloemetjes gezet.

Aan elke vrijwilliger, bedankt voor jouw vrijwillige inzet.
Bedankt om er altijd voor te gaan, ook in deze moeilijke tijden.

Een kei van troost op het kerkhof

In dit uitzonderlijke jaar hebben families niet altijd afscheid van hun overledenen genomen zoals ze het hadden gewenst. Daarom hieronder twee initiatieven onder de aandacht.

Iedereen wordt uitgenodigd om letterlijk zijn steentje bij te dragen zodat het gevoel van verbondenheid alleen maar groter wordt. Concreet vragen we je om zwerfkeien te versieren met persoonlijke boodschappen, kunstwerken of woorden van troost. Elke kei is uniek en elke steen telt. De keien worden verwerkt in een schanskorf waarmee een zitbank gemaakt zal worden. Deze bank krijgt een bijzonder plekje op de begraafplaats van Mechelen. Zwerfkeien kan de stad ter beschikking stellen. Een mailtje naar  belinda.brams@mechelen.be volstaat.  In Leest kan je de versierde keien vóór 14 december deponeren in de inzamelbuis op het kerkhof. 


Opgelet op alle kerkhoven en begraafplaatsen in Mechelen is het dragen van een mondmasker verplicht.


Op zaterdag 19 december van 14 tot 15.30u organiseert de vzw De Lage Drempel i.s.m. de stad Mechelen een herdenkingsplechtigheid in de stedelijke rouwaula. Deze zal ook via livestream te volgen zijn via deze link.

Meer info op https://www.mechelen.be/rouw-en-verlies

Leestenaars zetten Leest mee op de kaart

Visit Mechelen wil voor de ontwikkeling van nieuwe producten een beter zicht krijgen op de troeven en beperkingen van de Mechelse dorpen, ook die van Leest.
Heel wat Leestenaars reageerden positief op de vraag om deel te nemen aan een (digitaal) overlegmoment hierover. Dit zal donderdag 3 december plaatsvinden. Je leest hierover meer in de de volgende nieuwsbrief.
 

Wijzigingen afvalophalingen voor Leest

De afvalophalingen in Leest zullen vanaf 1 januari 2021 op maandag plaatsvinden (i.p.v. op woensdag). In de loop van december ontvangt elke Leestenaar een papieren versie van de afvalkalender 2021. Een digitale versie kan je altijd raadplegen op.ww.ivarem.be/ophaalkalender.

Roze zak wordt blauwe zak

Op 31 december 2020 stopt de inzameling van de roze zak, zowel aan huis als op de recyclageparken. 
De ”Nieuwe Blauwe Zak” wordt dan ingevoerd. Daarin mogen vanaf 1 januari 2021 alle plastic verpakkingen in plaats van enkel plastic flessen en flacons. 

Hier volgen de afspraken over het stoppen met inzamelen van de roze zak en de start van de nieuwe blauwe zak.

Losse roze zakken kan je gedurende drie maanden (januari, februari en maart 2021) gebruiken als nieuwe blauwe zak op voorwaarde dat je de nieuwe sorteerregels volgt. Meer informatie hierover vind je op www.denieuweblauwezak.be. Na deze overgangsperiode zullen roze zakken worden geweigerd.

Ruil je volle rollen roze zakken om
In januari 2021 kan je volle rollen roze zakken omruilen voor volle rollen PMD-zakken. Dat kan in het Huis van de Mechelaar, op de recyclageparken en bij de winkels die daaraan meewerken. IVAREM maakt tegen dan een lijst van de meewerkende verkooppunten bekend. 

Je kan ook ruilen met buren, familie en vrienden.
Heb je nog enkele roze zakken tekort of over, dan kan je die ook altijd ruilen voor blauwe zakken met je buren, je familie of je vrienden. De prijs van een roze of nieuwe blauw zak is dezelfde: 0,15 euro per stuk.

Waar kan ik terecht met de plastics die geen verpakkingen zijn?
Kleine harde plastics zoals plastic speelgoed, plastic gebruiksvoorwerpen, plastic huisraad,… mag je vanaf 1 januari 2021 aanbieden bij de grote harde plastics op het recyclagepark. De zachte plastics die geen verpakkingen zijn horen bij het restafval. Gelukkig betreft dat maar een kleine hoeveelheid.

En wat met de oude blauwe zakken?
Je oude blauwe zakken mag je opgebruiken om de uitgebreide PMD aan te bieden. De nieuwe blauwe zak ziet er trouwens hetzelfde uit als de oude. Enkel de sorteerboodschap die erop vermeld staat verschilt.

Word jij ook meter of peter van een stukje Leest?

Naast de onderhoudsploeg van de stad onderhouden ook vrijwillige Leestenaars stukjes openbaar domein in Leest.
Wil je graag bij jou in de buurt of een specifiek stukje Leest mee helpen proper houden, kan je je aanmelden als peter of meter.
Je doet dat via dit e-formulier. Na je inschrijving ontvang je handschoenen, een grijper, een hesje en ook speciale vuilzakken waarin je het afval kan verzamelen. Meer info op https://www.mechelen.be/prod-peters-en-meters of bij de dorpsconsulent.

Bescherm je pluimvee tegen vogelgriep

Om de verspreiding van vogelgriep tegen te gaan is vanaf 15 november een ophokplicht van toepassing. 
Deze geldt voor alle pluimvee en vogels behalve voor loopvogels.

Ophokken wil zeggen dat je je pluimvee afschermt om contact met wilde vogels te vermijden. je kan je dieren nog steeds buiten houden, maar dan enkel op een terrein dat volledig – zowel aan de zijkanten als boven – met gaas of met netten is afgesloten. De mazen van het gaas of de netten moeten zodanig klein zijn zodat in het wild levende (trek)vogels er niet bij kunnen.

Meer info lees je op de site van het Federaal Agentschap voor de veiligheid van de voedselketen.

Alle Leestse activiteiten op Leest.be

Leest.be brengt alle activiteiten uit Leest of georganiseerd door Leestse verenigingen samen. Stuur de info (aankondiging en/of verslag) van je activiteit door naar info@leest.be. Wil je dat ze opvalt tussen alle andere activiteiten, voeg dan zeker een goede foto toe. Wil je je activiteit ruimer bekend maken? Dan kan je ze ook invoegen op www.uitinmechelen.be. Een selectie van deze activiteiten wordt opgenomen in het stadsmagazine De Nieuwe Maan.

Wist je dat ...

... het jaarlijkse aperitiefconcert in Ter Coose door corona niet zal plaatsvinden?
... de stad recent een heel pak nieuwe aanplantingen deed in Leest?
... de Mechelse ouderenraad ook een periodieke nieuwsbrief uitstuurt met oa. de aankondiging van tal van activiteiten voor 60-plussers?
... je je hierop kan abonneren via www.mechelen.be/sars/nieuwsbrieven?
... je bij een periode van serieuze vorst de toestand van de schaatsvijver in Leest kan volgen op http://bleukensweide.blogspot.com/?
... je de activiteiten van Gezinsbond Leest op deze website kan terugvinden?
... Stad Mechelen sinds kort een ‘baanbrekende werkgever’ is? Dat wil zeggen dat niet de werkplek, maar de medewerker centraal staat in het mobiliteitsbeleid. Als een werknemer kan en wil thuiswerken, wordt dit op een zo optimaal mogelijke manier ondersteund. Vind je Stad Mechelen een interessante werkgever? Kijk eens naar de vacatures op www.mechelen.be/vacatures en schrijf je in op de vacaturenieuwsbrief.
... de volgende nieuwsbrief in de loop van januari zal verschijnen?

Deel deze nieuwsbrief met andere Leestenaars

Een nieuwsbrief over Leest is interessant voor iedereen die een link heeft met Leest. Ken je nog mensen die geïnteresseerd zijn in deze nieuwsbrief? Mensen uit je vereniging, familie, vrienden of buren? Moedig hen dan aan om zich ook in te schrijven op deze nieuwsbrief. Dat kan via www.mechelen.be/nieuwsbrief-rand. Op deze pagina vind je ook een archief van alle voorgaande nieuwsbrieven.
Dorpsconsulent Geert Laarmans is een brugfiguur met de focus op sociale cohesie tussen Leestse actoren onderling en tussen deze actoren en de diensten van de stad en het sociaal huis. In dit kader wordt deze nieuwsbrief maandelijks uitgestuurd. Suggesties of ideeën zijn steeds welkom op 0477 47 13 86 of via geert.laarmans@mechelen.be.
Meer info over Leest vind je op www.leest.be.
 


Wil je aanpassingen doen aan de manier waarop je deze mails ontvangt?
Je kan hier je voorkeuren aanpassen of je uitschrijven voor deze nieuwsbrief.