Copy
Nieuws uit de Mechelse rand

Openluchttentoonstelling Leest Geweest

Omdat het door corona niet mogelijk is binnenactiviteiten voor groepen in te richten, heeft Leest Geweest het over een andere boeg gegooid. Aan de hand van een 30-tal borden met oude foto's, historische info en voor al leuke anekdotes maak je kennis met een deel van Leest dat je misschien al vergeten was of niet wist dat het bestond. Op vakantie dus in je eigen dorp. Flyers vind je in alle Leestse handelszaken, het dorpshuis en op www.leest.be. Geniet ervan, en doe dit uiteraard volgens de laatste Covid-voorschriften.

Dienstverlening in dorpshuis start opnieuw op

Het dorpshuis van Leest opent opnieuw zijn deuren voor de dienstverlening burgerzaken vanaf woensdag 2 september. Je kan er elke woensdag van 10u tot 12.30u en van 13.30u tot 16.30u terecht op afspraak voor o.a. adreswijziging, aanvraag/afhalen van je identiteitskaart, rijbewijs, reispaspoort, …
Ook het afhalen van huisvuilzakken of attesten kan voorlopig enkel op afspraak. Een afspraak kan je boeken via onze website of via het gratis nummer 0800/20 800.  
Alles werd in het werk gesteld om de afspraken coronaproof te laten verlopen. De gangbare voorzorgsmaatregelen worden ook in het dorpshuis toegepast: social distancing, handen ontsmetten en het dragen van een mondmasker zijn verplicht.

Minder mobiele Leestenaars kunnen thuis verder geholpen worden

Dorpsbewoners die niet in het Huis van de Mechelaar of in het dorpshuis geraken kunnen via 0800 20 800 vragen om thuis verder geholpen te worden.

Bibpunt start nog niet op

Het bibpunt in het dorpshuis wordt nog niet opgestart. Er kunnen dus ook geen boeken ingeleverd worden. Inleveren of afhalen na reservatie doe je in Predikheren

Boekenruil en digipunt wel, maar op donderdag

De boekenruil in het dorpshuis kan door corona niet gelijktijdig met de dienstverlening op woensdag georganiseerd worden. Daarom zal de Boekenruil op donderdag tussen 18u en 20u open zijn. Met dank aan enkele Leestse vrijwilligers om deze open te houden.
Ook de openbare computer van het Digipunt is op dat moment beschikbaar.

Wereldwinkel levert aan huis

Het afhaalpunt in het dorpshuis voor bestellingen Bij Oxfam Wereldwinkel Leest blijft voorlopig ook gesloten. Maar niet getreurd. Alle bestellingen worden bij jou thuis geleverd.
Alle info op https://www.oxfamwereldwinkels.be/winkels/leest/

Zorgzame buren

De Stad lanceert een nieuw aanmeldplatform “Hulp voor mijn buur(t)” waarop iedereen die vrijwillig hulp wil bieden in de buurt zich als zorgzame buur kan aanmelden.
Stad Mechelen neemt de rol op van verbinder. Zodra we een hulpvraag ontvangen, brengen we hulpvrager en zorgzame buur met elkaar in contact.
Samen bespreek je de hulpvraag en als zorgzame buur geef jij aan wat je wel of niet kan opnemen. Zo komen jullie tot de nodige afspraken. Kan je niet (meer) aan de hulpvraag tegemoetkomen, meldt dit zeker aan de hulpvrager.

Wil jij hulp bieden aan iemand uit jouw buurt? Registreer je dan nu via https://www.mechelen.be/coronavirus/hulpnodig

Iemand hulp nodig?

In een zorgzame samenleving proberen we attent te zijn voor signalen die er op kunnen wijzen dat iemand hulp nodig heeft. Vaak zijn er veel drempels om effectief een hulpvraag te stellen.
Heb je je buur al een tijdje niet meer gezien? Ga eens kloppen op het raam, bel eens aan en vraag of alles in orde is. Pik je tijdens een burenpraatje een bekommernis op, durf dan de vraag te stellen of er hulp nodig is. 
Kan je zelf niet aan de hulpvraag tegemoet komen, dien dan in overleg met je buur een hulpvraag in.
Alle hulpvragen wordt opgepikt door de Sociale dienst van het Sociaal Huis. Zij zoeken naar oplossingen binnen het gangbare zorgaanbod en de hulp aangeboden door zorgzame buren.  
Een hulpvraag stellen of signaleren doe je via: https://www.mechelen.be/coronavirus/hulpnodig

Geen Beachweekend, wel beachpakketten

Steun Leest United met een ontbijtmand

Toelagen Buurtengagementsnetwerken opnieuw opgestart

Het toelagereglement voor Buurtengagementsnetwerken werd tijdelijk stopgezet tijdens de coronaperiode. Maar ondertussen kan je opnieuw een aanvraag indienen. Let er wel op dat je ingediende project coronaproof is. Meer info op https://makers.mechelen.be/ben.

Covid Event Scan voor organisatie activiteiten

Ben je van plan iets te organiseren? Gebruik dan de online tool -de Covid Event Scan- om jouw activiteit op af te toetsen aan de allerlaatste Covid-richtlijnen. Zo kan je op elk moment zien of wat je wil doen al dan niet haalbaar is om te organiseren.

Kraakverse groenten en fruit uit de buurt

Koop, bestel of oogst direct bij de boer vanop het Mechelse platteland. De fietskaart van ‘Mechels natuurlijk’ leidt je langsheen verschillende lekkere adresjes op het Hombeeks plateau en dus ook zeker in Leest. Op de korte keten kaart ‘van bij de boer tot op je bord’ ontdek je waar je in Mechelen nog terecht kan voor verse en kwaliteitsvolle seizoensproducten! Ontdek het op https://www.mechelen.be/mechelsnatuurlijk en https://www.mechelen.be/korte-keten.

Zelf een oogstoverschot? Doe dan mee met 'Oogstdelen'

Wist jij al dat je buur een paar huizen verder de lekkerste boontjes kweekt maar dat ze er al langs zijn oren uitkomen? Verlekker jij je ook al jaren op de kersen van je achterbuur die jammer genoeg worden opgegeten door de vogels omdat hij geen ladder heeft om ze te oogsten? 
Heb jij in je tuin groenten, fruit of kruiden geteeld waarvan je wel heel veel opbrengst hebt en die je graag wil delen eventueel tegen een (vrije) bijdrage? Registreer je dan op http://citamine.be/pluk-de-stad/ en hang een affiche aan je raam. 

Op www.plukdestad.be ontdek je waar je in Mechelen terecht kan om verse groenten, fruit, kruiden of andere natuurproducten te vinden die anders misschien weggegooid worden of rotten daardoor wespen en vliegen aantrekken. 

Regenboogpicknickbank op speelplein Kouter

Deze regenboogbank kreeg een plekje op het speelplein aan de chirolokalen op de Kouter. Een extra plekje om samen te picknicken en ideaal voor een buurtbabbel.
De bank heeft ook een symbolische betekenis. Met deze bank wil de Stad benadrukken dat iedereen welkom is in Mechelen ongeacht gender of geaardheid en ze achter de strijd voor gelijke rechten en kansen staat in al zijn vormen van diversiteit.
 
Wist je trouwens dat elke kleur van de bank een eigen betekenis heeft? Rood is voor het leven, oranje voor geneeskracht, geel voor zonlicht, groen voor natuur, turkoois voor magie, blauw voor sereenheid, violet voor karakter en roze voor seks.
 
Meer hierover lees je op/: https://www.mechelen.be/idahot-acties

Wil jij ook meehelpen aan een proper Leest?

Naast de onderhoudsploeg van de stad onderhouden ook vrijwillige Leestenaars stukjes openbaar domein in Leest.
Wil je graag bij jou in de buurt of een specifiek stukje Leest mee helpen proper houden, kan je je inschrijven als peter of meter.
Je doet dat via dit e-formulier. Na je inschrijving ontvang je dan handschoenen, een grijper, een hesje en ook speciale vuilzakken waarin je het afval kan verzamelen. Meer info op https://www.mechelen.be/prod-peters-en-meters of bij de dorpsconsulent.

Smikkeltocht dit jaar door Leest

De jaarlijkse Smikkeltocht van Toerisme Rupelstreek, een mooie fietstocht met heel wat hapjes onderweg, zal dit jaar o.a. Battel, Leest, Hombeek en Rumst aandoen. Door corona is de datum verplaatst van juli naar zaterdag 26 september 2020. Tickets en info op http://www.toerismerupelstreek.be

Boom zoekt grond

Heb jij nog plaats om één of meerdere bomen te planten op je eigendom? Doe dan mee met de groepsaankoop van bomen om een goedkopere prijs te bekomen. Je hebt de keuze tussen 10 inheemse bomen. De ganse maand september kan je hiervoor inschrijven via https://www.mechelen.be/boomzoektgrond.

Ook kleine landschapselementen maken een verschil

Ook met een aanplant van een haag, heg of houtkant in je tuin of op je grond help je de biodiversiteit een stap vooruit en help je je omgeving om klimaatrobuuster te worden. Zoek je hiervoor hulp, dan kan je steeds terecht bij Regionaal Landschap Rivierenland.

Verjaardagsfeest BEEB uitgesteld

Na de release van hun eerste CD “POELFRIKASEE” zou de Leestse-Hombeekse ambiance-groep BEEB op 3 oktober hun 15de verjaardag in Ter Coose vieren. De volledige opbrengst zou zoals bij de CD ook naar verschillende goede doelen gaan. Door corona wordt dit verjaardagsfeest voorlopig uitgesteld tot ergens in mei 2021.
Ondertussen kan je de goede doelen blijven steunen en een cd kopen. Bij Delhaize Leest staat een verkoopsstandje voor Victory for Kids.

Roze zakken verdwijnen op 1 januari 2021

Vanaf 1 januari 2021 voert IVAREM de nieuwe PMD-zak in. De blauwe kleur van de PMD-zak blijft hetzelfde, alleen de inhoud wijzigt. De ‘P’ van PMD staat dan niet meer alleen voor ‘Plastic flessen en flacons’ maar voor ‘Plastic verpakkingen’. Om die reden zal IVAREM de roze zak voor gemengde plastics vanaf 1 januari niet meer ophalen. Ook op de recyclageparken wordt de roze zak vanaf dan niet meer aanvaard.

 
Heb je vóór 1 januari nog roze zakken nodig? Koop dan niet meer dan één rol tegelijk, want noch de stad, noch IVAREM neemt de zakken over. Meer info op Ivarem.be/roze zak.

Betalen we straks met onze eigen Mechelse stadsmunt?

 

We zijn benieuwd naar jouw mening! In 2018 startte de Keeting met een gemeenschapsmunt, de Mechelse Koekoek. Twee jaar later bekijken de Keeting en Stad Mechelen de mogelijkheden om deze munt verder uit te breiden. We peilen naar jouw ervaringen en interesses.
En we willen ook weten wat beter kan. De bevraging duurt slechts 3 minuten. Vul hier de bevraging in.

Beestig welkom

Het is niet altijd even duidelijk of gezelschapsdieren welkom zijn in bepaalde winkels. Soms laten uitbaters het wel toe, maar wordt het niet duidelijk aangegeven. 
Met deze sticker zien eigenaars in één blik dat hun gezelschap wel welkom is. Handig voor zowel de uitbater als de baasjes.
Meer info op https://www.mechelen.be/beestig-welkom.

Alle Leestse activiteiten op Leest.be

Leest.be brengt alle activiteiten uit Leest of georganiseerd door Leestse verenigingen samen. Stuur de info (aankondiging en/of verslag) van je activiteit door naar info@leest.be. Wil je dat ze opvalt tussen alle andere activiteiten, voeg dan zeker een goede foto toe. Wil je je activiteit ruimer bekend maken? Dan kan je ze ook invoegen op www.uitinmechelen.be. Een selectie van deze activiteiten wordt opgenomen in het stadsmagazine De Nieuwe Maan.

Wist je dat ...

... de geplande make upavond van Ferm van 9 september in het dorpshuis o.v. corona niet zal doorgaan?
... de data voor het vormsel (26 september) en de eerste communie (3 oktober) voorlopig gehandhaafd blijven?
... het supporterslokaal van KVMsupportersclub 'De Ware Supporters' verhuisd is naar Café De 3 Gapers?
... je tijdens de Open Monumentendag van 13 september je in Battel de kerk en in Heffen de kerk en de pastorie kan bezoeken?
... de slotonderhandeling van De Grond der Dingen op 13 september ook online te volgen is?
... de Mammobiel dit jaar niet langskomt in Leest, maar wel zal postvatten op het dorpsplein van Heffen?
... de Matexiaward voor verbindende buurtprojecten 2020 is uitgesteld naar 2021?
... je voor de ondersteuning en trajectbegeleiding bij de uitwerking van een creatief idee terecht kan bij H30?
... De Lijn het gebruik stopt van magneetkaarten en dat je ze kan omruilen? https://www.delijn.be/nl/overdelijn/nieuws/bericht/24915_de_lijn_stopt_met_magneetkaarten
 

Deel deze nieuwsbrief met andere Leestenaars

Een nieuwsbrief over Leest is interessant voor iedereen die een link heeft met Leest. Ken je nog mensen die geïnteresseerd zijn in deze nieuwsbrief? Mensen uit je vereniging, familie, vrienden of buren? Moedig hen dan aan om zich ook in te schrijven op deze nieuwsbrief. Dat kan via www.mechelen.be/nieuwsbrief-rand. Op deze pagina vind je ook een archief van alle voorgaande nieuwsbrieven.
Meer info over het dorpshuis en de dorpshuiswerking vind je via www.mechelen.be/leest of bij dorpsconsulent Geert Laarmans, 0477 47 13 86, geert.laarmans@mechelen.be. Meer info over Leest vind je op www.leest.be.
 


Wil je aanpassingen doen aan de manier waarop je deze mails ontvangt?
Je kan hier je voorkeuren aanpassen of je uitschrijven voor deze nieuwsbrief.