Copy
Nieuws uit de Mechelse rand

Wintereditie 'Iedereen Leest' gearriveerd

'Iedereen Leest' is de winnende naam van de nieuwe dorpskrant die op initiatief van dorpsraad Leest eind vorig jaar het levenslicht zag. Normaal zou elke Leestenaar ondertussen deze 2de editie in de brievenbus ontvangen moeten hebben. Extra exemplaren vind je ook bij de Leestse handelaars. Proficiat aan de redactie om ook in deze coronatijd voor verbinding te blijven zorgen. Want dit is wederom een dorpskrant om u tegen te zeggen. De stad erkent 'Iedereen Leest'  dan ook als een mooi voorbeeld van een 'Buurtengagementsnetwerk' en ondersteunt het met een toelage. 'Iedereen Leest' zal elk seizoen verschijnen. We kijken al uit naar de lente-editie.
Wil je graag reageren of een suggestie doen voor de volgende 'Iedereen Leest', neem dan zeker contact op via iedereenleest@leest.be.

Leestse zoekertjes

Ben je op zoek naar iemand om eens mee te gaan wandelen, naar hét ontbrekende voorwerp in je verzameling, of heb je iets in de aanbieding? Dan kan je daar vanaf nu een niet-commercieel zoekertje voor plaatsen in de seizoensdorpskrant 'Iedereen Leest'. Mail jouw zoekertje naar iedereenleest@leest.be of schrijf naar Iedereen Leest p/a Kouter 116, 2811 Leest.

Leest.be zoekt nieuwe webmaster

Www.leest.be is de website van Leest waar alle Leestse initiatieven gebundeld kunnen worden; verhalen, activiteiten, verenigingsnieuws,.... Voel je je geroepen om het straffe Leeste gemeenschapsleven ook digitaal te versterken door één of twee uur per week nieuwe berichten te posten? Dan ben jij misschien diegene waarnaar men op zoek is. Interesse? Neem contact via info@leest.be.

Bloed geven in Leest 2021

Fris je kennis van de wegcode op

Digitale Mechelse vrijwilligersbeurs 

Tijdens de digitale vrijwilligersbeurs op zaterdag 6 maart van 10u tot 15u kan iedereen op een veilige manier kennis maken met 41 vrijwilligersorganisaties. Ze zijn allen op zoek naar helpende handen.
Wie deze organisaties zijn en welk aanbod aan vrijwilligerswerk ze hebben, lees je op www.mechelen.be/vrijwilligersbeurs.
Een beursboekje is af te halen aan het onthaal Huis VD Mechelaar, Sociaal Huis en bij de deelnemende organisaties.
Hoe gaat de beurs praktisch in zijn werk? 

  • Bezoek op 6 maart tussen 10u en 15 de pagina www.mechelen.be/vrijwilligersbeurs.
  • Klik op een organisatie naar keuze.
  • Interesse om bij de organisatie als vrijwilliger aan de slag te gaan? Neem contact op met de organisatie. Hoe de organisatie tijdens het beursmoment bereikbaar is lees je op de pagina van de organisatie.
  • Zin in meer of was deze organisatie toch niets voor jou? Klik op een volgende organisatie.

Tijdens of na de beurs nog vragen over vrijwilligerswerk? Neem een kijkje op www.mechelen.be/vrijwilligerspunt of stel je vraag via het contactformulier.

Splinternieuw vrijwilligerspunt

Op het nieuwe Mechelse Vrijwilligerspunt vinden vrijwilligers en initiatieven mekaar en wordt er samengewerkt aan een zorgzame stad.
Het Vrijwilligerspunt kan je zien als één grote vacaturedatabank, enerzijds voor een organisatie die vrijwilligers zoekt, anderzijds voor wie vrijwilligerswerk wil doen. Het online platform geeft een handig overzicht van alle vrijwilligerstaken die momenteel vacant zijn. Kandidaat-vrijwilligers kunnen filters instellen en zo heel gericht zoeken naar iets wat bij hen past en onmiddellijk in contact komen met de organisatie.
Naast de vacaturedatabank, vinden bezoekers er advies en ondersteuning, informatie over naderende evenementen en verhalen van vrijwilligers. 

Zodra de coronamaatregelen versoepelen kan je op 10 verschillende locaties in Mechelen afspreken voor een één op één gesprek met een medewerker van het Vrijwilligerspunt. Het vrijwilligerspunt werkt wel steeds op afspraak. In Leest zal dit in het dorpshuis zijn.

Een afspraak maken of een vraag stellen kan via het contactformulier of telefonisch op 0800 20 800.

Nieuwe subsidies voor klimaatacties in je buurt

Bouw mee aan een klimaatneutraal en circulair Mechelen en maak kans op een ondersteuning tot 5000 euro.
Wil jij graag een energie-lezing organiseren? Ken je iemand die een gedeelde kippenren of buurtcompostering wil opzetten? Interesse in coöperatieve warmtenetten? Nog een ander wild idee? Dan kan Klimaatactie jou op weg helpen.

Financiële steun voor jouw project

Zet een klein of groot project op met jouw vereniging, buurt, vrienden of onderneming en dien je dossier in voor Klimaatactie. Kleine projecten kunnen op elk moment worden ingediend en krijgen tot 500 euro ondersteuning. Grote projecten dien je in voor 31 maart of 30 september en krijgen tot 5000 euro ondersteuning.

Meer informatie vind je op www.mechelenklimaatneutraal.be/klimaatactie en de digitale infosessie op 4 maart 2021 om 20u. Tijdens deze infosessie krijg je alle informatie nog eens op een rijtje en is er de mogelijkheid om vragen te stellen. Inschrijven voor deze sessie doe je hier.

Maak werk van jouw geluk

Naar aanleiding van de Dag van het Geluk op 20 maart zijn er verschillende activiteiten om stil te staan bij jouw geluk. Volg tussen 18 tot en met 20 maart enkele webinars over geluk en veerkracht, ga in Het Predikheren op zoek naar boeken over geluk of luister naar de geluksverhalen van andere Mechelaars in het Vrijbroekpark . Alle info op https://www.mechelen.be/dag-van-het-geluk.

Alle Leestse activiteiten op Leest.be

Leest.be brengt alle activiteiten uit Leest of georganiseerd door Leestse verenigingen samen. Stuur de info (aankondiging en/of verslag) van je activiteit door naar info@leest.be. Wil je dat ze opvalt tussen alle andere activiteiten, voeg dan zeker een goede foto toe. Wil je je activiteit ruimer bekend maken? Dan kan je ze ook invoegen op www.uitinmechelen.be. Een selectie van deze activiteiten wordt opgenomen in het stadsmagazine De Nieuwe Maan.

Wist je dat ...

... Posse Leest ook dit jaar niet zal plaatsvinden omwille van corona?
...de Leestse voetbalploegen Leest United en SK Rapid Leest gaan fuseren tot 1 Leestse voetbalploeg en men ook denkt aan een dames- en G-ploeg
... er nog een naam gezocht wordt voor de nieuwe club en je hiervoor suggesties kan doorgegeven aan iedereenleest@leest.be?
... de stad een coronaherstelfonds opricht voor jeugdverenigingen?
... Mechelse jeugdverenigingen hierdoor een extra toelage kunnen aanvragen voor niet-recupereerbare onkosten en om de basiswerking niet in het gedrang te laten komen?
... fietsers op een aantal verkeerspunten in Mechelen en 1 in Heffen onder bepaalde omstandigheden door het rood mogen rijden? Meer info zie https://www.mechelen.be/fietsers-rechtdoor-rechtsaf.
er een online infosessie over autodelen gepland is op 22 maart 2021 om 19u30?

Deel deze nieuwsbrief met andere Leestenaars

Een nieuwsbrief over Leest is interessant voor iedereen die een link heeft met Leest. Ken je nog mensen die geïnteresseerd zijn in deze nieuwsbrief? Mensen uit je vereniging, familie, vrienden of buren? Moedig hen dan aan om zich ook in te schrijven op deze nieuwsbrief. Dat kan via www.mechelen.be/nieuwsbrief-rand. Op deze pagina vind je ook een archief van de nieuwsbrieven van het afgelopen jaar.
Dorpsconsulent Geert Laarmans is een brugfiguur met de focus op sociale cohesie tussen Leestse actoren onderling en tussen deze actoren en de diensten van de stad en het sociaal huis. In dit kader wordt deze nieuwsbrief maandelijks uitgestuurd. Suggesties of ideeën zijn steeds welkom via 0477 47 13 86 of  geert.laarmans@mechelen.be. Meer info over Leest vind je op www.leest.be.
 


Wil je aanpassingen doen aan de manier waarop je deze mails ontvangt?
Je kan hier je voorkeuren aanpassen of je uitschrijven voor deze nieuwsbrief.