Copy
Nieuws uit de Mechelse rand

'Iedereen Leest' nu ook online

Mocht je de lente-editie van de dorpskrant 'Iedereen Leest' gemist hebben, geen paniek. Je vindt ze ook op www.leest.be. Handig want hier kan je ook elke artikel apart lezen, alsook de vorige edities.

Vernieuwde subsidies voor BEN's

Een buurtengagementsnetwerk (BEN) verbindt mensen, initiatieven of verenigingen. De stad ondersteunt dergelijke netwerken financieel via een vernieuwd subsidiereglement. Initiatieven die meerdere activiteiten inrichten op jaarbasis krijgen nu een extra financiële stimulans. Leestse BEN's zijn bv de website van Leest, de dorpskrant Iedereen Leest, de expo's en presentaties van Leest Geweest, Winterleest, Leestse straatfeesten, ... Heb je nog een verbindend ideetje voor Leest, bekijk de voorwaarden eens op www.mechelenmakers/bens.be of neem contact op met de dorpsconsulent.

Matexi Award voor verbindende buurtprojecten

De prijs voor succesvolle buurtprojecten.


Dit jaar organiseert Matexi voor de 5e keer de Matexi Award. Daarmee bekroont Matexi de vele Belgen die zich met hart en ziel inzetten voor hun buurt.
Zowel lokale overheden als particulieren kunnen een project indienen dat de verbondenheid tussen buren versterkt én de leefbaarheid van buurten vergroot. Naast de eerste prijs en de publieksprijs voor het meest verbindende initiatief is er deze editie ook de prijs voor het groenste initiatief.

Schrijf je meest verbindende of groenste project in t.e.m. 15 september en maak kans op een mooie prijs! Alle info op Matexiaward.be.

Tijdelijke skateramp op speelplein Kouter

Om tegemoet te komen aan de groeiende vraag van Skateinfrastructuur in de deelgemeenten zal de jeugddienst, tijdens de zomermaanden, een mini-ramp voorzien voor de beginnende skaters. In Juli kan je ze in Muizen terugvinden en in augustus in Leest. Ook zal er op elke locatie een workshop ingericht worden om de basics onder de knie te krijgen. Info over deze workshops kan je spoedig terugvinden op www.dezomerisvanmechelen.be
LET OP: deze skateramp is gericht op beginnende skaters. De echte pro’s kunnen hun hart ophalen op de skatebowl aan de Transit M Zone. De skatevoorzieningen zijn elke dag toegankelijk van 9u tot 22u.

Het Bankje

De podcast Het Bankje brengt theater - zelfs in coronatijd - tot bij het publiek. Beluister 20 originele dialogen op evenveel unieke locaties in Mechelen en in de dorpen.

Neem tijdens een wandeling of een fietstocht plaats op een bank­je en beluister de meest intieme, bizarre, aangrijpende dialogen die zich (misschien) hebben afgespeeld op de plek waar je zit.

Wie vindt Het Bankje in Leest?
Haal de folder met een plannetje op bij Visit Mechelen of Cultuurcentrum Mechelen of download het hier.

Het Bankje is een initiatief van OPENDOEK in samenwerking met Creatief Schrijven en Kunstwerkt en loopt nog tot 31 september.

Viering Lourdesgrot Kouter

Het grotcomité van de Kouter (dit zijn enkele vrijwillige buurtbewoners die zich ontfermen over het onderhoud en de eucharistievieringen aan de Lourdesgrot) organiseren op zaterdag 14 augustus om 15.30u een openlucht eucharistieviering op het privéterreintje achter de grot. 

Leest Geweest zoekt oude trouwfoto's

Het dorpshuis van Leest zal op zondag 12 september worden opengesteld voor het grote publiek naar aanleiding van Open Monumentendag. De dienst monumentenzorg stelt samen met Kinderopvang Ferm Leest en Leest Geweest een boeiende en ludieke expo ineen.
Leest Geweest roept daarom op om oud fotomateriaal (van voor de fusie) m.b.t. het dorpshuis, de dienstverlening en activiteiten die er plaatsvonden ter beschikking te stellen. Dus foto's van een huwelijk, huldigingen, ceremonies, burgemeesters of personeel in het oud-gemeentehuis, of de schoolonderwijzers in hun onderwijzerswoning,... Zoals bij vorige projecten staat Leest Geweest garant voor de snelle terugbezorging van het bezorgde materiaal na het inscannen.
Heb je interessant beeldmateriaal of leuke anekdotes, laat het dan weten aan leestgeweest@gmail.com of bij Bart Lauwens in de Dorpstraat 21.

Wie past er nog in zijn trouwoutfit?

Past jouw huwelijkkledij nog? Kom dan op 12 september tijdens de Open Monumentendag naar het dorpshuis in Leest. In de mooie raadzaal krijg je een gratis fotoshoot 'zoveel jaren later' :-).

Proeverslus op 4 september

De ondernemers van het Hombeeks plateau stippelen op zaterdag 4 september een heuse proeverslus uit. Op verschilllend plaatsen kan je dan proeven van de heerlijkste producten van het Hombeeks plateau. Meer info binnenkort op www.mechelen.be/mechelsnatuurlijk.

Een Leestse multi mix mat?

Ken jij je buren al? Of wil je ze wel beter leren kennen? Hou je van naaien (met de hand of met de naaimachine) van breien, haken of weven? Hou je van mooie stoffen en handwerk? Of wil je gewoon samenkomen met mensen uit de buurt om samen te werken aan een tof project? Dan is de *multi-mix-mat* misschien iets voor jouw straat of wijk?
 
Deze zomer worden Leestenaars uitgenodigd om samen met hun buren te naaien aan een stratenplan van het dorp of een bepaalde buurt in stof. Met een DIY kit per buurt kunnen buurtbewoners of organisaties aan de slag om op basis van een uitgetekend patroon van de stad het stratenplan van hun buurt te creëren in verschillende kleuren, vormen en texturen. Al die kleuren en materialen symboliseren de diversiteit in de stad.
Samen met CiLAB werk je met “afgedankte” textielresten, die een tweede leven krijgen in de *multi-mix-mat*: een heerlijk zitmeubel dat nadien misschien een plekje krijgt in de buurt.
 
Het resultaat van al die creativiteit wordt getoond tijdens de M-fair op zondag 10 oktober in en aan Lamot. M-fair is een evenement dat ‘eerlijke, duurzame en circulaire kleding’ onder de aandacht wil brengen via een markt, workshops, infosessies, optredens, een modeshow,…
 
Meer informatie? Meedoen? Neem contact op via veerle.gabriels@mechelen.be

Bibeo zoekt kunstenaars

Bijzondere overnachtingsplaats

B&B La Roulotte - op de grens van Leest met Battel- vernieuwde zonet haar authentiek ingerichte woonwagen. Een bijzonder overnachtingsplekje vlakbij.

Neem je voorzorgen bij hittedagen

Warme zomerdagen zijn leuk, maar een echte hittegolf is niet altijd zonder gevaar, zeker niet voor kinderen en ouderen. Draag op warme dagen dus zorg voor elkaar. Drink voldoende, bescherm je tegen de zon, hou je huis koel met enkele trucjes en ga goed voorbereid de deur uit. Op www.warmedagen.be vind je alle tips over wat je moet doen op heel warme dagen.

Steek jij al je geld in een wagen? 

Spotte jij onze promowagen al aan het dorpshuis? Het doel? Alle inwoners van Mechelen en de dorpen warm maken voor autodelen.
Je auto delen is niet enkel goed voor het milieu, je bespaart er ook heel wat geld mee.
Benieuwd hoeveel precies? Bereken het met de prijscalculator van Autodelen.net en Test Aankoop.
Meer weten over deelmobiliteit? Surf naar www.delenisvooriedereen.be.
Van dichtbij kennis maken met alle vormen van deelmobiliteit? Kom naar de Auto- en fietsdeelapero op 3 juli in Mechelen.

Ga jij met de fiets naar het Mechelen-centrum?

Er is nood aan extra fietsenstallingen. Dat werd nog eens bevestigd in een bevraging bij 1000 Mechelaars. Daarom worden er extra fietsenstallingen vrijgemaakt tijdens de zomermaanden. Zo kan je je fiets overdekt stallen onder de Grote Markt, in de Sinte-Mettetuin of op zaterdagvoormiddag in de Zakstraat. In september wordt het gebruik van de fietsenstallingen geëvalueerd. Een overzicht van de overdekte stallingen vind je op www.mechelen.be/fietsenstallingen.

Mechelen stad van de toekomst

Met 87 000 Mechelaars zijn we ondertussen. En dat aantal stijgt nog elke dag. Logisch, want onze stad bruist en heeft veel troeven. Maar meer Mechelaars betekent ook meer werkplekken, meer woningen en nog meer bezoekers op evenveel ruimte.

  • Hoe pakken we dat aan in de toekomst?
  • Hoe en waar gaan we bouwen?
  • Hoe behouden we onze open ruimte, maken we onze stad nog groener en zorgen we voor vlot verkeer?

Stad Mechelen werkt daarom aan het nieuwe Beleidsplan Ruimte, maar dat wordt niet alleen op het stadhuis uitgetekend. Tijdens het online 'toekomstavond' formuleerden bijna 100 Mechelaars voordelen, bezorgdheden en wat er nodig is om onze Stad van de toekomst te laten slagen. Hier lees je de resultaten.

Alle Leestse activiteiten op Leest.be

Leest.be brengt alle activiteiten uit Leest of georganiseerd door Leestse verenigingen samen. Stuur de info (aankondiging en/of verslag) van je activiteit door naar info@leest.be. Wil je dat ze opvalt tussen alle andere activiteiten, voeg dan zeker een goede foto toe. Wil je je activiteit ruimer bekend maken? Dan kan je ze ook invoegen op www.uitinmechelen.be. Een selectie van deze activiteiten wordt opgenomen in het stadsmagazine De Nieuwe Maan.

Wist je dat ...

... Ferm kinderopvang sluit op 21 juli, van 26 juli tot 6 augustus en op 31 augustus?
... het Mechelse Burgerpanel in mei samenkwam en het over sociale cohesie en evenementen in Mechelen had?
... De Vlaamse Vereniging van Dorpsbelangen op zaterdag 16 oktober haar inspiratiedag in De Kettinghe in Heffen houdt en er ook haar Goe Bezigprijs zal uitreiken?
... de dorpsraad van Leest vorig jaar deze Vlaamse Goe Bezigprijs won en dit jaar haar medewerking verleent aan deze activiteit?
... bewonersgroepen dit jaar kunnen meedingen via dit formulier?
... de GECORO (gemeentelijke adviescommissie ruimtelijke ordening) een mobiliteitsdeskundige zoekt?
... op zondag 5 september de rommelmarkt van de Ware Supporters in Heffen plaatsvindt? Inschrijven kan via 0485 78 03 21.

Deel deze nieuwsbrief met andere Leestenaars

Een nieuwsbrief over Leest is interessant voor iedereen die een link heeft met Leest. Ken je nog mensen die geïnteresseerd zijn in deze nieuwsbrief? Mensen uit je vereniging, familie, vrienden of buren? Moedig hen dan aan om zich ook in te schrijven op deze nieuwsbrief. Dat kan via www.mechelen.be/nieuwsbrief-rand. Op deze pagina vind je ook een archief van de nieuwsbrieven van het afgelopen jaar.
Dorpsconsulent Geert Laarmans is een brugfiguur met de focus op sociale cohesie tussen Leestse actoren onderling en tussen deze actoren en de diensten van de stad en het sociaal huis. In dit kader wordt deze nieuwsbrief maandelijks uitgestuurd. Suggesties of ideeën zijn steeds welkom via geert.laarmans@mechelen.be of op 0477 47 13 86. Meer info over Leest vind je op www.leest.be.
 


Wil je aanpassingen doen aan de manier waarop je deze mails ontvangt?
Je kan hier je voorkeuren aanpassen of je uitschrijven voor deze nieuwsbrief.