Copy
Nieuwsbrief #25
Bekijk deze e-mail in je browser

DIGITALE NIEUWSBRIEF

Na 24 analoge edities staan we met deze eerste 100% digitale nieuwsbrief aan het begin van een nieuw hoofdstuk. Vanaf nu kunnen we jullie sneller en vaker op de hoogte brengen van nieuwe vondsten, projecten en evenementen. Ben je nog niet geabonneerd, dan kan je je hier inschrijven. Veel leesplezier!

STRIJDMAKKERS

Zondag 23 oktober is het precies 218 jaar geleden dat de Mechelse boerenkrijgers voor het vuurpeloton stonden. Hun massagraf werd in 2010 ontdekt bij opgravingen op het Sint-Romboutskerkhof. Eerder werden al twee skeletten tentoongesteld, maar nu zijn ze voor het eerst allemaal samen te zien in het kader van de tentoonstelling MIR GINN OP MECHELN!, nog tot 6 november in het Cultuurcentrum Mechelen.

WIN een combiticket voor de talkshow RECHT OP ZONDAG met aansluitend een groepsbezoek aan de tentoonstelling op zondag 23 oktober! Wedstrijdvraag: hoeveel boerenkrijgers kregen op 23 oktober 1798 het doodvonnis? Stuur het juiste antwoord naar archeologie@mechelen.be. De eerste vijf juiste inzendingen winnen een combiticket voor twee personen.

INFODAG TINEL

Op zondag 6 november organiseert de stad een infodag op de Tinelsite. Je krijgt er meer uitleg over de realisatie van een woonproject en de bouw van de ondergrondse parking. Ook de parkaanleg, de transformatie van het predikherenklooster tot bibliotheek en het archeologisch onderzoek dat aan dit alles voorafgaat, komen uitgebreid aan bod. Meer informatie volgt op maandag. Hou onze Facebookpagina daarvoor in het oog!

DEPOT ERKEND

Op 1 juli ontving het onroerenderfgoeddepot Mechelen zijn erkenning uit handen van Geert Bourgeois, Vlaams minister van Onroerend Erfgoed. Het onroerenderfgoeddepot wordt beheerd door de dienst Archeologie en zal volgend jaar zijn intrek nemen in Depot Rato, het nieuwe erfgoeddepot van de stad. Naast vondstmateriaal van eigen opgravingen worden daarin ook andere archeologische ensembles opgenomen, zoals de vondsten van het Mechelse stationsproject.

Losse vondsten

Vrijbroekpark

Nog tot en met 31 oktober kan je in het bezoekerscentrum van het Vrijbroekpark terecht voor een kleine tentoonstelling van vondsten die ons herinneren aan de tijd toen dit park nog een stortplaats was.

Valenciaanse majolica

Op de website van SAMPL verscheen een artikel van CAR vzw over een bijzondere Mechelse vondst.

Middeleeuws stuifmeel

In het vaktijdschrift Quarternary International verschenen de resultaten van een uitgebreid onderzoek op stuifmeel uit middeleeuwse beerputten, o.a. uit Mechelen.

Schoenlappers

Het agentschap Onroerend Erfgoed publiceerde een artikel over het afval van oude schoenmakers op de Mechelse Ganzendries.
Colofon
Samenstelling en teksten: Bart Robberechts, Johan Krist. Eindredactie: Laurie Gadeyne. Met dank aan alle opdrachtgevers, studiebureaus en medewerkers

Volgende nieuwsbrieven in je mailbox ontvangen?
Schrijf je hier in
 
Share
Tweet
Forward
Copyright © 2016 STAD MECHELEN, All rights reserved.


Update je gegevens of schrijf je uit