Copy
Nieuws uit de Mechelse rand

Win jij de grote fotozoektocht in Leest?

De jaarlijkse fotozoektocht van Toerisme Rupelstreek vindt dit jaar plaats in Leest en loopt van 3 juni tot 16 oktober. De zoektocht bestaat uit 30 foto’s. Deze foto’s staan niet in de volgorde zoals je ze op de route tegenkomt. Bij elke foto hoort een genummerde vraag. Het antwoord op deze vraag noteer je bij dezelfde nummer op het antwoordformulier.
Er zijn 20 mooie prijzen te winnen voor niet-Leestenaars. Vijf Leestenaars maken daarboven nog eens kans op een extra prijs.
Tickets tegen 5 euro te koop bij Toerisme Rupelstreek Boom, Visit Mechelen, en de Leestse cafés Vivelamour, Dry Gapers en In den Bareel.

33e Zennetochten De Slak

Nieuwe Warbird routes

Vlaanderen Vakantieland ontdekte ze ook al. Het Leestse Rentawilly's stippelde nieuwe Warbirdroutes uit. In originele legerjeeps maak je kennis met een stukje oorlogsgeschiedenis op grondgebied Leest.
→ Meer info op www.rentawillys.com.
→ Herbekijk de reportage van Vlaanderen Vakantieland.

Eet eens mee in het dorpsrestaurant

De volgende warme maaltijd zal plaatsvinden op maandag 4 juli in zaal Ter Coose, maar hiervoor zijn de inschrijvingen ondertussen afgesloten.

Maar op maandag 1 augustus staat er o.a. BBQ op het menu:
 
  • Verse dagsoep met seizoensgroenten
  • Zomers BBQ:
    • BBQ-worst en kipsaté per persoon
    • Aardappelsla, pasta sla, sla, tomaat, komkommer, worteltjes, witte koolsla, sauzen, brood
  • Dessertje aangeboden door Foodsavers
Prijs: volwassenen:10 euro - Omnio statuut/ UiTpas met kansentarief: 3 euro - kinderen t.e.m. 8 jaar: 6 euro
Als je liever halal of veggie eet, kan je dat melden bij je inschrijving.
Inschrijven kan je tot een week vooraf bij bruno@okraleest.be.
Info over het project zelf kan je bekomen bij Herman Beyens van de dienst Preventieve Gezondheid Stad Mechelen.

Ook gebeten door muziek?

Proeverslus Hombeeks plateau 3 september

Al fietsend het Mechels platteland proeven en beleven

Noteer alvast zaterdag 3 september met stip in je agenda.
Velen rijden er honderden kilometers voor, maar op 3 september doe je het al fietsend in jouw Mechelse achtertuin.
Smullen van vers roomijs? Wildplukken en koken? Een blotevoetenpad lopen? Herten voederen? Je verliezen in een strobalen labyrint? Fietsen in een mooi landschap? En hoe kan je zo’n dag beter afsluiten dan met een heerlijk avondmaal in het groene kader van ‘De Kettinghe’ in Heffen?
Op het bewegwijzerde fietsparcours van 20 km krijg je 10 proevertjes aangeboden voor slechts 10 euro (7 euro voor kinderen). 
Dit landelijk belevingsevenement wordt mogelijk dankzij Mechels Natuurlijk, de samenwerking van Mechelse ondernemers op het platteland, Provincie Antwerpen, stad Mechelen, Klimaan, Mechelse voedselstrategie en Oriom.

Inschrijven kan tot 27 augustus via deze link.

Het Bankje

Van 1 juli tot 30 september neemt Mechelen terug deel aan het podcastproject Het Bankje.

De podcast Het Bankje brengt theater en kunst op een laagdrempelige manier tot bij het publiek. Beluister 20 originele dialogen op evenveel unieke locaties in Mechelen en in de dorpen.
Neem tijdens een wandeling of een fietstocht plaats op een bank­je en beluister de meest intieme, bizarre, aangrijpende dialogen die zich (misschien) hebben afgespeeld op de plek waar je zit.
  • 1 juli tot 30 september 2022
  • Gratis
  • In Leest op het bankje naast het dorpshuis

Omleidingen in het dorpscentrum

Tussen 4 en 8 juli worden de wegversmallingen in de Dorpstraat en Leest-Dorp weggenomen

De werken nemen in totaal één week in beslag. Er wordt telkens een omleiding ingelegd omdat er geen doorgang mogelijk is voor gemotoriseerd verkeer. Voetgangers en fietsers behouden doorgang.

 

Dorpstraat: van 4 juli tot en met 6 juli

Omleiding: Pastoor De Heuckstraat - Leestsesteenweg - Gentsesteenweg - Steenweg op Blaasveld - Koning Boudewijnlaan - Heidestraat - Blaasveldstraat.

Leest-Dorp: van 7 juli tot en met 8 juli

Omleiding: Blaasveldstraat - Heidestraat - Koning Boudewijnlaan - Steenweg op Blaasveld - Gentsesteenweg - Leestsesteenweg - Pastoor De Heuckstraat.

Zowel in Leest-Dorp als in de Dorpstraat blijft alles bereikbaar tot aan de werf.

Warme dagen = zorg dragen

Warme zomerdagen zijn leuk, maar een echte hittegolf is niet altijd zonder gevaar, zeker niet voor kinderen en ouderen. Draag op warme dagen dus zorg voor elkaar. Drink voldoende, bescherm je tegen de zon, hou je huis koel met enkele trucjes en ga goed voorbereid de deur uit. Op www.warmedagen.be vind je alle tips over wat je moet doen op heel warme dagen. Op deze link vind je nog aanvullende informatie voor Mechelen.

Vers Leests fruit

Wat is er heerlijker dan vers zomerfruit van eigen bodem?
Je vindt het nu ook in Leest dankzij de kleinfruitautomaat aan de paardenmelkerij De Beck in de Kleine straat in LeestGeniet van verse kersen, blauwe bessen, frambozen en aardbeien.

Loket Huis van de Mechelaar in het dorpshuis enkel in de voormiddag open (tijdens juli en augustus)

Het loket van het Huis van de Mechelaar is elke dinsdag open in Dorpshuis Leest van 9u tot 12.30u en van 13.30u tot 16.30u. Tijdens juli en augustus zal dit enkel in de voormiddag zijn. Hou hiermee rekening als je een afspraak maakt.

Extra gratis Shopping Shuttle

De gratis Shopping Shuttle zorgt elke zaterdag voor een comfortabele en vlotte rit tussen een gratis randparking en het centrum van Mechelen. Ook op koopzondagen staat hij voor je klaar. Geen gedoe met parkeerplaatsen; geen gezeul met zware winkelzakjes. Maak het je dus makkelijk en hop op de Shopping Shuttle. 
Naast de al bestaande route Nekkerhal  - Grote Markt  is er nu ook een route vanuit Mechelen Zuid. 

Parkeren doe je vanaf zaterdag 2 juli gratis op Parking Retail Partners, Regenboog 8. Van daar vertrekt de Shopping Shuttle naar de Korenmarkt (en terug).

👉👉👉 www.mechelen.be/nieuw-extra-route-voor-shopping-shuttle

Iets te melden over het openbaar domein?

Heb je opmerkingen over het openbaar domein (voetpaden, fietspaden, straten, plantvakken, sluikstort, ...) op grondgebied Mechelen (dus ook in Leest), dan kan je dat 24/24 digitaal melden bij de stad via deze link. Via dit formulier kan je ook foto's toevoegen. Je krijgt heel snel bevestiging van je melding én bij de behandeling krijg je ook feedback over wat er met je melding gebeurt. Minder digitale Leestenaars kunnen hun melding elke (werk)dag doorgeven via het gratis nummer 0800 20 800.

Asbest gevonden?

Asbest is een mineraal dat in de natuur voorkomt, en dat in het verleden dikwijls gebruikt werd in bv. vloerbedekking, gevelisolatie, golfplaten, bloembakken, dakleien, ... Het inademen van asbestvezels is schadelijk voor de gezondheid, en daarom is het gebruik sinds 1998 verboden. In oude materialen zit dikwijls nog asbest.

Hebt u asbest op uw eigendom?

Asbest in gebonden toestand kan u deponeren in de speciale containers in elk recyclagepark. 

Vanaf 1 oktober 2020 is het verplicht om asbestcementafval verpakt aan te bieden op de recyclageparken van IVAREM.

Hiervoor kan je aangepaste asbestzakken of -folie, tegen 1 euro per zak of 1 euro per meter, aankopen op de recyclageparken. Maar je kan ook een andere transparante verpakking met het asbestlogo gebruiken. 

Tegelijkertijd doet IVAREM ook de inzameling op aanvraag van asbestcementafval aan huis. Dankzij de steun van de OVAM kan je hiervoor tot maximaal zes platen- of kuubzakken aan een interessant tarief, 30 euro voor de eerste zak en 20 euro voor de volgende, aankopen en laten ophalen. 

Voor meer informatie kan je terecht op www.ivarem.be/asbest of bij de gratis infolijn 0800 90 441.


Merkt u asbest op het openbaar domein?


Meldt het via het digitaal meldformulier of via het gratis nummer 0800 20 800.

Alle Leestse activiteiten op Leest.be

Leest.be brengt alle activiteiten uit Leest of georganiseerd door Leestse verenigingen samen. Stuur de info (aankondiging en/of verslag) van je activiteit door naar info@leest.be. Wil je dat ze opvalt tussen alle andere activiteiten, voeg dan zeker een goede foto toe. Wil je je activiteit ruimer bekend maken? Dan kan je ze ook invoegen op www.uitinmechelen.be. Een selectie van deze activiteiten wordt opgenomen in het stadsmagazine De Nieuwe Maan.

Wist je dat ...


... Ferm Leest elke dinsdagavond in juni, juli en augustus petanquet op het Chiroplein?
... de boekenruil in het dorpshuis uitzonderlijk gesloten is op woensdag 6 juli, maar de andere woensdagen tijdens de vakantie gewoon open is tussen 14u en 16u?
... de kerk van Leest in 2023 een grote restauratie zal ondergaan?
... je vanaf september workshops bier of likeur brouwen kan volgen in Batteliek?
... de Sint-Niklaasschool een grote opruimactie deed in de buurt van de school?
... Mechelen tot dé fietsstad van Vlaanderen 2022 is uitgeroepen?


 

Deel deze nieuwsbrief met andere Leestenaars

Een nieuwsbrief over Leest is interessant voor iedereen die een link heeft met Leest. Ken je nog mensen die geïnteresseerd zijn in deze nieuwsbrief? Mensen uit je vereniging, familie, vrienden of buren? Moedig hen dan aan om zich ook in te schrijven op deze nieuwsbrief. Dat kan via www.mechelen.be/nieuwsbrief-rand. Op deze pagina vind je ook een archief van de nieuwsbrieven van het afgelopen jaar.
Dorpsconsulent Geert Laarmans is een brugfiguur met de focus op sociale cohesie tussen Leestse actoren onderling en tussen deze actoren en de diensten van de stad en het sociaal huis. In dit kader wordt deze nieuwsbrief maandelijks uitgestuurd. Suggesties of ideeën zijn steeds welkom via geert.laarmans@mechelen.be of op 0477 47 13 86. Meer info over Leest vind je op www.leest.be en op www.mechelen.be/leest.
 


Wil je aanpassingen doen aan de manier waarop je deze mails ontvangt?
Je kan hier je voorkeuren aanpassen of je uitschrijven voor deze nieuwsbrief.