Copy
Nieuwsbrief #26
Bekijk deze e-mail in je browser
De afgelopen periode gaf de Mechelse bodem weer veel van haar historie prijs. Van middeleeuwse etensresten tot kostbaarheden uit de Romeinse tijd, je leest het hier in onze tweede editie van onze digitale nieuwsbrief.

OPENSLEUFDAG TINELSITE!

Benieuwd naar de historie van de Tinelsite en de vondsten die er zijn gedaan? Zondag 23 april zal er een opensleufdag georganiseerd worden! Onze eigen archeologen zullen je op de werf uitleg komen geven. Voor de rondleidingen dient te worden ingeschreven. Wees er dus snel bij want te plekken zijn beperkt! 

OP ZOEK NAAR DE GRACHTEN

De bouwwerkzaamheden aan de Hendrik Speecqvest zijn momenteel in volle gang. Waar nu een ondergrondse parkeergarage wordt gebouwd, liep tot begin 19de eeuw de stadsgracht. De huidige binnenring (R12) volgt nog het tracé van de oude vesten. Archeologen van Monument Vandekerckhove zochten eind 2016 naar resten van deze laatmiddel-eeuwse stadsomwalling.

BIJZONDER GLAS SCHEERSTRAAT

Bijzondere glasscherven! Het archeologisch onderzoek aan de Scheerstraat bracht in 2014 al mooie vondsten aan het licht. Specialiste Nicole Minten onderzocht het glaswerk en trof ook bijzondere fragmenten gebrandschilderd vlakglas aan. Enkele waren versierd met zogenaamde drolerieën: monsters, hybride wezens en humoristische figuurtjes. Ze lijken heel sterk op de figuurtjes die in de late middeleeuwen (eind 13de – begin 14de eeuw) overvloedig voorkomen in de marges van verluchte handschriften. De paneeltjes maakten deel uit van grotere glas-in-loodramen.

ALLE OPGRAVINGEN OP EEN RIJ

Ook nieuwsgierig of er sinds 2001 opgravingen bij jou in de buurt hebben plaatsgevonden?! We hebben een kaartje gemaakt waarop je dat allemaal overzichtelijk kan terugvinden. We vullen het kaartje voortdurend aan, dus hou het zeker in de gaten!

DIGITALE NIEUWSBRIEF

Ben je nog niet geabonneerd, dan kan je je hier inschrijven. Ook de eerder verschenen 24 analoge edities zijn online te bekijken.

Losse vondsten

Romeinse weelde in Hombeek

De mooiste vondsten duiken altijd het laatst op! Zoals ook deze mooie gem uit de Romeinse periode, die BAAC aantrof tijdens hun opgraving aan de Zemstseweg.

In de beerput

Ook nieuwsgierig naar het eetpatroon van de Mechelaar van toen? Heemkunde Vlaanderen publiceerde een artikel over etensresten uit laat- en postmiddeleeuwse beerputten.

Mysterieuze schedelrelieken

Erfgoedcel Antwerpen, in samenwerking met het Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium, zal op 13 april een publicatie presen-teren over het onderzoek naar schedelrelieken uit de Sint Rombouts-kathedraal. Het boekje zal worden ge-presenteerd tijdens een lezing aanstaande donderdag in de Soirré Lamot en vervolgens op verschillende punten in de stad, zoals de Sint Romboutskathedraal en de Lamot, gratis te verkrijgen zijn. 
Colofon
Samenstelling en teksten: Bart Robberechts, Johan Krist. Eindredactie: Laurie Gadeyne. Met dank aan alle opdrachtgevers, studiebureaus en medewerkers
 
Share
Tweet
Forward
Copyright © 2017 STAD MECHELEN, All rights reserved.


Update je gegevens of schrijf je uit