Copy
Nieuws uit de Mechelse rand

Vaccinatiemoment in Leest

Ben je om één of andere reden nog niet gevaccineerd? Geen zorgen, binnenkort staat de Mobiele Vaccinatiebus in jouw buurt.
Op woensdag 22 september komt er tussen 17u30 en 19u een mobiele vaccinatiebus naar het Dorpsplein in Leest
Het enige wat je nodig hebt is je identiteitskaart. En ben je jonger dan 16, laat je dan begeleiden door een ouder of breng een ondertekende volmacht mee.
 
Vanaf 12 jaar mag iedereen gevaccineerd worden met een Pfizer vaccin. Bij een 1ste prik geven we 21 dagen later de 2de prik. Ben je 18+ en wil je met één prik er van af zijn, kan je ook een Johnson&Johnson-vaccin krijgen.
 
Check de verschillende locaties en data op  www.mechelen.be/mobiele-vaccinatie.

Open Monumentendag in Leest

Het oud-gemeentehuis en het oud schoolgebouw (samengesmolten in het 'dorpshuis van Leest') worden opengesteld tijdens de Open Monumentendag op zondag 12 september.
Sinds 1882 zijn deze gebouwen het toneel geweest van talloze huwelijken, (diploma-)uitreikingen, verkiezingen, schoolactiviteiten en jubileums  … misschien ook die van u? Dankzij Ferm Kinderopvang Leest vullen de lokalen zich nog steeds met kinderstemmen; ze maken samen met De Spiegel, Oxfam Wereldwinkel, het bibpunt, de boekenruil en het loket van Huis van de Mechelaar deze historische gebouwen tot een actieve plek. Voor de gelegenheid neemt Leest Geweest je aan de hand van de - soms grillige - geschiedenis van deze monumenten mee in de verhalen van de gemeente, haar inwoners en bestuurders tijdens de afgelopen 150 jaar. Verschillende Leestenaars bezorgden foto's en anekdotes die op 12 september ontsloten zullen worden.
Het hoofddeel van de tentoonstelling vindt plaats op het gelijkvloers dat toegankelijk is voor kinderwagens en rolstoelen. Het gedeelte op het eerste en tweede verdiep is niet rolstoeltoegankelijk. Hou er rekening mee dat het dragen van een mondmasker binnen nog verplicht zal zijn, behalve bij de consumptie van een eerlijk drankje van Oxfam Wereldwinkel Leest. Info op www.mechelen.be/gemeentehuisleest.
Meer info over de Open Monumentendag lees je hier

Wie past er nog in zijn trouwoutfit?

Past jouw huwelijkskledij nog? Kom dan op 12 september tijdens de Open Monumentendag naar het dorpshuis in Leest. In de mooie raadzaal krijg je een gratis fotoshoot 'zoveel jaren later' :-).

Opnieuw Beachweekend in Leest

Extra info voor het beachvolleytornooi op zaterdag:
De sportievelingen die zin hebben om meerdere volleybalmatchen te spelen en misschien wel met een beker naar huis gaan, kunnen zich inschrijven bij daphne@chiro-leest.be 
Het inschrijvingsgeld bedraagt 25 euro per team. Een team bestaat minstens uit zes personen. Inschrijven kan tot en met 6 september.

Bibeo Kunstroute ook in Leest

Warme maaltijden starten terug op

De stad zal vanaf oktober - naar analogie van het initiatief van het Zorgbedrijf voor corona - maandelijks een warme maaltijd aanbieden in de Mechelse dorpen. In Leest zijn de vrijwilligers van Okra Leest opnieuw bereid gevonden om een handje toe te steken bij de organisatie. De warme maaltijden zullen plaatsvinden in de de grote zaal van Ter Coose, telkens op de eerste maandag van de maand om 12u30.
Concreet wil dit zeggen de eerste keer op maandag 4 oktober met volgend menu:
  • Dagverse soep met seizoensgroenten
  • Chipolata met worteltjes en erwtjes en peterselie aardappelen
  • Dessert "Foodsavers"
De maaltijd wordt verzorgd door Job Ervaringscentrum De Krone uit Duffel.
Een maaltijd kost 10 euro voor volwassen, 6 euro voor kinderen en 3 euro voor mensen met een Omnio-statuut. Inschrijven kan ten laatste op donderdag 23 september bij Bruno Claes, info@okraleest.be en via het rekeningnummer BE41973348499210.
In november zal er in Leest geen warme maaltijd zijn omdat de 1e maandag net 1 november is.
In december zal de warme maaltijd aangeboden worden op maandag 6 december.
Meer info over dit project: Dienst welzijn en gezondheid bij Herman Beyens.

De dijkgraaf vertelt

Over waterhuishouding in Leest, over bomen en de vele natuurwaarden 

Leestenaar Johan Teughels is dijkgraaf van het poldergebied Willebroek, waaronder ook het Hombeeks plateau valt. Hij vertelt in een interessante reportage over Leest, bosbouw, de vele natuurwaarden en hoe het juist met de waterhuishouding in de buurt gesteld is. Fiets hier met hem mee.

Inspiratiedag VVDB

De vzw Vlaamse Vereniging Dorpsbelangen organiseert in samen werking met o.a. Dorpsraad Leest op zaterdag 16 oktober haar jaarlijkse inspiratiedag in ontmoetingscentrum De Kettinghe in Heffen.
Buiten de uitreiking van de jaarlijkse Goe-bezigprijs, kom je er meer te weten over hoe ze bv. in Nederland werken rond eenzaamheid, dienstverlening, basisbereikbaarheid en kwaliteitsvol inrichten van de publieke ruimte.
Meer info op www.dorpsbelangen.be.

Subsidie voor kunst- en cultuurprojecten

De stad roept kunstenaars en organisaties op om projecten te organiseren die een bijzondere dynamiek toevoegen aan kunst en cultuur in de stad. Je kan hiervoor een subsidie aanvragen van maximaal 3.000 euro. Dien je aanvraag in vanaf 15 september tot en met 15 november 2021. Ontdek hier de algemene voorwaarden en informatie over de subsidie.
Wil je meer informatie of ondersteuning bij je aanvraag?
<< schrijf je in voor de informatiesessie op 14 september, 19 - 20.30u in Het Predikheren.
<< stel je korte vragen en krijg snel antwoord via cultureleprojecten@mechelen.be
<< vraag advies op maat van je concreet projectidee bij RADARpunt. Een consulent van RADAR duikt tot één uur lang samen met jou in je projectplan.

Hoe kindvriendelijk is Mechelen?

Geef voor 5 september je mening via de vragenlijst, bedoeld voor kinderen, jongeren én volwassenen. Iedereen telt! Je hoeft niet heel de vragenlijst in te vullen, pik er de thema’s uit waarover jij je wilt laten horen. Zo help je de stad het label ‘kindvriendelijke stad’ opnieuw te behalen en geef je richting aan de thema’s die verder zullen uitgediept worden.

Win met de 100e Nieuwe Maan!

Vond jij de 100ste editie van het stadsmagazine Nieuwe Maan al in jouw brievenbus. Een feestelijk nummer waarbij je heel wat kan winnen. Tenminste, als je in Mechelen, Muizen, Leest, Hombeek, Heffen, Walem of Battel woont.
 
Hang de poster uit de 100ste Nieuwe Maan op een zichtbare plek aan je woning en registreer je adres . Of ga op zoek naar de Mechelse kroon via dit Facebookevenement en probeer hem als eerste te vinden. De kroon komt ook zeker naar de dorpen. Je kan natuurlijk ook meedoen aan beide wedstrijden. Alle prijzen ontdek je hier

Boom zoekt grond

Ruim 1.000. Zoveel bomen hebben Mechelaars de afgelopen twee jaar aangeplant via de samenaankoop van Boom zoekt Grond. En dit jaar krijg je opnieuw de kans om mee te doen. Heb jij plaats voor wat bomen? Alle info vind je op mechelen.be/boomzoektgrond. Bestellen kan nog tot en met 15 september.

Alle Leestse activiteiten op Leest.be

Leest.be brengt alle activiteiten uit Leest of georganiseerd door Leestse verenigingen samen. Stuur de info (aankondiging en/of verslag) van je activiteit door naar info@leest.be. Wil je dat ze opvalt tussen alle andere activiteiten, voeg dan zeker een goede foto toe. Wil je je activiteit ruimer bekend maken? Dan kan je ze ook invoegen op www.uitinmechelen.be. Een selectie van deze activiteiten wordt opgenomen in het stadsmagazine De Nieuwe Maan.

Wist je dat ...

... de proeverstocht met lokale producten die normaal op 4 september zou georganiseerd worden op het Hombeeks plateau verplaatst is naar zaterdag 25 juni 2022?
... op zondag 5 september de rommelmarkt van de Ware Supporters in Heffen plaatsvindt?
... het op maandag 13 september Dementie XLdag is je in het inloophuis Dementie allerlei activiteiten en workshops kan meemaken?
... je via de digitale bomenkaart een suggestie kan doen voor de aanplant van één of meerdere bomen in je buurt?

Deel deze nieuwsbrief met andere Leestenaars

Een nieuwsbrief over Leest is interessant voor iedereen die een link heeft met Leest. Ken je nog mensen die geïnteresseerd zijn in deze nieuwsbrief? Mensen uit je vereniging, familie, vrienden of buren? Moedig hen dan aan om zich ook in te schrijven op deze nieuwsbrief. Dat kan via www.mechelen.be/nieuwsbrief-rand. Op deze pagina vind je ook een archief van de nieuwsbrieven van het afgelopen jaar.
Dorpsconsulent Geert Laarmans is een brugfiguur met de focus op sociale cohesie tussen Leestse actoren onderling en tussen deze actoren en de diensten van de stad en het sociaal huis. In dit kader wordt deze nieuwsbrief maandelijks uitgestuurd. Suggesties of ideeën zijn steeds welkom via geert.laarmans@mechelen.be of op 0477 47 13 86. Meer info over Leest vind je op www.leest.be.
 


Wil je aanpassingen doen aan de manier waarop je deze mails ontvangt?
Je kan hier je voorkeuren aanpassen of je uitschrijven voor deze nieuwsbrief.