Copy
Nieuws uit de Mechelse rand

Cadeaudagen Wereldwinkel Leest

Pop-up Wereldwinkel in het dorpshuis
 
In december organiseert Wereldwinkel Leest opnieuw Cadeaudagen. Het dorpshuis wordt dan omgetoverd in een sfeervolle winkel met eerlijke producten. Originele geschenken van over de hele wereld, gemaakt met respect voor mens en milieu. Geschenkpakketten op maat (ook aan huis geleverd), wenskaarten, ruime keuze aan wijn en voeding, geschenkencheques, … 
 
In het weekend is er ook een Kerstcafé en een wijndegustatie.
Kom even verpozen bij een glaasje wijn, een kopje koffie of een fair biertje.
Of proef onze hartverwarmende soep.

Zaterdag 10 en zondag 11 december (14u -18u)
Dinsdag 13 december (9u-16u)
Woensdag 14 december (12u-17u)
Zaterdag 17 en zondag 18 december (14u-18u)

Bestellen via de webshop, met gratis thuislevering, doe je via: www.oxfamwereldwinkels.be/winkels/leest/

Winterburendag ook in jouw straat dit jaar?

In je straat klinken op het nieuwe jaar? Dat doe je tijdens Winterburendag

Het idee blijft even simpel als plezant: trek je warmste winterjas aan, lok je buren uit hun huizen en maak er samen een toffe bijeenkomst van. Met lekkere hapjes, warme drankjes. Het doel van Winterburendag is bekende en onbekende buren samen te brengen. Gezellig bijpraten of nieuwe mensen leren kennen, daar draait het om.
Ook dit jaar krijg je de kans om er iets gezelligs van te maken met jouw buren. Sinds vorig jaar is er geen vaste datum meer voor de Winterburendag. Je bepaalt zelf met je buren op welke dag een Winterburendag organiseert, dat kan vanaf 23 december tot en met 31 januari. Inschrijven kan tot vrijdag 6 januari. Elke straat die inschrijft, krijgt een pakket met affiches en postkaarten om je buren uit te nodigen. Daarnaast krijg je ook 25 euro shoptegoed bij Oxfam Wereldwinkels.

Alle info op www.makers.mechelen.be/winterburendag.

Bloedgeven kan ook in Leest

Kerstfeest KVG Zennevallei

KVG Zennevallei, een vereniging voor personen met een beperking op het Hombeeks plateau, organiseert opnieuw een uitgebreid kerstfeest op zondag 18 december in zaal Ter Coose vanaf 10.30u tot 18u met o.a. een kerstmaal en animatie door de ‘De Hooiktse Strangers’.
Meer info bij Roza Verlinden via 015 41 23 74 of 0476 86 28 88.

Kerstconcert Korile

Aperitiefconcert Leest 2023

Na 2 jaar stilte, kan er terug een aperitiefconcert georganiseerd worden!
Brassband St Cecilia Leest
en Ter Coose pikken samen de draad terug op om er weer een hartverwarmend concert van te maken!
Op zondag 8 januari 2023 blazen de muzikanten vanaf 11u uit volle borst en wordt het jaar weer goed ingezet.
Kaarten zijn te verkrijgen via de muzikanten of bij Ter Coose. (op het bureel maandagavond of via info@tercoose.be).

Ken jij de mensen in je buurt?

Nog niet? Een beetje? Of toch al behoorlijk?

Leest is constant in verandering.

Mensen verlaten de buurt, er komen nieuwe Leestenaars bij. Initiatieven komen en gaan. Ook verenigingen surfen eens hoog en dan weer laag. Het Leests sociaal leven is permanent in beweging.

Ben je nieuw in Leest of net niet, via het babbelspel ‘De Mensen Maken de Buurt’ leg je nieuwe connecties in de buurt.

Je zal versteld staan van wat je allemaal te weten komt! Het spel duurt minimum 2 uur, met maximum 6 Leestenaars op een locatie naar jouw keuze. Dat kan dus bij je thuis, tijdens een straatfeest, in een Leests café, in het dorpshuis, …

Ook meerdere groepjes tegelijk zijn mogelijk. Verenigingen kunnen met het spel nieuwe medewerkers onthalen of nog ongekende connecties tussen leden naar boven halen.

Is je interesse geprikkeld? Laat iets weten aan dorpsconsulent Geert en je wordt uitgenodigd op een verrassend moment.

Dag van de vrijwilliger

Op 5 december is het de Dag van de Vrijwilliger. Het ideale moment om vrijwilligers in de bloemetjes te zetten. Met bemoedigende woorden of een kleine attentie.
Op zaterdag 3 december staat het Vrijwilligerspunt met een standje op de Grote Markt tussen 10 en 12u. 

Het Mechelen van morgen

Die vraag werd vorig jaar gesteld aan heel wat inwoners. Stad Mechelen ging met de antwoorden aan de slag en intussen ligt er een visie op tafel. Een visie met heel wat basisprincipes. Die vandaag opnieuw worden afgetoetst.
-> Lees hier het volledige voorontwerp van het Beleidsplan Ruimte.

Ook jouw toekomst. Denk mee, kom naar de infomarkt en vul de bevraging in!
-> Op woensdag 21 december ben je welkom tijdens de infomarkt in het Cultuurcentrum tussen 16u en 20u. Om 16.30u en 19u leggen we je het plan van a tot z uit in een kwartiertje tijd. Tussendoor kan je een kijkje nemen op de infopanelen en je vragen stellen. Na de uitleg kan je om 17 en 19.30u meepraten aan de thematafels. Schrijf je hier in.
-> Nog tot 31 december kan je ook de bevraging invullen.

Alle Leestse activiteiten op Leest.be

Leest.be brengt alle activiteiten uit Leest of georganiseerd door Leestse verenigingen samen. Stuur de info (aankondiging en/of verslag) van je activiteit door naar info@leest.be. Wil je dat ze opvalt tussen alle andere activiteiten, voeg dan zeker een goede foto toe. Wil je je activiteit ruimer bekend maken? Dan kan je ze ook invoegen op www.uitinvlaanderen.be. Een selectie van deze activiteiten wordt opgenomen in het stadsmagazine De Nieuwe Maan.

Wist je dat ...

... Vrijwilligerspunt Mechelen een vormingsdag 'werken aan talent en waardering' voor verenigingen organiseert voor op donderdag 8 december in Predikheren?
... er een infomoment rond energiebeheer plaatsvindt voor Mechelse verenigingen en beheerders van vrijetijdsinfrastructuur op woensdag 14 december van 19.30 tot 21.30u in het Cultuurcentrum Mechelen?
... jouw ongebruikt sportmateriaal en sportkledij een nieuwe bestemming krijgt in de buurtsportwinkel? 
... je in het nieuwe parkeergebouw Keerdok gratis kan parkeren tot eind dit jaar?
... je vandaar ook met de gratis boot shopping shuttle naar het stadscentrum kan? 
... het Agentschap Wegen en Verkeer onderzoekt hoe het verkeer op en rond de knooppunten Mechelen-Noord en -Zuid vlotter en veiliger kan verlopen? Op 15 december kan je tijdens een dialoogmarkt in het stadhuis kennismaken met het project 'Ontknoping van Mechelen'.

Deel deze nieuwsbrief met andere geïnteresseerden

Deze nieuwsbrief verschijnt maandelijks en kondigt kleine en grotere initiatieven op straat-, buurt en dorpsniveau aan die de sociale cohesie tussen Leestenaars bevorderen. Heb je klein of groot nieuws, een oproep of een mededeling, laat het weten via dorpsconsulent Geert Laarmans, via geert.laarmans@mechelen.be of 0477 47 13 86. 

Ken je nog mensen die interesse hebben voor deze nieuwsbrief? Mensen uit je vereniging, familie, vrienden of buren? Moedig hen dan aan om zich ook in te schrijven op deze nieuwsbrief. Dat kan via www.mechelen.be/nieuwsbrief-rand. Op deze pagina vind je ook een archief van de nieuwsbrieven van het afgelopen jaar.

Meer info over Leest vind je op www.leest.be en op www.mechelen.be/leest.


Wil je aanpassingen doen aan de manier waarop je deze mails ontvangt?
Je kan hier je voorkeuren aanpassen of je uitschrijven voor deze nieuwsbrief.