Copy
Nieuws uit de Mechelse rand
Eind oktober zijn de coronamaatregelen opnieuw verscherpt.
Check bij de organisator van een aangekondigde activiteit of en onder welke voorwaarden deze zal plaatsvinden. Hou het veilig en gezond.

Griezelen in Leest

Dubbelconcert Brassband Sint-Cecilia

Geen bubbelconcert, maar een Dubbelconcert!
Heb jij het ook zo gemist, een concertje meepikken?
Wel, nu kan het weer! En je krijgt er meteen twee voor de prijs van één, twee brassbands uit eigen streek:
  • Brassband St.-Cecilia Leest o.l.v. Lode Violet
  • Brassband Hombeek o.l.v. Stan Nieuwenhuis
Beide bands stelden een repertoire samen met enkele mooie hymnes en andere brassbandklassiekers. Nummers die stuk voor stuk heel mooi tot hun recht zullen komen in de Sint-Niklaaskerk in Leest. En om af te sluiten nemen beide orkesten ook samen plaats aan de pupiter voor een heuse ‘massed bands’. Van harte welkom dus op 14 november in de kerk van Leest om 20u. Tickets 12 euro, -12 jaar gratis, verkrijgbaar via de muzikanten of op www.stcecilialeest.be.

Warme maaltijden

Op maandag 1 november wordt er in Leest geen warme maaltijd gerricht. Wil je de volgende keer ook graag aansluiten? Op maandag 6 december  is er volgend menu:
  • Verse dagsoep van seizoensgroenten
  • Hamburger met boontjes provinciaal en gebakken krielpatatjes
  • Dessert "Foodsavers"
De maaltijd wordt verzorgd door Job Ervaringscentrum De Krone uit Duffel.
Een maaltijd kost 10 euro voor volwassen, 6 euro voor kinderen en 3 euro voor mensen met een Omnio-statuut (aan te tonen met een mutualiteitsbriefje). Inschrijven kan bij Bruno Claes (0468 19 63 00) of online.
Hou er rekening mee dat er een geldige coronapas of COVIDcertificaat kan gevraagd worden.

Info over het project zelf kan je bekomen bij Herman Beyens van de dienst Preventieve Gezondheid Stad Mechelen.

Bloedgeven in Leest

KWB kaart opnieuw

Warmste week op komst

De Warmste Week, vlak voor Kerstmis tussen 18 en 24 december 2021, kiest vanaf dit jaar voor een nieuwe aanpak en zet voortaan één maatschappelijk, actueel thema centraal. Dit jaar is dat ‘Kunnen zijn wie je bent’. De VRT koos Mechelen uit als gaststad.

Peter Van de Veire en Fien Germijns lanceren de oproep naar non-profitorganisaties om projecten in te dienen binnen het centrale thema. Het gaat om projecten die ervoor zorgen dat iederéén – jong en oud – kan zijn wie die wil zijn. Heb jij zo’n project en wil je dit uitwerken in 2022? Dien het dan in tot en met 24 november.
👉https://www.kbs-frb.be/.../Calls/2021/20210711_IT_MFLcall.
Samen tonen we dat #Mechelen de Warmste stad van Vlaanderen is.

Haal de kerstmarkt naar jouw buurt!

De kerstmarkt, die komt deze winter gewoon naar jou toe. Meer nog: je kan ze zelfs mee organiseren in jouw wijk of dorp. Dat doe je uiteraard niet alleen. Mechelen Feest - de organisator van Mechelen Houdt Je Warm - ondersteunt je met veel plezier en biedt je:

  • max. 5 kerstchalets;
  • een subsidie van max. 2500 euro voor de aankleding en programmatie, afhankelijk van de ingediende plannen.

Wil jij of je vereniging graag een kerstmarkt organiseren en zo jouw wijk of dorp verwarmen tijdens het weekend van 10, 11 en 12 december (of langer)? Vul dan voor 7 november het online formulier in. Wie weet wordt jouw buurt dan wel één van de zes locaties waar deze winter een kerstmarkt komt.

Wil je graag wat meer info of heb je nog vragen? Dan kan je terecht bij Barbara Willems.

Op zoek naar een zorgcoach?

Zit je met een persoonlijke vraag over zorg, wil je de juiste zorghulp vinden, of heb je concrete zorgsteun nodig? Dan kan je bij de zorgcoach van Zorgbedrijf Rivierenland terecht. Die zoekt mee naar een gepast antwoord op al jouw zorgvragen.

De coach zal samen met jou en eventueel je familie nagaan welke hulp of steun je nodig hebt. Hij of zij begeleidt je ook bij het aanvragen van diensten zoals schoonmaakhulp, gezinszorg, personenalarmering, de Minder Mobielen Centrale, een assistentiewoning, … De zorgcoach zorgt niet enkel voor het opstarten van jouw ‘dossier’ maar blijft betrokken tot de juiste oplossing voor is gevonden.

Elke dinsdag kan je tussen 10 en 12u bij een zorgcoach terecht in het Sociaal Huis Mechelen, of je kan een afspraak maken in een lokaal dienstencentrum. Ben je minder mobiel, maak dan een afspraak bij je thuis. Meer info vind je via onderstaande link.

De route naar vriendschap 

Je voelt je goed in je vel, maar toch mis je iets. Je zou graag wat meer vrienden om je heen hebben bij wie je je thuis kunt voelen. Mensen die op dezelfde golflengte zitten en maar een half woord nodig hebben om je te verstaan. Of vrienden met wie je leuke dingen kunt doen. Maar hoe vind je die? En hoe pak je dat dan aan? Wat maakt dat het klikt? Hoe vind je verdieping in bestaande relaties? We kijken naar de elementen die we hierin zelf in de hand hebben. We maken kennis met de taal van verbindende communicatie met anderen en zeker ook met jezelf. Zo worden we zachtjes aan onze eigen beste vriend. 

Dit traject loopt tijdens de winterperiode, want net die periode doet ons soms eenzaam voelen. We gaan 4 zondagvoormiddagen interactief aan de slag en leren van elkaar als groep. Jij bepaalt mee waarover we het zullen hebben. De zoektocht naar vriendschap en de mogelijke voortzetting ervan staat centraal. 
Meer info via  https://www.mechelen.be/route-naar-vriendschap.

Najaarsprogramma rouw en verlies

Het verlies van een dierbare kun je niet wegduwen, ontkennen of ontlopen. Rouwen moet je doen. Maar hoe gaat dat, rouw- en verliesverwerking op een zinvolle manier? Wat kan troost brengen? Stad Mechelen stelt opnieuw een troostend najaarsprogramma voor rond rouw en verlies. Dit loopt nog tot en met 12 december.

Ouderenweek

Schrijf in en neem deel aan de ouderenweek, raadpleeg het programma op www.uitinmechelen.be/ouderenweek. De programmafolder is ook beschikbaar in het dorpshuis (open tijdens de boekenruil op woensdag tussen 13u30 en 16u30).

Meldingen over fiets- en voetpaden

Bij de uitvoeringsdiensten van de stad is een speciaal fiets- en voetpadenteam aan de slag. Dit team volgt meldingen over gebreken of hindernissen aan fietspaden en voetpaden op en doet op korte termijn kleine ingrepen.
Meld hier je probleem aan fiets of voetpaden.

Herwerk mee de digitale atlas waterlopen en grachten

Van 1 september 2021 tot en met 28 februari 2022 kan je het ontwerp van de digitale atlas van de gerangschikte onbevaarbare waterlopen en de publieke grachten inkijken en becommentariëren op www.integraalwaterbeleid.be .

De oude, analoge atlassen van de onbevaarbare waterlopen die het juridisch statuut van de waterlopen vastleggen, worden vervangen door een digitale atlas van de gerangschikte onbevaarbare waterlopen en de publieke grachten.

De informatie in het ontwerp voor de digitale atlas is afkomstig uit de oude analoge atlassen, de Vlaamse Hydrografische Atlas (VHA), bijkomende opmetingen van waterlopen of grachten door de waterloopbeheerders, ...

Waterloopbeheerders hebben grote inspanningen gedaan om die informatie zo volledig en correct mogelijk op te nemen. Maar mogelijks komt de informatie in het ontwerp van de digitale atlas niet volledig overeen met de situatie op het terrein, bijvoorbeeld omdat de waterloop of publieke gracht plaatselijk verlegd is of omdat de oever ingericht werd. Daarom wordt het ontwerp voorgelegd via een openbaar onderzoek.

Wanneer je vaststelt dat de loop, de breedte of de diepte van een waterloop of publieke gracht in uw buurt niet overeenkomt met de weergave in de digitale atlas, dan horen wij dat graag. Op die manier kunnen wij samen de kwaliteit van de atlas verbeteren.

Alle informatie is te raadplegen op https://www.integraalwaterbeleid.be/nl/beleidsinstrumenten/digitale-atlas. Opmerkingen kan je via dezelfde website indienen of overmaken aan de dienst Beheer Openbaar Domein via infrastructuur@mechelen.be.

Alle Leestse activiteiten op Leest.be

Leest.be brengt alle activiteiten uit Leest of georganiseerd door Leestse verenigingen samen. Stuur de info (aankondiging en/of verslag) van je activiteit door naar info@leest.be. Wil je dat ze opvalt tussen alle andere activiteiten, voeg dan zeker een goede foto toe. Wil je je activiteit ruimer bekend maken? Dan kan je ze ook invoegen op www.uitinmechelen.be. Een selectie van deze activiteiten wordt opgenomen in het stadsmagazine De Nieuwe Maan.

Wist je dat ...

... ondertussen meer dan 500 abonnees ingeschreven zijn op deze nieuwsbrief van Leest?
... wanneer je volledig gevaccineerd bent, je covid safe pas/COVID certificaat per post toegestuurd kan krijgen? Bel 078 78 78 50 en hou je rijksregisternummer bij de hand, dat staat op de achterzijde van je identiteitskaart. 
... de volgende editie van de dorpskrant 'Iedereen Leest' normaal in november in de bus zal vallen?
... dorpsraad Leest ook aan een vernieuwde website voor Leest werkt en elke Leestse vereniging gevraagd wordt recente info aan te leveren?
... ZVK (zaalvoetbalclub) Leest op zaterdag 13 november een eetdag inricht in Sporthal Kouter?
... jonge Mechelaar Jasper van Loy een boeiend en vlot boekje schreef 'Onder de kerktoren', over de toekomst van de Vlaamse dorpen?
... in het kader van Water voor Landbouw de stad een participatiemoment voor Mechelse landbouwers inricht op 16 november in dorpshuis Hombeek?
... Jong Samana Mechelen een nieuwe Mechelse vereniging is van en voor jonge mensen tussen 18 en 50 jaar met een veranderde gezondheidstoestand?
... het lanceringsevenement van Jong Samana Mechelen doorgaat op vrijdag 26 november in dorpshuis Hombeek?
... de Impactschatter van Klimaan jou helpt bij de beslissing of en wanneer je een huishoudtoestel best vervangt door een milieuvriendelijker exemplaar, rekening houdend met verbruik, co²-uitstoot, ...?
... de Vlaamse Vereniging Dorpsbelangen een interessante webinar "hoe organiseer ik een bevraging bij bewoners?" organiseert op 29 november?
 

Deel deze nieuwsbrief met andere Leestenaars

Een nieuwsbrief over Leest is interessant voor iedereen die een link heeft met Leest. Ken je nog mensen die geïnteresseerd zijn in deze nieuwsbrief? Mensen uit je vereniging, familie, vrienden of buren? Moedig hen dan aan om zich ook in te schrijven op deze nieuwsbrief. Dat kan via www.mechelen.be/nieuwsbrief-rand. Op deze pagina vind je ook een archief van de nieuwsbrieven van het afgelopen jaar.
Dorpsconsulent Geert Laarmans is een brugfiguur met de focus op sociale cohesie tussen Leestse actoren onderling en tussen deze actoren en de diensten van de stad en het sociaal huis. In dit kader wordt deze nieuwsbrief maandelijks uitgestuurd. Suggesties of ideeën zijn steeds welkom via geert.laarmans@mechelen.be of op 0477 47 13 86. Meer info over Leest vind je op www.leest.be.
 


Wil je aanpassingen doen aan de manier waarop je deze mails ontvangt?
Je kan hier je voorkeuren aanpassen of je uitschrijven voor deze nieuwsbrief.