Copy
Nieuwsbrief Februari 2016
Online versie

Iedereen wil toch een energiezuinig toestel?


Koop een energiezuinig huishoudtoestel met gemiddeld 27% korting tot en met 30 april 2016.
Het resultaat van de groepsaankoop energiezuinige huishoudtoestellen is gekend.  Stad Mechelen ging samen met een stuurgroep van inwoners op zoek naar een leverancier voor energiezuinige huishoudtoestellen (koelkast, diepvriezer, droogkast, vaatwasmachine en wasmachine).  De stuurgroep van Mechelaars selecteerde META Mechelen als winnende leverancier.  De gemiddelde korting bedraagt zo’n 27% van de catalogusprijs.
 
Wil ook jij een energiezuinig huishoudtoestel aankopen aan verminderde prijs? Bekijk de praktische afspraken en schrijf definitief in tot en met 30 april 2016 via
http://www.mechelen.be/samenaankopen
Wie een energiezuinig toestel koopt, maakt kans op een waardebon t.w.v. maximaal 500 euro.
 
Opgelet: Dit aanbod is enkel geldig voor Mechelaars* (*Indien je niet-Mechelaar bent en je inschreef voor 31 december 2015, dan kan je ook intekenen op het projectaanbod.)

Dien je subsidie (max. 5000 euro) voor een klimaatneutrale buurt in voor 31 maart 2016


Ben je de slechte berichten rond de klimaatsverandering beu en heb je zin om samen met je buren iets positief te doen voor het klimaat? Dan is dit je kans! Stad Mechelen geeft zelf al het goede voorbeeld door onder andere het wagenpark te vergroenen. Dit jaar gaan we echter een stap verder en geven we alle inwoners de kans om mee te bouwen aan een klimaatneutraal Mechelen via het subsidiereglement Klimaatneutrale buurten.

Samentuinen, energie-avonden, coöperatieve warmtenetten, collectieve renovatie, fietsen, elektrisch rijden, ... Het is slechts een greep uit de mogelijke projecten die je met de buurt kan ondernemen.
Maar hoe begin je daaraan? De dienst Duurzame Ontwikkeling en Energie helpt je op weg met je aanvraag.

Meer informatie kan je bekomen via duurzame.ontwikkeling@mechelen.be
 

Energiezuinige huishoudtoestellen: Gratis lezing en bekendmaking aanbod samenaankoop op 2 maart 2016


We maken allemaal gebruik van huishoudtoestellen. Deze toestellen verbruiken elektriciteit en dat kost geld. Je kan dus maar beter efficiënt te werk gaan en je energieverbruik proberen te beperken.
 
Kom je daarom informeren tijdens de lezing van Kamp C rond energiezuinige huishoudtoestellen. Je krijgt er een heleboel tips om je stroomverbruik te verminderen en zo je energiefactuur te laten dalen.
 
Na de lezing wordt dan ook het aanbod van de samenaankoop huishoudtoestellen voorgesteld (welke prijzen, welke toestellen,..).
 
Deze infoavond is gratis, maar vergeet niet om tijdig je plaatsje te reserveren!
 
Praktisch en inschrijven?
Woensdag 2 maart 2015, Auditorium – Cultuurcentrum (Minderbroedersgang 5, 2800 Mechelen), 19u
T 015 29 78 92
 
Inschrijven kan via deze link
 

Lezingen: 10 maart 2016 alternatieve vormen van mobiliteit en op 24 maart 2016 bewust verbruiken.


Vormingplus organiseert 2 boeiende lezingen in de maand maart.  Op 10 maart 2016 gaat het over alternatieve vormen van mobiliteit en op 24 maart 2016 over bewust verbruiken.  Doe meer met minder.

Praktisch?

Alternatieve vormen van mobiliteit:
Donderdag 10 maart 2016, H9, Hanswijkstraat 9, Mechelen, 11 euro/lezing, van 19.30-22u

Bewust verbruiken:
Donderdag 24 maart 2016, H9, Hanswijkstraat 9, Mechelen, 11 euro/lezing, van 19.30-22u

Inschrijven kan via deze link

Kookworkshop vegetarisch koken- Verder met Veggie op 25 februari 2016 en 17 maart 2016
 

EVA Mechelen (Ethisch Vegetarisch Alternatief) organiseert 2 workshops vegetarisch koken in Mechelen. Het thema van deze workshops is in februari peulvruchten. Rond, langwerpig, paars, oranje, wit of gestipt, groot of klein: peulvruchten bestaan in alle soorten en maten. Het thema in maart is tofu, tempeh en seitan.

Praktisch?
Donderdag 25 februari 2016 en 17 maart 2016, Paramedisch instituut, Augustijnenstraat 92, Mechelen, van 18.30u-21.30u, € 25/workshop

Inschrijven kan via deze link

Gratis filmvoorstelling op 2 maart 2016


EVA Mechelen en Bite Back organiseren een filmavond met de film Cowspiracy. Volg de ontluisterende maar humoristische reis van een jonge documentairemaker. Met veel lef gaat hij op zoek naar een antwoord op enkele van ‘s werelds meest prangende ecologische vraagstukken en de rol die veeteelt daarin speelt. Deze confronterende documentaire wordt ingeleid door Stijn Bruers van Ecolife/ Bite Back.

Praktisch?
Donderdag 2 maart 2016, gratis, Natuurpunt, M. Coxiestraat 11, van 19.30u tot 21.30u
 

Mechelen Klimaatneutraal: Weervrouw Jill Peeters & Klimaatambassadeur Serge de Gheldere aan het woord op 18 februari 2016

Ligt Mechelen over 100 jaar onder de zeespiegel? Hoeveel CO2 stoot de gemiddelde Mechelaar uit? De klimaatambassadeur van Al Gore, Serge de Gheldere, licht toe hoe het gesteld is met het klimaat in Mechelen. Jill Peeters getuigt vervolgens over de onderhandelingen in Parijs en de internationale stand van het klimaat.

Schepen van Klimaat Marina De Bie leidt deze boeiende lezing in met de concrete plannen van de stad om klimaatverandering een halt toe te roepen. Achteraf kan je napraten met de sprekers bij een drankje in de foyer.

Vormingplus regio Mechelen organiseert deze boeiende gratis lezing in samenwerking met stad Mechelen.

Praktisch en inschrijven?
Donderdag 18 februari 2016, gratis, Stadsschouwburg, Keizerstraat 3, Mechelen, 20u
http://www.vormingplus-regiomechelen.be/mechelen-klimaatneutraal
 

Gratis planadvies op donderdag 25 februari 2016:


Ga je bouwen of verbouwen? Ben je benieuwd of je concrete plan op papier ook duurzamer en energievriendelijker kan? Maak dan een afspraak voor gratis planadvies door de architecten van Kamp C tijdens de Energiedagen op donderdag 25 februari 2016.
 
Een volledig uitgewerkt plan is zeker niet noodzakelijk. Wel vragen we een beperkte voorbereiding of een bespreekbaar document en eventueel een aantal foto’s waarmee we aan de slag kunnen.  Dit planadvies is gratis voor de inwoners van de Provincie Antwerpen, maar de plaatsen tijdens de Energiedagen zijn beperkt. Inschrijven is dus noodzakelijk.
 
Inschrijven of meer informatie?
Donderdag 25 februari 2016, gratis, Zaal Opsinjoor – Huis van de Mechelaar (Reuzenstraat 1, 2800 Mechelen), van 10-18u.
 
Energiepunt Mechelen – T 015 29 78 92 – E energiepunt@mechelen.be
 

Rondleiding in de kringlooptuin van Tivoli
 

Kringlooptuinieren is tuinieren waarmee je zo weinig mogelijk afval produceert én de ideale manier om afval te vermijden.
Hiervoor kunnen verschillende kringlooptechnieken worden toegepast: composteren, snoeihout hergebruiken, mulchmaaien, kippen houden om keukenrestjes te verwerken, voedselverlies beperken,…
Interesse? Kom dan zeker naar de rondleiding in de kringlooptuin van Tivoli!

Praktisch en inschrijven?
Zondag 17 april 2016, gratis, van 14 tot 16u in het domein Tivoli, Neerhof-Kinderboerderij, Antwerpsesteenweg 94, 2800 Mechelen

Graag een plaatsje reserveren via de volgende link. Met vragen kan je terecht bij tivoli@mechelen.be

Hoe maak jij Mechelen Klimaatneutraal?


Ben jij een goede klimaatburgemeester? Een efficiënt klimaatbeleid voeren is niet evident. Dat kan je vanaf nu ook zelf ontdekken. Studenten van de hogeschool Thomas More ontwikkelden een online klimaatspel waarmee iedereen zijn eigen beleidskeuzes kan maken om te kijken welk effect ze hebben.

Zo kan je op een speelse manier kennismaken met de uitdagingen waar we samen voor staan. Het spel spelen duurt 3 minuten. 

Veel spelplezier!
Speel het spel

Save the date: donderdag 7 april 2016: Schuif mee aan de langste Veggietafel
 

Op donderdag 7 april 2016 organiseren Mechelen Klimaatstad vzw en EVA Mechelen vzw met steun van stad Mechelen voor de zevende maal de Langste Veggietafel op de Grote Markt.

Iedereen is uitgenodigd om vanaf 17.30u aan te schuiven voor een vegetarische en afvalarme picknick. Kinderanimatie en optredens zorgen voor de nodige sfeer en Oxfam Wereldwinkel biedt fairtradedrankjes aan.

Vasten zonder vlees
 

Vorige week woensdag startte 40 dagen zonder vlees. Daag jezelf uit om 40 dagen minder vlees en vis te eten.  Meedoen kan al vanaf 1 dag. Elke dag telt.
Sluit je aan bij de Mechelse groep. Er zijn ook nog 3 extra uitdagingen vanaf dit jaar: meer seizoensgroenten eten, minder voedsel verspillen en minder verpakkingen kopen.
 
Lezing: In PerSpectief: Donderdag Veggiedag: minder vlees, meer verantwoord
Vormingplus regio Mechelen organiseert op dinsdag 16 februari een lezing met antwoorden op de volgende vragen:
Hoeveel dieren eet een Belg in zijn leven? Wat heeft ontbossing in het zuiden te maken met onze steak? Is vegetarisch eten nu zoveel gezonder? Wat kan je zelf doen en hoe begin je eraan?
Praktisch?
Dinsdag 16/02/2016 van 9.30u-11.30u, 11 euro, in het dienstencentrum De Smis, Leuvensesteenweg 129, Mechelen

Inschrijven kan via deze link

Lezing op 28 februari 2016: Samentuinen in en rond Mechelen: hoe zit dat?


VELT vzw startte in Vlaanderen al heel wat samentuinen op. In het Tivolipark in Mechelen begon VELT een eerste ecologische moestuin samen met een tiental gezinnen. Een tweede samentuin, op de Zorro-site, staat op stapel. Tijdens deze voormiddag krijg je uitleg over wat een samentuin precies is en hoe je aan zo’n project begint. Tot slot breng je een kort bezoek aan de moestuin in het Tivolipark.

Praktisch?
Zondag 28 februari 2016, Tivolipark, Antwerpsesteenweg 94, Mechelen, prijs: 5 euro/persoon, van 10u-12u

Inschrijven kan via deze link

 
Facebook
Facebook
Twitter
Twitter
Website
Website
Copyright © 2016 Stad Mechelen, All rights reserved.
Je krijgt deze informatie omdat je eerder al contact opnam met Energiepunt Mechelen of de dienst Duurzame ontwikkeling en Energie.
uitschrijven    gegevens bijwerken