Copy
receptie samenaankoop - klimaatneutrale buurt - paraat voor het klimaat - uitstoot in Mechelen - Fairtrade winkelstraat - Vlaamse energielening
Online versie

Uitnodiging receptie 19 maart 2016 om 11u

Voor de samenaankoop energiezuinige huishoudtoestellen selecteerde de stad Mechelen samen met een stuurgroep van inwoners META Mechelen als winnende leverancier voor energiezuinige huishoudtoestellen.
Wil je een toestel aankopen, maar bekijk je graag eerst het toestel met daarbij de technische uitleg, dan kan je dat doen op 19 en 20 maart op de binnenplaats van de St-Mettetuin (ter hoogte van de Margriet op de Bruul). Opgelet: Dit aanbod is enkel geldig voor Mechelaars*. Alle toestellen zullen tentoongesteld worden. Op dat moment gaat ook de lenteshopping door.
De stad Mechelen nodigt je uit op de openingsreceptie op zaterdag 19 maart om 11u om het glas te heffen op deze samenaankoop met een hapje erbij. 
Gelieve wel je komst te bevestigen via deze link 

*Ben je niet-Mechelaar en schreef je in voor deze samenaankoop voor 31/12/2015, dan kan je ook definitief intekenen op het projectaanbod.

Mechelse scholen zijn paraat voor het klimaat

Eind vorig jaar daagde Stad Mechelen scholen uit om een project te bedenken waarmee ze minder CO2 uitstoten. De winnaars van de wedstrijd ‘Paraat voor het Klimaat’ zijn VBS Don Bosco en Busleyden Atheneum – Campus Caputsteen. Ze krijgen elk 35 500 euro subsidies om hun projecten te verwezenlijken. Na de investering zullen de twee scholen 30 % minder energie verbruiken: een besparing van 80 ton CO2 of 40 000 euro per jaar. Ze moeten echter ook op zoek naar extra financiering via crowdfunding. Je kan hen dan ook vanaf april steunen via het crowdfundingplatform www.socrowd.be.
Deze wedstrijd wordt vanaf nu jaarlijks herhaald. Geïnteresseerde scholen kunnen zich aanmelden voor 1 mei 2016.

Fairtrade winkelstraat 19.03.2016

Mechelen is sinds 2007 een fiere Fairtrade gemeente waar lokale handelaars Fairtrade producten aanbieden. Fairtrade Mechelen vond het de hoogste tijd om deze handelaars in de bloemetjes te zetten met de eerste Fairtrade winkelstraat in België: de Onze-Lieve-Vrouwestraat. Immers meer dan tien handelaars in deze straat bieden Fairtrade aan! Laat je verwennen met gratis Fairtrade proevertjes, shoppen en straatanimatie in de Onze-Lieve-Vrouwestraat. De kleinsten ontdekken aan de gratis knutselstand hoe leuk Fairtrade is.   
14-17u: Onze-Lieve-Vrouwestraat: Fairtrade proevertjes, kinder- en straatanimatie
21u: World Shake @ minimaal: Fairtrade cocktails en wereldse beats 

Zin in meer? Nieuwsgierig? Vraag dan je gratis exemplaar van de Fair & Veggie gids aan bij de dienst Ontwikkelingssamenwerking!
Fairtrade winkelstraat valt tijdens de lenteshopping 2016.

Subsidie klimaatneutrale buurt

Heb je zin om samen met je buren iets positief te doen voor het klimaat, dan is dit je kans. 
Mechelen zet zich sinds 2012 in voor klimaatneutraliteit. Dit jaar geven we alle inwoners de kans om mee te bouwen aan een klimaatneutraal Mechelen via het subsidiereglement Klimaatneutrale buurten. Samentuinen, energie-avonden, coöperatieve warmtenetten, collectieve renovatie, fietsen, elektrisch rijden, ... zijn mogelijke projecten die je met de buurt kan ondernemen. De dienst Duurzame ontwikkeling en Energie helpt je op weg met je aanvraag. Niet alleen maken we een subsidie van maximaal 5000 euro per project vrij, we willen ook samen met jou nadenken over wat kan.

Hoeveel CO2 stoot Mechelen uit?

Op 18 februari lanceerde de stad Mechelen als eerste Europese stad een online dashboard waarop iedereen mee kan volgen hoe Mechelen klimaatneutraal ervoor staat. Je ontdekt er niet alleen de laatste cijfers inzake uitstoot, maar je leest er ook hoeveel duurzame kilometers worden afgelegd. Je kan zelfs je eigen energiefactuur vergelijken met die van je buren in je deelgemeente. Ontdek het dashboard nu en laat je inspireren om zelf aan de slag te gaan!

Vlaamse energielening voor energiebesparende investeringen

Als inwoner van Mechelen kan je bij Energiepunt Mechelen terecht om een goedkope lening aan te vragen voor een of meerdere energiebesparende investeringen. Als je aan sommige financiële voorwaarden voldoet kan je zelfs renteloos lenen:
“Ik heb deze gekozen omdat het heel soepel is, en laagdrempelig. Mijn voordeur en keukenraam bestonden nog uit enkel glas, wat het in de winter erg koud maakte in huis. Energiebesparing vind ik een belangrijk onderdeel van duurzaam leven en ik ben blij dat de stad Mechelen dat ook aanmoedigt. Er werd voldoende tijd uitgetrokken om het dossier duidelijk te overlopen, en ook de communicatie verloopt vlot.”
Je kan bij Energiepunt Mechelen een lening aanvragen tot 10 000 euro met een maximale interestvoet van 2% over een looptijd van maximaal 5 jaar.
Meer informatie vind je op www.mechelen.be/energiepunt.

* Jaarlijks kostenpercentage van 2% of 0 %. Let op: Geld lenen kost ook geld.
Facebook
Facebook
Twitter
Twitter
Website
Website
Copyright © 2016 Stad Mechelen, All rights reserved.