Copy
Nieuws uit de Mechelse rand

Vakantie in je straat

De zomer zal dit jaar meer dan ooit dichtbij huis gevierd moeten worden. Veel mensen zullen hun buitenlandse vakantie inruilen voor een vakantie in eigen land. Met de vakantiestraat als zomerse uitbreiding op de klassiek gekende speelstraat kan dat ook in je eigen dorp.
Een straat komt in aanmerking voor het organiseren van een vakantiestraat indien het voldoet aan de voorwaarden van een speelstraat. De aanvraag dient minstens 12 kalenderdagen voor de aanvang aangevraagd te worden. Je kan ook een toelage tot max. 500 euro aanvragen. De toelage kan alleen aangewend worden voor activiteiten, niet voor eten en drank. Meer informatie over alle voorwaarden en de procedure om een vakantiestraat aan te vragen kan je vinden via het Evenementenloket van Mechelen.
 

Covid Event Scan voor organisatie activiteiten

Vlaanderen stelt vanaf 1 juli een online tool -de Covid Event Scan- ter beschikking waar bij organisatoren van kleine en grote activiteiten hun organisatie kunnen aftoetsen aan de allerlaatste Covid-richtlijnen. Zo kan je op elk moment zien of jouw gedroomde activiteit al dan niet haalbaar is om te organiseren.

Ook toelagen Buurtengagementsnetwerken opnieuw opgestart

Het toelagereglement voor Buurtengagementsnetwerken werd tijdelijk stopgezet tijdens de Coronaperiode. Maar ondertussen kan je opnieuw een aanvraag indienen. Meer info op https://makers.mechelen.be/ben.

Gevelbanken en picknicktafels voor meer burencontact

Het gevoel van verbondenheid haal je vooral uit een goed contact met je buren. Een gemeenschappelijke bank verlaagt de drempel om samen te komen. Want en babbeltje met de buren is voor veel mensen een van de leukste momenten op een zonnige zomerdag.

Een gevelbank die gedeeld wordt met de buren.
Het concept is heel simpel, twee inklapbare beugels aan de gevel van een huis en een plank. De bank is eigendom van de buurt, alle buren mogen ze gebruiken. De beugels kan je snel inklappen als je ze niet gebruikt of als er iemand in een rolstoel of met een kinderwagen langskomt.

Ook een picknicktafel kan mensen uit de buurt samen brengen

Heb je een stukje openbare ruimte in je straat? Dan is dat misschien de perfecte plek om een picknicktafel te zetten. In tegenstelling tot de gevelbanken kan je de picknicktafel gewoon laten staan.

Wie kan een gevelbank of picknicktafel aanvragen?

Iedereen kan een gevelbank of picknicktafel aanvragen. De aanvraag gebeurt door een groepje van drie buren, de peters en meters van de gevelbank. Ze zijn het aanspreekpunt voor de stad en stimuleren andere buren om de bank te gebruiken. Ze zorgen ook voor het onderhoud en een goede toegankelijkheid van het voetpad.

Hoe vraag je een picknicktafel of gevelbank aan?

Je aanvraag doe je via het webformulier. Als je aanvraag volledig is, nemen we contact op. Met behulp van een handleiding kan je de bank makkelijk zelf plaatsen. Niet zo handig? Dan helpen de collega's van Stad Mechelen je met veel plezier. De picknicktafel worden sowieso geplaatst door de uitvoeringsdiensten van Stad Mechelen, als het nodig is verankeren ze de bank.

Een gevelbank of een picknicktafel aanvragen is gratis. Alle info op https://makers.mechelen.be/gevelbank-picknicktafel-info

Dorpshuis opnieuw ter beschikking voor dorpsactiviteiten

Het dorpshuis staat opnieuw ter beschikking voor buurt- en dorpsinitiatieven, mits de naleving van een aantal extra richtlijnen. Voor meer info neem je contact met dorpsconsulent Geert Laarmans voor 15 juli of na 15 augustus via geert.laarmans@mechelen.be of 0477 47 06 16.
 

Dienstverlening in dorpshuis start nog niet op

Zowel het woensdagloket van het Huis van de Mechelaar als het bibpunt in het dorpshuis worden niet opgestart tijdens de zomermaanden. Er kunnen dus ook geen boeken ingeleverd worden. Inleveren of afhalen na reservatie doe je in Predikheren zelf.
Kan je omwille bepaalde redenen niet tot in Het Predikheren geraken, stuur dan een mailtje naar uitleen.bibliotheek@mechelen.be, dan worden je boeken thuis gebracht.

Boekenruil wel open

Dankzij vrijwilliger Betty zal de Boekenruil wel elke woensdag toegankelijk zijn in het dorpshuis tussen 13u30 en 16u30.
Ook de openbare computer van het Digipunt is op dat moment beschikbaar.

Oproep Boekenruilkastje

Het boekenruilkastje aan de Zennebrug werd voor Corona veel gebruikt maar is er momenteel niet meer. Het is jammerlijk slachtoffer geworden van vandalisme. Daarom een oproep naar iemand die een soortgelijk kastje ter beschikking kan stellen. De paal staat er namelijk nog. Wie kan helpen, graag via de dorpsconsulent.

Ferm Leest zit niet stil tijdens de zomer

Ferm Leest organiseert tijdens de zomermaanden elke donderdag een fietstocht. Vertrek om 19u op het Dorpsplein.
En dinsdagavond wordt er petanque gespeeld op het Chiroplein.

 
Op woensdagavond 19 augustus wordt er een workshops Glas etsen ingericht in het dorpshuis. Meer info op https://www.facebook.com/FermLeest/.

Vernieuwde fietskaart Mechels Natuurlijk

Mechels Natuurlijk brengt een vernieuwde fietskaart uit met een uitgestippelde route langs tal van 'beleef en proef' plekjes in het Mechelse buitengebied. Binnenkort verkrijgbaar in de dorpshuizen, bij In en uit en het Huis van de Mechelaar. Een digitale versie kan je hier downloaden.

Stad bevraagt landbouwers

De stad bevraagt alle Mechelse landbouwers via deze enquête.
Zo wordt een actueel overzicht verkregen van de lokale producenten, hun bedrijfsactiviteiten, producten en afzetkanalen. Dat stelt de stad in de mogelijkheid gerichtere acties uit te werken en een integrale aanpak rond lokaal voedsel op te zetten. De resultaten worden binnenkort gebundeld en gepubliceerd. 

Rondleiding op de Hertenfarm

Geniet van een leuke rondleiding op de Leestse Hertenfarm Parkcoplus aan de Grote Heide op zondag 5 juli om 14u.
Graag vooraf inschrijven in functie van het maken van correcte bubbels.
Deelname: 5 Euro per persoon.
Meer info: cisse.vleminckx@telenet.be

Smikkeltocht dit jaar door Leest

De jaarlijkse Smikkeltocht van Toerisme Rupelstreek, een mooie fietstocht met heel wat hapjes onderweg, zal dit jaar o.a. Battel, Leest, Hombeek en Rumst aandoen. Door Corona is de datum verplaatst van juli naar zaterdag 26 september 2020. Tickets en info op http://www.toerismerupelstreek.be

Verjaardagsfeest BEEB uitgesteld

Na de release van hun eerste CD “POELFRIKASEE” zou de Leestse-Hombeekse ambiance-groep BEEB op 3 oktober hun 15de verjaardag in Ter Coose vieren. De volledige opbrengst zou zoals bij de CD ook naar verschillende goede doelen gaan. Door Corona wordt dit verjaardagsfeest voorlopig uitgesteld tot ergens in mei 2021.
Ondertussen kan je de goede doelen blijven steunen en een cd kopen. Bij Delhaize Leest staat een verkoopsstandje voor Viktory for Kids.
 

Extra halte Shopping Shuttle in Mechelen-Zuid

Vanaf 1 juli rijdt de populaire Shopping Shuttle een extra route tussen Mechelen-Zuid en de Korenmarkt. Parkeren kan gratis op de parking van ODTH (A. Spinoystraat). Zo geraak je ook langs Mechelen-Zuid makkelijk in het centrum. Meer info.

Alle Leestse activiteiten op Leest.be

Leest.be brengt alle activiteiten uit Leest of georganiseerd door Leestse verenigingen samen. Stuur de info (aankondiging en/of verslag) van je activiteit door naar info@leest.be. Wil je dat ze opvalt tussen alle andere activiteiten, voeg dan zeker een goede foto toe. Wil je je activiteit ruimer bekend maken? Dan kan je ze ook invoegen op www.uitinmechelen.be. Een selectie van deze activiteiten wordt opgenomen in het stadsmagazine De Nieuwe Maan.

Wist je dat ...

... de geplande Zennetochten van wandelclub De Slak van zondag 26 juli niet doorgaan?
... de maandelijkse warme maaltijden ven het Zorgbedrijf Rivierenland deze zomer nog niet worden opgestart?
... de burgerbeweging Klimaan nu ook een werkgroep 'Water' heeft?
... Kinderopvang Ferm Leest gesloten is tussen 20 en 31 juli?
... Chiromeisjes en Chirojongens Leest een billijke Coronategemoetkoming ontvangen van de stad om de extra maatregelen voor de organisatie van de zomerkamp te kunnen betalen, alsook ter compensatie van nulinkomsten door het wegvallen van belangrijke geld-in-kasacties?
... ook alle Mechelse socio-culturele verenigingen een financiële Coronacompensatie kunnen aanvragen?
... de stad hierover binnenkort zal communiceren?
... het recreatieverbod omwille van de aanwezigheid van gevaarlijke blauwalg in de Eglegemvijver (De Put van Hombeek) opgeheven is, maar zwemmen verboden blijft?
... Leest Geweest advies zal geven over de Leestse toponiemen bij de herdruk van de nieuwe topografische kaarten van het Ministerie van landsverdediging?
 

Deel deze nieuwsbrief met andere Leestenaars

Een nieuwsbrief over Leest is interessant voor iedereen die een link heeft met Leest. Ken je nog mensen die geïnteresseerd zijn in deze nieuwsbrief? Mensen uit je vereniging, familie, vrienden of buren? Moedig hen dan aan om zich ook in te schrijven op deze nieuwsbrief. Dat kan via www.mechelen.be/nieuwsbrief-rand. Op deze pagina vind je ook een archief van alle voorgaande nieuwsbrieven.
Meer info over het dorpshuis en de dorpshuiswerking vind je via www.mechelen.be/leest of bij dorpsconsulent Geert Laarmans, 0477 47 13 86, geert.laarmans@mechelen.be.
Meer info over Leest vind je op www.leest.be.
 


Wil je aanpassingen doen aan de manier waarop je deze mails ontvangt?
Je kan hier je voorkeuren aanpassen of je uitschrijven voor deze nieuwsbrief.