Copy
Nieuws uit de Mechelse rand
Corona bepaalt opnieuw een groot deel van het sociale leven in Leest. In december stonden heel wat activiteiten gepland in het dorp. Maar een groot deel kan - ondanks vaak een stevige voorbereiding-  toch niet plaatsvinden omwille de verstrengde coronamaatregelen. Sommige initiatiefnemers wachten nog even af. De hieronder vermelde activiteiten zijn dus onder voorbehoud. Je kan best de organisator contacteren wanneer je je afvraagt of en onder welke voorwaarden de activiteit zal plaatsvinden. Hou het vooral veilig, voor jezelf en voor mekaar. Alvast een warm en gezellig eindejaar gewenst!

Dorpskrant

Fysiek samenkomen zal nu minder gebeuren dan gepland. Gelukkig brengt Dorpsraad Leest begin december een nieuwe dorpskrant uit om nieuws te delen over Leestenaars, verenigingen en Leestse initiatieven. Dankzij uitgebreide sponsoring krijgen alle Leestenaars een papieren exemplaar in de brievenbus.

Bloedgeven in Leest

Sfeerwandeling KWB

Oxfam Cadeaudagen in dorpshuis

Zaterdag 11 en zondag 12 december (14 - 18u)
Woensdag 15 december (12 - 17u)
Zaterdag 18 en zondag 19 december (14 - 18u)
 
Pop-up Wereldwinkel
 
In december organiseert Wereldwinkel Leest Cadeaudagen. Het dorpshuis wordt dan omgetoverd in een sfeervolle winkel met eerlijke producten.
Originele geschenken van over de hele wereld, gemaakt met respect voor mens en milieu. Geschenkpakketten (ook aan huis geleverd), Oxfam wenskaarten, ruime keuze wijn en voeding… 

Bestellen via onze webshop
Alle voeding en een selectie geschenkartikelen van Oxfam kan je ook online bestellen.
Ga naar 'Oxfamwereldwinkels.be/leest'.
Bij het afronden van je bestelling kies je als afhaalpunt “Oxfam Wereldwinkel Leest”.  Je bestelling wordt dan aan huis geleverd (in Leest en in de aangrenzende dorpen). De normale leveringsdag is woensdag, maar het kan ook op een ander afgesproken tijdstip.
Je bestelling afhalen in het dorpshuis kan ook, op woensdag tussen 13.30 en 16.30u.

Warmste week in Mechelen

De Warmste Week, vlak voor Kerstmis tussen 18 en 24 december 2021, kiest vanaf dit jaar voor een nieuwe aanpak en zet voortaan één maatschappelijk, actueel thema centraal. De VRT koos Mechelen uit als gaststad.

Het wordt geen massa-evenement, maar wel activiteiten die in een coronaveilige winterjas worden gestopt. Dat helemaal in het teken van ‘Kunnen zijn wie je bent’. Een thema dat de stad al jaren een warm hart toedraagt.

Warmste Woensdag in Leest

Op woensdag 15 december organiseert Ferm Kinderopvang Leest ‘de Warmste Woensdag’, een actie ten voordele van de Warmste Week.
Het thema van de warmste week is ‘jezelf kunnen zijn’, een thema dat heel actueel is bij kinderen en jongeren.
De kinderen van Ferm Kinderopvang Leest zullen de komende weken allerlei creatieve (zelf)portretten maken. Op woensdag 15 december, de Warmste Woensdag dus, bieden ze ze te koop aan bij ouders, buren, grootouders, vrienden,... voor een vrije bijdrage. Op deze manier steunt Ferm Kinderopvang Leest de Warmste Week, leren de kinderen solidair zijn én worden ze bewust dat het niet voor iedereen evident is om jezelf te kunnen zijn.

Ambachtelijk Leests bier van Karrelees

Leest is weer een ambachtsinitiatief rijker!
De huisbrouwerij Karrelees van Walter Verbruggen uit de Grote Heide 18bis start in december met de verkoop van zelf gebrouwen Leestste bieren. In de proxy Delhaize in de Dorpsstraat, in de Hoeve winkel 't Hertsveld en in de huisbrouwerij zelf kan je de bieren nu al aankopen.
 
De webwinkel start in de loop van december voor leveringen in Groot-Mechelen.
Het proeflokaal opent in de loop van het voorjaar, afhankelijk van het verloop van coronapandemie.
Alle info op www.karrelees.be.

5000 gratis schaatstickets

Mechelen Feest geeft 5.000 tickets weg voor een gratis schaatsbeurt. 

De jaarlijks schaatsboot meert dit jaar niet aan op de Dijle. Want de Vismarkt en Haverwerf zijn de thuisbasis voor de studio van De Warmste Week.
Mechelen Feest voorziet daarom in het programma van Mechelen Houdt Je Warm een mooi alternatief: een gratis schaatsbeurt voor 5.000 Mechelaars. De organisatie slaat de handen in elkaar met het Ice Skating Center Mechelen (ISCM). 

Registreer voor jouw gratis schaatsbeurt

Mechelaars kunnen zich tussen 10 en 17 december registeren op www.mechelenhoudtjewarm.be voor een gratis toegangscode. De eerste 5.000 ontvangen een code waarmee ze op de website van het ISCM een gratis schaatsbeurt kunnen reserveren. Volledig coronaproof.
Het toegangsticket is inclusief de huur van schaatsen. Het ticket is geldig tot het einde van het schaatsseizoen (eind mei 2022). 

Taekwando nu ook Leest

Ter Coose zoekt medewerker

Feestzalen Ter Coose is op zoek naar nieuwe deeltijdse medewerker/medewerkster.

Profiel:

 • Een  relevante ervaring binnen de horeca is een plus maar geen vereiste. 
 • Je bent een bruggenbouwer die klantgericht en diplomatisch te werk gaat.
 • Je neemt initiatief en je kan zelfstandig werken.
 • Je bent sociaal en positief ingesteld. 

Aanbod:

 • Je voelt je thuis in een organisatie met een maatschappelijk doel. 
 • Je bent verantwoordelijk voor onderhoud van de zalen en het voorraadbeheer.
 • Je verzorgt mee de koffietafels.
 • Afwisselende job.
 • 13h per week, in flexibel uurrooster, in functie van de activiteiten in de feestzalen
 • Je krijgt een marktconform salaris.

Interesse of meer informatie via hilsim@telenet.be en/of anndeprins@telenet.be.

Nieuwe snelheidsregimes voor meer verkeersveiligheid

In volgende Leestse straten wordt binnenkort de maximumsnelheid verlaagd van 50km/u naar 30km/u 
 • Molenstraat tussen Vinkstraat en Pastoor de Heuckstraat
 • Kouter tussen begin bebouwde kom en Leest-Dorp 
 • Pastoor de Heuckstraat tussen de Zennebrug en Leest-Dorp 
Deze verlaging zal ingevoerd worden tussen eind dit jaar en begin 2022. Bewoners worden nog via een brief op de hoogte gesteld. De aanpassingen komen er op vraag van buurtbewoners, maar ook na evaluatie door de politie. Ook in het centrum en in andere Mechelse dorpen wordt er in verschillende straten een verlaging van de maximumsnelheid ingevoerd. Meer info op www.mechelen.be/nieuwe-snelheidsregimes.
 

Wijziging afvalophaling Leest

Vanaf 1 januari zal het huisvuil, pmd en oud papier in Leest op een andere dag dan gebruikelijk worden opgehaald.

Check op https://www.ivarem.be/ophaalkalender of via de IVAREM app de dag wanneer de ophaler bij jou langskomt. En tegen het eindejaar valt de nieuwe papieren versie ophaalkalender bij jou in de bus.

Ophokplicht voor pluimvee

Op 11 november 2021 werd het vogelgriepvirus in België opnieuw vastgesteld bij wilde vogels. De overheid neemt daarom enkele preventieve maatregelen:
 • Alle houders van pluimvee moeten hun dieren ophokken of afschermen (bv. met netten);
 • De voeder- en drinkbakken moeten altijd binnen gezet worden of (als dat niet kan) in de buitenren afgeschermd worden met netten;
 • Pluimvee mag niet gedrenkt worden met regenwater of met water waar ook wilde vogels bij kunnen.

Loopvogels en andere vogels (sportduiven, roofvogels, siervogels, …) moeten voorlopig niet afgeschermd worden.
Goed om weten: als consument loop je geen enkel risico. Vlees en eieren van pluimvee kunnen in alle veiligheid gegeten worden.

Een overzicht van alle maatregelen vind je op de website van het Federaal Agentschap voor de veiligheid van de voedselketen (FAVV). Wanneer je een verhoogde sterfte opmerkt of bij elk ander symptoom van ziekte moet je onmiddellijk een dierenarts contacteren.

Gezocht: vrijwillige chauffeurs voor Minder Mobielen Centrale Zorgbedrijf

Heb je graag sociaal contact? Help je graag mensen vooruit? Heb je een eigen wagen en enkele uren per maand vrij? Word dan vrijwilliger bij de Minder Mobielen Centrale (MMC)!
De MMC regelt vervoer voor minder mobiele personen die omwille van diverse redenen zelf niet voor hun vervoer kunnen instaan. Als vrijwilliger vervoer je deze mensen met je eigen wagen. Je  kiest zelf de momenten waarop je wil rijden, je kan ritten weigeren en het gaat niet om ziekenvervoer.
Wat krijg je ervoor terug?
Een leuke babbel met je passagiers, veel dankbaarheid, een nuttige vrijetijdsbesteding, een kilometervergoeding van 0,37 euro en een Omnium verzekering voor je wagen.
Contacteer ons!
Ben je overtuigd en wil je jezelf of iemand anders aanmelden als vrijwilliger? Of wil je nog wat meer informatie?  Bel ons via 015 44 52 39 (op werkdagen) tussen 9 en 11 uur. Of stuur een e-mail naar MMC.mechelen@zbrivierenland.be

Inspiratiesessie Erfgoeddag 

Erfgoedcel Mechelen nodigt je graag uit voor wat meer toelichting rond Erfgoeddag maakt school.
Op maandag 13 december van 16u tot 17u is er een inspiratie-en brainstormsessie in het Hof van Busleyden.
Ben je geïnteresseerd of reeds van plan om deel te nemen aan Erfgoeddag of ben je gewoon curieus? De inspiratiegids rond het thema onderwijs vind je hier. Kom je volledig uit de lucht gevallen en heb je graag eerst wat meer info, geef dan even een seintje aan Siel Meulendijks.
 
Schrijf je HIER in voor de inspiratie- en brainstormsessie.  

Herwerk mee de digitale atlas waterlopen en grachten

Van 1 september 2021 tot en met 28 februari 2022 kan je het ontwerp van de digitale atlas van de gerangschikte onbevaarbare waterlopen en de publieke grachten inkijken en becommentariëren op www.integraalwaterbeleid.be .

De oude, analoge atlassen van de onbevaarbare waterlopen die het juridisch statuut van de waterlopen vastleggen, worden vervangen door een digitale atlas van de gerangschikte onbevaarbare waterlopen en de publieke grachten.

De informatie in het ontwerp voor de digitale atlas is afkomstig uit de oude analoge atlassen, de Vlaamse Hydrografische Atlas (VHA), bijkomende opmetingen van waterlopen of grachten door de waterloopbeheerders, ...

Waterloopbeheerders hebben grote inspanningen gedaan om die informatie zo volledig en correct mogelijk op te nemen. Maar mogelijks komt de informatie in het ontwerp van de digitale atlas niet volledig overeen met de situatie op het terrein, bijvoorbeeld omdat de waterloop of publieke gracht plaatselijk verlegd is of omdat de oever ingericht werd. Daarom wordt het ontwerp voorgelegd via een openbaar onderzoek.

Wanneer je vaststelt dat de loop, de breedte of de diepte van een waterloop of publieke gracht in uw buurt niet overeenkomt met de weergave in de digitale atlas, dan horen wij dat graag. Op die manier kunnen wij samen de kwaliteit van de atlas verbeteren.

Alle informatie is te raadplegen op https://www.integraalwaterbeleid.be/nl/beleidsinstrumenten/digitale-atlas. Opmerkingen kan je via dezelfde website indienen of overmaken aan de dienst Beheer Openbaar Domein via infrastructuur@mechelen.be.

Alle Leestse activiteiten op Leest.be

Leest.be brengt alle activiteiten uit Leest of georganiseerd door Leestse verenigingen samen. Stuur de info (aankondiging en/of verslag) van je activiteit door naar info@leest.be. Wil je dat ze opvalt tussen alle andere activiteiten, voeg dan zeker een goede foto toe. Wil je je activiteit ruimer bekend maken? Dan kan je ze ook invoegen op www.uitinmechelen.be. Een selectie van deze activiteiten wordt opgenomen in het stadsmagazine De Nieuwe Maan.

Wist je dat ...

... Okra Leest al haar activiteiten in december en januari schrapt?
... ook de warme maaltijden op de eerste maandag van de maand niet zullen doorgaan in december en januari?
... ook Winterleest dit jaar niet zal doorgaan?
... 5 december de internationale dag van de vrijwilliger is?
... wanneer je volledig gevaccineerd bent, je covid safe pas/COVID certificaat per post toegestuurd kan krijgen? Bel 078 78 78 50 en hou je rijksregisternummer bij de hand, dat staat op de achterzijde van je identiteitskaart. 
... het snelloket van het Huis van de Mechelaar opnieuw op afspraak werkt?
... dorpsraad Leest ondertussen een vzw geworden is?
... de vernieuwde website voor Leest weldra online komt en elke Leestse vereniging gevraagd wordt recente info aan te leveren bij info@leest.be?
... je op 2800.be ook 'Leestsweaters' kan kopen?
... er een aantal Leestenaars op 20 mei meededen aan Straatvinken en het verkeer in hun straat telden
... je alle resultaten hiervan kan bekijken op www.straatvinken.be?
... de Vlaamse Vereniging Dorpsbelangen een interessante webinar organiseert op donderdag 9 december om 19u30 over het verhogen van diversiteit in bewonersgroepen??
... de volgende nieuwsbrief later zal verschijnen dan de gebruikelijke eerste van de maand?
 

Deel deze nieuwsbrief met andere Leestenaars

Een nieuwsbrief over Leest is interessant voor iedereen die een link heeft met Leest. Ken je nog mensen die geïnteresseerd zijn in deze nieuwsbrief? Mensen uit je vereniging, familie, vrienden of buren? Moedig hen dan aan om zich ook in te schrijven op deze nieuwsbrief. Dat kan via www.mechelen.be/nieuwsbrief-rand. Op deze pagina vind je ook een archief van de nieuwsbrieven van het afgelopen jaar.
Dorpsconsulent Geert Laarmans is een brugfiguur met de focus op sociale cohesie tussen Leestse actoren onderling en tussen deze actoren en de diensten van de stad en het sociaal huis. In dit kader wordt deze nieuwsbrief maandelijks uitgestuurd. Suggesties of ideeën zijn steeds welkom via geert.laarmans@mechelen.be of op 0477 47 13 86. Meer info over Leest vind je op www.leest.be en op www.mechelen.be/leest.
 


Wil je aanpassingen doen aan de manier waarop je deze mails ontvangt?
Je kan hier je voorkeuren aanpassen of je uitschrijven voor deze nieuwsbrief.