Copy
Nieuws uit de Mechelse rand

Dorpsraad brengt verenigingen samen

Op woensdag 13 oktober roept de dorpsraad naar jaarlijkse gewoonte alle Leestse verenigingen samen om een aantal zaken te bespreken. De aanwezigen zullen in primeur de nieuwe website van Leest te zien krijgen. De nieuwe versie oogt niet alleen een pak frisser, het wordt voor verenigingen ook een pak makkelijker om activiteiten aan te kondigen en nieuws in Leest te verspreiden. Elke vereniging ontvangt een uitnodiging voor deze avond in zaal Ter Coose. Niets gekregen, laat dan zeker iets weten via info@leest.be.

Opnieuw boekenruil en afhaalpunt Wereldwinkel in dorpshuis 

De wekelijkse boekenruil in het dorpshuis wordt opnieuw opgestart. Elke woensdag tussen 13.30 en 16.30u kan je dus weer boeken ruilen in het dorpshuis.
Wil je ook graag eens een handje toesteken bij de boekenruil of een permanentie doen, dan neem je best contact op met Betty Verhelst.
Ook het afhaalpunt van Oxfam Wereldwinkel Leest zal op dit moment actief zijn. Je kan er dan je bestelling ophalen of leeggoed binnenbrengen. Bestellen doe je via Wereldwinkel Leest

AMAbank in Leest

Mechelaar Jonas Salen opperde tijdens De Grond der Dingen om in een aantal buurten een bijzondere invulling te geven aan één of meerdere bankjes, de zogenaamde AMA(Ask Me Anything)bankjes. Op zo’n AMAbankje krijg je op een aantal momenten het verhaal, een kwestie of een vraag te horen van iemand die iets wil delen met anderen. Je kan er gewoon luisteren, vragen stellen, in gesprek gaan of eventueel ook jouw eigen verhaal delen.

Naar aanleiding van de Week van de Geestelijke Gezondsheidszorg (1 tot 10 oktober) wordt op initiatief van de dorpsconsulent een aanzet gegeven voor de eerste Mechelse AMAbankjes, zo ook in Leest.

Op zaterdag 2 en 9 oktober telkens van 14.30 tot 15.30u kan je het verhaal van Emese aanhoren en uiteraard al je vragen stellen op de AMAbank aan de Bleukensweide in Leest.

Terug Cross in Leest

Dauwtrap Landelijke Gilde

Aansluitend ontbijt met “pistolets, sandwiches en koffiekoeken”

Zondag 10 oktober 2021 om 7.30u.
Van trip naar trap! Onder leiding van Johan maak je een mooie fietstocht langs de overstromingsgebieden in onze regio. Deze tocht is ongeveer 20 km lang/kort.
Het nut en de werking van de verschillende overstromingsgebieden wordt tijdens korte ‘stops’ uitgelegd. 
Samenkomst en vertrek: 7.30u aan de Zennebrug van Leest.
De fietstocht duurt ongeveer twee uur en half. Onderweg zorgt een jeneverke voor een opkikker.
We voorzien een mogelijkheid om je fietsafstand aan te passen!! Zorg eventueel voor regenkledij.
Aansluitend is er een lekker ontbijt voorzien met koffie of thee. Dit gaat door in de loods van de Hertshoevewinkel, Hertstraat 6, 2811 Leest, waar we de fietstocht eindigen.
IEDEREEN is welkom!!!
Prijs: 5 euro per persoon (7euro voor niet-leden)
Inschrijven kan tot 2 oktober:
Via Els De Smet (kantoor Leest-dorp 24) of overschrijven op rekeningnummer BE89 7332 2100 0685.

Fonkelwandeling

In Leest vond een mysterieuze moord plaats, veel vragen zijn nog onbeantwoord.
We hebben een team van speurders nodig die op zoek gaan naar de dader, het moordwapen en de plaats van de moord.

Basisschool De Spiegel voorziet een uitdagend parcours doorheen Leest (soms op onverharde weggetjes), waarbij je getuige bent van kleine acts, toneelstukken en optredens gebracht door de leerlingen van 5 en 6.
 
Ga mee op deze mysterieuze wandeling met een (zelfgemaakt) lampje en ontrafel het geheim van Leest.
Na afloop ben je welkom in het gezellig schoolcafé met livemuziek.
 
Praktisch:
Datum: zaterdag 16 oktober tussen 17.30 en 20.30u
 
De fonkelwandeling zal doorgaan in groepen van max. 15 personen. Inschrijven kan tot en met woensdag 13 oktober.
Kostprijs: 3 -12 jarigen: €2
                volwassenen: €4
Betaling gebeurt op de avond zelf (cash of Payconiq)
We leven de coronamaatregelen na. Het dragen van een mondmasker is voor iedereen ouder dan 12 jaar, verplicht.

Bier en chocolade

KWB kaart opnieuw

Maak kennis met Chiro Leest

Inspiratiedag VVDB

De vzw Vlaamse Vereniging Dorpsbelangen organiseert in samenwerking met o.a. Dorpsraad Leest op zaterdag 16 oktober haar jaarlijkse inspiratiedag in ontmoetingscentrum De Kettinghe in Heffen.
Buiten de uitreiking van de jaarlijkse Goe-bezigprijs, kom je er meer te weten over hoe ze bv. in Nederland werken rond eenzaamheid, dienstverlening, basisbereikbaarheid en kwaliteitsvol inrichten van de publieke ruimte.
Meer info op www.dorpsbelangen.be.

Pakketautomaat in Leest

Pakketautomaten worden weleens de brievenbussen van de toekomst genoemd. Zowel koeriers als gebruikers kunnen hierin pakjes afhalen en versturen. Zo staat de koerier niet voor de deur en ben jij zeker dat jouw pakje geleverd wordt, ook al ben je niet thuis.

Bpost zal binnenkort in Leest een pakketautomaat plaatsen op het Dorpsplein naast de ondergrondse glascontainers (zoals je op de simulatie hiernaast kan zien).

Heb je vragen over deze inplanting, dan kan je contact nemen met Roos Lowette van de dienst mobiliteit.
 

Babyballers ook in Leest

BabyBallers biedt voortaan ook voetbal- en kinderontwikkelingsactiviteiten aan voor meisjes en jongens van 16 maanden tot 5 jaar in sporthal Kouter in Leest. Alle info op https://babyballers.be.

Hoe zie jij het Mechelen van morgen?

Kom op woensdag 6, donderdag 7 of zaterdag 9 oktober naar de Keldermanszaal en schrijf mee aan de toekomst van de stad en haar dorpen.

Stad Mechelen werkt aan een nieuw Beleidsplan Ruimte. Dat doen we samen met experten, hogere overheden, adviesraden, allerlei partners. En natuurlijk ook met jou als inwoners van deze stad.

In het voorjaar gingen we hierover al in gesprek met heel wat Mechelaars. Intussen liggen de conceptnota van het Beleidsplan Ruimte en de kennisgevingsnota plan-MER op tafel.

Benieuwd naar het resultaat? Kom luisteren en geef jouw feedback.

Dit kan in de eerste plaats tijdens de infomarkt in de Keldermanszaal van het stadhuis:

  • Woensdag 6 oktober: van 13 tot 16u
  • Donderdag 7 oktober: van 18 tot 21u
  • Zaterdag 9 oktober: van 10 tot 13u

Of doorlopend in het Huis van de Mechelaar

  • Van 23 september t.e.m. 31 oktober

Geef jouw feedback voor 31 oktober ter plaatse of via stadvanmorgen@mechelen.be

Alle Leestse activiteiten op Leest.be

Leest.be brengt alle activiteiten uit Leest of georganiseerd door Leestse verenigingen samen. Stuur de info (aankondiging en/of verslag) van je activiteit door naar info@leest.be. Wil je dat ze opvalt tussen alle andere activiteiten, voeg dan zeker een goede foto toe. Wil je je activiteit ruimer bekend maken? Dan kan je ze ook invoegen op www.uitinmechelen.be. Een selectie van deze activiteiten wordt opgenomen in het stadsmagazine De Nieuwe Maan.

Wist je dat ...

... het loket van het Huis van de Mechelaar in het dorpshuis nog niet opnieuw opent?
... van maandag 4 t.e.m. dinsdag 19 oktober  de bibliotheek gesloten zal zijn? Uitzonderlijk zal de bibliotheek open zijn op zondag 3 oktober in de namiddag. Meer info op https://hetpredikheren.mechelen.be/tijdelijke-sluiting .
... KWB Leest een ledenfeest houdt op zaterdag 16 oktober?
... ook niet-leden hier welkom zijn?
... Ferm Kinderopvang Leest dit najaar 15 kaarsjes uitblaast?
...zij samen met Leest Geweest en de dienst Monumentenzorg een geslaagde Open Monumentendag organiseerde in het dorpshuis?
... de eerste maandag van november op 1 november valt?
... je daarom geen warme maaltijd zal ingericht worden in november?
... je wel al kan inschrijven voor die van maandag 6 december bij Bruno Claes (0468 19 63 00)?
... de Mechelse Ouderensportdag plaatsvindt op dinsdag 12 oktober in de namiddag?
... 't Hof Bysonder dit najaar in Mechelen een cursus over voedselbossen inricht?
... Mechelen genomineerd kan worden als Fietsstad van Vlaanderen en daarvoor jouw stem nodig heeft? Zie www.fietsgemeente.be/publieksbevraging
...  je Mechelen eens op een andere manier kan ontdekken met de nieuwe audiowandeling ‘Mechelen van Morgen’ ?

Deel deze nieuwsbrief met andere Leestenaars

Een nieuwsbrief over Leest is interessant voor iedereen die een link heeft met Leest. Ken je nog mensen die geïnteresseerd zijn in deze nieuwsbrief? Mensen uit je vereniging, familie, vrienden of buren? Moedig hen dan aan om zich ook in te schrijven op deze nieuwsbrief. Dat kan via www.mechelen.be/nieuwsbrief-rand. Op deze pagina vind je ook een archief van de nieuwsbrieven van het afgelopen jaar.
Dorpsconsulent Geert Laarmans is een brugfiguur met de focus op sociale cohesie tussen Leestse actoren onderling en tussen deze actoren en de diensten van de stad en het sociaal huis. In dit kader wordt deze nieuwsbrief maandelijks uitgestuurd. Suggesties of ideeën zijn steeds welkom via geert.laarmans@mechelen.be of op 0477 47 13 86. Meer info over Leest vind je op www.leest.be.
 


Wil je aanpassingen doen aan de manier waarop je deze mails ontvangt?
Je kan hier je voorkeuren aanpassen of je uitschrijven voor deze nieuwsbrief.