Copy
Nyhetsbrev från Rinman Education
View this email in your browser

Nyhetsbrev

december 2014

Besök från tyska Lükow 


För femtonde året i rad

De tyska eleverna provar på CNC-svarvning på Rinman tillsammans med sina lärare Hr Peter Fricke och Dr Rainer Bartholomei. Foto: Rinman Education.

Från den lilla orten Lükow i norra Tyskland där SKF har en stor tillverkningsenhet har en grupp på cirka tio elever med lärare varje år i november kommit till Rinman för att få verkstadspraktik under en vecka. De tyska gymnasieeleverna ägnar sig åt mer teoretiska studier hemma i Lükow men enligt den tyska studieplanen skall även högskoleförberedande utbildning innefatta att man handgripligt har fått prova på att till exempel köra en manuell supportsvarv. För att erhålla denna praktik, och för att komma ut på en spännande skolresa, så har Lükow -eleverna valt att komma till Hällefors under många år.

Studiebesök till Karlstad

Till vänster: Alla blev mycket imponerade av KM8 på Skoghall, världens största kartongmaskin av sitt slag.
Till höger: 
Vid besöket på Karlstad universitet blev presentationen av projektet Formula Student mycket uppskattat. Inte bara av eleverna utan även av medföljande personal vilket framgår av ovanstående bild. Foto: Rinman Education

Den 13 november bar det iväg till Karlstad med full buss på en dagsutflykt som blev sexton timmar lång. Med på resan var alla gymnasieeleverna från Rinman, alla FIDU-studenter samt en grupp tyska studenter på nio personer från Lükow som var på sitt årliga veckolånga besök på Rinman. Tillsammans med berörd personal blev det en grupp på femtio personer som fick bekanta sig med pappersmaskintillverkning på Valmet, Karlstads teknikcentrum, Karlstads universitet och kartongtillverkning hos Stora Enso ute på Skoghall. Dagen avslutades med pizza på PizzaHut samt ishockey i Löfbergs Arena där Färjestad tog emot Brynäs. Eleverna upplevde studiebesöken som mycket intressanta och givande vilket om inte annat märktes på att alla elever var på alerten under hela dagen.

Rinmans årliga jullunch

Trångt och gemytligt blev det vid årets julbord på Rinman. Foto: Rinman Education

Fredagen den 19 december var det dags för den årliga jullunchen på Rinman. Det var uppdukat för sjuttio personer i Rinmans utbildningslokaler och 75 gäster kom. Det blev mycket trevligt och gemytligt. Bengt på Hammarns Vägkrog hade i sedvanlig ordning dukat upp ett gott och rikligt julbord. Förutom Rinmans alla elever som efter denna lunch kunde gå hem på jullov så deltog handledare och chefer från Ovako, Saxhyttans Industrier och Kjellbergs. Dessutom deltog lärare från Pihlskolan och ett gäng studenter från FIDU. Det som Rinman-eleverna nog uppskattade mest var att de flesta i årskurs 2 och 3 kunde vandra hem med ett stipendium i handen och en check i fickan.

Öppet hus för årskurs 9

På Ovakos materiallabb, som ligger vägg i vägg med Rinman, fick eleverna en första instruktion till hur man testar stålets egenskaper. Foto: Rinman Education

Den 27 november arrangerades Öppet Hus på Rinman för alla elever i årskurs 9 på Klockarskolan. Allt för att stimulera och öka intresset för de tekniska gymnasieutbildningarna. Med hjälp av tipspromenad, pröva-på stationer och korta instruktiva presentationer av Rinmans och Ovakos personal fick många elever upp ögonen för att detta med teknik både kan vara roligt, utmanande och på andra sätt givande.

Bra fart på uppdragsutbildningarna

Under november-december tog det ordentlig fart på uppdragsutbildningarna. Det märks ett ökat behov av kurser och utbildningar bland företagen. Med nya regler ökar kraven vilket i sin tur kräver behörig personal. Det är framför allt YKB-kurserna för yrkeschafförer som ökar, men även på skräddarsydda  "specialkurser" ser vi en ökning. Under första kvartalet 2015 planerar vi att även utföra kurser i Fallskydd som ett komplement till vår utbildning i liftar/mobila arbetsplattformar. 

Hör av er till Stefan Molander (tel. 0591 - 605 03) om ni är intresserade eller har andra frågor eller utbildningsbehov som vi kan hjälpa er med.


God Jul

och

Gott Nytt År!

Rinman Education AB är ett helägt dotterbolag till Rinmanstiftelsen där stiftarna är; Ovako, Hällefors kommun och Rinmanstiftelsens intressenter.Rinman Education ansvarar för det gymnasiella industritekniska programmet i Hällefors och kan genom tillgång till kvalificerad utrustning och kompetent personal också erbjuda ett brett spektrum av uppdragsutbildningar. Gymnasieskolan, som har riksintag, ligger på Ovakos industriområde och ingår i Teknikcollege Örebro län.
Rinman Education är även huvudman för FIDU, en ettårig eftergymnasiel förberedande designutbildning som lokalmässigt har sin hemvist i Formens Hus i centrala Hällefors.
Copyright © 2014 Rinman Education, All rights reserved.

Produktion: Per Eiritz - per@eiritz.se
Grafisk layout: Maria Fallströms produktionsbyrå - www.mafalls.se