Copy

SAMEN NATUURLIJK TUINIEREN 
dat doe je met AVVN
de groene familie sinds 1928
 

Bekijk deze e-mail in je webbrowser
Bezoek onze website: avvn.nl

November: de herfst is echt begonnen!


Overal hopen bladeren, bomen die vrijwel kaal zijn: het is echt herfst. Al voelt dat niet zo. Pfff, warm hé, die eerste novemberdagen. Niet te dik aankleden dus als je buiten aan de slag gaat. Er valt nog genoeg te doen. Waarom het najaar een goed tuinseizoen is, kun je terugzien in de talkshow Het vergeten tuinseizoen van onder andere Stichting Steenbreek.

Ruim niet alle bladeren op

Wie heeft als kind niet grote bergen van bladeren gemaakt om de tuin winterklaar te maken. Het ziet er misschien netjes en overzichtelijk uit en dat bladeren harken is een vertrouwde tuinactiviteit, maar doe het met mate. Als je alle bladeren opruimt, verwijder je meteen ook belangrijke en natuurlijke voedingsstoffen uit je tuin. Gevallen bladeren beschermen de grond en verrijken tegelijkertijd de bodem. Bladeren die in de herfst vallen, breken in de winter af en veranderen in compost in de lente. In de uitgebreide brochure De bodem leeft kun je hier meer over lezen, onder andere op bladzijde 44.

Download De bodem leeft (mede door AVVN samengesteld) en word ook een bodemexpert.  

Wil je een boom in je tuin? Dit is het plantmoment!

De Tuinliefhebber winter 2020November en december zijn de ideale maanden voor het planten van (fruit)bomen. De keuze is enorm. Gelukkig biedt onze vaste schrijver en tevens fruithovenier Joke van den Ban een helpende hand. In de komende editie van De Tuinliefhebber geeft ze goede suggesties voor verschillende appel- en perenbomen. Het winternummer vind je binnenkort op je deurmat (vanaf 24 november 2020).  

Wil je De Tuinliefhebber voortaan ook thuis ontvangen?
Meld je aan als supporter van AVVN.
 

Natuurwerkdag wordt tuinwerkdag

natuurwerkdagElk jaar op de eerste zaterdag van november zetten ruim 14.000 deelnemers in heel Nederland zich in voor natuur en landschap op de Natuurwerkdag. Vanwege de huidige coronamaatregelen kan de Natuurwerkdag niet doorgaan. Omdat de natuur wel doorgaat, roept de organisatie iedereen op om zaterdag 7 november mee te doen aan de actie #natuurinjetuin. Bouw een insectenhotel, maak een takkenril van snoeiafval, een egelhoekje of plant bloembollen in je tuin.
De natuur kan - ook dit jaar - een helpende hand gebruiken. Doe je mee?

Volg het 74ste AVVN-Congres vanuit je luie stoel!

AVVN-congres 28 november 2020
Dit jaar vindt de Algemene Ledenvergadering van AVVN - ook wel bekend als het Congres - in een bijzondere setting plaats. Niet in een zaal in een vergadercentrum, maar (vanwege het coronavirus) in een online omgeving. Op zaterdag 28 november presenteren we onze jaarstukken, hoor je alles over de vernieuwingen binnen AVVN (nieuwe huisstijl, restyling De Tuinliefhebber en lidmaatschappen-op-maat) én ontmoet je Vera Greutink.

Vera is een ervaren moestuinier, groenschrijver en ontwerper van eetbare tuinen. Op het 74ste AVVN-congres leert zij ons hoe je in de moestuin met minder werk, meer kunt oogsten en tegelijkertijd een gezonde bodem kunt ontwikkelen en je tuin klimaatbestendiger kunt maken. En dat alles op natuurlijke wijze.

Kortom: het wordt een inspirerende dag. Ook voor AVVN-leden die geen bestuurslid zijn! Die zijn van harte welkom bij het laatste Congresonderdeel (aanvang omstreeks 12.15 uur): de interactieve lezing van Vera Greutink!

Wil je de lezing van Vera Greutink volgen? Meld je dan snel aan!

Wil je als verenigingslid het hele AVVN-congres bijwonen?
Neem dan contact op met het bestuur van je vereniging. Het bestuur van je vereniging bepaalt wie als vertegenwoordiger van de vereniging mag deelnemen aan het AVVN-Congres. Wij ontvangen via verenigingsbesturen de namen en contactgegevens van vertegenwoordigers en versturen dan de uitnodigingen.
 

Meer groeninformatie, nieuwtjes en tips?

   Volg AVVN op Facebook! Wij delen regelmatig leuke en mooie groenmomenten. Volg AVVN op Facebook! Wij delen regelmatig leuke en mooie groenmomenten.
Volg AVVN op facebook
Hetzelfde geldt voor onze nieuwsbrief Natuurlijk Tuinieren.

Inschrijven kan gemakkelijk online en je ontvangt automatisch en regelmatig inspirerende groentips in je mailbox. Wie wil dat nou niet 😁 ?
Schrijf je in!
Zo, en nu lekker de tuin in!
(dit keer met een inspiratiefilmpje van AVVN-partnerorganisatie Deltaplan Biodiversiteitsherstel: #maakgrijsgroener)
 

Ontvang je onze nieuwsbrief voor het eerst? Je hebt je dan kortgeleden zelf daarvoor opgegeven of je tuinvereniging heeft dat gedaan (omdat de leden hebben aangegeven onze nieuwsbrief te willen lezen).

Afmelden voor onze nieuwsbrief? Dat kan hier of  wijzig je e-mailadres.
Facebook AVVN Facebook AVVN
Pinterest Pinterest
Email Email
Facebook Natuurlijk Tuinieren Facebook Natuurlijk Tuinieren