Copy

SAMEN NATUURLIJK TUINIEREN 
dat doe je met AVVN
de groene familie sinds 1928
 

Bekijk deze e-mail in je webbrowser
Bezoek onze website: avvn.nl
herfst in de tuin

Oktober: de ideale plantmaand


Planten in de herfst: dat doe je toch in het voorjaar? Klopt, maar het najaar is daar net zo geschikt voor. Door klimaatverandering begint de lente steeds vroeger en houdt de zomer lang aan. Vaak is het zelfs in oktober nog prachtig weer. De bodem is dan nog warm waardoor planten beter aanslaan. Bomen, struiken, vaste planten en bollen zijn bovendien in ‘slaapstand’ en daarom kun je ze - juist in de herfst - makkelijker planten of verplanten. Dus weer of geen weer, ook deze maand, lekker de tuin in 😀!

Wat kun je in de herfst in de tuin doen?vergetenseizoen.nl


Snoeien bijvoorbeeld, maar ook compost maken en bollen planten. Meer tuintips en herfstinspiratie vind je volop op de website vergetenseizoen.nl: een initiatief van onder andere Stichting Steenbreek (partnerorganisatie van AVVN) die de herfst als tuinseizoen wil promoten.

Wil je een boom planten?

Behalve dat bomen mooi zijn, voor schaduw zorgen en een leefomgeving bieden voor talloze dieren, slaan ze ook CO2 op. Bomen zijn voor Stichting Nationale Boomfeestdag, Stichting MEERGroen, Caring Farmers en Urgenda daarom een belangrijke natuurlijke oplossing voor klimaatverandering. De komende winter willen deze organisaties gezamenlijk minimaal 1 miljoen bomen planten. Hoe? Door jonge struiken en bomen in natuurgebieden te verzamelen en die op andere plekken - waar ze een betere overlevingskans hebben - terug te planten.

meerbomen.nu

Wil je ook een boom planten? Of meehelpen met verzamelen en verspreiden? Meld je aan via meerbomen.nu 

Meer groen in de buurt: zo pak je dat aan!Nationale groenweek 2020


Echt lekker leven doe je in het groen, maar hoe maak je je leefomgeving groen(er)? Wat kun je samen met je buurt ondernemen? Tijdens de Nationale Groenweek - van 12 tot en met 16 oktober - komen deze vragen aan bod. In een dagelijkse talkshow delen verschillende gasten hun ervaringen rondom het thema ‘Samen voor meer groen in de buurt’. Zo vertelt Rini Biemans - van huis uit arts - over zijn ‘stadsgeneeskunde’ (groen, gezond en gezellig) voor Rotterdamse wijken.

Deelnemen aan de Nationale Groenweek is gratis en aanmelden kan via de website.

Lies MonsterNieuws van onze leden

Lies: 47 jaar genieten van Rotterdamse volkstuin

Onlangs heeft Lies Monster (86) de sleutels van haar volkstuin bij Ons Genoegen in Rotterdam ingeleverd. Ze wil het wat rustiger aan doen, maar helemaal zonder groen...nee, dat is niks voor Lies. Inmiddels staat haar balkon vol mooie planten. Lies heeft nu eenmaal groene vingers en na 47 jaar volkstuinieren kan ze niet zonder planten en dieren om haar heen.

Groene vragen? Deel ze met ons!

Niets is zo leuk als elkaar inspireren en van elkaar te kunnen leren. Heeft jouw vereniging een vraag en ben je benieuwd wat de ervaring is van andere verenigingen? Laat het ons weten!

Misschien wil je weten hoe anderen genoeg vrijwilligers werven voor het algemeen werk? Of hoe je als vereniging verantwoord kunt omgaan met watergebruik tijdens droge periodes?

Deze en andere vragen plaatsen wij in onze nieuwsbrief en/of op Facebook. Bij elke vraag vermelden wij de verenigingsnaam en contactpersoon. De antwoorden en tips die wij van leden ontvangen, sturen wij aan je door. Zo helpen en inspireren we elkaar.

Heb je een groene vraag? Laat het ons weten via de mail.

Groene vraag AVVNDe vorige keer wilde Volkstuindersvereniging Zonder Werken Niets uit Haarlem graag weten of er verenigingen zijn die het middel Biochar (pure koolstof) gebruiken bij het tuinieren? En wat de ervaringen zijn? Dat blijkt een lastige vraag te zijn; we hebben nog geen reacties ontvangen.

Heeft jouw vereniging ervaring met Biochar? Laat het ons weten. Bedankt! 👍

Samen tuinieren in coronatijd: hoe doe je dat?

De per 29 september jongstleden aangescherpte coronamaatregelen van de rijksoverheid raken ook de tuinverenigingen: de tuinders en de besturen. Hoe organiseer je in deze periode een ALV? En hoe kom je veilig op de tuin en op het tuinpark bij elkaar? Speciaal voor onze besturen hebben we twee factsheets
gemaakt en gepubliceerd met achtergrondinformatie, tips en een stappenplan om een digitale ALV te organiseren.

Goed om te weten
Vanwege de coronamaatregelen zijn voor de komende weken veel activiteiten afgelast of uitgesteld. Zo ook de uitreiking van de Steenbreek Trofee, die we in een van onze eerdere nieuwsbrieven aankondigden.

Meer groeninformatie, nieuwtjes en tips?

   Volg AVVN op Facebook! Wij delen regelmatig leuke en mooie groenmomenten. Volg AVVN op Facebook! Wij delen regelmatig leuke en mooie groenmomenten.
AVVN op Facebook - volg je ons al?
Hetzelfde geldt voor onze nieuwsbrief Natuurlijk Tuinieren.

Inschrijven kan gemakkelijk online en je ontvangt automatisch en regelmatig inspirerende groentips in je mailbox. Wie wil dat nou niet 😁 ?
Schrijf je in!
Zo, en nu lekker de tuin in!

Ontvang je onze nieuwsbrief voor het eerst? Je hebt je dan kortgeleden zelf daarvoor opgegeven of je tuinvereniging heeft dat gedaan (omdat de leden hebben aangegeven onze nieuwsbrief te willen lezen).

Afmelden voor onze nieuwsbrief? Dat kan hier of  wijzig je e-mailadres.
Facebook AVVN Facebook AVVN
Pinterest Pinterest
Email Email
Facebook Natuurlijk Tuinieren Facebook Natuurlijk Tuinieren