Copy
Hei alle sammen! Her kommer et par oppdateringer og en test av det nye månedlige nyhetsbrevet! Enjoy :)
View this e-mail (and translate) in a browser

Practice Norwegian
Newsletter #1 September 2014

Established 2014 - Essays, trivia and updates på norsk!

Nyhetsbrev fra Firenze!

Super sommer i Sør-Europa :)


Hei alle sammen!

Her kommer et første lite nyhetsbrev som et nytt prosjekt fra Italia! For å kunne tilby litt periodevis lesetrening på norsk og å dele noen morsomme og interessante ting fra leksjonene, er planen nå å sende ut dette nyhetsbrevet ca. en gang i måneden for dem som ønsker det. En kan bare klikke på "unsubscribe" nederst i e-posten hvis man vil melde seg av, og man kan alltids melde seg på tilbake igjen senere hvis man ønsker det :)

Sommeren her i Italia har vært kjempefin og den beste på mange år, med ca. ti grader under vanlige sommertemperaturer og roligere dager med frisk luft og mindre turister enn i fjor. Etter diverse forsøk med italiensk-kurs og nye venner blant andre studenter i byen, har det i løpet av sommeren forandret seg litt og blitt flere nye kjente via det Britiske Instituttet og folk som har bodd og jobbet her i byen i lengere perioder, og det er veldig bra.

Ellers har det vært litt mindre reising etter turene i mai med Frankrike, Ravenna og Bologna, men i september blir det ny tur til Norge igjen for å besøke venner og familie, og muligens et lite gjensyn med England og London på tilbakeveien også. Savner veldig Nord-Europa av og til, så det blir fint :)

Takk for nå og håper alt står bra til!
Ha en super september!
Solnedgang over Arno awww.. :)
Min lille terasse ved Piazza della Passera i Firenze.
Morgentur ved Arno, ett minutt hjemmefra :)
Fra hovedpiazzaen i byen, sol og ferietid i August!

Tekster fra studenter!

Som en fast del av nyhetsbrevene vil vi ha med små tekster og bidrag fra studenter på ulike nivåer - om forskjellige ting vi har snakket om og studert i timene :)

I dette første nummeret vil det handle om Beatles, Napoleon, en ny student og reisetips til Krakow!
Håper det går fint å lese - og enjoy!

Beatles

Hver uke skriver Esteban et lite sammendrag av NRKs podkaster om The Beatles.

Teksten nedenfor handler om sangen "Do You Want to Know a Secret" :)
Historien bak "Do You Want to Know a Secret?" starta med manageren til The Beatles, Brian Epstein.

John Lennon og hans nye kone fikk låne leiligheten til Brian Epstein i 1962. Cynthia var gravid og John Lennon gjorde det han mente var den riktige tingen: å gifte seg med henne. Men de hadde ikke noe sted å bo: Cynthia bodde med ei venninne og John bodde hos tante Mimi. Brian Epstein sa at de kunne bo i leiligheten hans mens de lette etter en leilighet. Da oppdaga John Lennon at han var glad i Cynthia, nesten som en overraskelse, og så bestemte John seg for å skrive ei låt til henne. Han måtte spille den inn i toalettet fordi det var det eneste rommet der John Lennon var i fred.

Men da The Beatles spilte den inn i studio var det George Harrison som sang den. Han hadde ikke så mange sanger som vokalist, og John Lennon syntes at melodien til sangen var enkel nok for George, fordi han ikke var "verdens beste vokalist".

Ny student!

Siste nye student er fra London og skriver om bøker i The Guardian! Her forteller hun kort om jobben sin:

Hei hei, jeg heter Alison og kommer fra London. Nå bor jeg i Oslo, og jobber i The Guardian fra hjemmekontor. Jeg skriver om bøker og litteratur; jeg elsker å lese, men har ikke lest mange norske bøker...jeg må begynne! Jeg har to små jenter, og vi er i Oslo fordi min mann jobber i Statkraft på Lysaker.

..

Velkommen til Alison! :)

Boktips!

Denne våren og sommeren har vi jobbet med de første kapitlene av Herman Lindquists supre biografi om Napoleon med Flaviu! Her er hans anmeldelse og tanker om boka:

..

Boka handler om Napoleons liv som et barn, under utdanning og evolusjon fra barndommen til voksen. Teksten sier også at Napoleon var en italiener fra Korsika som gikk på skole på en militærskole i Frankrike og lærte mye om strategi og andre militære ting. Han lærte også fransk ganske bra.

Teksten presenterer litt om Napoleons familie, mora hans, faren hans, hans brødre og søstre. Jeg husker spesielt når Napoleon blir kjent med Paris i en periode som var ganske dårlig for franskmennene, fordi alt var veldig dyrt, og mange var sultne. For meg var det interessant å lese at på et visst tidspunkt i historien var Napoleon og søskene hans alle konger og prinsesser, og de hadde stor makt.

Boka var veldig interessant fordi den presenterer Napoleon fra forskjellige perspektiver, som ung gutt og rebell, til en person som er engasjert i den politiske og økonomiske situasjonen i Frankrike, og også som en disiplinert og god soldat.
Krakow er Polens neste største by og et kulturelt senter. Innbyggertallet er ca. 700.000.

Ferietips - Krakow!

Her kommer et lite reisetips fra Piotr om reisemål i området rundt hjembyen sin Krakow :)

..

Det er mange turistsattraksjoner i nærheten av Krakow. Man kan dra til en saltgruve i en liten by ved siden av Krakow. Den er ikke dyp, men en veldig gammel gruve. Saltgruven er syv hundre år gammel. Man kan gå dypt ned i bakken og se gammelt utstyr som ble brukt i gruven. Man kan også se mange underjordiske innsjøer og kapeller.Rysy - Polens høyeste fjell.

Hvis du liker å reise du kan dra sørover og ta en fjelltur, for der finner man en veldig pen fjellrekke. Den heter Karpaty og den er bare hundre kilometer fra Krakow. Det peneste området heter Tatry og har det høyeste fjellet i Polen som heter Rysy. Det er ikke høyt fordi det er bare 2503 meter høyt. Zakopane er den mest kjente byen i dette området men jeg anbefaler å dra til en mindre by ved siden av Zakopane som er roligere.

Om nyhetsbrevet

Dette nyhetsbrevet er planlagt å sendes ut hver måned til både nåværende og tidligere studenter ved Practice Norwegian, og til alle andre som ønsker å være abonnenter og lese/øve litt norsk hver måned. Vi vurderer også et kvartalsvis nyhetsbrev for tidligere studenter og de som ønsker oppdateringer og nyheter bare en gang iblant.

Høsten 2014 vil bli en oppstart- og testfase for dette nyhetsbrevet, så kom gjerne med tilbakemeldinger om innhold, form, ønsker eller generelle kommentarer :) Thanks!!

Neste nummer kommer rundt 1. oktober - og det er bare å sende dette brevet videre til venner og kjente!! :)

Til slutt en STOR takk til Flaviu, Alison, Piotr og Esteban som har vært med på å lage dette første nyhetsbrevet!
Veldig bra!

Diverse info:

Her er en flott essay-samling av studenter fra 2013 - anbefales!
God lesing :) Pdf

Kontaktinfo:
Nettside: www.practicenorwegian.com
E-post: practicenorwegian@gmail.com

Får du ikke nyhetsbrevene? Klikk her!
Share
Tweet
+1
Forward
Read Later
Copyright © 2014 Practice Norwegian, All rights reserved.