Copy
Nieuwsbrief 15
Maart 2016

Het laatste Rotterdamse Onderwijsnieuws

Bekijk deze nieuwsbrief in de browser
Beste ROM-lezer, dit is wat u moet weten over de laatste ontwikkelingen in het Rotterdamse onderwijs.
Plattelandsdocent in een gespreid Rotterdams bedje?
Na de welkomstbonus van 5.000 euro is er nu het Rotterdamse aanbod van ‘hotel met ontbijt’ tegen een kleine vergoeding, om jonge docenten wis-, natuur- en scheikunde, biologie en Duits van buiten de Randstad te trekken.
Meer weten over dit gespreide bedje?
Er verschenen er ook enkele online artikelen op de website:

Rotterdamse Leraren van het Jaar: 'Laat kinderen hun onderwijsbehoeften verwoorden.'

Door echt te zijn, jezelf te laten zien en te tonen dat je achter hen staat, bereik je veel bij leerlingen. De drie leraren die zijn uitgeroepen tot Leraren van het Jaar Rotterdam 2015 gingen met het ROM in gesprek.

Versneld vwo op Calvijn en Marnix
In 2016-2017 wordt het  mogelijk om het vwo in vijf in plaats van zes jaar af te ronden. Aan deze proef doen in Rotterdam Calvijn Vreewijk op Zuid en het Marnix gymnasium mee. Calvijn zoekt het in gepersonaliseerd aanbod, het Marnix kiest voor een gecomprimeerde aanpak. Het ROM sprak met beide.
Lees hoe de Rotterdamse leraren 2015 het beste uit leerlingen halen
Meer lezen over versneld vwo op Calvijn en Marnix
Facebook Rotterdams Onderwijs Magazine
Op de Facebookpagina van het ROM is veel moois en goeds over het Rotterdamse onderwijs en de vve te vinden. Je vindt er allerlei nieuwtjes over scholen, leraren en leerlingen. Like onze Facebookpagina, want er valt van alles te beleven.
Meetup010#5  Laat mij leren!
Tijdens meetup010 op 2 maart introduceerde Inge Spaander de documentaire Valt hier nog wat te leren?, die zij samen met haar leerlingen maakte.
Meetup010 en ‘Valt hier nog wat te leren?
Kom over de brug!
Tijdens de Onderwijs Research Dagen op 25, 26 en 27 mei in Rotterdam vindt het Kom over de brug! plaats. Rotterdam probeert de kloof tussen onderzoek en praktijk te dichten door een brug te slaan tussen de ORD en het onderwijsveld. Het thema is Koersen op Kennis in de grote stad en op drie middagen gaan onderwijsonderzoekers in gesprek gaan met de (Rotterdamse) onderwijspraktijk.
Voor professionals uit het Rotterdamse onderwijs is deelname gratis
SO De Pilot in de Kunsthal
De Kunsthal gaat een bijzondere samenwerking aan met de KunstPiloot bij de tentoonstelling 'The Museum of Everything', het rondreizend museum van James Brett. In de periode van 5 maart tot 22 mei 2016 zijn 85 originele werken van leerlingen van cluster 4-school De Piloot te zien in het KunsthalLab.
Kunstpiloot in Kunstlab
Meld een onderwijsnieuwtje!
Heeft u nieuws over een gebeurtenis, activiteit of een nieuwe ontwikkeling op uw school of instelling? Vul het contactformulier in of stuur een e-mail - liefst met foto! Na beoordeling plaatsen we uw bericht zo snel mogelijk op romnieuws.nl of we nemen contact op voor een uitgebreider artikel.
Samen het maximale uit kinderen halen
Basisscholen De Wilgenstam en ’t Prisma doen hun voordeel met meer en meer vraaggericht cultuuraanbod. ‘Als ik een les wil met woordenschat dan bespreek ik dat met de theaterdocent.
Hoe integreren De Wilgenstam en 't Prisma cultuureducatie?
Museumnacht010 De Theaterhavo/vwo
Op zaterdag 5 maart exposeerden leerlingen van De Roterdamse Theaterhavo/vwo in Rotterdam tijdens de jaarlijkse Museumnacht010 hun eigen werk in de Kunsthal. Dat deden ze in de vorm van een fototentoonstelling genaamd ‘Inspireer mij!’ gebaseerd op het werk van kunstenaar Philippe Halsman.
Hoe presenteerden deze aankomende kunstenaars hun werk?
EIC Mainport
In het informatiecentrum van EIC Mainport kruipen pubers onder leiding van gidsen en leraren in de huid van logistiek medewerker,  procesoperator, schipper en chemisch laborant. ‘Veel jongeren denken bij de mainport toch al snel aan containers en techniek.
EIC Mainport laat zien dat er plek is voor veel beroepen
Ouders010 geeft ouders stem in onderwijsbehoeften
‘Uw dochter heeft taalachterstand, u moet thuis meer met haar lezen.’ De toon van de juf ergert de moeder, die haar kind wil helpen: ‘Ik wil niet iets opgelegd krijgen, maar in overleg bepalen wat het beste is.’ Zeer herkenbaar voor de andere moeders die deelnemen aan de Ouders010-tafel in de Van Asch van Wijckschool.
Hier leest u meer over deze tafels door de stad
Tot 1 april mogelijk om lerarenbeurs aan te vragen
In het kader van de Rotterdams C.A.O. voor het onderwijs kunnen leraren individueel of als groep een beurs aanvragen voor professionalisering. Doe dit voor 1 april!
Meer over de lerarenbeurs
Agenda
21 april  Meetup010 ‘Past het leren?’
25 mei   Leraren maken het verschil! De superschool
25 mei  ORD2016 Kom over de brug vve, po met Ruben Fukkink
26 mei  ORD2016 Kom over de brug, vo, mbo met James Banks
27 mei  ORD2016 Kom over de brug, hbo, wo met Dominique Sluijsmans
8 juni    Teach 2.0 met Dough Lemov in Isala Theater Capelle aan den IJssel

 
Copyright 2015 ROM
bekijk deze nieuwsbrief in de browser