Copy
Nieuws en tips van vakgroep Wilde Weelde
Bekijk deze mail in je browser

december 2015
Winter!

Het einde van het jaar is in zicht. Al weer bijna een jaar geleden zijn we gestart met deze digitale nieuwsbrief. We hopen dat ie in goede aarde valt! In deze nieuwsbrief kun je lezen over Kerstbomen, de aanleg van de natuurspeelplek bij de AZC Heumensoord, De tuin zonder beperkingen, Mosgrafitti en natuurlijk sluiten we het jaar van de bodem goed af. Alle artikelen die de verschillende schrijvers telkens weer aanleveren zijn terug te vinden op de website van Wilde Weelde.

De redactie van de nieuwsbrief wenst je prettige feestdagen en een groen 2016!
De volgende nieuwsbrief kun je verwachten in februari 2016


Veel leesplezier!
Sparren over dennen

Tot een jaar of vijftien geleden was het duidelijk welke boom je met Kerst in huis haalde: de spar (Picea abies). Het is een goedkope boom, die veel gekweekt wordt. Het nadeel van de boom is dat de naalden snel uitvallen. Zet hem daarom niet eerder dan twee weken voor Kerst in huis. De Servische spar (Picea omorika) is meer geschikt want hij houdt zijn naalden langer vast. De naalden hebben een blauwachtige kleur. lees verder...
 

Jaar van de bodem 2015

De Bodem in rust?

In het jaar van de bodem heeft Wilde Weelde-lid Ruud Snijders van Innogreen telkens een ander aspect van de bodem beschreven. Deze artikelen zijn na te lezen op de Wilde Weelde website. Uit alle artikelen blijkt hoe belangrijk bodemleven en organische stof voor de bodem zijn. Het verhaal van Emiel Versluis van Vis à Vis Ontwerpers, over ervaringen in zijn eigen tuin sluit hier mooi op aan!

2015 loopt ten einde, een bewogen jaar waarin we flink in de bodem geroerd hebben, of juist niet? Want één ding dat we in dit Jaar van de Bodem hebben kunnen leren, is dat je de bodem beter met rust kunt laten. Lees verder...
 

Natuurlijke speelplek Heumensoord

Wat een mooi nieuws kwam afgelopen weken binnen vanuit het AZC Heumensoord! 

Er is door velen een prachtige natuurspeelplek aangelegd voor kinderen die tijdelijk in het AZC verblijven en voor kinderen die gewoon langskomen. Een fantastisch voorbeeld van samenwerking tussen leden van Springzaad, Wilde Weelde, bewoners van het AZC, groenvoorziener BTL, Natuurmonumenten, aannemer André Weijers en de ontwerper Sigrun Lobst van Aardrijk. Sigrun coördineerde samen met Petra Wevers van Springzaad de aanleg.
Sigrun Lobst benadrukt dat het niet ophoudt met de aanleg van deze speelplek. Ze pleit ervoor dat bezoekers van het natuurgebied niet alleen langskomen, maar ook bewoners uitnodigen mee te gaan wandelen en ze hoopt op navolging van dit project op andere plekken. ’Samen buiten werken is een mooie manier om kennis te maken met elkaar en met het land en de bodem waar je op leeft te leren kennen.’
Lees en bekijk meer over de aanleg van de natuurspeelplek  op de Facebookpagina van Wilde Weelde, in de digitale nieuwsbrief De Vitale Groene Stad en in Tuin en Landschap nr. 26 dat halverwege december verschijnt.
Praat mee over de 'Tuin zonder beperkingen'
artikel van Yvon Schuler, foto's van Eric Bretveld
De ‘Tuin zonder beperkingen’ is ontworpen voor jongeren, die in een zorginstelling verblijven. De tuin, aangelegd in 2014, is onderdeel van de Wilde Weelde Wereld in de Tuinen van Appeltern. Samenwerkingsverband Maarts Viooltje, Erik Bretveld, Bertus Kamphuis en Yvon Schuler, heeft de tuin ontworpen.

Maarts Viooltje: 'Wij gaan ervan uit dat jongeren baat hebben bij natuur in het algemeen en een therapietuin in het bijzonder. Het is een grote uitdaging om een modeltuin voor jongeren, die in een begeleid woonproject of in een instelling wonen, te ontwikkelen.'
Met deze tuin wil Maarts Viooltje de discussie starten over het nut van tuinen voor jongeren die het moeilijk hebben. Zij nodigen daarom directies, medewerkers en bewoners van instellingen voor begeleid wonen uit om in het voorjaar van 2016 de tuin te komen bezichtigen om met de ontwerpers in gesprek te gaan over de inrichting van de tuin. De voorbeeldtuin dient daarbij als 'showcase'.
 
Wat kun je verwachten van de ‘Tuin zonder beperkingen’?
In het ontwerp staat een container die het gebouw van de instelling verbeeldt. De ruimte om de container heen is de tuin. De tuin is een voorbeeld van een natuurrijke tuin. Bij veel instellingen blijkt de buitenruimte slechts een grasveld met voetbalpalen, een tafeltennistafel of baskets. De natuur dicht bij een instelling halen en jongeren meer laten genieten van de natuur zal ons inziens de kwaliteit van de hulpverlening kunnen verhogen en jongeren een plezierig en ontspannend verblijf bieden.
Geïnspireerd door de voorbeeldtuin gaan we kijken naar bestaande buitenruimte bij instellingen en kijken we hoe deze buitenruimte verbeterd kan worden.

Als u vragen heeft over de tuin bij uw instelling dan kunnen ontwerpers van Maarts Viooltje (en collega's van Wilde Weelde) u adviseren en een mooie buitenruimte voor uw instelling verwezenlijken.
Het tuinproject is een interactief proces over ontwerpen voor jongeren en kan veel nieuwe informatie opleveren voor de aangesloten bedrijven bij Wilde Weelde, klanten van onze vakgroep en voor de jongeren.

Wilt u meedoen aan een bezoek aan de Tuin zonder beperkingen? Maak een afspraak voor een meepraatsessie of mail voor een participatieve bijeenkomst naar een van de leden van de groep.
•               Babako (Eric Bretveld),  06-53608515.  info@babako.nl
•               Vertumnus (Bertus Kamphuis) 06-22546348 info@vertumnus.org
•               ORGYD kindergroen (Yvon Schuler) 06-51231903 info@orgyd.nl
 
Op de website van Wilde Weelde kunt u een achtergrondartikel lezen:
De Tuin zonder beperkingen voor jongeren.
Mosgrafitti tijdens de feestdagen (foto: www.degroenevinger.net)

Mos groeit soms op de gekste plekken en zeker in deze natte en donkere periode zie het vaak groen worden door de groei van mos. Je kunt mos ook laten groeien op plaatsen waar jij het graag wil hebben. Om goed de feestdagen door te komen hebben we een mooi recept voor het bereiden van Mosgrafitti!

Ingredienten:
  • Verschillende stukken mos, zoek op vochtige bakstenen, tegelpaden e.d. mossen die op bomen groeien zijn minder geschikt
  • een halve liter yoghurt (of een blikje bier of 300-400ml karnemelk)
  • ½ theelepel suiker
  • bakje
  • dikke kwast
  • plantenspuit
Mise en place
Spoel de aarde uit de mosstukken. Vervolgens mix je de ingrediënten in een blender tot je een gladde romige substantie hebt. Eventueel voeg je wat water toe tot je een mooie verfachtige substantie hebt. Giet het mengsel in een afsluitbaar bakje.
 
Zoek een kale muur van beton, steen of hout uit en bedenk wat je wilt maken. Een poreuze ondergrond begroeit het makkelijkste. Met een stoepkrijtje kun je alvast een schets maken. Let wel op dat de plek licht vochtig blijft en het een plek met schaduw/halfschaduw is.

Leef je uit en maak er een mooi kunstwerk van met de kwast. Of gebruik een sjabloon als je wat strakker wilt werken. Hou de weken erna je groeiend kunstwerk in de gaten en bevochtig het eventueel extra met de plantenspuit. Voor en najaar zijn de beste tijden voor het aanbrengen van de graffiti.
 
Smakelijk!
 
Agenda
t/m 31 december 2015, Leeuwarden
Tentoonstelling over Gerrit Vlaskamp, de onbekende achter de bekende werken.
www.friesmuseum.nl

t/m 3 januari 2016, Enschede en Zwolle
Tentoonstelling 'Gevaar & Schoonheid, Turner en de traditie van het sublieme'
www.museumdefundatie.nl

t/m 3 januari 2016, Amersfoort
tentoonstelling rondom de publicatie van het boek Expeditie land art van Sandra Smallenburg in de Kunsthal
www.kunsthalkade.nl

11 januari t/m 28 februari 2016, Kalmthout
Hamamelisfeesten
www.arboretumkalmthout.be

21 en 22 januari 2016, Noord Holland
Algemene Ledenvergadering voor Wilde Weelde leden
www.wildeweelde.nl

24 januari 2016, Leiden
In Nederland is het al meer dan 35 jaar mogelijk om wilde bloemenzaden en mengsels van bloemzaden bij kwekerij Cruydt-Hoeck te verkrijgen. Jojanneke Bijkerk vertelt over zaaien en verzamelen.
www.hortusleiden.nl

4 maart 2016, Wageningen
Symposium met het thema water, georganiseerd door Wilde Weelde voor de groen-professional
 
Tuintip
Tijd om de tuin met rust te laten!
Lees het mooie tuinboek waar je afgelopen tijd niet aan toe bent gekomen. Geniet van de winterbloeiende planten, zichtbaar vanuit het huis bij de kachel. Maak nieuwe plannen, al dan niet samen met een vakman of -vrouw voor de tuin. In de winter is daar meestal meer tijd voor, dan in het voorjaar, wanneer de meeste mensen pas weer denken iets aan de tuin te moeten gaan doen!
Winterheliotroop (Petasites fragrans)


 
Nieuwsbrief doorsturen
Facebook
Facebook
Twitter
Twitter
Website
Website
COLOFON
Wilde Weelde is een netwerk van vakmensen die milieubewust werken vanuit een ecologische visie.

Deze nieuwsbrief verschijnt 10x per jaar.
Jaargang 1, nummer 9

Copyright © 2015 Vakvereniging Wilde Weelde, Alle rechten voorbehouden