Copy
Nieuws en tips van vakgroep Wilde Weelde
Bekijk deze mail in je browser

December 2016
Winter!

Werk aan de winkel...
Hopelijk ben je niet overvallen door de vroege vorst eind november.
Het is voor het eerst in deze eeuw dat het in november, feitelijk nog in de herfst, zo koud is. Er zijn sowieso veel weerrecords gesneuveld in 2016, maar dat terzijde.
Vorst betekent altijd werk aan de winkel.
Wat moet je doen om te zorgen dat in de tuin alles goed gaat? Hier zijn een paar tips.
  • Haal alle niet vorstbestendige planten naar binnen. Vaak zijn dit kuipplanten, maar denk ook aan bepaalde kruiden zoals citroenverbena. Zet de planten in een vorstvrije schuur of in een kamer met een lage temperatuur. Zet ze liever niet op kamertemperatuur, dan gaan ze niet in winterrust.
  • Vaste planten in de volle grond die niet heel erg vorstbestendig zijn, dienen ingepakt te worden. Dit kan bijvoorbeeld met jute of vliesdoek. Denk dan aan Cortaderia selloana (Pampasgras) de eerste jaren na aanplant, of de Kniphofia (vuurpijl).
  • Hopelijk heb je de dahlia’s al uit de grond gehaald anders is het nu misschien te laat; bewaar deze droog en vorstvrij.
Lees verder...
2017, het jaar van de botanische tuin
2017 wordt het jaar van de botanische tuin. Botanische tuinen zijn de plantenmusea van tegenwoordig. In een hortus botanicus vind je planten van uiteenlopende herkomst. Sinds ik rondleider ben in de Hortus botanicus in Amsterdam is er een wereld voor me opengegaan over de diversiteit aan planten en over de waarde die zo’n tuin heeft voor ons. Met ons bedoel ik ontwerpers, hoveniers en geïnteresseerde plantenliefhebbers.
lees verder...
Kerstroos?
Als je aan winterbloeiende vaste planten denkt, denk je vaak aan de kerstroos. Ik moet zeggen dat ik in de tuin nog nooit een kerstroos vanzelf heb zien bloeien met de Kerst! Als je naar het tuincentrum gaat, vind je daar natuurlijk wel bloeiende Helleborus niger, voorgetrokken om er in december al van te kunnen genieten. Dit is ook meteen de meest lastige soort om als vaste plant in je tuin aan de gang te krijgen. In de tuingrond geplant legt de plant vaak na een tijdje al het loodje. lees verder...
Laat het ons weten!
Heb je onderwerpen op tuingebied waar je eens iets over zou willen lezen? Heb je een vraag aan Wilde Weelde die we bijvoorbeeld door een van de leden zouden kunnen laten beantwoorden door er een artikel in de nieuwsbrief aan te wijden? Laat het ons weten! We worden graag geïnspireerd en zijn natuurlijk ook benieuwd naar wat je nu eigenlijk van de nieuwsbrief vindt. Je kunt je bericht sturen naar info@wildeweelde.nl
Er stond een vrouw in de tuin
Met dit boek neemt Anne Mieke Backer de lezers mee door de geschiedenis van de tuin en tuinarchitectuur. Het boek is geschreven met de vrouw als gids, van vrouwen die het land bewerken in de oudheid tot de vrouwen die in de 20e eeuw in stadstuintjes moestuinen aanleggen en onderhouden.
De auteur geeft de lezer aan de hand van interviews, gedegen literatuuronderzoek en vele schilderijen en andere afbeeldingen niet alleen een overzicht van de tuingeschiedenis maar ook van het leven van vrouwen in de loop van de tijd.
lees verder...
Agenda
18 december 2016, Leiden
Hans Prins geeft een lezing over zijn kwekerij 'De Groen Prins' in de hortus. Informatie en aanmelden via
www.hortusleiden.nl

28 en 29 januari 2017, landelijk
Iedereen kan mee doen met de Nationale Tuinvogeltelling. De Vogelbescherming helpt je op weg!
www.tuinvogeltelling.nl

t/m 29 januari, Lisse
Tentoonstelling 'Botanisch tekenaressen: vrouwen in een mannenberoep'
www.museumdezwartetulp.nl

t/m 1 maart 2017, 's Heerenberg
Tentoonstelling, 'De Oudste tuin van Nederland' Kasteel Huis Bergh
www.huisbergh.nl
 
Tuintip
Snoei in de winter appel- en perenbomen. Verwijder waterlot, kruisende takken en takken die duidelijk richting het hart van de boom groeien. In de zomer moet het licht goed bij de vruchten kunnen komen. Hoogstamfruitbomen snoei je zo, dat je er een pet doorheen kunt gooien!


 
Nieuwsbrief doorsturen
Facebook
Facebook
Twitter
Twitter
Website
Website
COLOFON
Wilde Weelde is een netwerk van vakmensen die milieubewust werken vanuit een ecologische visie.

Deze nieuwsbrief verschijnt 10x per jaar.
Jaargang 2, nummer 10

Copyright © 2016 Vakvereniging Wilde Weelde, Alle rechten voorbehouden