Copy
Nieuws en tips van vakgroep Wilde Weelde
Bekijk deze mail in je browser

Juni 2019

Deze nieuwsbrief is de laatste voor de zomervakantie-periode en staat daarom boordevol leesvoer. Wij gaan alvast aan de slag voor de tweede helft van het jaar.
Rest ons je een fijne zomer te wensen. De heer Mulder uit Castricum krijgt het extra druk want hij is de gelukkige winnaar geworden van onze verloting en heeft waarschijnlijk het boek 'Planten van hier' al in huis. Gefeliciteerd!

Schouten's Kruiden
Tekst en foto:Lisette Gordijn (Willemstein Hoveniers)

In Boskoop bevindt zich een bijzondere plantenkweker, Schouten’s Kruiden. Deze biologische kwekerij richt zich op zelfgekweekte, onbespoten kruiden en heeft een bescheiden maar bijzonder assortiment vaste planten speciaal voor bijen en vlinders. Sandra en Evert zijn de eigenaren van deze biologische kwekerij. Beiden hebben een schat aan ervaring opgedaan bij reguliere kwekerijen en van hun hobby hun werk gemaakt.
Het verhaal begint bij Sandra. Ze kreeg genoeg van de dagelijkse hectiek op haar werk en toen de halve hectare grond achter hun huis vrij kwam was de stap snel gezet. Sandra begon haar eigen kwekerij naar haar eigen visie: onbespoten vaste planten en kruiden, zonder kunstmest en met eigen stekmateriaal en zaaigoed. Samenwerken mét de natuur in plaats van tegen de natuur in. Kwekers uit de buurt keken wat raar op, haar plan zou volgens hen weinig kans van slagen hebben.

Ondertussen bleef Evert werken bij de kwekerij waar hij al jaren in dienst was. Iemand moest in de winter een belegde boterham kunnen verdienen. Het plan was om na vijf jaar samen hun eigen kwekerij te runnen. Maar Sandra kreeg haar kwekerij zo goed op poten dat ze al na drie jaar besloten samen in het diepe te duiken. De bijzondere vaste planten maakten plaats voor speciale bij- en vlinderplanten en het assortiment onbespoten kruiden werd uitgebreid. Op het hoogtepunt in het seizoen heeft Schouten’s Kruiden 200 verschillende kruidenplanten staan.

Lees verder ..


 
Veldcursus Wilde Planten: de dijk bij Tolkamer
Lilian Verhaak (De Tuinmaker)
Foto's: Ruurd van Donkelaar (Ruurd van Donkelaar Groenadvies)

Op 24 mei waren we met de deelnemers van de Veldcursus te gast op de dijk in Tolkamer. Daar komen was al een avontuur op zich. We waren niet de enigen die verdwaalden en dat is daar tussen dijkjes en rivieren helemaal geen straf.
Nog mooier werd het toen we op onze bestemming aankwamen: een dijk aan een haven van vrachtschepen, bezaaid met een kleurenpracht van bloeiende planten. Nee, geen speciaal ingezaaid mengsel. Gewoon door de natuur daarheen gewaaid. Tussen al dat moois fladderden de Koninginnepages alsof het de gewoonste zaak van de wereld was.
Stroomdalflora groeit op kalkrijke grond. Die is daar aanwezig door jarenlange kalkafzetting van de rivier. Die rivier brengt ook allerlei zaad mee, veel éénjarigen, waardoor het beeld jaarlijks verandert. Maar ook meerjarige soorten breiden zich uit op de oevers. Zo liet Machteld Klees zien dat de Wouw steeds verder optrok langs de rivier.

Lees verder...

De keuze van de kweker: Crambe cordifolia
Tekst en foto's: Guido van Rijkom (Kwekerij Bijenkans)

“Wanneer de Crambe cordifolia bloeit is het feest voor het huis”. Als kind keek ik vaak in Walenburg Huis en Hof, een inspirerend boek* over (destijds) misschien wel de mooiste tuin van Nederland. Helaas is deze tuin al jaren niet meer te bezoeken. Telkens was ik gefascineerd door de foto en het bijschrift van deze plant, die wilde ik later ook in mijn tuin! Toen ik daarom in het voorjaar van 2016 met de aanleg van de moederbedden van Kwekerij Bijenkans begon, was het één van de eerste soorten die ik plantte. De Nederlandse naam is Zeekool, een naam die misschien net iets beter past bij de C. maritima, die van nature langs de kust groeit. De C. cordifolia komt van oorsprong uit de Kaukasus. Het is een vaste plant, die grote, knolachtige wortels vormt die diep de grond in gaan. In het voorjaar verschijnt een rozet van groot, grof grijsgroen blad, die ruim 1,5 meter in doorsnee kan worden. In de loop van mei verschijnen lange bloemstengels, waaraan vervolgens vele witte bloemetjes komen, die lichtzoet geuren. Al met wordt de plant 150 tot 200 cm hoog en neemt ook in de breedte minstens zoveel ruimte in.

Lees verder..
Gelderland Onder de loep
In het tweede deel van Onder de Loep Gelderland een paar hoveniers, een bijzonder familiebedrijf en een grafisch ontwerpbureau. Benieuwd naar de diversiteit in groene vingers binnen de provincie Gelderland? Lees dan door!

Bureau Zonneklaar
Bureau Zonneklaar in Dieren is een grafisch ontwerpbureau met een plus. De plus zit ‘m in de kennis die Machteld Klees heeft van inheemse beplanting en de kennis die Johan Vijfvinkel heeft op gebied van duurzaamheid en milieu. Bureau Zonneklaar ontwikkelt ook het bijzondere tijdschrift Oase. Daarnaast geven zij advies en informatie over wilde beplanting, natuurrijk tuinieren en maken zij educatief materiaal. Communicatie, in al haar verschijningsvormen, dat is waar het hart van Johan Vijfvinkel en Machteld Klees ligt.

PAN-Tuinen
Hovenier Hans Huitema’s hoveniersbedrijf staat in Doorwerth. Hans ontwerpt tuinen, legt ze aan en onderhoudt ze. PAN staat voor Persoonlijke Aandacht voor Natuur. En in het Grieks is Pan de God van weiden, bossen en herders, hij vertegenwoordigt de ‘geest van de natuur’. Hans Huitema kiest er dan ook voor om natuurrijke tuinen te maken.

De Hessenhof
Deze biologische kwekerij in Ede heeft al behoorlijk naam gemaakt. Miranda en Hans Kramer hebben 3000 vaste planten in hun assortiment. Alle planten worden door Hans en zijn medewerkers zelf opgekweekt, van het kleinste stekje en prilste zaadje tot een gedegen leverbare plant. Dit garandeert soortechte en ziektevrije planten. Op donderdagen en vrijdagen is deze bijzondere kwekerij geopend voor verkoop.

Buro Collou
Buro Collou is het ontwerpbureau van Jacqueline Collou in Eibergen. Het bureau maakt grootschalige landschappelijke plannen maar ook ontwerpen voor tuinen in het stedelijke- en buitengebied. Uitgangspunten voor deze ontwerpen zijn natuur en milieu, streekeigen beplanting, landschappelijke context en duurzame materialen. Daarnaast verzorgt Jacqueline lezingen, cursussen en workshops voor individuen of groepen.

Peter Zwager Hovenier
Van kleine zelfstandig teler in biologisch fruit en groente naar zelfstandig hovenier met kijk op natuurrijke tuinen. Peter Zwager's hoveniersbedrijf in Gaanderen richt zich op tuinontwerp, aanleg en onderhoud met een ecologische en milieubewuste visie.

Natuurlijk van der Velden
Siward van der Velden ontwerpt en legt tuinen aan met in zijn achterhoofd de volgende principes: oog voor de mens, het milieu, integriteit en voor iedereen wat kunnen betekenen. Naast hovenierswerkzaamheden ook boomverzorging. Zijn bedrijf is te vinden in Groesbeek.

Juffie in ’t groen
Marjan Deurloo is ecologisch hovenier en landschapsecoloog en houdt zich bezig met natuurrijke tuinen en groene schoolpleinen.  Werkt het liefst in samenwerking met de bewoners of gebruikers. Hiernaast houdt zij zich ook bezig met natuureducatie. Gevestigd in Harderwijk.

Connie Landscaping
In Heelsum staat het hoveniersbedrijf van Conny Ettema. Zij ontwerpt tuinen en onderhoud ze ook. Daarnaast is zij gespecialiseerd in beplanting en maakt goed passende beplantingsplannen voor tuinen.

De Warande
Deze bostuin, met een groot assortiment schaduwplanten, wordt gerund door Trudi Woerdeman. De Warande heeft zich sinds 1986 gespecialiseerd in stinzenplanten, verwilderingsbollen en schaduwplanten. Via de webshop Sterke Bollen.nl zijn deze bollen en planten te bestellen.
Madelon Oostwoud:
Voedselbos, inspiratie voor ontwerp en beheer

Boekrecensie door Ron van de Straat (Tuynplan)

In het kort
Het eerste wat me opviel en een uitdrukkelijke meerwaarde is voor iemand die zich met 'voedsel verbouwen anders' bezig houdt of wil gaan houden, is de bijgeleverde plantengids. Die kietelt je inspiratie!
De schrijfster is een wandelende kennisbank op het gebied van voedselbossen in de breedste zin van het woord. In 9 stappen neemt ze je mee van vroeger naar nu, van natuurlijke kringloop en successie naar wetgeving en ondernemen, van het 'lezen van het land' via de samenstelling van de grond, het bodem- en plantenleven naar ontwerp, aanleg en beheer van een voedselbos of voedselbosrand.

Lees verder...

Cursus Kennismaken met Groene Pleinen
Gezien de enorme belangstelling voor groene schoolpleinen, heeft Springzaad deze cursus ontwikkeld speciaal voor hoveniers, om in twee dagen een gedegen kennismaking te krijgen met alle aspecten van een groen schoolplein.
Na de succesvolle eerste editie wordt er nu een tweede cursus 'Kennismaking met Groene Schoolpleinen' georganiseerd. Deze cursus wordt op 21 juni en 5 juli gehouden in Harderwijk. Cursusleider is Marjan Deurloo (Juffie in 't Groen).

In de pdf meer informatie over de cursus

Ook deze maand weer een heerlijk recept van Sifra Timmermans van Tuinrecept.
 
Agenda

8 juni
Waddinxveen: Willemstein Hoveniers

Open Zaterdag: lekker ETEN
www.willemsteinhoveniers.nl

9 juni
Tuinen van Appeltern: Wilde Weelde Wereld

Zondagse picknick
Thema: de bloemenweide
www.wildeweelde.nl

10 juni
Osdorp:
Biologische kwekerij de Tuinakker

Open kwekerij en biologische plantenverkoop
www.detuinassistent.nl/kwekerij

16 juni
Deventer, Willem Pijperstraat 22

Wilde Weelde-collega Anneke Rodenburg van Tuin en Vlinder houdt Open tuin
12.00 tot 15.00 uur.

14 t/m 16 juni
Landgoed Bingerden

Kwekerijdagen Bingerden
www.bingerden.com

14 juli, 11 augustus en 8 september
Tuinen van Appeltern: Wilde Weelde Wereld

Zondagse picknick (12.00-16.00 uur)
Klimaatvriendelijke tuin (14 juli)
Eetbare tuin (11 aug.)
Bomen over bomen ( 8 sept.)
www.wildeweelde.nl

13 juli,10 augustus, 14 september 
Waddinxveen: Willemstein Hoveniers
Open Zaterdag
Vlinderlezing en workshop vlindertafel maken (13 juli)
Bokashi en EM (10 aug.)
Egellezing en kriebeldiertjes speurtocht (14 sept.)
www.willemsteinhoveniers.nl
 
Tuintip Juni:
Lathyrus

Marion van Lier (Tuinzinnig)
 
Mijn vaste Lathyrus (L. latifolius) gaat bijna bloeien. Hij klimt in de border in een driepoot van bamboestokken. Feest want dat betekent de hele zomer verse bloemen in huis. Goed blijven plukken, dan vormt de plant geen zaad en bloeit hij door tot en met oktober. De eenjarige Lathyrus (L. odoratus) heeft een heerlijke geur, de vaste jammer genoeg niet maar beide soorten zijn drachtplanten en worden bezocht door bijen, hommels en vlinders.

 


 
Facebook
Facebook
Twitter
Twitter
Website
Website
COLOFON
Wilde Weelde is een netwerk van vakmensen die milieubewust werken vanuit een ecologische visie.

Deze nieuwsbrief verschijnt 9x per jaar.
Jaargang 6, nummer 5

Copyright © *|2019|*, Alle rechten voorbehouden

Vragen of opmerkingen?
Ons mailadres is:
info@wildeweelde.nl

uitschrijven voor nieuwsbrief    pas je gegevens aan

Email Marketing Powered by Mailchimp