Copy
Nieuws en tips van vakgroep Wilde Weelde
Bekijk deze mail in je browser

April 2017
Natuurtuin Nu


Vakgroep Wilde Weelde heeft ‘Natuurtuin Nu’ gekozen als jaarthema voor 2017.
Elke maand besteden we uitgebreid aandacht aan een van de vele aspecten van de ‘Natuurtuin Nu’.


Inheemse versus uitheemse planten voor dieren

Ik neem je graag mee in een korte beschouwing over vlinders en wilde bijen en de voordelen van inheemse planten versus uitheemse planten.
Veel vlindersoorten en alle bijensoorten nemen nectar op voor hun energie. Het is hun voedsel, zodat ze kunnen vliegen en allerlei handelingen verrichten. De meeste vlinders en wilde bijensoorten zijn niet kieskeurig in de keuze van de planten waarvan ze nectar opzuigen. Je kunt ze dan ook vaak nectar zien halen bij zowel inheemse- als uitheemse planten.

Dat wordt heel anders als het de waardplanten voor de vlinders betreft. Sommige bijensoorten zijn ook voor hun nectar geheel afhankelijk van bepaalde drachtplanten. Een waardplant is de plant waar één of meerdere eitjes op afgezet worden en waar de rupsen van eten en groot op worden.
Vlinders kiezen daar voornamelijk inheemse planten voor zoals de brandnetel. Ook pinksterbloem en look-zonder-look zijn waardplanten en worden door het oranjetipje gekozen. Vaste viooltjes door veel parelmoervlinders, waaronder de keizersmantel en inheemse grassen door bijvoorbeeld de dikkopjes, zandoogjes en hooibeestjes.

Lees verder...
Jaar van de botanische tuinen

Botanische tuinen Utrecht
De Botanische Tuinen Utrecht, een begrip voor Utrechters en duizenden bezoekers.
Wat maakt deze plek zo boeiend? Daarover praat ik met Bert Schalkx, rondleider in deze tuin. Bert is een verhalenverteller. ’Als rondleider heb je verhalen te vertellen. Bezoekers die bij ons komen weten vaak niet wat ze zien. Daarom zoek ik verhalen bij de planten waar we langskomen. Mij boeien de relaties tussen de planten en hun bestuivers, of tussen planten onderling.’

Bijzondere planten vind je volop in deze tuin.
Lees verder
Eenjarigen
Eénjarigen zijn planten die binnen één jaar ontkiemen, uitgroeien, bloeien, zaad zetten en dan afsterven. Bij velen begint die cyclus in het voorjaar om in de zomer uitbundig te bloeien. Winterannuellen kiemen al in het najaar en overwinteren als rozet. Die zijn dan ook al vroeg van de partij. Vroegeling en veldkers zijn bekende voorbeelden. Voor tuingebruik is het wat gecompliceerder: ook planten die hier niet winterhard zijn of kortlevende vaste planten worden tot de éénjarige tuinplanten gerekend.

Het leuke van éénjarigen is dat ze zo uitbundig bloeien. Ze investeren immers niet in het vormen van een grote pol, maar alle energie gaat naar de bloemen en daarna naar het vormen van zaad. Als je de zaadvorming voorkomt door de bloemen te plukken vormen ze onvermoeibaar nieuwe bloemknoppen.

Lees verder
Onder de loep:
Margo van Beem van Vis à Vis Ontwerpers


“Onder een steen vond ik een gouden Schallebijter, dat is een van mijn eerste herinneringen in de tuin van mijn ouders.” Margo van Beem zit in haar knusse woonkamer die bijna helemaal klaar is na een ongeveer 19 jaar lang durende verbouwing aan de voormalige bakkerij in Babyloniënbroek. De cavia’s van dochter Tessa knorren tevreden. Albert, haar echtgenoot heeft net een kuipje bruine leemstuck klaargemaakt voor het laatste muurtje. Een fraaie stam van de oude Vleugelnootboom in de tuin markeert het eind van het muurtje. Margo vertelt dat ze indertijd de oude Vleugelnoot zo mooi vond dat het huis snel gekocht was.

Margo en ik kennen elkaar al heel lang.
Lees verder
Agenda

9 april, Appeltern
Zondagse picknick in de Wilde Weelde Wereld
www.wildeweelde.nl
 
9 april, Hortus Amsterdam
Workshop macrofotografie
www.dehortus.nl
 
14 april, Appeltern
Onderhoudsdag in de Wilde Weelde Wereld
 www.wildeweelde.nl
 
 



Tuintip: Bollen
Laat het blad van de voorjaarsbollen afsterven zodat ze genoeg energie kunnen opslaan voor volgend jaar. Pas als het loof geel is kan het worden weggeknipt. Vind je het afstervende blad storend dan kun je het opbinden of in elkaar draaien. Of plaats ze onder bladverliezende heesters. Als de heester uitloopt en fris nieuw blad vormt wordt het afstervende loof aan het zicht onttrokken.
NB: Geef uitgebloeide bloembollen die in de huiskamer hebben gestaan, een plekje in de tuin.


 
Nieuwsbrief doorsturen
Facebook
Facebook
Twitter
Twitter
Website
Website
COLOFON
Wilde Weelde is een netwerk van vakmensen die milieubewust werken vanuit een ecologische visie.

Deze nieuwsbrief verschijnt 10x per jaar.
Jaargang 3, nummer 3

Copyright © 2017 Vakvereniging Wilde Weelde, Alle rechten voorbehouden