Copy
Nieuws en tips van vakgroep Wilde Weelde
Bekijk deze mail in je browser

juni 2016
Weidemaand!

De glanshaver en de witbol en vele andere grassen staan nu volop in bloei. Volgens de Franse republikeinse kalender zijn we in de weidemaand (prairial) beland. In juni gebeurt er veel met het gras. Boeren maaien volop om het gras op te slaan als kuilvoer voor de koeien. Ook voor de bloemrijke bermen en bloemenweides komt de tijd er aan om te gaan maaien. Afhankelijk van de weersomstandigheden meestal pas vanaf half juni of nog wat later, zodat de bloemen tussen het gras de kans krijgen om te bloeien en uit te zaaien.

Over de Bloemetjes en de Bijtjes

Kom picknicken op vaderdag in de Wilde Weelde Wereld in Appeltern. De tuin staat in volle bloei! De bloemenweides gonzen van de bijen en vlinders. Op deze speciale dag vertellen Wilde Weelders het verhaal over de bloemen en de bijen, over de natuurlijke bloementuin en insecten.

Elke maand nemen Wilde Weelde collega’s, onder het genot van een hapje en een drankje, je mee de tuin in om meer te vertellen over een specifiek onderwerp op tuingebied. Elke maand een ander thema want elke maand is de tuin weer anders.

Lees meer over het programma op de website van Wilde Weelde en mocht je dat vorige maand nog niet gedaan hebben: noteer alvast de data in je agenda!

De Tuinmaker, Lilian Verhaak tijdens de eerste picknick 'herken je (on)kruid' op 22 mei 2016. Foto: Silke Zandstra van Tuinzijde
Grijp je kans!

Wilde Weelde verloot tussen 10 juni en 8 juli iedere week vrijkaarten voor De Tuinen van Appeltern.
Wil je kans maken op een vrijkaart (1 p.p.) stuur dan een mailtje naar communicatie@wildeweelde.nl met je naam- en adresgegevens.

We zouden het erg leuk vinden als je een foto maakt van je bezoek aan de Wilde Weelde Wereld. De foto kun je opsturen naar communicatie@wildeweelde.nl of op de Facebookpagina van Vakgroep Wilde Weelde plaatsen.

Het Koekoeksbos in de Wilde Weelde Wereld, foto Emiel Versluis
Wilde Weeldelid wint Silver Gilt medal op Chelsea

Wilde Weeldelid Stefan Jaspers  heeft de Silver Gilt medal winner op de Chelsea Flower Show gewonnen.

Farm of the World, een cultureel project in het kader van Leeuwarden Culturele Hoofdstad, presenteerde 24 t/m 28 mei een showtuin op de prestigieuze Chelsea Flower Show in Londen. In de Honeysuckle Blue(s) Garden waren historische verfgewassen, zoals wede, kamille, netel, valeriaan en calendula te zien waarmee volgens oude technieken natuurlijke verfstoffen voor textiel kunnen worden gemaakt.

De Chelsea Flower Show is mondiaal gezien een van de belangrijkste tentoonstellingen voor tuinen en tuinbouw; toelating wordt bepaald na drie strenge selectierondes. De show trekt ieder jaar 150.000 bezoekers en is het onderwerp van een groot aantal tv- en radioshows van de BBC.

Met de verfgewassentuin willen de ontwerpers niet alleen de schoonheid van planten laten zien, maar ook de kracht van de kleuren die ze produceren wanneer ze tot verfstoffen zijn getransformeerd. Beeldend kunstenaar Claudy Jongstra ontwierp de tuin samen met tuinontwerper Stefan Jaspers.

Farm of the World is een cultureel project dat zich richt op de relatie tussen stad en platteland. Verschillende kunstenaars, ontwerpers, tuinarchitecten en andere professionals onderzoeken nieuwe toepassingsmogelijkheden voor (producten van) het platteland. Het project is ontwikkeld in het kader van Leeuwarden Culturele Hoofdstad 2018.

De Honeysuckle Blue(s) tuin is een voorproefje van wat het publiek in 2018 in De Blokhuispoort in Leeuwarden te zien zal krijgen. De tuin is gesponsord door AkzoNobel, de Nederlandse Ambassade in Londen, Schellevis Beton en CED Natural Stone.

foto van de FB-pagina van Stefan Jaspers Tuin & Landschap
Er komt een vijver in de volkstuin...
Column van Gerdien Griffioen,
bovenste foto is van Manuela van Prooijen, overige foto's zijn van Gerdien Griffioen

Het is zover! We gaan de vijver aanleggen. Dit is een mooi samenwerkingsproject met de opdrachtgevers, want zij hebben in het weekend gebuffeld om de oude vijver weg te halen en de basisvorm uit te graven. Ze werken vandaag ook flink mee. De vorm is er inderdaad, de randen zijn iets te diep uitgegraven, maar dat is te herstellen door de randen op te hogen. Met een lange stok en een waterpas controleren we of de rand horizontaal wordt. Iedere rand krijgt een breedte van 30 cm, voldoende om planten op te zetten. Er komt een geleidelijk aflopend deel voor het moeras. Lees verder...
Verleidelijke planten in je tuin

Veel planten staan nu te bloeien. Die bloei is er om te zorgen voor nageslacht, dus voor zaden om zich voort te kunnen planten. Veel planten zijn voor hun voortplanting afhankelijk van dieren. Dieren die stuifmeel verzamelen en het op een volgende plant weer afgeven. Planten hebben, om dieren te lokken, een enorme variatie aan bloeivormen ontwikkeld door de eeuwen heen om het juiste dier te verleiden stuifmeel op de stempel te plakken.
In dit artikel wil ik een paar bloeivormen bespreken die mij opvallen in mijn tuin en die bijzonder ingenieus zijn.

De iris
De irissen en lissen staan te bloeien. De kroon bestaat uit twee kransen van drie blaadjes. Daarbinnen zit, parallel aan de breedste kroonblaadjes een krans van drie stijlen die op bloemdekblaadjes lijken. lees verder...
Iris sibirica, foto van Gerdien Griffioen
Agenda

Dagelijks t/m 27 november 2016, Appeltern
Bezoek de Wilde Weelde Wereld in de Tuinen van Appeltern. De Tuinen zijn bijna het hele jaar, elke dag geopend, ook op zon- en feestdagen!
www.appeltern.nl

11 t/m 19 juni, Nationale Tuinweek
In heel Nederland en Vlaanderen zijn er de hele week leuke groene activiteiten, voor jong en oud!
www.groei.nl/tuinweek

12 t/m 19 juni, Appeltern
Fleurig Huis & Tuin in de tuinen van Appeltern
tuinen en planten, tuinproducten, workshops, lezingen, tuinadvies enz.
www.fleurig.nl

17,18 en 19 juni, Angerlo
Internationale Kwekerijdagen Bingerden
Eén van de beste plantenmarkten in Nederland, gewaardeerd door liefhebbers en kwekers.
www.bingerden.com

19 juni, Appeltern
'Over de bloemetjes en de bijtjes'
picknicken in de Wilde Weelde Wereld
www.wildeweelde.nl

2 juli, Utrecht
Zesde Open Tuinendag
Bijna vijftig particuliere tuinen en pandhoven in de Utrechtse binnenstad, waarvan de meeste niet openbaar toegankelijk zijn, openen eenmalig hun poorten voor het publiek.
www.opentuinendagutrecht.nl

9 juli, Abbekerk
Open dag Kwekerij De Bolderik
Op deze dag is de grote “vlinderbloementuin” te bezichtigen en kun je zien hoe  verschillende soorten bloemenzaden worden geteeld.
www.debolderik.net


Tuintip
Vanaf ongeveer half juni kun je de heg gaan snoeien. De eerste groeiperiode zit er dan op. Een haag snoei je van onderen breed en naar boven toe smal, zo blijft hij groener en dichter. Taxus en Buxus hoeven vaak maar één keer per jaar gesnoeid te worden. Liguster, beuk en haagbeuk kun je eind augustus tot half september nog een keer snoeien voor een strak resultaat. Heggen zijn vaak favoriete broedplaatsen voor verschillende vogels, dus let op dat je niet net een nestje verstoort!
Kamgras (Cynosurus cristatus); foto Margo van Beem


 
Nieuwsbrief doorsturen
Facebook
Facebook
Twitter
Twitter
Website
Website
COLOFON
Wilde Weelde is een netwerk van vakmensen die milieubewust werken vanuit een ecologische visie.

Deze nieuwsbrief verschijnt 10x per jaar.
Jaargang 2, nummer 5

Copyright © 2016 Vakvereniging Wilde Weelde, Alle rechten voorbehouden