Copy
Nieuws en tips van vakgroep Wilde Weelde
Bekijk deze mail in je browser

november 2016
Herfstbladeren

De komst van de herfst betekent het einde van de zomer, van warme dagen en lekker lang licht. Nu, ruim een maand later is dat helemaal niet meer zo erg. De lucht lijkt frisser te ruiken en de prachtige herfstkleuren van bomen zijn soms adembenemend mooi. 
Zodra de dagen korten en de temperaturen dalen, beginnen bomen zich voor te bereiden op de winter. Bladverliezende bomen en heesters onttrekken allerlei bruikbare stoffen uit het blad en slaan ze op in stam, takken en wortels. Het bladgroen (chlorofyl) wordt niet meer aangemaakt. Chlorofyl zorgt ervoor dat planten er groen uitzien en het zet zonlicht en koolzuur om in suikers en zuurstof.
lees verder...
Smullen uit de Picknickmand
De afgelopen maanden organiseerden we maandelijks de zondagse picknick in de Wilde Weelde Wereld, in De Tuinen van Appeltern. Onder het genot van een hapje en een drankje uit de picknickmand namen Wilde Weeldecollega's je mee de tuin in om meer te vertellen over een specifiek onderwerp op tuingebied.
Bezoekers smulden van kweeperentaart met warme sinaasappeldrank. Van geroosterde groenten en appel/pruim-hazelnootcake, vlierbloesemlimonade en toast met zevenbladpesto. De recepten van al dit lekkers hebben we verzameld en vind je op de site van Wilde Weelde  Eet smakelijk!
 
De vijver in de herfst
Het is een druilerige middag als ik bij de vijver ben die we in het voorjaar met gloeiend warm weer hebben aangelegd. Het is duidelijk herfst, de krabbenscheren zijn al aan het afdalen naar de bodem. Daar overwinteren ze in het relatief wat warmere water. Het water ziet er goed uit; er zit nog wel wat alg in maar ik kan goed tot de bodem kijken. De rand van de vijver is helemaal goed. Daar kunnen de salamanders zich goed in verschuilen. De vijver staat mooi vol water. In het moerasje staat de dotter er nog kleintjes bij. Deze plant heeft vast last gehad van de warme nazomer toen het waterpeil laag stond. Hij heeft nog meer tijd nodig om voldoende wortels te krijgen. De lis is goed uitgegroeid en zal volgend jaar zeker bloeien. Lees verder...
Wilde Paddenstoelen-wandeling 2016
Zondag 30 oktober 2016 ,een droge ochtend, maar met een beetje vocht in de lucht. De herfst zorgt voor een tinteling aan de binnenkant van mijn neus. Na een lange droge periode, is er vorige week een flinke regenbui geweest. Ook is de nachttemperatuur al een paar keer tot het vriespunt gedaald; signalen voor het schimmelrijk om aan de volgende generatie te denken: paddenstoelen.
Slow Food IJsselvallei had een activiteit georganiseerd om paddenstoelen te gaan zoeken, eetbaar en niet eetbaar. Erik Schoenmakers, een biologisch werkende paddenstoelenverkoper en collega van Pip Gilmore, was onze gastheer. lees verder...
Warmoezerij
De succesvolle serie artikelen in het tijdschrift Oase over wilde planten die gegeten en weer vergeten werden is nu gebundeld in een boekje. Bij elke beschreven soort is aandacht voor de historie, het voorkomen en de teelt. Dat laatste is niet onbelangrijk want soorten zoals rapunzelklokje, aardaker of zeevenkel zijn te zeldzaam om nog een bordje vol van te verzamelen.
De auteurs, Hein Koningen en Johan Heirman, doken samen in de geschiedenis van deze groep planten. Ze vonden vele historische anekdoten, ondermeer over de slaap van de hoppluksters en keerelcruyt, maar ook gegevens over de teelt in vroeger dagen.
17 bekende en minder bekende planten worden beschreven, met fraaie citaten en afbeeldingen uit historische ‘Cruydt-Boecken’. Een aanrader voor iedereen die interesse heeft in wilde planten en hun geschiedenis, voor de zoekers naar ‘ongekochte spijzen’ en voor degenen die deze ‘vergeten groenten’ wel eens willen telen. De verzorgde, kleurige vormgeving en de vriendelijke prijs maken het ook tot een geschikt decembercadeau en een prima relatiegeschenk waar je je trouwe klanten echt mee kunt verrassen!
Prijs € 9,95 excl. verzendkosten, na bestelling krijg je de boekjes met factuur thuisgestuurd.
Te bestellen bij het winkeltje van Stichting Oase, www.stichtingoase.nl of bij de redactie van Oase: m.klees@bureau-zonneklaar.nl
Agenda

nu alleen nog in de weekenden geopend t/m 27 november 2016, Appeltern
Bezoek op de valreep de Wilde Weelde Wereld in de Tuinen van Appeltern.
www.appeltern.nl

25 en 26 november, Appeltern
Workshop houtverbinden.
Leden van Wilde Weelde gaan aan de slag met hout in de Wilde Weelde Wereld en leren van elkaar hoe je op een creatieve manier verbindingen in hout kunt maken.

t/m 27 november, Eelde
Tentoonstelling De Appel; tussen schuld en onschuld. In de tentoonstelling komen mythologie, symboliek en biologie samen.
www.museumdebuitenplaats.nl
 
t/m 31 december 2016,                  's Heerenberg
Tentoonstelling, De Oudste tuin van Nederland, Kasteel Huis Bergh
www.huisbergh.nl



Tuintip
Bladverliezende heggen die veel te breed zijn geworden, zoals beuk, haagbeuk en veldesdoorn kunnen in deze tijd stevig terug gesnoeid worden.

Bladhoudende heggen (bijvoorbeeld Prunus laurocerasus (laurierkers), Eleaegnus ebbingei (olijfwilg) en Buxus) en coniferen-heggen kun je nu beter niet meer snoeien.


 
Nieuwsbrief doorsturen
Facebook
Facebook
Twitter
Twitter
Website
Website
COLOFON
Wilde Weelde is een netwerk van vakmensen die milieubewust werken vanuit een ecologische visie.

Deze nieuwsbrief verschijnt 10x per jaar.
Jaargang 2, nummer 9

Copyright © 2016 Vakvereniging Wilde Weelde, Alle rechten voorbehouden