Copy
Nieuws en tips van vakgroep Wilde Weelde
Bekijk deze mail in je browser

februari 2016
Wild Water! thema van het jaar 2016

Waterleven, leven in water, watertekort, wateroverlast.
Brak water, vervuild water, helder water.
Water in de tuin, de stad en het landschap

Wilde Weelde heeft dit jaar water als thema gekozen. Als eerste grote activiteit organiseert Vakgroep Wilde Weelde op vrijdag 4 maart 2016 het symposium Wild Water voor de groenprofessional.

Het belooft een dag te worden met inspirerende sprekers en workshops met interessante onderwerpen.


Praktische informatie over deze dag kun je vinden op de website en de flyer.

 

Mh2o 
een robuuste waterpomp
Natuurlijk is het onmogelijk om een nieuwsbrief met het thema water te maken zonder de waterpomp van Mh2o aan te halen. Deze pomp is ontstaan vanuit de ervaring van Wilde Weelde lid De Twee Heren. Sinds vorig jaar is hij beschikbaar voor iedereen die op zoek is naar een betrouwbare waterpomp voor grond-of leidingwater.
 
Het productaanbod van Mh2o bestaat uit twee typen handpompen. De pompen zijn in eerste instantie ontwikkeld voor gebruik op speelplaatsen, maar komen ook tot hun recht in veel andere situaties. Bijvoorbeeld als drinkplaats voor dieren bij een kinderboerderij, als tappunt voor water in een moestuin of als onderdeel van natuur- en educatieprojecten. lees verder...
Handleiding voor het stapsgewijs vergroenen van je eigen locatie

De Stichting Groen Cement streeft naar vergroening van de kinderopvang, onder meer door begeleiders in de kinderopvang in contact te brengen met mensen uit de NME-wereld. Aan kinderorganisaties die voldoen aan een aantal ‘groene’ eisen wordt een keurmerk uitgereikt. De handleiding Stap voor Stap naar Groene kinderopvang is samengesteld door deze stichting.

Dit werkboek inspireert om de stap naar een groene kinderopvang te maken, dat uiteindelijk kan leiden naar dat keurmerk.
Vanuit een duidelijke uitleg over het belang van buitenspelen en Groene kinderopvang, wordt gewerkt naar ‘groen beleid’ binnen de kinderopvang. Veel praktische informatie over het inrichten van de buitenruimte, planten, dieren en veel leuke natuurbelevingsactiviteiten vind je in deze mooi vormgegeven ringband. Naast de realisatie van een groene buitenruimte, komt ook het onderhoud en pedagogisch gebruik van de buitenruimte ruimschoots aan bod. De informatie die je in de map vind is inspirerend voor mensen die zich bezig houden met natuurlijke speelplekken. Tekst en eindredactie werd o.a. gedaan door Wilde Weeldelid Anneke Rodenburg van Tuin en Vlinder. Meer informatie over het werkboek en het bestellen daarvan vind je bij Groen Cement.
Een kleine eetbare tuin met vaste planten
twee boekrecensies van Gerdien Griffioen
De auteur, Madelon Oostwoud, bouwt haar verhaal stapsgewijs op; van de geschiedenis van tuinen en landschappen via bodem tot het ontwerpen en aanleggen van je tuin en onderhouden en oogsten van je eigen groenten en fruit. Ze hanteert de principes van natuurrijk tuinieren wat onder meer betekent dat ze uitgaat van de bodem en compost. Daarnaast werkt ze met verschillende planthoogtes in de tuinen en past ze groenbemesters toe. Het boek staat vol handige tips over planten, materialen, gereedschappen, snoeien en compost.
lees verder...
Als je meer wilt weten over wilde planten die je kunt eten dan is het boek Eetbare wilde planten een aanrader. De Nederlandse versie van het boek Eetbare wilde planten beschrijft 200 wilde planten die eetbaar of bruikbaar zijn voor de mens. Van iedere plant is een duidelijke foto en een tekening gemaakt met een beschrijving van het gebruik en de geneeskrachtige werking. In de voorflap tref je een determinatietabel aan om op grond van de bladvorm snel de plant te herkennen en op te zoeken. Bij alle planten wordt ook de biotoop aangegeven, de groeiplaats en de verspreiding in Nederland en België.  lees verder...
Agenda
6 februari, Rotterdam
Vruchtbaar Trompenburg, winterlezing
www.trompenburg.nl
 
11 t/m 17 februari, Engeland
Sneeuwklokjesreis onder leiding van Hanneke van Dijk
www.gardentours.nl
 
18-19-20 februari, Ede
Helleborus- en bosplantendagen bij de Hessenhof
www.hessenhof.nl
 
t/m 28 februari, Kalmthout
Hamamelisfeesten in Arboretum Kalmthout
www.arboretumkalmthout.be
 
18, 19 en 20 februari, Wolfheeze
Sneeuwklokjesfeest bij kwekerij Boschhoeve
www.boschhoeve.nl

18 t/m 21 februari, Groningen
Tuin en Sfeerbeurs 2016
www.tuin-sfeerbeurs.nl

25 t/m 28 februari, ’s-Hertogenbosch
Tuinidee in de Brabanthallen
www.tuinidee.nl
 
vanaf 28 maart, Laag Keppel
Opentuindagen bij De Warande
www.dewarande.nl

4 maart 2016, Wageningen
Symposium Wild Water
georganiseerd door Wilde Weelde voor de groen-professional
www.wildeweelde.org

1 maart t/m 27 november 2016, Appeltern
Bezoek de Wilde Weelde Wereld in de Tuinen van Appeltern. De Tuinen zijn bijna het hele jaar, elke dag geopend, ook op zon- en feestdagen!
www.appeltern.nl

Tuintip
Zachtjes aan kunnen we beginnen met het afknippen van de dode resten van de vaste planten. Afvoeren is niet perse noodzakelijk, je kunt dode stengels ook in kleine stukjes knippen of breken en tussen de planten verspreiden.
 
Boeren Krokus
(Crocus tommassinianus)


 
Nieuwsbrief doorsturen
Facebook
Facebook
Twitter
Twitter
Website
Website
COLOFON
Wilde Weelde is een netwerk van vakmensen die milieubewust werken vanuit een ecologische visie.

Deze nieuwsbrief verschijnt 10x per jaar.
Jaargang 2, nummer 1

Copyright © 2016 Vakvereniging Wilde Weelde, Alle rechten voorbehouden