Copy
Facebook
Twitter
Website
Uutiskirje huhtikuu 2015
Hienoa, että jo yli 1100 osallistujaa on liittynyt Naisjärjestöjen Keskusliiton haasteeseen saada ensimmäistä kertaa Suomeen tasa-arvoinen eduskunta. Meidän on toimittava, sillä ehdokkaista edelleen vain 39 prosenttia on naisia. Ennakkoäänestys on alkanut suhteellisen vilkkaasti ja erityisesti naiset ovat käyneet tiiviisti uurnilla. On hienoa, että myös maahan-muuttajanaiset ovat äänestämisessä aktiivisia. Tästä on hyvä jatkaa. Toivomme onnea ja menestystä kaikille naisehdokkaille. Äänestämme yhdessä 100 naista eduskuntaan!
Taloustilanne kansallisesti, globaalisti ja Euroopan unionissa puhuttaa meitä myös näin vaalien alla. Naisjärjestöjen Keskusliitto ry ja Eurooppanaiset ry järjestävät Tehy ry:n kanssa keskustelutilaisuuden siitä, miten nyt tehtävät talouspäätökset vaikuttavat naisiin ja miten naiset itse voivat vaikuttaa eri tasoilla yhteiskuntaan, päätöksentekoon ja arjen sujumiseen. Tulethan mukaan kuulemaan ja keskustelemaan 22. huhtikuuta kaikille avoimeen tilaisuuteen: EU, naiset ja talous - Miten talouskriisi näkyy naisten kukkarossa? Tuo oma ja järjestösi näkemys siitä, mitkä keinot tulee ottaa jatkossa käyttöön. Jäsenjärjestöillemme lämpimästi tervetuloa myös keskustelutilaisuuden jälkeiseen kevätkokoukseen. Tapaamisiin tuolloin!

Aurinkoisia ja vaikuttavia kevätpäiviä toivottaen,
Terhi Heinilä
Pääsihteeri
Naisjärjestöjen Keskusliiton kevätkokous ja EU, naiset ja talous -keskustelutilaisuus
EU, naiset ja talous - Miten talouskriisi näkyy naisten kukkarossa? -keskustelutilaisuus sekä Naisjärjestöjen Keskusliiton sääntömääräinen kevätkokous (vuosikokous) pidetään keskiviikkona 22.4.2015 Tehy ry:n tiloissa Itä-Pasilassa (Asemamiehenkatu 4, 00520 Helsinki). Tila on esteetön.

Ohjelma
16.00  Keskustelutilaisuus: EU, naiset ja talous - Miten talouskriisi näkyy naisten kukkarossa?
Järjestäjinä Naisjärjestöjen Keskusliitto ja Eurooppanaiset
17.30   Valtakirjojen vastaanotto, kahvitarjoilu
18.00   Naisjärjestöjen Keskusliiton sääntömääräinen kevätkokous


Ilmoittautuminen
Keskustelutilaisuuteen ja kevätkokoukseen tulee ilmoittautua erillisillä sähköisillä lomakkeilla 17.4. mennessä. Ilmoitathan samalla myös mahdolliset ruoka-ainerajoitteet.
Ilmoittaudu keskustelutilaisuuteen tästä
Ilmoittaudu kevätkokoukseen tästä
Voit ilmoittautua tilaisuuksiin myös sähköpostilla: toimisto@naisjarjestot.fi tai soittamalla: 050 388 8868 NJKL:n toimistolle.

Kevätkokouskutsun ja liitteet löydät täältä.

Keskustelutilaisuuden tarkan ohjelman löydät täältä. Keskustelutilaisuudelle on myös oma hashtag #naiset&talous Twitterissä.

Lämpimästi tervetuloa!
Äänestetään 100 naista eduskuntaan - 100 kvinnor till Riksdagen!
Naisjärjestöjen Keskusliiton 100 naista eduskuntaan - 100 kvinnor till riksdagen -vaalikampanja on hyvää vauhtia käynnissä. Kampanjan tavoitteena on, että puolet eduskunnan 200 kansanedustajasta tulevalla hallituskaudella 2015 - 2019 on naisia. Kampanjan varsinaiset ratkaisunhetket tapahtuvat vasta vaaliuurnilla. Äänestä naista kevään 2015 eduskuntavaaleissa!

Kampanjalla on oma sivu Facebookissa ja oma hashtag Twitterissä. Osoita tukesi osallistumalla Facebookissa. Jaa tapahtumaa myös eteenpäin ja kutsu ystäväsikin osallistumaan. Seuraa ja kommentoi kampanjaa Twitterissä hashtagilla #100naistaeduskuntaan.

Kampanjapaketista löydät kuvia ja lisätietoa kampanjasta.
Facebook
Facebook
Twitter
Twitter
Kvinnoorganisationernas Centralförbunds valkampanjen 100 kvinnor till riksdagen - 100 naista eduskuntaan är i full fart. Målet med kampanjen är att hälften av de 200 riksdagsledamöterna under den nya regeringsperioden 2015 - 2019 ska vara kvinnor. Rösta på en kvinna i riksdagsvalet 2015!

Visa ditt stöd genom att delta i kampanjen på Facebook och sprid kampanjens budskap genom att bjuda in också dina vänner. Man kan också följa och kommentera kampanjen på Twitter med hashtagen #100naistaeduskuntaan.

kampanjpaketet hittar du bilder samt mer information om kampanjen.
Kansainvälisen naistenpäivän juhla Helsingin yliopistolla
Kansainvälisen naistenpäivän juhlaa vietettiin perjantaina 6.3.2015 Helsingin yliopiston pääjuhlasalissa. Juhlan teemana oli tänä vuonna 20 vuotta Pekingin julistuksesta ja toimintaohjelmasta.

Tilaisuuden avasi vararehtori Anna Mauranen. Perinteisen Helvi Sipilä -luennon piti Helvi Sipilän poika, professori emeritus Jorma Sipilä. Helvi Sipilän syntymästä tulee tänä vuonna kuluneeksi 100 vuotta, mitä luentokin luonnollisesti juhlisti. Tilaisuudessa kuultiin lisäksi pieniä otteita siitä, millaista tutkimusta etevät naiset Helsingin yliopistossa tekevät. Osallistujat saivat kuulla pienet esitykset mm. genomeista sekä luonnosta ja sen sietokyvystä ihmisten tuottamassa paineessa.

Juhlan pääpuhujia olivat myös Ihmisoikeusliiton pääsihteeri Päivi Mattila ja Naisjärjestöjen Keskusliiton puheenjohtaja Sirkka-Liisa Anttila, joiden puheet voit lukea täältä.

Puheenvuorojen lisäksi juhlassa esiintyi valloittava Lauluyhtye Shalla Lalla.

Tilaisuuden järjestivät yhteistyössä Helsingin yliopisto, Helsingin yliopiston alumni ry, Suomen UN Women ry ja Naisjärjestöjen Keskusliitto ry.
Tavoitteena tasa-arvoinen planeetta vuoteen 2030 mennessä
59. YK:n Naisten asema -toimikunnan kokous (CSW) järjestettiin 9.-20.3.2015 New YorkissaKokouksen pääteemana oli Pekingin julistuksen ja toimintaohjelman toteutuminen 20 vuodessa ja haasteet tulevaisuuteen. Suomen Peking+20 -rinnakkaisraportin Sanoista tekoihin. Naisten aseman ja sukupuolten tasa-arvon haasteet Suomessa 2015 kokoamisesta vastasi Naisjärjestöjen Keskusliitto yhteistyössä 18 muun järjestön ja tahon kanssa.

YK:n tasa-arvojärjestö UN Womenin pääjohtaja Phumzile Mlabo-Ngcuka julisti tavoitteeksi sukupuolten välisen tasa-arvon toteutumisen maailmassa vuoteen 2030 mennessäPlanet 50-50 by 2030. Step It Up for Gender Equality. Ensimmäistä kertaa sitouduttiin aikatavoitteeseen tasa-arvoa määriteltäessä. Pääjohtaha Mlabo-Ngcuka korosti avauspuheessaan, että sukupuolten välistä tasa-arvoa ei ole saavutettu vielä missään maassa. YK on laskenut, että nykyvauhdilla mm. taloudellisen osallistumisen tasa-arvon saavuttaminen kestää 81 vuotta.

Konferenssissa julkistettiin poliittinen deklaraatio Pekingin neljännen maailmankonferenssin 20-vuotisjuhlan kunniaksi. Samalla YK:n jäsenvaltiot ilmaisivat huolen Pekingin toimintaohjelman tavoitteiden hitaasta ja epätasaisesta kehityksestä. Kansalaisjärjestöille ei ollut mahdollista osallistua julistuksen valmisteluun.

Naisjärjestöt järjestivät 10. kansainvälisen Helvi Sipilä –seminaarin Suomen CSW-oheistapahtumana aiheena: Gender, Power and Economy. Oli ilo huomata, että suomalaisten naisjärjestöjen tilaisuus keräsi kansainvälistä kiinnostusta ja huomiota - ja yli 200 osallistujaa. Järjestäjinä olivat Suomen Akateemisten Naisten Liitto ry, Suomen UN Women ry, Suomen NNKY-liitto ry, Naisjärjestöt Yhteistyössä NYTKIS ry ja Naisjärjestöjen Keskusliitto ry. Erityiskiitos Suomen Akateemisten Naisten Liitolle loistavasta tilaisuuden organisoinnista!
 
Samalla Pekingin julistuksen 20-vuotisjuhlana toiminut 59. CSW-konferenssi oli sekä sisällöltään että puhujien ja panelistien suhteen erittäin korkeatasoinen. Oli myös innostavaa olla mukana erinomaisissa kansalaisjärjestöjen tilaisuuksissa. Kiitos kaikille teille, jotka seurasitte tekstejäni Naisjärjestöjen Keskusliiton Facebook-sivuilla! Viikkoon mahtui verkostoitumista, tietoa, kontakteja ja eväitä kansalliseen naisten oikeuksien ja sukupuolten välisen tasa-arvon edistämiseen meillä kansallisesti. Samoin osallistuminen hyödytti ja toi ajatuksia jatkossa tehtävään Pekingin julistuksen ja toimintaohjelman toteutumisen tulosten rinnakkaisraportointiin Suomessa.
 
Terhi Heinilä
Muuta ajankohtaista
Naisten Ääni -verkkosivut ovat avautuneet


Käy klikkaamassa www.naistenaani.fi.

Voisiko järjestösi olla mukana luomassa naisten historiaa?
Onko piirissäsi naisia, jotka ansaitsevat tulla näkyviksi?
Tunnetaanko heitä – tiedetäänkö heistä?
Entä oman sukusi ja perheesi naiset? Kuka on sinun voimanaisesi?

 
Me tarvitsemme esikuvia, selviytymistarinoita ja kertomuksia siitä ihan tavallisesta elämästä.
 
Kirjoita Naisten Ääni -tietokantaan valtakunnallisesta vaikuttajasta, yhdistyksesi toimijasta, ammattialasi tekijästä, esikuvastasi, äidistäsi, tädistäsi, naisista, jotka ovat tarinan arvoisia. Rakenna samalla omalle yhdistyksellesi uutta verkostoa: järjestä kirjoittajakursseja, ole yhteydessä kouluihin ja haasta uusia kirjoittajia mukaan.
 
Historia on pohja, jonka päälle tulevaisuus rakentuu. Naisten Ääni -sivuilla arjen sankarittaret, näkyvät ja näkymättömät, äänekkäät ja hiljaiset tulevat vain klikkauksen päähän.
 
Naisten Ääni -hanketta koordinoi Suomalainen Naisliitto yhteistyökumppaneinaan Naisten Kulttuuriyhdistys, Naisjärjestöjen Keskusliitto, Nytkis, Suomalaisen Kirjallisuuden Seura ja Työväen Arkisto. Mukaan hankkeeseen ovat tulleet myös Lottamuseo, Suomen Kätilöliitto, Suomen Valkonauhaliitto, KD-naiset ja Architecta.
 
Naisten Ääni -hankkeen vetäjän Maritta Pohlsin tavoittaa puh. 050 5888 101, sähköposti maritta.pohls@tutkimuksenaika.com 

Gymnaestrada tarvitsee vapaaehtoisia
Hyppää vapaaehtoiseksi Gymnaestradaan!
Kansainvälisen voimistelufestivaalin Gymnaestradan järjestelyihin tarvitaan avuksi lähes 4000 vapaaehtoista. Ensimmäistä kertaa Suomessa järjestettävä tapahtuma haastaa vapaaehtoistoiminnan mm. koulumajoituksen osalta. Tapahtuman vapaaehtoisrekrytointi on käynnissä ja erityisesti pääkaupunkiseudulla sijaitseviin majoituskouluihin kaivataan lisää seuroja ja yhdistyksiä isännöimään ja vastaamaan koulumajoituksen valvonnasta. Kouluvalvonta tarjoaa varainkeruumahdollisuuden rekisteröidyille yhdistyksille.
 
Ensi kesän Gymnaestradan 21 000 osallistujasta jopa 65 % on majoittumassa Helsingissä, Espoossa ja Vantaalla sijaitseviin kouluihin. Tapahtumajärjestäjät etsivät lisää seuroja ja yhdistyksiä huolehtimaan kansainvälisten vieraiden isännöinnistä ja koulumajoitukseen liittyvistä tehtävistä ajalla 11.–19.7.2015. Työstä on tarjolla rahallinen korvaus rekisteröidyille yhdistyksille.
 
Kouluvalvojien lisäksi tapahtumaan tarvitaan lähes 2000 käsiparia mahdollistamaan Gymnaestrada - suurin Suomessa koskaan järjestetty kansainvälinen tapahtuma. Kouluvalvontaan ilmoittautuneiden seurojen lisäksi jo yli 900 yksittäistä henkilöä on ilmoittautunut tapahtumajärjestelyihin mukaan. Suomalaisten lisäksi vapaaehtoisilmoittautumisia on tullut jo 25 eri maasta.
 
Lähde mukaan järjestämään Gymnaestradaa!
 
Lisätietoa kouluvalvonnasta ja muista vapaaehtoistehtävistä löytyy täältä.
BPW Finland - Suomen liike- ja virkanaisten liiton kevätkokous 18.-19.4.
BPW Finland/Suomen liike- ja virkanaisten liiton kevätkokous Turussa
Aika: 18.4 – 19.4.2015
Paikka: Ravintola Hus Lindman, Piispankatu 15, Turku
Ilmoittautumiset: www.bpw-finland.fi
Lisätietoja: toiminnanjohtaja Ritva Kattelus, puh. 09 1352 483 tai 050 4637 487
Helvi Sipilä -aamiaisseminaari 23.4.
Tänä vuonna tulee kuluneeksi 100 vuotta Helvi Sipilän syntymästä. Helvi Sipilä oli kansainvälisesti tunnettu diplomaatti, naisten oikeuksien puolustaja, pitkän linjan partiojohtaja ja arvostettu Zonta-vaikuttaja. Suomen Partiolaiset ja Zonta International Piiri 20 haluavatkin kutsua juhlavuoden kunniaksi Sinut partioviikon torstaina Helvi Sipilä -aamiaisseminaariin keskustelemaan arvojohtajuudesta, erityisesti nuorten naisten näkökulmasta.

Tervetuloa Helvi Sipilä -aamiaisseminaariin, torstaina 23.4. klo 9 - 11.30.

Ravintola Kaarre, Original Sokos Hotel Vaakuna, Helsinki.
Tilaisuus aloitetaan aamupalalla klo 8.30.


Mitä on suomalaisnaisten kansainvälinen johtajuus, ja mikä rooli arvopohjaisuudella siinä on? Aamiaisseminaari käynnistyy Helvi Sipilän elämäntyötä valottavalla dialogilla, joka taustoittaa Helvi Sipilän työtä partioliikkeessä, Zonta-toiminnassa ja kansainvälisen politiikan huipulla. Tämän jälkeen kuullaan kansainvälisten, niin järjestö- kuin yritysmaailmassakin vaikuttavien suomalaisten naisjohtajien puheenvuoroja.
 
Aamiaisseminaariin osallistuminen edellyttää ennakkoilmoittautumista tämän linkin kautta 12.4. mennessä. Seminaariin mahtuu 70 osallistujaa.

Lisätietoja tilaisuudesta löydät seminaarin nettisivuilta.
Svinnkampen - Hävikinkaatajat
Svinnkampen (Hävikinkaatajat) är Marthaförbundets projekt för att skapa en rörelse mot matsvinnet. 

Enligt MTT:s forskning år 2010–2012 slänger vi finländare årligen i medeltal cirka 23 kg ätbar mat per person. MTT:s undersökning gäller hemhushållen, det vill säga matsvinn som vi alla kan påverka och undvika. 

Projekten har som mål att sprida kunskap och tankeväckande information om matsvinnet genom att lära ut livsmedelshantering, inspirera till mera kreativitet i köket och åstadkomma en attitydförändring och en ökad förståelse för matkultur och matproduktionen. Allt material, inspiration och information finns tillgängligt på projektet hemsida.
Myös Marttaliitto on mukana Marthahförbundetin Svinnkampen - Hävikinkaatajat -kampanjassa välittämässä tietoa ruokahävikistä ja tähderuokien hyötykäytöstä. Lue lisää Martat vinkkaa -sivulta.
Naisten Linjan Sitten olin vapaa -kirja myynnissä kevään ajan
Sitten olin vapaa on Naisten Linjan kirja, jossa väkivaltaa kokeneet naiset kertovat tarinansa. Kirja nostaa selviytyjät näkyviin ja antaa äänen myös Naisten Linjan vapaaehtoisille auttajille ja aiheeseen uppoutuneille suomalaisille taiteili-joille. Kirja sisältää väkivallasta selviytyneiden naisten itsensä kertomia tarinoita ja tarinoiden innoittamaa taidetta tunnetuilta tekijöiltä.
Sitten olin vapaa -kirjaa väkivallasta ja selviytymisestä saa ostaa vielä kevään ajan täältä.
Naisten Linjan kirjanjulkistusjuhlassa lauantaina 14.3.2015 Omatuntoklubilla kerättiin yli 1000 euroa Naisten Linjan toiminnan hyväksi. Alkuillasta jaettiin salaisuuksia, kun väkivallasta selviytyneet naiset kertoivat paneelikeskustelussa kuinka heistä tuli vapaita. Keskustelun jälkeen nautittiin musiikista, kun lavalle nousi joukko karismaattisia ja koskettavia esiintyjiä.
Varaa paikkasi
Naisten Joulumessuille! 
Perinteiset Naisten Joulumessut järjestetään tänä vuonna jo 84. kertaa. Katajanokan Wanhassa Satamassa 2.-6.12.2015 järjestettävillä messuilla kaikki näytteilleasettajat ovat suomalaisia naisia, jotka myyvät itse käsin tekemiään tuotteita. Naisten Joulumessuilta on helppo löytää kotimainen, korkealaatuinen, yksilöllinen ja ekologinen lahja sellaisellekin, jolla on jo kaikkea.

Lisätietoa löytyy Naisten Joulumessujen sivuilta.

Voit ilmoittautua Joulumessuille joko sähköisesti tai perinteisellä paperilomakkeella. Ilmoittautumiseen pääset täältä.

Tykkää Naisten Joulumessuista myös Facebookissa.
TANE:n vaalisivut
Tasa-arvoasiain neuvottelukunnan (TANE) vaalisivuilta voi käydä lukemassa kansanedustajaehdokkai-den henkilökohtaisista tasa-arvotavoitteista.
Sivuilla julkaistaan myös eri puolueiden ehdokkaiden vaihtuvia kolumneja sukupuolten tasa-arvosta.

TANE haastaa eduskuntavaaliehdokkaat edistämään sukupuolten välistä tasa-arvoa ja TANE:n hallitusohjelmatavoitteita. TANE:n vaalisivuilla ehdokas voi kirjoittaa ehdokastietonsa, henkilökohtaisen sukupuolten tasa-arvoa koskevan tavoitteensa ja ladata bannerin ”Kannatan! Sukupuolten välistä tasa-arvoa” omille vaalisivuilleen. Ehdokkaan kirjoittamat tavoitteet ja ehdokastiedot näkyvät TANE:n vaalisivuilla.

Käy lukemassa TANE:n kampanja-tiedote täältä.
Feministiset vaalit 2015
Feministiset vaalit on Naisasialiitto Unionin käynnistämä kampanja, joka nostaa esille feministisiä eduskunta-vaaliehdokkaita läpi koko puolue-kentän.
Kampanjassa kannustetaan ehdokkaita tuomaan esiin tasa-arvopoliittiset tavoitteensa ja kerätään heille äänestäjiä.

Voit osallistua kampanjaan näin:
1. Tee äänestyslupaus tai asetu ehdolle sivulla www.feministisetvaalit.fi.
2. Kutsu mukaan kaikki!
3. Keskustele, vaadi ja ehdota tunnuksella #feministisetvaalit.

Seuraa kampanjaa myös Facebookissa ja Twitterissä.
Minnan uudet sivut avattu
Tasa-arvotiedon keskus Minnan uudet sivut avattiin Minna Canthin ja tasa-arvon päivänä 19. maalis-kuuta. Samalla Minna aloitti myös twiittaamisen.

Uusi sivusto sijaitsee Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) verkkopalvelussa, osoitteessa www.thl.fi/tasa-arvo. Myös vanha osoite www.minna.fi toimii jatkossakin normaalisti. Sivustolle on koottu laajasti tietoa sukupuoleen, sukupuolten tasa-arvoon ja tasa-arvopolitiikkaan liittyvistä teemoista, tutkimuksista, julkaisuista ja hankkeista. Sivusto sisältää myös joka arkipäivä päivittyvän tasa-arvouutisten seurannan.
Seuraa Minnaa myös Facebookissa ja Twitterissä.
Euroopan neuvosto hyväksyi suosituksen sukupuolten välisestä tasa-arvosta urheilussa
Suositus kehottaa jäsenmaita edistämään sukupuolten välistä tasa-arvoa kaikessa urheilussa ja kaikilla tasoilla. Jäsenvaltioiden tulee edistää yhteistyötä eri toimijoiden välillä niin kansallisesti kuin Euroopan tasollakin. Valtioiden tulee myös raportoida suosituksen toteutumi-sesta Euroopan neuvostolle.
Suositus sisältää luettelon lainsäädännöllisiä ja poliittisia toimenpiteitä sekä muun muassa erityisohjelmia sukupuoleen perustuvan väkivallan torjumiseksi ja tietoisuuden ja valistuksen lisäämiseksi.

Lue suosituksesta Opetus- ja kulttuuriministeriön sivuilta täältä.

Lue suositus kokonaisuudessaan täältä.
Kiinnostavia dokumenttielokuvia teattereissa kautta maan
Marzia, ystäväni kertoo tarinan parikymppisestä Marziasta, joka kaikkien nuorten tavoin unelmoi rakkaudesta, vapaudesta ja mielenkiintoisesta työstä. Hän haaveilee rauhasta ja itsemääräämisoikeudesta elämäänsä. Afganistanissa nämä unelmat ovat vallankumouksellisia. Katso lisätietoja sekä oman kaupunkisi näytösajat Pohjola-filmin sivuilta.
Hyvästi Afrikka on tunteikas elokuva naisten voimaantumisesta ja sen merkityksestä yksilölle, yhteisölle ja globaalille kehitykselle. Katso lisätietoja sekä oman kaupunkisi näytösajat Suomen elokuvakontaktin sivuilta.


Kehu nainen päivässä! Tue naistoimintaa NJKL:n printtipaidalla!


Kevätale:  20 euroa/kpl.Tiedustelut ja tilaukset:
toimisto@naisjarjestot.fi
p. 050 388 8868

 
NJKL:n uutiskirjeen aikataulu 2015
 
Jäsenjärjestöt ja yhteistyökumppanit, lähettäkää meille uutisia, artikkeleita tai ilmoituksia seuraavaan uutiskirjeeseen osoitteella toimisto@naisjarjestot.fi!
 
             julkaistaan                                     aineistot
4.          4.5.                                                 15.4.          
             
5.          31.8.                                               15.8.                            
6.          30.9.                                               15.9.
7.          2.11.                                               15.10.
8.          15.12.                                             1.12.
Mitä mieltä olet uutiskirjeestämme? Anna palautetta tästä!

Copyright © 2014 NJKL Tavoitat meidät osoitteesta:
Naisjärjestöjen Keskusliitto
• Fredrikinkatu 39 C 22, 00120 Helsinki • 

toimisto@naisjärjestot.fi

unsubscribe from this list    update subscription preferences