Copy
Taideyliopiston ylioppilaskunnan viikkotiedote
The weekly newsletter of the Student Union of the University of the Arts
Katso viikkotiedote selaimessa
View this newsletter in your browser
Seuraa FB:ssä
Seuraa FB:ssä
Seuraa Twitterissä
Seuraa Twitterissä
Taiyo.fi
Taiyo.fi
Ota yhteyttä
Ota yhteyttä

Viikko / vecka / week 16

TAIDEYLIOPISTON YLIOPPILASKUNNAN TIEDOTE
KONSTUNIVERSITETETS STUDENTKÅRS VECKOBREV
UNIVERSITY OF THE ARTS STUDENT UNION NEWSLETTER
 

Tässä tiedotteessa tulevia asioita:

1. Muista äänestää eduskuntavaaleissa opiskelija- ja taidemyönteistä ehdokasta!
2. Tervetuloa N-talon Terassi(kaude)n avajaisiin 29.4.!
3. Hanki ylioppilaslakkiisi vapuksi TaiYo:n lakkimerkki!
4. Haetaan opiskelijaedustajia
5. Kiasman opiskelijapäivä 24.4.
6. Kumpulan speksi etsii ohjaajaa

På svenska:

1. Konststuderande - använd din röst i riksdagsvalet!
2. Terrass(säsong)en öppnas på N-huset 29.4. - välkommen!
3. Skaffa dig KonSts mössmärke för vappen!
4. KonSt söker studentrepresentanter (bara på finska)
5. Kiasmas dag för studerande 24.4.
6. Regissör sökes (bara på finska)

In English:

1. Remember to vote in the parliamentary elections! (only in Finnish)
2. Welcome to the opening of the N-house roof terrace on April 29!
3. Get ArtsU's badge for you student cap for May 1st! (only in Finnish)
4. Student representatives wanted (only in Finnish)
5. Kiasma's Student day on April 24
6. Director wanted (only in Finnish)1. Muista äänestää eduskuntavaaleissa opiskelija- ja taidemyönteistä ehdokasta!

Hei, taideopiskelija – sinun ääntäsi tarvitaan! Nyt on mahdollista vaikuttaa suuntaan, johon Suomi lähtee seuraavina neljänä vuotena, sekä niihin linjoihin, joiden pohjalta myös opiskelua, koulutusta, taidetta ja kulttuuria koskevia päätöksiä tehdään. Eduskuntavaalien ennakkoäänestys alkaa tänään keskiviikkona 8.4. ja jatkuu ensi tiistaihin 14.4., ja varsinainen vaalipäivä on sunnuntaina 19.4. (lisätietoa vaaleista: vaalit.fi). Sekä opiskelijat että taiteilijat kaipaavat kipeästi puolustajia eduskunnassa, joten on ensiarvoisen tärkeää että myös juuri Sinä käyt äänestämässä itsellesi sopivaa ehdokasta!

Äänestämällä pääset ottamaan kantaa siihen, millaisessa Suomessa haluat elää ja millaista kehitystä haluat Suomessa tapahtuvan seuraavan neljän vuoden aikana. Äänestämättä jättäminen ei lopulta ole kannanotto mihinkään suuntaan – se vain antaa muille mahdollisuuden päättää sinunkin puolestasi. Viimeisimmissä vaaleissa nuorten äänestysprosentti on ollut 10-15 prosenttiyksikköä yleistä äänestysprosenttia matalampi, mikä on tarjonnut opiskelijoiden asioista etääntyneille poliitikoille hyvät mahdollisuudet tehdä leikkauksia koulutukseen ja esittää opintotuen rajauksia tai lukukausimaksuja. Opiskelijoissa on kuitenkin valtava äänestäjäpotentiaali, ja jos jokainen opiskelija äänestää itselleen sopivaa ehdokasta, on meillä paremmat mahdollisuudet saada nuoria, opiskelijoiden tarpeita ymmärtäviä ja ajavia päättäjiä eduskuntaan.

Äänestyspäätökseen vaikuttavat varmasti monet asiat, mutta TaiYo kannustaa ottamaan huomioon myös puolueiden ja ehdokkaiden koulutus- ja taidepoliittisiin kysymyksiin liittyvät kannat. Koulutuskysymysten osalta opiskelijajärjestöjen yhteinen #koulutuslupaus-kampanja on kerännyt yhteen puolueiden kantoja opiskelijoille läheisiin kysymyksiin ja haastanut ehdokkaat tekemään konkreettisia lupauksia koulutukseen panostamiseksi. Opiskelijoiden neljä vaalitavoitetta, joista myös lupauksia on pyydetty, ovat 1. Koulutus on maksutonta, 2. YTHS kaikille korkeakouluopiskelijoille, 3. Opintotukea ei heikennetä ja 4. Koulutuksesta ei leikata. Tavoitteiden tarkemmat esittelyt, puolueiden kannat niihin ja ehdokkaiden lupauksia on koottu osoitteeseen www.koulutuslupaus.fi – käy tutustumassa!

Taidekysymysten osalta myös TaiYo on allekirjoittanut ns. taidepoliittisen asiantuntijaryhmän tavoitteet, joiden mukaan hallituksessa on oltava päätehtävänään taidepolitiikasta vastaava kulttuuriministeri, taiteen rahoitusta on kasvatettava 10 prosentilla ja taiteilijan sosiaaliturvaa on kehitettävä toimivan perustulon kautta. Näiden lisäksi TaiYo on nostanut ajankohtaisista teemoista esiin myös taiteen rahoituksen siirron veikkausvoittovaroista valtion budjettiin, taiteen perusopetuksen turvaamisen sekä taiteen arvostuksen yleisen nostamisen yhteiskunnassa. Taidekysymyksiä ovat vaalien alla pitäneet esillä myös Taide 2015 -kampanja, joka on kerännyt sivuilleen taide2015.fi mm. poliitikkojen vastauksia kysymykseen ”Mikä on taiteen merkitys?”, sekä YLEn #kulttuurinvälikysymys-hanke, joka huipentuu suureen taidepoliittiseen keskusteluun ja karnevaaliin lauantaina 11.4.

Eduskunta päättää kaikista merkittävistä valtakunnan tason asioista myös koulutuksen ja taiteen osalta, joten sinne kannattaa äänestää opiskelijan ja taiteilijan tarpeita ymmärtäviä ehdokkaita. Tietoa puolueista ja ehdokkaista voi ylläolevien linkkien lisäksi etsiä mm. puolueiden ja ehdokkaiden omilta nettisivuilta sekä sosiaalisesta mediasta. Äänestetään yhdessä uusi, taideopiskelijan näkökulmasta parempi eduskunta!


2. Tervetuloa N-talon Terassi(kaude)n avajaisiin 29.4.!

Sibelius-Akatemian N-talolla on aivan TaiYo:n toimiston vieressä komea kattoterassi, joka ei kuitenkaan ole toistaiseksi ollut käytössä. Nyt kevään lopulla säiden lämmetessä se kuitenkin avautuu vihdoin kaikkien opiskelijoiden ja henkilökunnan vapaaseen käyttöön – lisätietoja tarkemmasta aikataulusta on luvassa myöhemmin. Terassin käyttöönoton ja lähestyvän vapun kunniaksi TaiYo järjestää kaikille opiskelijoille ja koko henkilökunnalle avoimet Terassi(kaude)n avajaiset keskiviikkona 29.4. klo 17 alkaen. Tarjolla pientä syötävää ja juotavaa, mutta myös omia eväitä saa mieluusti ottaa mukaan. Tule yksin tai kavereiden kanssa, hetkeksi ihailemaan näkymiä tai pidemmäksi aikaa istumaan iltaa ja ottamaan varaslähtö vappuun yhdessä muiden taideyliopistolaisten kanssa! Paikkana siis SibAn N-talon terassi, Nervanderinkatu 13, T-kerros suoraan hissillä (tai 4. kerroksesta ylioppilaskunnan huoneen kautta). Tervetuloa tutustumaan yhteiseen terassiimme!


3.
Hanki ylioppilaslakkiisi vapuksi TaiYo:n lakkimerkki!

Tiesitkö, että ylioppilaslakin perinteinen lyyra on itse asiassa Helsingin yliopiston opiskelijoiden tunnus? Tästä syystä monilla ylioppilaskunnilla onkin oma lakkimerkkinsä, jonka voi kiinnittää ylioppilaslakkiin lyyran tilalle – niin myös TaiYo:lla. TaiYo:n lakkimerkki on TaiYo:n logon (se ”palava pää”) muotoinen, ja se kertoo kantajansa opiskelevan tai opiskelleen Taideyliopistossa. Nyt on siis oiva mahdollisuus tunnustaa väriä ja hankkia taideopiskelijoiden oma lakkimerkki vapuksi! Lakkimerkin lisäksi TaiYo:n tunnuksiin kuuluu myös musta-valko-petrooli nauha, jota käytetään perinteisissä akateemisissa juhlissa juhlapuvun, tumman puvun tai arkipuvun kanssa.

Lakkimerkin ja ylioppilaskuntanauhan voivat hankkia ja niitä voivat käyttää kaikki TaiYo:n nykyiset ja entiset jäsenet. Niitä voi ostaa TaiYo:n toimistosta (Nervanderinkatu 13, 4. krs) sen aukioloaikoina omakustanne-hintaan; lakkimerkki maksaa 12 e, TaiYo:n pitkä nauha 3 e ja lyhyt nauha 1 e. Jos et pääse itse paikan päälle niitä hankkimaan, voit ottaa yhteyttä TaiYo:n toimistoon (taiyo-toimisto@uniarts.fi) ja sopia toimittamisesta muulla tavoin.

 

4. Haetaan opiskelijaedustajia

Taideyliopiston ylioppilaskunta hakee seuraavia opiskelijaedustajia:
  • Vilho ja Lahja Koposen säätiön hallitus, kaksi varajäsentä (hakuaika päättyy 21.4. klo 12.00)
  • Kuvataideakatemian rekrytointitoimikunta, taiteellisen tutkimuksen tutkijatohtorin valinta (jatko-opiskelijajäsen, paikka täytetään heti kun hakijoita löytyy)
  • Teatterikorkeakoulun esitystoiminnan suunnitteluryhmä ESSU, 2 varajäsentä (paikat täytetään heti kun hakijoita löytyy)
  • Sibelius-Akatemian klassisen musiikin osaston osastoneuvosto, varajäsen (paikka täytetään heti kun hakijoita löytyy)
  • Sibelius-Akatemian klassisen musiikin osaston yhteysopiskelijat (3 kpl, paikat täytetään heti kun hakijoita löytyy)
Katso tarkemmat hallinnon opiskelijaedustajien hakuilmoitukset osoitteesta http://taiyo.fi/avoimet-luottamuspaikat ja lähetä hakemuksesi TaiYo:n pääsihteeri Ville Sinnemäelle (taiyo-paasihteeri@uniarts.fi).


5. Kiasman opiskelijapäivä

Opiskelijapäivänä Kiasmaan pääsee maksutta sisään opiskelijakortilla klo 10-20. Ohjelmassa näkökulmia näyttelyihin, opastuksia ja valokuvapaja.

Lisätiedot: http://www.kiasma.fi/nayttelyt-ja-ohjelmisto/tapahtumat-ja-luennot/opiskelijapaiva/


 
6. Kumpulan speksi etsii ohjaajaa

Hei sinä teatterin ystävä! Musikaalitaivaassa on juuri avautunut paikka yhdelle tai useammalle arkkienkelille, kun kumpulan speksi etsii ohjaajia toiseen produktioonsa. Tule mukaan täyttämään unelmia ja työstämään kaltaistesi vapaaehtoisten(*) kanssa kirkkaampaa speksihuomista!

OHJAAJILTA TOIVOTAAN
Ohjaajaehdokkaalta vaaditaan intoa sitoutua 6-9 kk työrupeamaan. Toivomme kokemusta speksiohjaamisesta tai vähintään ymmärrystä musikaaliteatterista. Rakkaus improvisaatioon katsotaan eduksi, mutta improa varten voimme valita erillisen vastaavan tai apuohjaajan. Paikat pyritään täyttämään huhtikuun loppuun mennessä.

PRODUKTION AIKATAULUSTA
Toivomme ohjaajan osallistuvan käsikirjoitusluonnoksen valintaan huhtikuun lopussa. Castingit pyrimme järjestämään toukokuussa ennen kesälomia. Ennen castingeja järjestämme improvisaatio- ja näyttelyharjoituksia, joihin jo toivomme aktiivista ohjaajaa. Käsikirjoitus luovutetaan ohjaajan käsittelyyn kesäkuussa. Esitykset ovat aikaisintaan marraskuussa mutta joka tapauksessa ennen kevään speksikautta.

KUMPULAN SPEKSI
Kumpulan ensimmäinen speksi järjestettiin joulukuussa 2014 ensikertalaisten työn tuloksena (http://kumpulanspeksi.fi/). Liput loppuunmyytiin jo ennen kuin ehdimme mainostaa kunnolla ja palaute näytöksistä oli hyvin rohkaisevaa. Tekijöinä on nyt monia toisen vuoden konkareita ja meillä on nälkä kasvaa. Tänä vuonna tähtäämme isompaan, kauniimpaan ja taitavampaan speksiin!

Kyselyitä ja ilmoittautumisia otetaan vastaan osoitteeseen kumpulanspeksi@gmail.com. Kerrothan itsestäsi, suhteestasi teatteriin ja speksuaalisuudestasi. Olethan meille ihminen.

Kumpulan speksi ryn puolesta
Ville Lovikka, käsisvastaava 2015
050 - 498 9984, klo 09-24
(klo 12-03, jos harrastat harkintahuppeleita)


***********************

På svenska


1. Konststuderande – använd din röst i riksdagsvalet!

Riksdagsvalet är här och nu ör det dags för alla konststuderanden att påverka Finlands framtid! I allmänhet är ungas röstningsprocent 10-15% lägre än den allmänna aktiviteten, men nu skall vi använda vår potential för att välja sådana kandidater, som för det första förstår sig på utbildning och studieliv och för det andra för det finländska kulturlivet. Du kan checka kandidaternas åsikter om respektive teman på webbsidorna koulutuslupaus.fi och taide2015.fi. Vi vill inte ha läsårsavgifter eller försämring på hälsovård, och våra röstningsbeslut spelar roll.

Förhandsröstningen pågår 8.-14.4. och den egentliga valdagen är 19.4. Mer information om valen finns på sidan vaalit.fi.


2. Terrass(säsong)en öppnas på N-huset 29.4. - välkommen!

Det är äntligen dags att inviga takterrassen bredvis KonSts rum på Nervandergatan, 4. våningen. KonSt bjuder på något smått att äta och dricka onsdagen 29.4. kl 17 framåt - välkommen studerande och personal för att bekantas med vår nya terrass! Man får vara hela kvällen eller bara en stund, så som det bäst passar. Samtidigt som vi firar våren och terrassen, kan vi också tjuvstarta vappen tillsammans!


3. Skaffa dig KonSts mössmärke för vappen!

Vistte du, att den vanliga lyran på din studentmössa ursprungligen står för Helsingfors universitet? Därför är det dags att börja visa färg, coh det kan man göra genom att skaffa sig ett mössmärke som symboliserar Konstuniversitetet istället! Märket är av modell "brinnande huvud" och kan köpas på kontoret på Nervandergatan 13 för priset 12 euro. Andra symboler för studentkåren är svart-vit-petrol-bandet, som används på akademiska fester. Ett långt band kostar 3 euro, ett kort 1 euro. Om du inte själv hinner komma på kontoret, kan du kontakta taiyo-toimisto@uniarts.fi och komma överens om alternativa sätt att få produkterna. 


4. KonSt söker studentrepresentanter (bara på finska)


5. Kiasmas dag för studerande 24.4.


Fredagen den 24.4. är det gratis inträde til Kiasma för alla studerande kl 10-20. Programmet och ytterligare information finns på sidan http://www.kiasma.fi/nayttelyt-ja-ohjelmisto/tapahtumat-ja-luennot/opiskelijapaiva/ (på finska).


6. Regissör sökes (bara på finska)


**********************************

In English


1. Remember to vote in the parliamentary elections! (only in Finnish)


2. Welcome to the opening of the N-house roof terrace on April 29!

It's time to celebrate spring and at last open the terrace next to ArtsU's office for both students and staff. Welcome to hang out on the terrace on Wed 29 April from 5 p.m. onwards! ArtsU will provide a little something to eat and drink, but you are welcome to bring your own stuff too.


3. Get ArtsU's badge for your student cap for May 1st! (only in Finnish)


4. Student representatives wanted (only in Finnish)


5. Kiasma's Student day on April 24


Free admission to Kiasma from 10 am to 8 pm with a valid student card during Student Day.

More information: http://www.kiasma.fi/en/calendar/events-and-lectures/student-day/6. Director wanted (only in Finnish)

 
Copyright © 2015 Taideyliopiston ylioppilaskunta, All rights reserved.


unsubscribe from this list    update subscription preferences 

Email Marketing Powered by Mailchimp