Copy

NIEUWSBRIEF STEP november 2016

Bekijk deze nieuwsbrief online via je browser
In deze nieuwsbrief:
  • STEP nu ook in Nijmegen-Zuid
  • Start STEP-Inburgering
  • Meedoen-regeling
  • Samen aan tafel; interculturele lunch
  • Nieuwe directeur STEP
  • Afscheid van directeur Jacqueline Gotwalt 
  • Uitwisseling Duisburg
     

STEP nu ook in Nijmegen-Zuid

In Wijkcentrum Hatert heeft STEP Nijmegen sinds 1 september 2016 een eigen kantoor.
In Nijmegen Zuid, in het bijzonder in de wijk Hatert, wonen verhoudingsgewijs veel Nijmegenaren met een migratie achtergrond. Met het nieuwe kantoor in Hatert is STEP zichtbaar aanwezig en vooral ook goed bereikbaar voor de toekomstige cursisten uit Nijmegen Zuid. 
De eerste taalgroepen gaan eind november van start. Daarnaast gaat STEP op termijn in Hatert ook fiets- en computercursussen aanbieden, evenals inburgeringstrajecten. Onze trajectbegeleiders Roya, Rachida en Frank bemensen het kantoor en zijn momenteel druk bezig met het houden van intakes en de verdere bekendmaking van het STEP aanbod in Hatert.
Het kantoor in Hatert is open op maandag en woensdag van 09:00 tot 13:00 uur en op dinsdag en donderdag van 9:00 tot 15:00 uur. Het is te vinden aan de Couwenbergstraat 22 in Nijmegen. Wie interesse heeft in het volgen van een cursus of traject of een afspraak wil maken voor een intake, kan op de genoemde dagen en openingstijden gewoon binnenlopen. Bellen kan natuurlijk ook. Het kantoor is telefonisch bereikbaar via het algemene nummer van STEP: (024) 323 32 35. Of vul het contactformulier in dat te vinden is op de vernieuwde STEP-website: www.stepnijmegen.nl.

Start STEP-inburgering


Vanaf de zomervakantie is STEP-Inburgering gestart met inburgeringstrajecten. Een groep volgt drie dagdelen per week de cursus in de Derde van Hezewijkstraat. De cursisten zijn enthousiast en zitten met een duidelijk doel in de les namelijk; verder leren en/of gaan werken.
Tijdens en naast de groepslessen is er ook veel persoonlijke aandacht voor elke cursist. Bij de intake wordt op maat gekeken waar een cursist behoefte aan heeft en binnen hoeveel tijd het inburgeringsexamen behaald kan worden. Tijdens de lessen zijn er klassenassistenten en elke cursist kan een taalcoach krijgen.
Op dit moment hebben we geen wachtlijst en kunnen inburgeraars direct instromen.

De sfeer is goed en er wordt veel gelachen. Eén van de cursisten, Saad vertelt: “Ik werk als kok bij  eetcafé de Plak in Nijmegen. Daardoor heb ik ook veel Nederlandse vrienden gemaakt. Mijn vrouw en mijn dochter zijn nog in Syrië. Elke dag maak ik me vreselijke zorgen over hen en ik hoop dat het lukt dat ze gauw naar Nederland komen zodat we weer samen zijn. Ik wil het inburgeringsexamen doen en mijn droom is om een eigen klein restaurant in de toekomst te openen!”. Door middel van de inburgeringscursus en het investeren in zelfredzaamheid draagt STEP bij aan de dromen van cursisten.
Meedoen-regeling
STEP valt onder de Meedoen-regeling 2016 van de gemeente Nijmegen. Dat betekent dat mensen met een laag inkomen tot maximaal 150 euro p.p. per jaar diensten af kunnen nemen bij een aanbieder die bij de gemeente Nijmegen op de lijst staat.
In oktober heeft de gemeente Nijmegen iedereen die hiervoor in aanmerking komt een brief gestuurd. Met die brief kunnen ze bij STEP aankloppen, waarna STEP voor verdere afhandeling zorgt. Zij kunnen dan gratis een cursus bij STEP volgen.

Samen aan tafel; interculturele lunch
Donderdagmiddag 13 oktober hebben bijna 130 mensen bij STEP samen geluncht in het kader van het Nationale Integratie Diner. Cursisten, vrijwilligers, medewerkers, mensen uit de buurt en andere belangstellenden zaten gezellig aan tafels te kletsen en hebben van elkaars eten kunnen proeven. Iedereen had zelf iets lekkers uit zijn eigen land van herkomst klaargemaakt. Dat varieerde van linzensalade, Iraanse Sholeh zard, Turkse börek, Griekse Yiota, Mexicaanse empanadas tot echte Nederlandse stroopwafels.
STEP organiseerde deze lunch voor het tweede jaar in samenwerking met OKC Samsam (Tandem). Doel van de lunch was om verschillende culturen bij elkaar te krijgen en met elkaar in contact te brengen. Deze opzet is goed geslaagd. Aan tafel zaten mensen uit wel zeker 36 verschillende culturen die van elkaars gezelschap en lekker eten hebben genoten. Volgend jaar organiseren we het weer!
 

Nieuwe directeur STEP: Mustapha Charifi


Per 1 september 2016 heeft STEP (Steunpunt Taal Educatie Participatie) een nieuwe directeur, Mustapha Charifi. Voorheen werkte hij bij stichting Het Inter-Lokaal als manager interculturalisatie en diversiteit en als districtshoofd Gelderland voor de nationale vereniging de Zonnebloem. Zijn ambitie is om nog beter bij de doelgroep aan te sluiten en meer de samenwerking te zoeken met de partners in het sociale domein.
Mustapha Charifi heeft officieel het stokje overgenomen tijdens de drukbezochte afscheidsreceptie van de vorige directeur Jacqueline Gotwalt.

Afscheid van Jacqueline GotwaltDirecteur Jacqueline Gotwalt heeft op 13 oktober afscheid genomen van STEP om met een welverdiend pensioen te gaan.
Jacqueline wil iedereen bedanken:
“Via deze weg wil ik iedereen bedanken voor alle lieve woorden, kaartjes en alle andere attenties die ik heb mogen ontvangen voor mijn afscheid. Dank aan iedereen, die aanwezig waren op mijn afscheidsreceptie waardoor ik persoonlijk afscheid van jullie kon nemen. Degenen die niet op mijn afscheid aanwezig konden zijn wil ik alsnog bedanken voor alle samenwerking.
Ik wens iedereen alle goeds toe en dat de samenwerking met STEP verder voortgezet wordt.”

Uitwisseling met Duisburg


Integratie van vluchtelingen was het onderwerp van gesprek tijdens de uitwisseling tussen een delegatie uit Duisburg en de gemeente Nijmegen. In het kader van “van elkaar leren” bracht de delegatie een bezoek aan STEP en aan Vluchtelingenwerk. Met name de inzet van vrijwilligers en de manier waarop dat bij STEP geregeld is was interessant voor de gemeenteambtenaren, de Volkshogeschool en arbeidsvoorziening uit Duisburg. Op 28 oktober hebben we een tegenbezoek gebracht. Het was vooral heel interessant om de accentverschillen te zien, daar kunnen we van leren.

 
STEP wordt gesteund door het Oranje Fonds
Facebook
Facebook
LinkedIn
LinkedIn
Twitter
Twitter
Website
Website
Email
Email

uitschrijven voor deze nieuwsbrief    update mijn gegevens 

Email Marketing Powered by Mailchimp