Copy
1 433 allmänna samlingslokaler i hela landet
Öppna nyhetsbrevet i din webbläsare
Nr 8, september 2019

Hej bygdegårdare!

Här kommer månadens nyhetsbrev. Läs bland annat om hur ni söker statligt investeringsstöd för att installera solceller, om hur ni skaffar en kostnadsfri hemsida till bygdegårdsföreningen genom oss på riksförbundet, och om hur ni kan jobba med skadeförebyggande arbete för byggnaden och bli en säker föreningsgård.
 
Kolla också in vår nya informationsfilm om vad en bygdegård är och dela den gärna i era egna sociala medier. På så sätt får fler upp ögonen för bygdegårdsrörelsen och vår viktiga samhällsfunktion!

Karin Fälldin, förbundschef

Bygdegårdarna på 40 sekunder

En bygdegård är en mötesplats som finns till för alla, även för dig. Du kan hyra bygdegården för bröllop och fest, föreningsmöten, studiecirklar och kultur. Du kan delta i aktiviteter på bygdegården såsom bio, ungdomsverksamhet, teaterföreställningar och loppisar. Många bygdegårdar erbjuder offentlig samhällsservice. En bygdegård ger liv åt bygden och stärker den lokala demokratin. Hitta din närmsta bygdegård enkelt via vår hemsida: Hitta bygdegård  >>

Sprid gärna vår nya animerade infofilm!

Kostnadsfri hemsida

Du vet väl att din förening kan få en kostnadsfri hemsida genom riksförbundet. Föreningen får tillgång till en webbplats i Wordpress med mallar och funktioner som är anpassade till bygdegårdar. Föreningar som vill ha en hemsida genom BR ansvarar själva för att lägga in och uppdatera sitt innehåll. BR har tagit fram tydliga manualer för hur du redigerar hemsidan och det finns tillgång till support om det uppstår problem.
Anmäl dig för att få en hemsida här  >>

Webbredaktörsutbildning
Bygdegårdsdistrikten har möjlighet att arrangera webbredaktörsutbildningar med kursledare från förbundet. Kontakta ditt distrikt om din förening är intresserad.

Årlig genomgång av byggnaden


Passa på att göra ”Årlig genomgången av byggnaden” nu i höst. Du hittar Word-dokumentet på BR:s hemsida:

Ladda ner Årlig genomgång av byggnaden  >>

Solceller – utökade investeringsmedel


Regeringen skjuter till 500 miljoner extra i höständringsbudgeten under 2019 till Investeringsstöd för solceller och ytterligare 300 miljoner för år 2020.

www.energimyndigheten.se/fornybart/solelportalen/vilka-stod-och-intakter-kan-jag-fa/sa-har-ansoker-du-om-investeringsstod

Adjungera in en ung i styrelsen nu!

Finns det unga som kan tänka sig att vara med i styrelsen? Ta vara på intresset med en gång, vänta inte till nästa årsmöte! Adjungera in en eller flera unga och ta vara på deras kunskap och engagemang direkt. En adjungerad ledamot har yttrande- och förslagsrätt men inte rösträtt på styrelsemötet.
 
Läs eller se en film om olika styrelseroller i SV:s föreningsbox  >>

Mitt bästa bygdegårdsminne

För att uppmärksamma jubileet 2019 vill vi gärna att du delar med dig av ditt bästa bygdegårds­minne. Det kan vara allt från stoltheten över något ni åstadkommit tillsammans, en magisk föreställning, något dråpligt som hänt eller när du träffade den stora kärleken. 

Läs mer om hur du skickar in minnen till oss  >>

Frågespalt i tidningen Bygdegården

Har du frågor som rör bygdegårdsföreningsverksamhet får du gärna skicka in din fråga till oss så svarar vi i tidningen Bygdegården. Din fråga kan handla om allt från ekonomi, juridik och uthyrning till marknadsföring och olika typer av verksamhet.

Skicka din fråga till:
tipsa@bygdegardarna.se

Bygdegårdsförsäkringen


Blir ni bland de första 100?
Nu har hela 50 föreningar certifierat sig som Säkra föreningsgårdar och 40 bubblare är på väg att certifiera sig. Häng med på tåget och lär dig förebygga olycksfall i bygdegården, minska risken för inbrott, brand och vattenskador samt ta hand om er föreningslokal på bästa vis.

Läs mer och se vilka föreningar som är certifierade i ert distrikt  >>
 
Betalar ni för mycket premie?
Samla upp till 30 procent i säkerhetsrabatt på premien för byggnader och lösegendom som skyddas av skadeförebyggande åtgärder såsom seriekopplade brandvarnare, inbrottslarm, jordfelsbrytare m fl.

Skicka in blanketten för att få rabatt senast 31 oktober  >>

Blekinge, Gotland, Gävleborg, Skaraborg, Skåne, Södra Kalmar, Södermanland, Uppsala, Värmland och Västmanland – Få 75% i investeringsbidrag (gäller t.o.m. 31 oktober)  >>

Medlemsförmåner

Bra rabatter för bygdegårdsföreningar med LRF Samköp. Läs om rabatterna  >>
Som medlemsförmån kan föreningar få konst deponerad. Läs om konstdepositioner  >>
Grön el till förmånliga priser. Dessutom utgår en ersättning till ditt bygdegårdsdistrikt när du tecknar eller förnyar elavtal med Nordic Green Energy. De kan även hjälpa er med solcellspaket till er bygdegård. Läs på Nordic Green Energys hemsida  >>
Tidskriften Bygdegården som utkommer fyra gånger per år. Läs mer om tidskriften  >> 
Följ oss på Facebook Följ oss på Facebook
Följ oss på Instagram Följ oss på Instagram
Copyright © 2019 Bygdegårdarnas Riksförbund, All rights reserved.