Copy
1 433 allmänna samlingslokaler i hela landet
Öppna nyhetsbrevet i din webbläsare
Grönbo bygdegård i Örebro län
Nr 1, januari 2019

Nytt år, nytt årsmöte!


Det nya bygdegårdsåret har just börjat och årsmötestiden är här. I detta nyhetsbrev hittar du allt du behöver veta inför årsmötet. Läs även om att årsrapporteringen i år öppnar först i början av mars.
 
2019 är ett spännande år för bygdegårdsrörelsen. Riksförbundet som bildades 1944 firar 75-årsjubileum, och vi fortsätter också att öka i medlemsantal. 1433 bygdegårdsföreningar var anslutna vid årsskiftet, en ökning med sex föreningar gentemot förra årsskiftet.
 
Vi kan vara stolta över all vår fantastiska verksamhet som skett runt om i landet. Bygdegårdarna samlar Sverige – precis som visionen som togs på förbundsstämman 2018 säger!

Karin Fälldin
Förbundssekreterare

Bra att veta inför årsmötet


Ett årsmötesutskick har sänts till föreningens ordförande. Det finns också att hämta på hemsidan så att ni kan planera och genomföra ett så bra årsmöte som möjligt. Använd gärna den föreslagna föredragningslistan till årsmötet för att inte missa viktiga beslut som bör tas.
Här finns all information inför årsmötet 2019  >> 

Nominera till Årets bygdegårdsförening


Kom ihåg att nominera Årets bygdegårdsförening, här finns blankett för nominering  >> 

Senast den 28 februari vill vi ha nomineringar till mejladress: 
karin.falldin@bygdegardarna.se.
 

Valberedning och motioner ‒ här finns hjälp!


Valberedningen i bygdegårdsföreningen har en viktig roll. 
Läs BR:s valberedningsguide  >>

Till årsmötet kan ni skriva motioner (förslag till förändringar och/eller nya idéer). Det kan du göra till din förening, bygdegårdsdistriktets stämma eller till BR:s förbundsstämma.
Läs BR:s guide för motionsskrivning  >>

Tips för ett mer inkluderande årsmöte


Tänk på att alla årsmötesdeltagare inte är vana vid årsmöten. Det gäller inte bara de ungdomar som deltar. Vi vill ge er några råd inför årsmötet och för att kicka igång det nya verksamhetsåret med en engagerad styrelse.
Läs tips för ett mer inkluderande årsmöte  >>
 

Ny årsrapportering öppnar i mars

Varje år ska alla bygdegårdsföreningar årsrapportera. Det handlar om att fylla i uppgifter om föreningen, dess verksamhet och valda funktionärer. Årsrapporteringen är viktig för att vi på förbundet ska kunna ge er relevant information och service. Den ger oss möjlighet att ta ut statistik för hela bygdegårdsrörelsen som är värdefull i vårt påverkansarbete gentemot regering och andra beslutsfattare. 

Årsrapporteringen görs via hemsidan. Vi bygger just nu om funktionen för att förbättra och göra den mer säker utifrån den nya dataskyddsförordningen. Vi öppnar årsrapporteringen i början av mars. Exakt datum är ej fastställt ännu. 

Anmäl er till Inspirationshelg för unga!

Helgen blir en blandning av ledarutbildning, teambuilding och workshops där du som ung inom bygdegårdsrörelsen kan träffa andra unga, skapa nätverk och få inspiration.
För vem? Alla i bygdegårdsrörelsen som är 13‒30 år
När? 29‒31 mars
Sista anmälningsdag är 10 mars.
Läs mer och anmäl dig till inspirationshelgen  >> 

Sportlovsfilm 

Bjud in till filmvisning i bygdegården på sportlovet. Det finns filmer för både stora och små.

Bygdegårdarnas Riksförbund skickar ut affischer och popcornbägare gratis – passa på!
Läs mer om sportlovsfilmserbjudandet  >> 

Sök den lokala utvecklingschecken

Tack vare Landlottens överskott går det fortfarande ansöka om den lokala utvecklingschecken (10 000 kronor) hos BR. För de medlen kan ni köpa in hjälp för att formulera en ansökan. Föreningar som vill investera kan ansöka hos Länsstyrelsen, men också hos Leaderområden till verksamhetsutvecklande insatser. I vissa fall beviljar även Leader stöd till investeringar. Lokal utvecklingscheck kan också beviljas för utformande av ansökan till andra myndigheter, organisationer och fonder.

Mer fakta om checken finns på hemsidan under landsbygdsutveckling >>

Landlotten information om försäljning

Sälj gärna Landlotten på årsmötet

Beställ landlottenhäften senast 28 februari 2019 så får du en föreningsgåva: En kaffemaskin från Arvid Nordquist och två förkläden! Gåvopaketets värde är 1 688 kronor och gäller så långt laget räcker. Föreningar beställer lotter i buntar om 40 stycken per bunt via telefonnummer: 08-400 018 01 eller via talongen på baksidan av försäljningsbladet.
Ni får en föreningsrabatt på 20 procent. Lotterna säljs för 25 kronor styck. Lotteriets överskott går till Bygdegårdarnas Riksförbund.
Hämta försäljningsblad med anmälningstalong här  >>

Medlemsförmåner

Bra rabatter för bygdegårdsföreningar med LRF Samköp. Läs om rabatterna  >>
Som medlemsförmån kan föreningar få konst deponerad. Läs om konstdepositioner  >>
Grön el till förmånliga priser. Dessutom utgår en ersättning till ditt bygdegårdsdistrikt när du tecknar eller förnyar elavtal med Nordic Green Energy. De kan även hjälpa er med solcellspaket till er bygdegård. Läs på Nordic Green Energys hemsida  >>
Tidskriften Bygdegården som utkommer fyra gånger per år. Läs mer om tidskriften  >> 
Följ oss på Facebook
Följ oss på Instagram
Copyright © 2019 Bygdegårdarnas Riksförbund, All rights reserved.