Copy
DECEMBER 2015
       
           Nyt fra Landsbestyrelsen 
           Fra alle os til alle jer: Ny blog ♥                           
           BPU ud af huset: BPU i teatret                                                                         
           Portræt af pårørende: Helene Alitza Rasmussen      
           Nordisk Psykiatritopmøde 2015 og nordiske visioner ♥                           
           Interview med en pårørende: Anes fortælling    
           BPU Aalborg
                                                                                                                       
           Nyt fra projektudvalg   
           Eventkalender 
♥                                        ♥
           Kontakt                                     
VELKOMST med Nyt fra Landsbestyrelsen

Kære medlem af BPU

Den søde, hektiske juletid er over os og dermed udsendes det sidste nyhedsbrev for i år. 
I denne udgave af nyhedsbrevet bringer vi en historie fra en pårørende, Helene, som er vokset op med en mor med angst. Vi bringer også et indlæg om Nordisk Psykiatritopmøde 2015 - det første af sin slags - og visioner for det nordiske samarbejde. Vi har også nyt fra BPU Aalborg, der har været særdeles aktive i december i forbindelse med Projekt Lejeplads. Derudover følger vi op på Det STORE Depressionsshow med et interview med Ane Høgsberg, den ene af de to komikere bag showet, der fortæller om sine oplevelser med at lave showet, og hvordan hun ønsker at nedbryde tabuer.
 
★★ Tusind tak for, at du støtter vores arbejde!  ★★
 
Hvem er i Landsbestyrelsen?
Vi har netop afholdt generalforsamling for lokalafdelingen i København, hvor den eksisterende bestyrelse blev stemt ind igen i tillæg med Luuise Romer Gøtke, der er  kommende facilitator. Bestyrelsen består af:

- Ida Castberg (formand)
- Jane Elkjær Simonsen (næstformand)
- Julie Mohr (næstformand)
- Karen Brøndtved (kasserer)
- Simon Gents
- Michael van Ommering Jensen
- Gunnhild Lien Kjær
- Luuise Romer Gøtke

 
Året der snart er gået
Nu hvor året snart går på hæld synes vi, at det er det på sin plads at fortælle lidt overordnet om, hvordan det er gået i BPU det forgangne år. Da vi afholdt generalforsamling i november i BPU København stod det klart, at der faktisk er sket en del!


♥ PÅRØRENDEGRUPPER: 3 nye koncepter for grupperne: Samtalegruppe, kropsterapeutisk gruppe og debatgruppe. Uddannelse i BPU-regi og supervision ved ekstern psykolog til facilitatorerne, så de gennem sparring løbende føler sig rustede til opgaven.

♥ INFORMATØRKORPSET: Deltagelse i 3 konferencer i ind- og udland + 3 skolearrangementer og herigennem udvikling af ny måder til at tiltrække unges opmærksomhed på gennem bl.a. workshops omkring det at være pårørende og konkurrencer (ikke kun slik!).

♥ KOMMUNIKATIONSUDVALGUdgivelse af nyhedsbrev online + nyopstartet blog (se nedenfor) for unge pårørende, hvor man kan dele historier, erfaringer og finde viden og inspiration. Vi har fået et større fokus på, hvordan vi når ud til vores målgruppe, så vi kan hjælpe flere!
 
♥ HR: Fokuseret rekruttering af nye frivillige i København og Aalborg med sikring af kompetencer og engagement efterfulgt af et introduktionsforløb. Efterfølgende fastholdelse gennem kompetenceudvikling i hvilken forbindelse et katalog med kurser er blevet oprettet og udbudt.

★ Vi er nu 33 frivillige i København og Aalborg, hvoraf de 18 har tilsluttet sig i år! Jo flere engagerede kræfter, jo bedre!
 
Med ønsker om en glædelig jul og et godt nytår
BPU's Landsbestyrelse
FRA ALLE OS TIL ALLE JER

LÆS MED PÅ VORES NYE BLOG

 ★ BPU har netop fået sin helt egen blog, hvor du kan læse pårørendehistorier, artikler, reportager, dele viden og meget meget mere 

Med den spritnye blog, vil vi gerne skabe en fælles platform for unge pårørende til psykisk sårbare. Har du en god idé til hvad vi bør dele eller skrive om på bloggen?  Så er du mere end velkommen til at kontakte os på: bpunettet@gmail.com

Hjælp os med at gøre bloggen til et inspirerende og oplysende sted, hvor pårørende, psykisk sårbare og andre med interesse indenfor området kan finde interessante artikler og indlæg, der kan give støtte, viden og reflektion. 
 
Gå ind udforsk bloggen her:
En blog for pårørende
        
BPU UD AF HUSET

BPU i teatret
Ved Jane Simonsen

Her på de mørke og kolde efterårs- og vinteraftener har flere af BPUs frivillige haft fornøjelsen af at blive inviteret i teatret. Vi har set to forskellige stykker, som på hver sin måde forsøger at aftabuisere psykisk sygdom og pårørende.

"Brønden": Du er ikke alene
’Du er ikke alene’ er Teatret Solaris’ vigtige budskab med forestillingen ”Brønden”, som blev spillet på Edison Scenen, Frederiksberg sidst i november. Instruktøren Sanandra Solaris bød pænt tilskuerne velkommen og fortalte om forestillingens budskab og hendes egne udfordringer som psykisk sårbar. Derefter tog vi hul på en to timer lang hæsblæsende og voldsom  rutsjebanetur på ’bunden af brønden’, hvor en kvinde er havnet med en eksistens som invaderer hendes tanker. Stykket blev fremført af blot 2 skuespillere: Nukaka Coster Waldau (kvinden) og Josef Wolfgang Nielsen (eksistensen) som formåede at opretholde en utrolig intensitet. Undervejs i de meget dystre scener var der også komiske indslag, som fik en til at trække på smilebåndet og spørge sig selv: ’Er det okay at grine nu?' Stykket efterlod os med mange spørgsmål – hvad var virkelighed og hvad var psykosen? Dræbte hun virkelig sine egne børn?

Stykket satte virkelig fokus på, hvordan en person i psykotisk tilstand kan opleve verden og giver i den grad pårørende indsigt i denne verden. Efter stykket åbnede skuespillerne og instruktøren op for en debat, som også hjalp med at absorbere de meget stærke scener.

Vi vil gerne sende en stor tak til Teater Solaris for at invitere os med til deres sindsoprivende forestilling. Teatret har planer om at turnere med stykket rundt i landet og arbejder netop nu på finansieringsmulighederne. Læs mere om dem på
www.teatersolaris.dk

"Pårørende" - bryder tabu og åbner op for dialog
Med blot en uges mellemrum var vi i teatersædet igen. Denne gang for at overvære premieren på forestillingen ’Pårørende’ som var sat op af Teater HVIDE RUM i Nationalmuseets Biografsal, København. Stykket sætter netop fokus på den problematik, som mange af vores medlemmer lever med. Bl.a. dét at være pårørende til en psykisk sårbar forældre; dét at have svært ved at prioritere sit eget liv; dét at blive konfronteret med sine prioriteringer og sine svagheder; dét at have en søskende som forholder sig anderledes til problemet og følelsen af skyld og skam.

Stykket er baseret på grundig udforskning af de pårørendes følelser og deres magtesløshed i forhold til sygdom og behandling. ’Pårørende’ var igen et stykke som på meget fin vis satte de pårørende i fokus og som ønsker at bryde tabuet og åbne op for dialog omkring pårørenderollen.

Stykket har været sat op i København, men Teater HVIDE RUM arbejder på en teaterturné, som skal bringe forestillingen ud til endnu flere. Hold jer opdateret på www.teaterhviderum.dk 

 Vi sender endnu en tak til Lene Storgaard, skuespiller, pårørende og leder af Teater HVIDE RUM, for at inddrage os og invitere os til denne forestilling. Vi kommer meget gerne igen!


Foto: Teater HVIDE RUM fra forestillingen "Pårørende"
PORTRÆT AF PÅRØRENDE: HELENE ALITZA RASMUSSEN

JEG FORTÆLLER DET, SÅ FOLK KAN FORSTÅ

Ved Amanda S. Freiesleben

Som seksårig måtte Helene ofte tage ansvaret for sig selv og sine mindre søskende, da hendes mor lider af angst. Helene blev tit indelukket og trist, og kom derfor i terapi for unge pårørende. I dag mener hun, at det hjælper at være sammen med andre, når man har det svært.
 
En morgen stod Helene op for at gå i SFO. Hendes mindre søskende skulle i børnehave, og Helene gik derfor ind for at vække sin mor. Men hendes mor ville ikke op. Hun havde nemlig en af de dårlige dage, der gjorde det umuligt at stå ud af sengen. Helene måtte derfor endnu engang tage ansvaret for sine mindre søskende. Sammen med hendes storbror handlede hun ind, så de kunne få en madpakke med, og gjorde sine søskende klar til at komme i børnehave. Helene og hendes søskende gik igen ud af døren, uden deres mor.
 
”Min mor var ikke rigtigt i stand til at gøre noget, så det var ligesom, om at det var os, der skulle klare det hele selv,” fortæller Helene om det at vokse op med en psykisk sårbar mor. 
 
Jeg var meget ked af det
Helenes mor lider af angst og har derfor ikke kunne være der for Helene i store dele af hendes barndom. Helene bor hos sin mor de første syv år af hendes liv, men da moderen bliver indlagt på psykiatrisk afdeling, flytter hun hjem til sin far, selvom hun ikke har haft meget kontakt med ham indtil da.
 
Her begynder et nyt liv uden ansvaret for hendes mindre søskende og syge mor, som hun i en alt for tidlig alder har taget sig af. Helene starter i en ny skole og får nye klassekammerater, men tankerne kredser stadig om hendes mor. Det får Helene til at lukke sig inde i sig selv og skubbe andre væk:
 
”Jeg var meget ked af det, og det var rigtig hårdt at skulle være væk fra min mor, når jeg var vant til at bo ved hende. Jeg var meget for mig selv, og jeg snakkede ikke rigtigt med nogen. Fordi at jeg var jo så ked af det.” 
 
Min klasselærer var der for mig
Helenes nye klasselærer får hurtigt øje på Helenes indelukkethed og bliver med tiden en tæt kontakt, som er der for Helene i de svære perioder: ”Jeg blev tit ked af det, når jeg snakkede om min mor, og når jeg så andre hygge sig med deres mor og tage ud og shoppe sammen, når jeg ikke kunne det med min egen mor.”
 
I 7. klasse foreslår klasselæreren, at Helene deltager i gruppeterapi for pårørende til psykisk sårbare, så hun kan tale med andre i samme situation om, hvordan hun har det. Efter at have taget sig mod til, tilmelder Helene sig med hendes fars opbakning et terapiforløb, hvilket får stor betydning for hende.
 
Terapiforløbet var en tryg ramme
Under terapiforløbet går det hurtigt op for Helene, at der er andre, der har det ligesom hende. De snakker særligt meget om, hvordan de kan undgå at gå og ”blive så kede af det hele tiden,” som Helene siger. En følelse der dog stadig kan komme op i hende i dag.
 
Det tog tid at åbne op, men terapien var en tryg ramme at starte i. ”Man følte sig meget tryg, når man vidste, at den der sad overfor havde oplevet det samme,” fortæller Helene. Hun fik derfor trænet, hvordan hun kunne snakke om hendes mor uden at blive ked af det hver gang.
 
”Det hjælper at være omkring andre mennesker, når man har det dårligt”
I dag bor Helene for sig selv. Hun har taget turen fra Sjælland til Fyn for at studere på Søfartsskolen i Svendborg. Men hun har stadig kontakt til nogle af de andre, der deltog i terapiforløbet, og de bruger fortsat hinanden til at tale om både de udfordringer og de gode oplevelser, de har som pårørende.
 
”Det bedste man kan gøre er jo bare at være sig selv og komme ud og lave nogle ting og ikke sidde fast derhjemme, fordi man tror at det hjælper. Det hjælper at være omkring andre mennesker, når man har det dårligt,” fortæller Helene mig, inden vi siger farvel.  

 
Helene og hendes mor
Helene i dag
INTERVIEW: NORDISK PSYKIATRITOPMØDE 2015 OG NORDISKE VISIONER
Visioner om et fremtidigt nordisk samarbejde
- interview med Hans Biering (BEDRE PSYKIATRI, Nyborg-Kerteminde, medlem af BPs Landsbestyrelse)

Ved Gunnhild Lien KjærAfstigmatisering som tema
D. 6. november deltog BPU i afholdelsen af Nordisk Psykiatritopmøde 2015. Mødet, som var arrangeret af Det Sociale Netværk, var det første af sin slags med åbning ved H. K. H. Kronprinsesse Mary og sundheds- og ældreministeren. Dernæst holdt Sophie Løhde (V), social- og indenrigsminister Karen Ellemann (V) samt den norske helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) taler. Mødet, hvis fokus var afstigmatisering, bød på oplæg ved Claire Henderson, Clinical Senior Lecturer ved King’s College London, og et spændende brugerperspektiv ved Camilla Krogh, nuværende konsulent i psykiatrien i Nordjylland. Efterfølgende var der arrangeret en række workshops med forskellige fokusområder i forhold til, hvordan samarbejdet styrkes i fremtiden. Afslutningsvist mødtes moderaterne fra de forskellige workshops til en panelrunde, hvor de større tanker og idéer blev ridset op og diskuteret med henblik på fremtiden. De deltagende ved topmødet var repræsentanter fra sundhedsvæsenet i form af sundhedsprofessionelle og organisationer, inkl. frivilligorganisationer, der arbejder med psykisk sygdom, sårbare og pårørende.
  
Fin, ny tanke
For at få kastet lys over, hvordan fremtiden ser ud for et nordisk samarbejde, har BPU talt med Hans Biering, der deltog i topmødet. Til daglig er Biering formand for BEDRE PSYKIATRI i Nyborg-Kertemindre-afdelingen og bestyrelsesmedlem i BPs Landsbestyrelse. Biering er BPs repræsentant i EUFAMI og lægger ikke skjul på, at han har en stærk passion for det nordiske samarbejde. Hans Biering mener, at tanken om og initiativet til et årligt nordisk møde og fremtidigt samarbejde i Skandinavien er udmærket. ”Det hensigtserklærede mål om at rette fokus på psykiatrien i en nordisk sammenhæng er fin”. Samtidigt påpeger Biering dog også, at opgaven om at samle hele norden i praksis er vanskelig, når de forskellige ministerielle kontorer skal bearbejde idéer og forslag.
 
 
Samarbejde i praksis
Hos BP er man ikke afvisende for idéen om et fremtidigt nordisk samarbejde og organisationen tænker nye og visionære tanker om det fremtidige arbejde, hvilket Biering mener er sundt for organisationen. Ved topmødet herskede der heller ingen tvivl om, at alle deltagende parter kunne se værdien i et fremtidigt nordisk samarbejde. Dog stod det også klart, at spørgsmålet om, hvordan dette samarbejde i praksis skal planlægges og forvaltes, står ubesvaret tilbage. I den afsluttende runde deltog formand for Dansk Psykolog Forening, Eva Secher Mathiassen, sammen med Anne Lindhardt, formand for Psykiatrifonden, i selskab med Søren Brostrøm, direktør i Sundhedsstyrelsen, Anders Hede, forskningschef i TrygFonden, Lene Hjorth, formand Kofoeds Skole og bestyrelsesmedlem i Det Sociale Netværk og Knud Kristensen, formand for SIND. Biering påpeger, at et nordisk samarbejde vil være krævende rent arbejdsmæssigt hos BP, og at det vil tage sin tid at trænge igennem til noget håndterbart indenfor en overskuelige tidsamme. På nuværende tidspunkt følger BP den nordiske sag tæt, og Biering påpeger, at han løbende vil følge op på, hvordan det udvikler sig og forsøge at aktivere sine egne ressourcer.
 
Folkeligt samarbejde
I forhold til hvordan man kan gribe det nordiske samarbejde an i de indledende runder, udtaler Biering: ”Hvis vi skal arbejde videre med denne smukke og spændende idé om at samle os i noget nordisk samarbejde, skulle vi måske gå et niveau ned og gå i kødet på Foreningen Norden.”
 
Foreningen Norden, etableret i kølvandet på 1. Verdenskrig i 1919, fokuserer på øget samarbejde på tværs af de nordiske landegrænser ved sætte fokus på skole og uddannelse, information, ungdomsudveksling, venskabsbysamarbejde og kultur gennem diverse aktiviteter, arrangementer og rejser. Biering har selv været medlem i flere år og fortæller om foreningens blad, der udgives fire gange årligt. I foråret efterlystes nye fokusområder for foreningens arbejde. I den forbindelse mener Biering, at det er oplagt, at BEDRE PSYKIATRI, og lignende pårørendeorganisationer i norden, i fællesskab peger på deres kompetencer indenfor psykiatri og pårørendearbejde. I kraft af at Foreningen Norden er økonomisk støttet af Nordisk Ministerråd og dermed indirekte fungerer som en officiel interesseorganisation for Ministerrådet kunne foreningen være en mulig samarbejdspartner for BP og foreningens fokus på psykiatri på et ”brugerniveau”.
 
 
Højskoler med erfaringsudveksling
Biering har en fortid som formand for Kultur- og Socialudvalget i sin hjemkommune på Fyn og tænker tilbage på en spændende tid med ture rundt i Skandinavien, hvor man mødte ligesindede og i fællesskab oplevede gammel nordisk musik og kunst.
Bierings drøm er at være med til at arrangere ophold på højskoler, hvor familier med psykisk sårbare kan mødes i nogle dage og ”på en smuk måde udveksle idéer og erfaringer i forhold til det at leve med psykisk sygdom tæt inde på livet”. Opholdene kan eventuelt kombineres med foredrag og andre relevante aktiviteter. På den måde vil det være muligt at nå ud til mange forskellige familier, der kan være fælles om at have brug for at finde et trygt fællesskab, hvor man både kan møde ligesindede, finde inspiration og erhverve sig viden.
 
 
Fælles kultur kan give fælles løsninger
Biering tror på, at man de nordiske lande imellem af en fælles kulturbaggrund kan finde mange ligheder i forhold til udfordringer, man står overfor, og dermed er det oplagt at lære af hinanden og dele og udveksle den viden, man har. Foreningen Norden og lignende initiativer, hvor man samler de nordiske kræfter i en folkelig bevægelse, er ifølge Biering formentligt nemmere at gå til end Nordisk Ministerråd, der som et overstatsligt organ kan forekomme mindre tilgængeligt. Biering er dog optimistisk og synes, at initiativet til et årligt nordisk topmøde er en god, ny tanke, der kan være med til at sætte gang i det hele.


 
INTERVIEW MED EN PÅRØRENDE: ANES FORTÆLLING

Det Store Depressionsshow – Anes fortælling
Ved Marie Hvam

I sidste nyhedsbrev bragte vi en historie om ”Det Store 
Depressionsshow”. Vi følger nu op med en personlig historie fra den ene af de to komikere, Ane Høgsberg, som fortæller om, hvordan showet var med til hjælpe hende til at bearbejde sin kærestes depression. Samtidig giver hun en værdifuld indsigt i de tabuer, der er forbundet med at være pårørende til en psykisk sårbar person. Hun ønsker med sit show at bidrage til aftabuisering og en større forståelse for rollen som pårørende. 

Modvirke berøringsangst 
Efter at have været sammen i tre år begyndte Anes kæreste at få det dårligt. Et stresset arbejdsliv og nedskæring på jobbet endte med en depression. Det er denne depression hos kæresten, som Ane tager afsæt i, i sit standup-show og Ane fortæller, at showet opstod på baggrund af kærestens depression. Hun er en meget personlig komiker og tager som oftest udgangspunkt i sit eget liv og dagligdag, når hun skal ud og optræde. Det virkede derfor heller ikke unaturligt for hende at lave et show, som tog afsæt i kærestens depression: ”Depressionen fyldte alt i mit liv, og derfor virkede det som en naturlig ting at tage fat i”.
 
Med showet ønsker Ane blandt andet at problematisere opfattelser af pårørende til psykisk sårbare. Hun mener, at der i samfundet er en tendens til berøringsangst, når det kommer til, hvad man som pårørende kan tillade sig at sige om den psykisk sårbare: ”Når jeg siger, han er irriterende, så er det jo ikke ham, der er irriterende, det er hele situationen, jeg synes er enormt svær, men det har jo ham, der bliver symbolet på det, og det tabu kunne jeg godt tænke mig, der ikke var så meget af mere”.

Samtidig oplevede Ane, at folk så skævt til hende, fordi hun havde behov for at være væk hjemmefra og samle energi andre steder: ”For mig handle det om at acceptere, at hvis jeg skulle være en god kæreste, så var jeg nødt til at være meget væk hjemmefra”. Det er blandt andet denne fordom om, at man ikke kan forlade den psykisk sårbare, uden at man skal have dårlig samvittighed, hun gerne vil komme til livs. Hun udtaler samtidig, at det netop er denne dårlige samvittighed som betyder, at man som pårørende vælger ikke at tale om, hvordan man har det og hvilke tanker og følelser, man har omkring den psykisk sårbare, da man ikke kan overskue at blive mødt med bebrejdende blikke. 
 
Vi ønsker ikke at gøre grin med nogen
For Ane er koblingen mellem depression og standup meget vigtig. For hvordan kan man overhovedet lave standup om noget som depression? For Ane og Mads var det enormt vigtigt, at psykisk sårbare eller pårørende ikke følte, at man gjorde grin med dem eller udstillede dem. Samtidig er ”Det Store Depressionsshow” for Ane enormt vigtigt, da det er en ny måde at tale om psykisk sårbarhed på. Der er blevet skrevet mange bøger og holdt mange foredrag om emnet, men ingen har nogensinde gået til det med humor: ”Når man griner er paraderne nede, man lytter med hele kroppen og man er mere villig til at tage ting ind”. Med showet ønsker Ane og Mads at skabe et slags frirum, hvor pårørende og psykiske sårbare kan slappe af og måske få lidt fri fra deres problemer: ”Det skaber sådan et rum, hvor folk slapper sådan lidt af i det. Og forhåbentligt, de mennesker der er ude at se det og som har det rigtig svært, de griner forhåbentligt så meget at de lige glemmer hvor svært de har det, i en time”. På baggrund af denne tanke har de efter flere shows arrangeret Q&A, hvor publikum får mulighed for at stille spørgsmål og komme med kommentarer eller fortællinger fra eget liv. Om dette udtaler Ane: ”Man kan mærke at selvom folk sidder sammen med nogle mennesker de ikke nødvendigvis kender, så har du lyst til at stille spørgsmål og komme med sin egen historie, fordi man lige har brugt den sidste time på at være sammen med folk som ”fejler” det sammen som en selv”.
 
Showet fungerede som terapi
Ane har ikke på noget tidspunkt fået professionel hjælp til at håndtere kærestens depression. I stedet er showet kommet til at fungere som en slags terapi for Ane. Hun beskriver, hvordan processen med at få tankerne ud af hovedet, ned på papir, ud af munden og ud til nogle mennesker gav hende mulighed for at sætte ord på nogle tanker og følelser: ”Det var som om i det øjeblik, jeg havde sagt det højt på scenen, så var det ikke min oplevelse mere, så var det ligesom noget, jeg delte med publikum”. Gennem sin pårørendefortælling håber Ane på at kunne give andre pårørende en oplevelse af, at de ikke er alene, og at der er andre som har prøvet det samme som dem.
 
Muligheden for at ændre folks liv
For Ane og Mads er formålet med deres show at få folk til at grine. Men samtidig giver Ane udtryk for, at det ville være fantastisk, hvis showet kunne hjælpe nogen eller ændre noget i folks liv: ”Tænk hvis man kan ændre en persons liv med sin fortælling. Det er ret vildt”.
 
Anes kæreste ønsker ikke at se showet, da han, som hun selv siger: ”Han havde ikke lyst at se hvor ked af det, hans depression havde gjort mig”. Anes kæreste er dog meget stolt af hende: ”Jeg tror, han er sådan lidt stolt af mig, at jeg kan gøre det, og at vi forhåbentligt kan få nedbrudt tabuet en lille smule".


Læs om BPUs oplevelse af Det STORE Depressionsshow her
 

BPU AALBORG


Projekt Lejeplads i Aalborg
Ved Nanna Hedegaard Jensen, Bestyrelsesformand for lokalforeningen i Aalborg

December måned var i den grad dedikeret til frivilligheden på Nørregade 8 i forbindelse med Projekt Lejeplads i Aalborg. Projekt Lejeplads sørger for at forvandle kedelige og tomme butikslokaler til spændende og livlige aktiviteter, hvilket i den grad kom til udtryk, da Bedre Psykiatri Ungdom i Aalborg besøgte butikken den 8. og 9. december.  I december måned fik De Frivilliges Hus lov til at rykke ind på Nørregade 8 i Aalborg, hvor BPU blandt andet stod for at sprede juleglæde og dele pebernødder, varm kaffe og æbleskiver ud.

Den 8. december satte vi den første kande kaffe over, plantede et kæmpe smil på læberne, satte det bedste julemusik på og delte tonsvis af pebernødder ud på gaden. Senere på eftermiddagen blev der serveret æbleskiver, hvor folk fra gaden kunne komme ind i varmen og møde os fra afdelingen i Aalborg. 

Den 9. december havde vi besøg af Charlotte fra De Frivilliges Hus som holdt en guidet fælleslæsning af novellen ”Nat” fra novellesamlingen ”Livet” af Alice Monroe. Senere på dagen var der mulighed for at komme ind i butikken og høre en pårørendes historie og samtidig få en kop kaffe og en æbleskive eller to. Begge dage var fyldt med højt humør og en masse engagement. Vi fra lokalafdelingen i Aalborg var meget begejstrede for folks interesse i BPU’s arbejde, hvilket blot giver endnu mere lyst til at sætte flere spændende arrangementer og aktiviteter i gang i Aalborg. Vi håber på et skønt nytår med opstart af vores første netværksgruppe, masser af aktiviteter og ikke mindst en masse gåpåmod.


Læs mere om Projekt Lejeplads og De Frivilliges Hus i Aalborg her

NYT FRA PROJEKTUDVALG

Pårørendegrupper i København
Nye grupper i 2016
Siden sommerferien har vi afsluttet en kropsterapeutisk gruppe - den første i BPU-regi med vores facilitator og formand Ida, uddannet fysioterapeut, ved roret. Gruppen viste sig at være en succes. Deltagerne er kommet med positive tilbagemeldinger og fortæller, at forløbet har været rigtigt givende. De to nye facilitatorer - Ditte og Sussie - er i gang med en ny kropsterapigruppe, som vil løbe indtil midtfebruar, hvor de forhåbentlig kan opstarte endnu en. Sideløbende med kropsterapigruppen har vi en anden gruppe - samtalegruppen, som er godt i gang indtil slutningen af januar. Med to nye facilitatorer på banen, Martin og Luuise, i tillæg med Maya og Gunnhild, som har en gruppe nu indtil udgangen af januar, regner gruppeudvalget med at starte nye samtalegrupper op i henholdsvis januar og februar. Tilmelding til gruppe kan ske på netvaerk@bp-ungdom.dk
Hvis man har spørgsmål omkring grupperne, er man meget
velkommen til at skrive. ♥


Kommunikationsudvalget
Ny blog for pårørende
BPU's nyopstartede Kommunikationsudvalg har fået tre nye frivillige med masser af gå-på-mod. Det første initiativ har været at starte en blog for pårørende, hvor BPU vil dele de pårørendehistorier, som folk sender til os og interviews, reportager og artikler, der kan være relevante for unge pårørende, der ønsker viden og inspiration. I december har vi lagt de første indlæg ind på bloggen og glæder os over, at vi allerede oplever en stor interesse for tiltaget, som vi bestemt mener kan være en ressource for mange.

 

Tusind tak for i år og på gensyn i 2016! 

EVENTKALENDER 2015/2016

★ 20. december 2015                                     Juleferie
9. januar 2016                                             Photoshoot på sekretariatet i Læderstræde KBH                                                                                (alle er velkomne)
18. januar 2016                                           Opstart af samtalegruppe v. Martin og Luuise
★ 23. januar 2016                                           Opfølgning på facilitatoruddannelse i Læderstræde                                                                            KBH (alle er velkomne)
★ Slutfebruar 2016 (dato senere)                 Opstart af samtalegruppe v. Maya og Gunnhild
9.-10. april 2016                                          BP's kompetenceweekend i Svendborg (for                                                                                        medlemmer af lokalbestyrelsen KBH, Aalborg og                                                                                Landsbestyrelsen)


NB: Følg med i vores opdateringer på Facebook
BPU
BPU
Facebook
Facebook
Email
Email
OM BPU NYHEDSBREV
BPU Nyhedsbrev er tidligere blevet udgivet og publiceret via www.bp-ungdom.dk. Vi har nedsat en redaktion, som har til opgave at stå for udgivelsen af nyhedsbrevet en gang hvert kvartal. Formålet med nyhedsbrevet er at give dig - som medlem af BPU - større indsigt i, hvad foreningen løbende foretager sig og planlægger af fremtidige events. Hvis du har lyst til at være med eller har kommentarer, ris og/eller ros, er du meget velkommen til at kontakte os.

Redaktion: Marie Hvam, Amanda Stoltze Freiesleben, Andrea Christensen, Ditte Dyrby og Gunnhild Lien Kjær
Layout design: Ida Marie Auken Beck
Share
Forward